Edeltäjään verrattuna mittasuhteet ovat muuttuneet. Auto on 9 cm pidempi ja 1,5 cm leveämpi mutta 6 cm matalampi. Raideleveyksiä sen sijaan on kasvatettu yli 7 cm, mikä osaltaan lisää tukevaa vaikutelmaa.
Ensisijaisina moottoreina ovat samat kaksilitraiset bensiini- ja dieselmoottorit tehoiltaan 120 ja 100 kW.
Valmistusohjelmassa ovat myös etuvetoversiot kaksilitraisista, mutta Suomeen niitä ei aiota tuoda. Kaksivetoisen tarpeen tyydyttävät ensi vuonna myyntiin tulevat 1,6 litran suorasuihkutteisella bensiinimoottorilla (103 kW) tai 1,7 litran dieselillä (85 kW) varustetut perusmallit. Niihin saa myös sammutusautomatiikan.
Voimalinjassa suurin ero Hyundaihin on nelivetojärjestelmässä. Periaate on sama, eli normaaliajossa auto on etuvetoinen ja takaveto kytkeytyy tarvittaessa taka-akselin yhteyteen sijoitetun monilevykytkimen avulla.
Sportagessa tulee kuitenkin ensimmäisenä käyttöön Magnan kehittämä Dynamax-järjestelmä, joka ottaa monipuolisesti huomioon ajotilanteen ja nelivedon kytkemistarpeen.
Nelivedon voi lukita kiinteäksi 50/50-suhteiseksi alle 40 km/h nopeuksissa. Nelivedon ominaisuuksia emme hyväpintaisella ja helteisellä koeajolenkillä päässeet testaamaan, mutta ainakin teoriassa järjestelmä vaikuttaa toimivalta.
Suomen markkinoiden menestysmalliksi ounastellaan automaattivaihteista dieseliä, joten ajoimme pääosan koeajosta sillä.
Ensivaikutelma on lupaava. Ajoasento osuu kohdalleen, ja auto tuntuu heti tutulta. Dieselmoottori ei pidä turhaa meteliä ja liikuttaa autoa eleettömästi. Sorentossa kasteensa saanut uusi kuusivaihteinen automaatti toimii asiallisesti.
Jousituksessa on positiivista tukevuutta. Ainoastaan terävät kuopat saavat sen paukahtelemaan. Ohjaustunto on mutkissa luonteva. Suuntavakaus tuntuisi olevan kunnossa, eikä ohjauksen keskialueen lievä tahmeus häiritse sitä liikaa.
Kian maahantuoja keskittyy lomien jälkeen uuden Sorenton ja Vengan markkinointiin, ja Sportagen lanseeraus saa odottaa loppuvuoteen. Ensi vuodeksi sille kuitenkin ladataan melkoisia odotuksia, sillä edellinen Sportage menestyi Suomessa hyvin. Hinnat selviävät vasta syksyllä, mutta halvimman nelivetomallin luvataan jäävän alle 30?000 euron.
Tiivistelmä TM:n 14/10 artikkelista
Tilaa TM digipalvelu – saat tekniikan uutiset päivittäin, digilehden sekä tämän artikkelin kokonaisuudessaan.