Audi Q7 – Jylhää asiaa

Koeajot 20.10.2015

Saksalaisjätti on laihduttanut ja katsonut peiliin. Tyyli on edeltäjää salonkikelpoisempi, samoin itse auto muutenkin.

Isot katumaasturit ovat nousseet yhdeksi kovimmista elintasosymboleista. Sellaisella ajamalla on voinut tuntea olevansa paremmissa piireissä. Ne näyttävät ja tuntuvat kalliilta, ja myös todella ovat sitä.

Hinnasta huolimatta näitä ostetaan kovaa tahtia, eivätkä kaikki ostajat ole mitään superrikkaita. Osalle autoon menee huomattava osa tuloista, mutta silti siitä ollaan valmiita maksamaan paljon. Rahalle siis tunnetaan saatavan vastinetta.

Yksi kovimmista isoista luksusmaasturibrändeistä on Audi Q7. Sen ensimmäinen malli tuli myyntiin vuodelle 2006, keskelle suurinta luksusmaasturibuumia ja maailmantalouden kiitolaukkaa.

Silti se oli tavallaan myöhässä. BMW ja Mercedes olivat silloin temmeltäneet tällä saralla jo useita vuosia. Ehkä siksi Audi yritti pistää paremmaksi, eli näiden autojen tapauksessa isommaksi.

Ensimmäinen Q7 oli hervottoman korskean näköinen ja kokoinen. Yli viisi metriä pitkänä ja noin kaksi leveänä se ei ollut samasta maailmasta parkkiruutujen kanssa. Painoakin kertyi pitkälti kolmatta tonnia.

Kokonaisuus oli toisten makuun aivan mahtava. Toisten – myös allekirjoittaneen – mielestä taas se oli hämmentävän tuntuinen. Pulleat muodot tuntuivat jatkuvan eri suuntiin, mutta sisältä auto ei tuntunut paljoa A6:ta kummemmalta.

Yhdeksen vuoden malli-iän jälkeen on uuden Q7:n vuoro. Nyt on osittain toinen ääni kellossa. Jo ulkonäöstä huomaa, että uutuus on hieman vähemmän pullea ja terävämmän oloinen. Se muistuttaa nyt enemmän merkin pienempiä malleja. Pituus ja leveys ovatkin hitusen pienentyneet. Kevyempien materiaalien ansiosta erityisen paljon on tipahtanut paino: jopa yli 300 kiloa.

Kunnon komentosilta

Array

Yhdestä autohistorian suurimmista laihdutuskuureista huolimatta ei tämä silti pieni ole, eikä keijukainen. Jyhkeän näköistä ilmestystä lähestyy kunnioituksella, ja sen kuskin paikalle kapuamisen jälkeen tulee melkein juhlava olo.

Koeajoauto oli lastattu hämmentävän runsailla 60 000 euron lisävarusteilla, mikä osaltaan lisäsi juhlatunnelmaa. Perusauto edullisemmilla sisustusmateriaaleilla ja varusteherkuilla voi olla astetta lähempänä jotain arkisempaa Audi A3:ea. Tosin kookkaat sisätilat ja iso kojelauta moottoroituine keskinäyttöineen saavat muistamaan, ettei olla perusperheautossa. Silti joissain muissa luksusmaastureissa tulee vielä erityisempi olo kuin asiallisessa Q7:ssa.

Vakiovarusteluun kuuluu siihenkin nahkaverhoilu ja sähkösäätöiset etupenkit sekä tässä Business-mallissa 4-alueilmastointi ja ilmajousitus. Ihan laihialaista elämää ei siis tarvitse perusvarusteillakaan viettää. Kyseessä on kuitenkin suomalaisittain sadan tonnin auto.

Kuskin ympärillä oleva nappulamäärä on vaikuttava, laskutavasta riippuen yhteensä noin 70-90 nappia tai katkaisijaa. Niistä moni on nykyautoja ajaneelle tuttu, mutta varsinkin lisävarusteiden myötä tulee myös erikoisuuksia. Perusjutuista vaihdekeppi on sähköisesti laatikkoa hallitseva mötikkä, jossa P-asento painetaan hieman piilossa olevasta napista. Kepin edessä oleva nappulakokoelma vaatii sekin vielä vähän huomiota.

Pyörylällä, kosketuslevyllä ja muutamalla pikanäppäimellä hallitaan keskinäyttöä. Ratkaisu on pienen totuttelun jälkeen ehkä jopa parempi kuin kosketusnäyttö olisi. Viimeistään se on parempi vuosien mittaan auton vanhentuessa. Tämä toimii varmasti paremmin kuin 20 vuotta rasvanäpeillä tökitty kosketusnäyttö.

Ajamista tekniikan kanssa

Josko nyt sitten vihdoin liikkeelle. Iso Audi lähtee majesteettisesti matkaan. Se on yhtä aikaa sekä ison että jossain määrin näppärän tuntuinen. Yli kahden tonnin massa liikkuu Business-mallissa vakiona olevan ilmajousituksen päällä leppoisasti.

Toisaalta ohjaus on perinteiseen isoimpien Audien tyyliin varsin kevyt. Kevyttä oloa lisää iloinen kiihtyvyys. Kolmelitrainen turbodiesel vastaa toiveisiin perinteisen tiptronic-automaattivaihteiston välittämänä nelivedolla tarvittaessa räväkästi. 6,3 sekunnissa sataseen kiihtyvä, mutta helposti näpeissä oleva jättiläinen saa kuskin olon kaikkivoivaksi.

Vakiona oleva drive select -järjestelmä auttaa personoimaan ajettavuutta. Jos kaipailee vauhtia, voi pistää asetukset dynamicille. Leppoisaa kruisailua halutessaan taas comfort on oikea valinta.

Individual-asetus mahdollistaa vielä säätöjen tekemisen moottorille, vaihteistolle, ilmajousitukselle sekä lisävarusteisille nelipyöräohjaukselle ja mukautuvalle vakionopeussäätimelle kaikille erikseen. Asetuksilla on tietysti placebo-vaikutusta, mutta oikeaakin eroa ne tekevät juuri sen verran, että niiden käyttö kannattaa. Ja jos ei kiinnosta, voi käyttää Auto-asentoa.

Lisävarusteinen nelipyöräohjaus tekee ajamisesta kadunkulmissa varsin ketterän oloista. Muissa tilanteissa sen olemassaoloa ei oikeastaan huomaa. Sen väitetään vakauttavan ajoa kovemmissa nopeuksissa, mutta tiedä häntä. Vakaastihan tällainen vauhtinorsu kulkee joka tapauksessa.

Ahtaissa paikoissa uusi Q7 ei myöskään ole mitenkään toivoton, toisin kuin edeltäjänsä. Melko kulmikkaat muodot on suhteellisen helppo hahmottaa, ja parkkitutkat ovat vakiona edessä ja takana. Lisävarusteisella tarkkoja kuvia näyttävällä neljän kameran parkkikamerajärjestelmällä saa käytettyä viimeisetkin sentit hyväkseen.

Maastoonkin maasturilla tekisi mieli mennä, mutta Q7:llä ei ehkä sittenkään. Ilmajousitusta saa kyllä nostettua ja keskinäyttöön saa kivoja maastoinfoja muun muassa auton asennosta. Silti auton herkkyys epäilyttää, varsinkin matalat renkaat ja kalliit vanteet. Siksi ehkä isoin ”maasto”, johon ajaminen tavallisella omistajalla suuntautuu, on huonokuntoinen mökki- tai metsätie. Niillä ajo sujuu, vaikkakin ylös nostettuna ilmajousitus joustaa vähemmän, eli on tavallista kovempi. Huippumukavaa ajo ei silloin ole, eli kaikkea ei voi saada.

Pitkän matkan selättäjä

Parhaimmillaan Q7 on tietysti maantiellä. Komeasti kulkeva iso luksusmaasturi taittaa pitkiä taipaleita miellyttävästi. Melut ovat todella matalat, kunhan ei valitse koeajoauton 21-tuumaisia kiekkoja ja aja todella kuluneilla asfalteilla. Silloin rengasääniä alkaa sentään jo kuulua.

Yllättäen ehkä kaikkein hienoin kokemus ”tavalliseen” autoon verrattuna on nopeavauhtinen hiekkatie. Ilmajousitettu iso luksusmaasturi syö sellaisia välipalaksi todella rauhallisen eleettömästi. Eikä mutkainen asfalttitiekään huono vaihtoehto ole, mutta sellaisen ajamiseen tällaisessa mammutissa on vähän huonosti tuntumaa.

Isompien maanteiden ajamisen avuksi on tietysti tarjolla hurja määrä avustinjärjestelmiä, jotka toimivat vaihtelevalla menestyksellä. Kaistavahti on vähän levoton ohjausliikkeissään ja nopeusrajoitusten tunnistus toimii noin 90-prosenttisesti. Kaukovaloautomatiikka pitää pitkiä usein päällä myös katuvalojen alueella, mutta vastaantulijat se onneksi huomaa eikä häikäise heitä.

Muuten avustimet ovat täyttä asiaa ja oikein käytettynä rentouttavat ajamista. Ja rentouden viimeistelevät 6 400 euron (!) mukavuuspenkit hierontatoiminnoilla. Viimeistään niiden avulla pitkän Q7:lla tehdyn ajomatkan jälkeen saattaa olla jopa rentoutuneempi kuin ennen sitä.

Kamppailu järjen kanssa

Edellä kuvaillun fiilistelyn jälkeen on hyvä muistaa, että isolle maasturille voi yrittää keksiä myös järkisyitä. Sitä voi perustella vaikka monipuolisena perheautona. Q7:n saa nimeen sopivasti 7-paikkaisena versiona. Taaimmat penkit ovat lähinnä lapsille. Penkit kääntyvät esiin takakontin pohjasta sähköllä. Se on aika hidasta, mutta tietää ainakin mihin rahat menivät.

Keskirivin penkkejä (eli normaaliauton takapenkkejä) taas säädetään ihan manuaalisesti, ja jokaista erikseen. Säädöillä voi saada vaikkapa selkänojan suosikkikulmaansa tai itselleen lisää jalkatilaa. Toisaalta jos takariville on tunkenut joku aikuisen mittainen, voikin joutua liikuttamaan keskiriviä eteenpäin. Toisena miinuksena tällaisissa tila-automaisissa penkeissä istuinmukavuus ei ole samaa tasoa kuin saman hintaluokan sedanien ja farmarien sohvamaisilla takaistuimilla.

Viiden hengen asennossa tavaratila on tietysti iso, mutta seitsemälläkin mukaan mahtuu vielä muutama urheilukassi. Ilmajousitusta voi laskea lastauksen ajaksi takakontin reunan napista. Viereisestä namiskasta saa sähköisesti esiin tehdasasenteisen vetokoukun.

Koukku onkin Q7:n isoimpia koukkuja, jolla sitä voi yrittää perustella ”järkisyin”. Ilmajousituksella varustettuna kyytiin saa ottaa 3 500 -kiloisen kärryn, eli niin ison kuin henkilöauton perään saa ylipäänsä laittaa. Eli tuli mitä tahansa vastaan, tämä auto on valmis.

 • Array
 • Array
 

Kamppailu lompakon ja verotuksen kanssa

Mihin Q7 sitten ei ole valmis? No ei ainakaan olemaan ihan vain simppelein mahdollinen kulkuneuvo paikasta toiseen liikkumiseen. Siihen ovat pienemmät ja halvemmat autot. Tämän tyyppiset luksusmaasturit yrittävät olla autoilun ylijumalia, jotka vaativat kuljettajaltaan jonkinasteista kiinnostusta itseensä. Sille kiinnostukselle saa sitten vastinettakin.

Kiinnostusta vaatii myös sadan tonnin hinta. Ja sekin jää haaveeksi, jos yhtään ruksii hävyttömän hintaista lisävarustelistaa. Koeajoautosta puuttui vielä useita varusteita, mutta silti lisävarusteita oli 60 000 euron edestä. Esimerkiksi tuulilasinäyttö head-up-display maksaa 2 400 euroa, lasikatto reilut 3 000 euroa ja pimeänäkölaite yli 3 800 euroa.

BMW X5:een vastaavat varusteet saa monta sataa euroa halvemmilla hinnoilla. Myös Mercedes GLE (entinen ML) on monin paikoin edullisempi lisävarusteissaan.

Erityisen edullista mainittujen kilpailijoiden BMW:n ja Mersun varusteleminen on, jos ne ottaa pieniveroisina ladattavina hybridimalleina. Niiden alle 80 gramman päästölukemat pitävät myös lisävarusteiden autoveron ja sitä myötä hinnat todella alhaalla.

Myös Audi Q7:stä on tulossa plug-in–hybridimalli, mikäli jaksaa odottaa vielä noin vuoden. Silti dieselmallin kulutuslukematkin ovat lähes yliluonnollisen matalia. Kaikki tietävät, ettei yli kaksi tonnia painava 272-heppainen iso nelivetomaasturi kuluta yhdistetyssä ajossa 6,2 l/100 km. Todellisessa vaihtelevassa ajossa meni maantievoittoisessa koeajossa vähän päälle 8 litraa sadalla, mikä tietysti on kohtuullista sekin.

Silti ostajan kannalta hyvä vaan. Ilmoitetulla pikkulukemalla säästää jo autoverossa paljon enemmän rahaa kuin pari litraa pienemmällä kulutuksella voisi ajamalla säästää.

Raimo Tengvall

Kehuja: ajettavuus vaihtelevissa olosuhteissa, monipuolisuus, käytännöllisyys

Parantamisen varaa: kovat lisävarustehinnat, taka/keskipenkkien keskinkertainen istuinmukavuus

Audi Q7 Business 3.0 TDI quattro tiptronic:

Moottori: 6-sylinterinen, 2967 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho:  272 hv (200 kW) @ 3250-4250 rpm
Vääntö: 600 Nm @ 1500-3000 rpm
Vetotapa: Neliveto
Huiput: 234 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 6,3 s.
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 6,2 l/100 km (21” renkailla 7-paikkaisena, perusmalli 5,7 l/100 km)
Mitat (pit/lev/kork): 5052mm/1968mm/1741mm
CO2 päästöt: 163 g/km (21” renkailla 7-paikkaisena, perusmalli 149 g/km)
Tavaratila: 295-890-2075 l
Paino: 2070 kg
Ajoneuvovero + käyttövoimavero: 695,32 €/vuosi
Hinta: 98 890€
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Audi Q7
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.