Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Audi S4 Avant & A4 Allroad: Ei mitään perusfarmareita - Artikkeli - Nettiauto

Audi S4 Avant & A4 Allroad: Ei mitään perusfarmareita

Koeajot 17.06.2013

Audin 4-sarja tarjoaa tavallisen Avant-mallin lisäksi myös erikoisempia malleja, joista äärilaitoja edustavat sporttisen räyhäkäs S4 ja mukavan leppoisa A4 Allroad.

Allroad-mallin on nimensä mukaan laajan käyttötarkoituksen omaava malli, jonka kanssa on helppoa kuvitella ajavansa sekä huonokuntoisilla mökkiteillä että kaupungin asfalttiviidakossa. A4-malliin pohjautuva Allroad on maavaraltaan normaalimallia korkeampi ja tuntumaltaan pehmeämpi.

S4 puolestaan edustaa toista äärilaitaa. Se on yli 300-hevosvoimaisella V6-koneella varustettu voimapakkaus, jonka ratissa voisi helposti kuvitella viihtyvänsä myös rataolosuhteissa. Urheiluautomaisesta moottorista ja alustasta huolimatta se on myös täysiverinen perhefarmari. 

Monikäyttöisyys kunniaan

Array

S4:n juju piilee A4 Allroadin tavoin monikäyttöisyydessä. Vaikka S4 edustaakin A4-malliston jyrkempää laitaa, on se varsin käyttökelpoinen auto myös jokapäiväisessä ajossa. Alusta ja ohjaus ovat tosin melkoisen tuhtia mallia. 

Sporttimallin pellin alla mylvii tehokas ja nykysuuntauksesta poiketen mekaanisesti ahdettu bensiinimoottori, joka tuottaa 333 hv:n ja 440 Nm:n tehoreservin. Näillä lukemilla S4 kiihtyy 0-100 km/H:n vauhtiin 5,1 sekunnissa, mikä on farmariauton kyydissä mukavan rivakka lukema.

Mallistosta löytyy tehonjanoisemmille vielä RS4-versio, jonka tehontuotto yltää puolestaan lukemiin 450 hv ja 430 Nm. RS4:n konepellin alla piilee Audin tuttu 4,2–litrainen V8, jonka voimantuotto on kouriintuntuvaa. 

S4:n äänimaailma on sivistynyt, mutta riittävän rouhea poiketakseen perusperheauton tunnelmasta. Kaiken lisäksi pakoääniä on mahdollista säätää drive select –valikon kautta, mutta vaikutukset ovat kohtuullisen vähäisiä. 

Säätömahdollisuuksia tarjolla

Muutoin drive select -ajomoodit kyllä vaikuttavat auton käytökseen. Ajotilan muutokset vaikuttavat vaihteistoon, moottorin reagointiin, alustaan, ohjaustuntumaan, tasauspyörästöön ja adaptiiviseen vakionopeudensäätimeen.

Dynamic-asennossa tuntuma on sporttisin ja comfort-asennossa painoarvoa annetaan mukavuudelle ja helppoudelle. Ohjaustuntumaltaan S4 ei ole edes comfort-asennossa keveä, vaan S4-merkintä tarkoittaa väkisinkin tavallista A4-mallia jämäkämpää ja jäykempää ohjaustuntumaa. 

Sama pätee alustaan, joka S4:ssä on viritetty toimimaan erityisesti sporttisemmassa ajossa. Alustan tuntuma ei ole edes comfort-asennossa mukavuuspainotteinen, vaan matalalla maavaralla varustettu auto ottaa töyssyt vastaan jämäkällä otteella. 

A4 Allroadin lähestymiskulma on päinvastainen. Allroad-merkintä tarkoittaa maavaraltaan korotettua ja maastokelpoisempaa A4:ää. Nelossarjan Allroadista ei A6-sarjan jokapaikanhöylän tavoin löydy ilmajousia, vaan eroavaisuudet löytyvät lähinnä maavarasta. 

 • Array
 • Array
 

Missä ovat ilmajouset?

Ilmajousien puuttuminen on sääli, sillä A4 ei yllä lähellekään A6 Allroadin mukavuutta. A4 Allroadia onkin kritisoitu siitä, ettei se poikkea riittävästi A4 Avantista. Allroad-mallista tosin löytyy neliveto vakiona. Allroad-versio poikkeaa tavallisesta farmarista myös ulkonäöltään, sillä pyörän kaaret ovat massiivisemmat ja poikkeavat korin värityksestä. 

Moottorivalikoima pitää sisällään yhden bensaversion ja kolme dieseliä, joista koeajetussa versiossa on 143-hevosvoimainen diesel. Kaksilitrainen TDI tuottaa 320 Nm:n väännöt, joten pääpaino on suuren huipputehon sijaan juurevassa väännössä.

A4 Allroadin moottori tuntuu toki S4:n tehoreservin jälkeen melkoisen vaisulta, mutta 143 hevosvoimaa riittävät perusajoon mainiosti. A4 Allroadin idea ei olekaan kilpailla S4-mallin kanssa samoista ostajista, vaan tarjota vaihtoehto A4:n perusmallille. 

On pakko myöntää, että mikäli A4:ltä odottaa vastaavaa luksusvaikutelmaa kuin A6 Allroadin kohdalla, on pettymys taattu. A4 ei nimittäin ole lähelläkään isoveljensä maastokelpoisen edustusauton tunnelmaa. 

A6 Allroad kun on auto, jonka kanssa voi hinata elämänsä mökille ja ajaa takaisin kaupunkiin toimittamaa edustusauton virkaa. A4:llä homma ei enää onnistukaan yhtä sulavasti. 

A4 Allroad on arkinen

Sama pätee tietenkin myös sisätiloihin, vaikka myös A4:n takakontti on tilava ja sisätilat ovat riittävät myös perhekäyttöön. Ja kyllä A4:n vetokyky toki riittää suuremmankin lastin kiskomiseen, mutta eroa isoveljeen silti löytyy. 

A4 Allroad on myös S4:ään verrattuna arkinen ilmestys. Penkit ovat kankaiset, eikä perusmallista löydy mitään ylimääräistä. Mukana ei ole drive select –järjestelmää eikä navigaattoria, vaan kojelaudan näytöstä voi säätää lähinnä radiota ja sisätilan valaistusta. 

S4:n vakiovarustelu on puolestaan kattava ja luksusta löytyy sisätiloista runsaasti. Allroad ja S4 poikkeavat toisistaan niin runsaasti, että on hankalaa uskoa ajavansa samalla autolla. Toki sporttimallin hintakin on kaksinkertainen Allroadin perusmalliin verrattuna. 

Allroadin tunnelman ero ulkonäön ja sisätilojen suhteen on melkoinen. Ulkoa Allroad on dynaaminen ja komea ilmestys, mutta kangaspenkit vaikuttavat hieman epäsiisteiltä. Tämä johtunee erikoisvärityksestä, mikä ei valitettavasti ole kovin onnistunut. 

Päiväkotireissulle ja radalle samalla autolla

Mutta pienistä kosmeettisista ongelmista huolimatta ajettavuus on A4 Allroadin kohdallakin taattua Audi-laatua. Korotettu maavara ei juuri vaikuta käytökseen edes mutkatiellä, vaan auto etenee hienosti kovemmassakin vauhdissa. 

S4-mallin olemassaolon oikeutus on helppo ymmärtää. Se tarjoaa sporttista suorituskykyä perheautoluokkaan, josta se niin useassa tapauksessa puuttuu. Samalla autolla voi S4:n tapauksessa hoitaa niin perheen arjen kuin itsensä toteuttamisen jopa rataolosuhteissa. 

A4 Allroadin ajatusmaailma onkin sitten hankalampi tapaus. Eroavaisuudet nelivetoisen A4 Avant-malliin ovat vähäisiä. Tosin hintaeroakaan ei pahemmin ole. Perinteinen Avant-malli kustantaa vastaavalla diesel-koneella reilut 2000€ Allroadia vähemmän. 

Tuolla parilla tonnilla saa itselleen hieman korkeamman maavaran, rouheamman ulkonäön ja leveämmän raidevälin. Toki maastokelpoisuutta henkivä Allroad on varmasti myös hyvä vastaus naapurin hankkimalle katumaasturille. 

Tuomas Rajala

Audi S4 Avant

Kehuja: moottori, suorituskyky viimeistely, varustelu, monikäyttöisyys

Parantamisen varaa: hinta

Audi A4 Allroad

Kehuja: ajettavuus, ulkonäkö, monikäyttöisyys

Parantamisen varaa: sisustan ilme

Tekniset tiedot:

Audi S4 Avant: 
Hinta: 92,399,88€
Moottori: 6-sylinterinen 2995 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 333 hv (245 kW) / 5500-6500 rpm
Vääntö: 440 Nm / 2900-5300 rpm
Kiihtyvyys: 0-100 km/h: 5,1 s.
Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu)
Vaihteisto: 6-vaihteinen S-tronic automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 8,4 l / 100 km
CO2 päästöt: 197 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4719mm / 1826mm / 1415mm
Paino: 1825 kg
Audi A4 Allroad: 
Hinta: 44 956,94€
Moottori: 4-sylinterinen 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 143 hv (105 kW) / 4200 rpm
Vääntö: 320 Nm / 1750-2500 rpm
Kiihtyvyys: 0-100 km/h: 9,7 s.
Huippunopeus: 200 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus: 5,8 l / 100 km
CO2 päästöt: 152 g/km
Mitat: 4721mm / 1841mm / 1495mm
Paino: 1705 kg
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Audi A4 Allroad
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä