Autojen pakokaasupäästöjen ja polttoaineen kulutuksen mittaus muuttuu - miten se vaikuttaa suomalaisiin autoihin ja autoilijoihin?

Jutut 24.08.2018

Uusien henkilöautojen päästö- ja kulutusmittaus muuttuu vaiheittain vuosina 2017-2020. Olemassa olevaan autokantaan tai ennen 1.9.2018 rekisteröityihin autoihin muutos ei vaikuta.

Mistä on kyse?

Array

Uusi mittaustapa on nimeltään WLTP, joka tulee sanoista Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Se tarkoittaa vapaasti suomennettuna ‘maailmanlaajuisesti harmonisoitu kevyiden ajoneuvojen testimenettely’.

Uuden mittaustavan tavoitteena on, että se kuvaisi aiempaa paremmin autojen liikenteessä synnyttämiä päästöjä ja kulutusta. Uuden tavan mukainen kulutus- ja päästömittaus tehdään edelleen laboratoriossa, mutta se on aiempaa NEDC-mittausta monipuolisempi ja tarkemmin säännelty. Käytännössä tämä tarkoittaa, että uudessa mittauksessa otetaan aiempaa tarkemmin huomioon myös auton yksilölliset varusteet. Se muuttaa ilmoitettuja WLTP-mitattuja CO2-päästöjä autoyksilökohtaisiksi, kun vanhassa mallissa päästöarvot olivat mallikohtaisia.

Uusi WLTP-mittaustapa nostaa sekä ilmoitettuja kulutuslukemia että CO2-päästöjä. Valtiovalta ottaa käyttöön uudet WLTP-autoille tarkoitetut alemmat verotaulukot, jonka tavoitteena on ottaa huomioon se, että uusi mittaustapa tuottaa suurempia kulutus- ja päästölukemia.  Autoverotaulukko astuu voimaan 1.9.2018. Ajoneuvovero muuttuu 1.1.2019 vaiheittain siten, että vuoden 2020 alussa kaikkien WLTP-autojen ajoneuvovero perustuu uuteen verotaulukkoon. Tavoitteena on veroneutraalisuus eli WLTP-autojen verotus olisi sama tai lähellä kuin samasta autokannasta kerättäisiin vanhalla NEDC-verotaulukolla.

Uusi verotaulukko kompensoi aiempaa mittausta laajemman ja pidemmän WLTP-mittauksen korkeampaa mittaustulosta tasaisella kertoimella noin 140 g/km CO2-päästötasolle asti. Tätä suuremmilla päästöillä verotaulukon kompensaatio alkaa vähentyä ja yli 250 g/km päästötasoilla verotasot ovat kummallakin mittaustavalla samat.

Miten WLTP vaikuttaa autoveroon?

Ennen 1.9.2018 rekisteröityihin tai tilattuihin autoihin veromuutos ei vaikuta, sillä näillä autoilla verotuksessa voidaan vielä käyttää WLTP-arvoista aiempaa NEDC-mittaustapaa kuvaaviksi arvoiksi muunnetuilla päästöarvoilla ja vanhalla verotaulukolla. Päivämäärän 31.8.2018 jälkeen tilattavien WLTP-autojen autoverotus perustuu uuteen verotaulukkoon - autoverolain siirtymäajan turvin vanhaa verotaulukkoa voidaan kuitenkin soveltaa ennen syyskuun alkua tilattuihin autoihin. Uudella verotaulukolla osalla malleista vero nousee ja osalla laskee NEDC-taulukkoon verrattuna. Automallikohtaiset muutokset voivat olla suuria erityisesti suuripäästöisillä autoilla. Esimerkiksi Toyotan Land Cruiser -mallin autoveron odotetaan nousevan jopa 14.000 euroa.

Yksi mielenkiintoinen ja myös suomalaisiin vaikuttava WLTP:n aiheuttama muutos on, että aiempaan mittaukseen erinomaisesti soveltuneet pienen iskutilavuuden turbomoottorit eivät WLTP-mittauksessa menesty yhtä hyvin kuin NEDC-mittauksessa, melkeinpä päinvastoin. Se muuttanee autovalmistajien moottorivalintoja paremmin automalliin soveltuviksi. Julkisuudessa on esitetty olettamuksia, että isojen henkilöautojen polttomoottorien iskutilavuudet nousevat. Nähtäväksi jää, miten autonvalmistajat reagoivat.

Luonnollisesti uusien autojen hankinnat kohdistuvat kenties vielä aiempaakin enemmän vähän päästäviin autoihin, koska mahdollisimman pieni autovero hankittaessa innostaa ja laskee kokonaishintaa.

TERMISTÖÄ:

WLTP = Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (uusi kulutus- ja päästömittaus, joka otetaan EU:ssa käyttöön vaiheittain vuosina 2017–2019)

NEDC = New European Driving Cycle (vanha kulutus- ja päästömittaus EU:ssa)

Autovero = vero, joka maksetaan valtiolle, kun auto rekisteröidään ensimmäisen kerran käyttöön Suomessa, perustuu auton hiilidioksidipäästöihin

Ajoneuvovero = vuotuinen vero auton käyttämisestä Suomessa, perustuu auton hiilidioksidipäästöihin

Asiantuntijana jutussa toimi Hanna Kalenoja, liikenteen erityisasiantuntija, TkL, DI, Tieliikenteen Tietokeskus & Autoalan Tiedotuskeskus

Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä NettiX:n kanaviin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä