Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

BMW 116 d – Ekoilua ja ajodynamiikkaa

Koeajot 22.06.2015

BMW:n pienimmäisen uusi versio antaa tilaa ekoilulle ajamisen ilon suuremmin kärsimättä. Pikkuluokan premium tarjoilee paljon uutta tutussa paketissa.

Tälle vuodelle uudistunut BMW:n 1-sarja noudattaa varsin perinteisiä piristyskeinoja. Pikku-Bemaria katsellessa sen silhuetti näyttää hyvin pitkälle samalta kuin aikaisemminkin.

Kun autoa tarkemmin tutkii, huomaa että kysymyksessä on tosiaan facelift, eikä täysin uusi malli. Suurimmat ulkonäköä koskevat muutokset on toteutettu lähinnä keulassa ja perässä.

LED-teknologiaa

Array

Käytännössä koko keula on saanut uuden ilmeen. Etuvalot on muotoiltu uudelleen ja LED-päiväajovalot ovat nyt vakiovaruste. Varustetaso-vaihtoehtoina on tarjolla Sport, Urban tai M-sport.

Lisähinnasta business-varustelutasossa on saatavilla bi-LED ajovalot, joka tarkoittaa, että myös lähi- ja kaukovalot toimivat LED-tekniikalla. Keulan ilmanottoaukot eli Bemarin tyypilliset ”munuaiset” ovat saaneet lisää leveyttä ja ilme on huomattavasti aikaisempaa arvokkaamman näköinen.

Niin ikään peräpään valot on muotoiltu uusiksi suurempien mallien mukaan ja niissäkin käytetään muodin mukaisia ledejä. Muutosten myötä 1-sarja on nyt enemmän isoveljiensä kaltainen, minkä moni mieltää varmasti hyvänä asiana. Vanhemman 1-sarjan keulamuotoilua on jossain piireissä kritisoitu epäonnistuneeksi tai kauniimmin sanottuna, ei ihan niin hienoksi.

Sisätiloissa uudistukset ovat pysyneet maltillisempina, joista suurimpana on nyt vakiona oleva automaatti-ilmastointi. Myös kangasmateriaaleja, lattiamattoja ja värejä on muuteltu, mutta muuten hyväksi havaittua kokonaisuutta ei ole lähdetty suuremmin päivittämään. BMW:n loistava ergonomia ja korkea laadun tunne ovat siis edelleen tallella.

Moottoripuolella mullistuksia

BMW:n konepellin alle sen sijaan on tarjolla paljon mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Bensa- ja dieselmoottoreiden kulutuslukemat sijoittuvat 3,45 – 8.0 litran välille ja päästöt 89 – 188g kilometrille.

Tarjolla on 3- 4- ja 6-sylinterisiä koneita, joista 3-sylinteriset ovat tuttuja jo Minin nokalta. Tosin nyt pitkittäin asennettuina. Vaihteistoksi voi valita joko kuusivaihteisen manuaalin tai kehuja saaneen 8-vaihteisen automaatin.

Koeajoautoksi valikoitui dieselpuolen säästöpossu 1,5 litraisella, 3-sylinterisellä koneella ja automaatilla varustettu versio, joka tottelee mallimerkintää 116d. Auton luvattu keskikulutus on 4,1 l/100km ja päästöt 97g/km. Mallistossa on tarjolla myös vielä pihimpi 116 d EfficientDynamics Edition versio, jossa teholukemat ovat samat, mutta kulutus on 3,8 l/100km ja päästöt 89 g/km.

Kun Bemarin on kautta aikojen mieltänyt tehokkaaksi, mielellään kuutoskoneiseksi vauhtihirmuksi, saattaa kolmesylinterisen BMW:n kohtaaminen aiheuttaa ennakkoluuloisia kulmien kohotteluja. Lähtökohtaisesti puolitoistalitrainen 3-pyttyinen tuntuu ajatuksena alimittaiselta tämänlaiseen autoon, mutta kuten joskus aikaisemminkin on joutunut huomaamaan, on totuus jälleen kerran tarua ihmeellisempää.

Tehoa tämä pieni teknologiapaketti tuottaa 116 hevosvoimaa ja vääntöä parhaimmillaan 270 Nm. Näillä paukuilla BMW kiihtyy sataseen reilussa 10 sekunnissa, joten ihan toivoton nuhapumppu ei kyseessä ole.

Taloudellista tehoa

Tämän päivän nykyaikaisissa moottoreissa ei ratkaisevaa oikeastaan ole se, kuinka suuren määrän tehoa tai vääntöä kone tuottaa, vaan kuinka se saadaan ulosmitattua helposti ja järkevästi. Kohtuullisillakin tehomäärillä saadaan aikaiseksi varsin liukkaasti liikkuva paketti, kunhan tekniikkaa ja tietotaitoa sekoitetaan soppaan sopivissa määrin.

Niin myös tälläkin kertaa, sillä BMW:n pikkuinen mylly kuljettaa käytännössä melkein puolitoista tonnia painavaa autoa kohtuullisen vaivattomasti. Varsinkin paikaltaan lähtiessä takapuolituntumalla tehoa tuntuisi olevan enemmänkin kuin tuo luvatut 116 hevosvoimaa. Suuri kiitos tästä kuuluu aiemmin mainitulle, upeasti toimivalle Steptronic-automaattivaihteistolle, josta löytyy sopiva välitys jokaiseen tilanteeseen.

Ajomoodeja voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta, joista Sport-asetuksella kaasunvaste ja vaihteisto toimivat herkimmillään. Comfort-asetuksella meno pehmenee ja vaihteisto vaihtaa huomattavasti hellemmin, mutta kuitenkin ripeästi.

Säästöliekillä eco-tilassa

Taloudellisuusasetus EcoPro:ssa vaihteisto sekä moottorinohjaus optimoituu säästöliekille ja menovettä säästyy. Tässä tilassa kaasupoljinta saa painaa todella syvälle ja silti meno on verkkaista ja rauhallista. Polkimen pohjaan painaminen tuo lopulta kaiken tehon esiin, mutta tietokone opastaa kuskia hellittämään ja samalla näyttää, kuinka paljon pidemmälle taloudellisella ajotavalla pääsee.

Moottori-vaihteistopaketin toiminta on täysin saumatonta, eikä moottorin ääntä ohjaamoon juurikaan kuulu. Kiihdytettäessä tunnelma on hyvin kuminauhamainen ja vaihtoja ei huomaa kuin kierroslukumittarista. Kovemmassa vauhdissa toki huomaa, että tehoa on rajallinen määrä ja moottori joutuu antamaan kaikkensa esimerkiksi ohituksissa.

Tästä huolimatta 116 d:n polttoaineenkulutus on hyvin kohdallaan, eikä ajoittainen kaasu pohjassa ajo nosta kulutusta merkittävästi. Koeajon keskikulutus pysyi käytännössä kokoajan noin 5 litran tietämissä, huolimatta kovavauhtisesta moottoritieajosta, tai nykivästä nurkkapyörityksestä. Vakiovarusteena oleva Start/Stop-järjestelmä avittaa kaupunkikulutuksen kurissa pitämisessä.

 • Array
 • Array
 

Rengasmelua moottoritiellä

BMW 116 d on pääsääntöisesti ja varsinkin kokoluokka huomioiden hiljainen auto. Moottorin äänen voi kuulla lähinnä tyhjäkäynnillä ja maantieajossa ääni katoaa taustalle. Kun vauhti kohoaa, huomaa rengasäänten nousevan pääsääntöiseksi melunlähteeksi. Melu ei ole ylettömän häiritsevää, mutta se korostuu selvästi muuten hiljaisessa autossa.

Sisätilat pikku-Bemarissa ovat ennallaan, eli viisi ihmistä mahtuu kyytiin, jos ei nyt aivan portsari-kokoluokassa painita. Edessä matkustelee herroiksi ja tunnelma on kuin luokkaa isommasta autosta. Takapenkillä tila muuttuu ahtaaksi varsinkin jos edessä istuva on pitkänhuiskea, mutta pikkuväelle tila riittää mukavasti.

BMW:lle ominaiseen tapaan, auton paras paikka on kuitenkin kuljettajan istuimella. Ajettavuudeltaan auto kuuluu ehdottomasti parhaaseen A-ryhmään ja tuntuma on tasapainoinen. Painojakauma onkin lähellä optimia 50/50 suhdetta, joten mutkatiellä kurvailu maistuu.

Jousitus toimii napakasti olematta silti liian kova. Oman panoksensa hyvään ajettavuuteen tuo tietysti myös tässä kokoluokassa harvinainen takaveto, jota aktiivinen kuljettaja osaa arvostaa.

Joutsenlaulu takavedolle

Kaikkiaan BMW:n uudistunut 1-sarja vakuuttaa laadullaan ja ajettavuudellaan. Vaikka tässä malliuudistuksessa onkin kysymyksessä ”vain” facelift, ei se kuitenkaan tätä autoa huononna, vaan ehkä pikemminkin päinvastoin.

Huhujen mukaan seuraava 1-sarjalainen olisi uuden 2-sarjan tapaan etuvetoinen, mikä on varmasti nieleskelyn paikka monelle vannoutuneelle Bemaristille. Toisaalta, taitaa kuitenkin olla aika marginaalinen se käyttäjäryhmä, joka tässä kokoluokassa ehdottomasti takavetoa kaipailee.

Mene ja tiedä, mutta tosiasia kuitenkin lienee, että tämän kokoiset takavetoiset autot jäävät lähitulevaisuudessa historiaan. Tämän kompaktin, takavetoisen premium-auton kehityskaari alkaa olla huipussaan. Jos sellaisen kokee tarvitsevansa, sen hankinta-aika on käsillä nyt.

Sami Puskala

Kehuja: Laatu, ajettavuus, kulutus

Parantamisen varaa: Rengasmelu kovemmassa vauhdissa

BMW 116d:

Moottori: Kolmisylinterinen, 1496 cm3 dieselmoottori
Teho: 116 hv (85 KW) / 4000 rpm
Vääntö: 270 Nm / 1750-2250 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,3 s.
Huippunopeus: 200 km/h
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus ( yhd.):  3,7 - 4,1 l / 100km
CO2 päästöt:  97 - 107 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4329mm/1765mm/1421mm
Paino: 1395 kg
Hinta alkaen: 27 911€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - BMW 116
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.