BMW 120d & M135i: Perusdiesel vastaan tehotykki

Koeajot 06.05.2013

Automaailmassa saman mallin eri versioiden välillä on parhaimmillaan satojen tuhansien eurojen eroja. Sama mallinimi saattaa kätkeä sisäänsä järkevän käyttöauton tai superautokriteerit täyttävän sportin.

1-sarja on BMW:n malliston entry level –osastoa. Halvin 1-sarjalainen 114i kustantaa hieman reilut 25 000€. Sillä hinnalla saa itselleen laadukkaan perusauton 1,4-litraisella bensiinikoneella ja hyvillä vakiovarusteilla.

Hinnaston keskipaikkeilta löytyy parivertailuumme valittu perusauto, joka on tasapuolisuuden nimissä nelivetoinen. 120d xDrive on varustettu 2-litraisella tuplasti ahdetulla diesel-koneella, joka tuottaa 184 hevosvoimaa. 

Huippuversio on puolestaan M135i xDrive, jonka pellin alta puolestaan löytyy 2979-kuutioinen ja kuusisylinterinen bensiinimoottori, joka kehittää 320 hevosvoiman tehot. Vääntölukemat menevät bensakoneelle lukemin 450-380 Nm. 

Molemmissa parivertailun autot raapivat neljästä nurkasta ja mitoiltaan ne ovat hyvin pitkälle yhteneväisiä. Ulkonäöllisesti perusmallia ja M-performance -versiota on vaikeaa erottaa toisistaan. Molemmat ovat viisiovisia ja muotoilua hallitsee perinteinen BMW-tunnelma. 

Suorituskyky ei näy päälle

Array

BMW on tehnyt tehokkaimman 1-sarjalaisen kohdalla vastaavan ratkaisun, kuin esimerkiksi M5:n kohdalla. Baijerilaisvalmistajan äärimmäisintä autoa on harjaantumattomalla silmällä hankalaa erottaa tavallisesta 5-sarjalaisesta. Sama pätee siis myös M135i:hin.

M135i poikkeaa 120d-versiosta ulkoisesti lähinnä aggressiivisesti muotoillun etupuskurinsa ja M-logoin varustettujen jarrusatuloiden muodossa. Massiivinen suorituskyky siis halutaan pitää piilossa. 

Ratkaisussa on kaksi puolta. Toisaalta 1-sarjan tehokkaimman auton titteliä olisi kiva korostaa myös ulkoisesti, mutta toisaalta yllätysten tarjoaminen kanssa-autoilijoille on sekin hauskaa. 

Alkaessani koeajon ensin 120d-versiolla tuntuu siltä, että 1-sarjan huippumalli ei tulisi tarjoamaan mitään kovin mullistavaa. Perus-diesel on nimittäin niin vakuuttava auto, että on hankala uskoa M135i:n tarjoavan yltiötehokkaan koneen lisäksi kovin merkittäviä parannuksia. 

M135i:n moottori pesee ja linkoaa

Ajatus pitääkin kutinsa, sillä ainoa oikeasti merkittävä ero kahden nelivetomallin välillä löytyy konepellin alta. M135i:n moottori pesee diesel-version 136 hevosvoiman turvin ja se kyllä riittää tekemään kahden eri tehoversion välille eron, joka on käsin kosketeltava. 

Heti startista käy selväksi, että neliovinen sportti ei ole saanut M-merkintäänsä turhan takia. Kahdesta pakoputkesta murahtaa ilmoille vastustamaton äänimaailma. Vaikka pellin alla piilee ”ainoastaan” 3-litrainen kuutoskone, ovat sen äänet hunajaa korville. 

Hienous ei luonnollisesti lopu pelkkiin pakoääniin, vaan käytettävissä olevat 320 hevosvoimaa saavat pienikokoisen auton lentämään. Löylyä riittää hyvin alhaalta saakka, mutta varsinainen voimantunne saavutetaan 5000 kierroksen paikkeilla, jossa teho liimaa kyytiläiset penkkeihinsä. 

Superautoluokan 0-100 km/h lukema

M135i xDrive kiirehtii 0-100 km/h:n taipaleen ainoastaan 4,7 sekunnissa, mikä on käytännössä superautoluokkaa. Sen huomaa ratin takana myös talvikelillä, vaikka rajoittuneen pidon ansiosta satasen kelaaminen ottaakin hieman enemmän aikaa. 

Diesel-versio ei sekään ole 0-100 km/h kiihdytyksen hitaimmasta päästä, mutta 7,2 sekunnin käyttäminen vastaan vauhtiin tuntuu tietenkin M-version rinnalla ikuisuudelta. Jokapäiväisessä ajossa vääntävä diesel laittaa kuitenkin hyvin kampoihin lähes puolta tehokkaammalle bensaversiolle.

1-sarjan entry level –tunnelma näkyy molempien autojen ratissa onneksi vain nimellisesti, sillä viimeistely on BMW:n halvimmassa sarjassakin hyvää. Edullisuus näkyy lähinnä penkkien ja ratin manuaalisäädöissä ja 120d–mallin takapään kolahtelussa töyssyissä. 

Molemmissa autoissa on isommista sarjoista tuttu näyttö, jota ohjataan käsijarrun vieressä olevasta rullasta. Se on 1-sarjalaisessakin aivan yhtä toimiva kuin isoveljissä. Muutenkin fiilis on samankaltainen kuin vaikkapa 3-sarjassa. 

Säätöä alustaan ja ruiskutukseen

Alustat ovat molemmissa autoissa kohdillaan ja säädettävissä. M135i-mallissa alustan ja ohjaustuntuman säätäminen tuntuu vaikuttavan ajotuntumaan 120d-mallia enemmän. Kyseessä saattaa myös olla kuvitelma, sillä moottorin teho korostaa tuntuman vaihtelua entisestään. 

Molemmista autoista löytyy neljä eri ajotilaa. Eco pro –tilassa kulutus on pyritty saamaan mahdollisimman maltilliseksi ja moottorinohjaus reagoi polkimen painallukseen verkkaisemmin. Comfort-tilassa kone reagoi sportia laiskemmin ja alusta on mukavuuspainotteinen. 

Sport- ja Sport+ -tiloissa ohjaus on tunnokkaampi ja jäykempi. Sama pätee myös alustaan, jonka progressio on huomattavasti nopeampi kuin comfort-asennossa. Sport-tilassa luistonesto antaa enemmän myöten ja sport+ -moodissa se on poistettu lähes olemattomiin. 

M135i-version kohdalla luistoneston poistamisella alkaa olla merkitystä. Tehoa autossa on sen verran runsaasti, että kaikki neljä pyörää alkavat sutimaan niin lumella kuin kuivalla asfaltillakin. 

M135i:tä ei voi ylistää liikaa

Malliston kalleinta versiota on hankala ylistää liikaa tai oikeastaan riittämiin. Ylisanoille on tarvetta, sillä todella voimakkaan moottorin, erinomaisen nelivedon ja hyvin toimivan alustan yhdistelmä tempaa kuskin mukaansa. 

Diesel-version keskikulutuslukemat pyörivät viiden litran kohdilla, mutta bensaversion suu ei luonnollisesti ole tuohesta. Mitään massiivisia lukemia sen ohjaimissa ei tarvitse sietää, sillä sekalaisessa ja välillä sporttisessakin ajossa M135i:n keskikulutus pyöri 10 litran tuntumassa. 

Efficient Dynamics –tekniikka tekee yllättäen jopa M135i:stä auton, jolla voi ajaa myös rauhallisesti ja taloudellisuutta tavoitellen. Eco pro –tilassa auto nimittäin kertoo kevyellä kaasujalalla saavutetut lisäkilometrit ajotietokoneen näytöllä. Se kannustaa ihan oikeasti taloudellisempaan ajotapaan.

On kuitenkin typerää väittää, etteikö suurinta tyydytystä M135i:n ratissa saa juuri rivakammin ajettaessa. Vaikka tehokkain bensaversio painaa nelivetoista dieseliä sata kiloa enemmän, on hieman reilut 1500 kiloa painava ja 320 hevosvoimainen auto varustettu sellaisella teho-paino –suhteella, että sen kanssa on väkisinkin hauskaa tien päällä. 

 • Array
 • Array
 

Eniten suorituskykyä sijoitetuilla euroilla

Moottori, alusta ja jarruvarustus siis ovat M135i-mallin kohdalla 120d:tä maireampia, mutta samaa on todettava myös hinnasta. Nelivetoisen ja 2-litraisen dieselin hinnat alkavat hieman vajaasta 38 000€:sta ja M-versio puolestaan kustantaa reippaat 65 000€:a.

Eroa syntyy siis yli 27 000€, millä saisi siis käytännössä halvimman bensaversion dieselin kaupan päälle. Kuulostaa järjettömältä, mutta asia ei valitettavasti ole niin yksinkertainen. 

Vaikka tehokkaimman bensaversion hinnalla voisi ostaa itselleen halvemman bensa- ja diesel-version, on M135i:ssä kuitenkin paljon sellaista mitä ei kahta autoa ostamalla saa. Ne ovat ne dieselistä puuttuvat 138 hevosvoimaa. 

Voima tulee M135i:n tapauksessa paketissa, jonka hinta-laatu-suhde on kiistämättä markkinoiden paras. Mikään muu uusi automalli ei nimittäin tarjoa vastaavaa suorituskykyä yhtä järkevällä hinnalla. 

Kauppakassin sisään survottu superauto

Yleensä vastaavasta suorituskyvystä joutuu maksamaan keskikokoisen perheasunnon verran. Esimerkiksi Porsche 911 Carrera 4 kiihtyy paikaltaan sataseen vain neljä kymmenystä nopeammin ja hintalappu on yli 100 000€ suurempi.

M135i:n juju piilee myös siinä, että sen tapauksessa superauton suorituskyky on tungettu pienen perheauton sisään. Kätevällä kauppakassilla voi tarvittaessa käydä vetäisemässä todella nopean kierrosajan moottoriradalla. 

Toki 1-sarjalaista hankkiessaan kannattaa myös miettiä tarvitseeko auton yltää urheiluautojen suorituskyvyn tasolle. Jos ei, niin rahat kannattaa sijoittaa mieluummin perusversioon. Siinä tapauksessa M135i:tä ei kannata missään nimessä käydä koeajamassa, sillä sen jälkeen mieli saattaisi hyvinkin muuttua. 

Tuomas Rajala

BMW 120d xDrive

Kehuja: suorituskyky arkiajossa, viimeistely, hinta-laatu –suhde, taloudellisuus, varustelu

Parantamisen varaa: perän kolahtelu töyssyissä

BMW M1351 xDrive

Kehuja: erinomainen suorituskyky, vaihteisto, viimeistely, hinta-laatu –suhde

Parantamisen varaa: konservatiivinen ulkonäkö

Tekniset tiedot:

BMW 120d xDrive: 
Hinta alkaen: 37 564,13€
Moottori: 4-sylinterinen 1995 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 184 hv (135 kW) / 4000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,2 s.
Huippunopeus: 228 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.): 4,5 l / 100 km
CO2 päästöt: 119 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4324mm/1765mm/1421mm
Paino: 1420 kg
 
BMW M1351 xDrive: 
Hinta alkaen: 65 062,45
Moottori: 6-sylinterinen 2979 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 320 hv (235 kW) / 5800 rpm
Vääntö: 450 Nm / 1300-4500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,7 s.
Huippunopeus: 250 km/h (rajoitettu)
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 7,5 l / 100 km
CO2 päästöt: 175 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4324mm/1765mm/1421mm
Paino: 1520 kg
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - BMW 120
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä