Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

BMW iX M60 - lisää tehoa saanut katumaasturi on maaginen kokemus

Koeajot 27.09.2022

BMW:n sähkömaasturin uudessa versiossa auton ominaisuudet vietiin entistä pidemmälle. Ulkoisesti juuri mikään ei ole muuttunut, mutta ominaisuuksissa on.

BMW:n lähes kokonaan puhtaalta pöydältä rakentama täyssähköinen iX-mallisto on täydentynyt. Virtuaaliselta ylähyllyltä löytyy nyt tarunhohtoisen M-osaston peukaloima iX M60. Se on pohjimmiltaan sama auto kuin jo aiemmin esitellyt iX:t, mutta nyt ominaisuuksia on viety entistä pidemmälle. Suomalaistoimittajat pääsivät koeajamaan uutuutta Gotlannin teille.

Kenelle sopii?

Array

Isoa, lihaksikasta sähkömaasturia etsivälle BMW:n tarjokas voi olla juuri se oikea. Aivan viimeisintä huutoa sen sähkötekniikka ei ole, mutta suorituskyky ja erityisesti käsiteltävyys reilun 600 hevosvoiman alla on melko maaginen kokemus.

Tutustu myös näihin

Tesla Model X

Teslan huomionkeräysmagneetti, haukansiipiovinen katumaasturin ja tila-auton risteytys on varma tapa saada uusia ystäviä kaupan parkkipaikalla. Työlaatu parempaa kuin pienessä Model 3:ssa, mutta vanhempien yksilöiden korjauskulut saattavat yllättää.

Mercedes-EQ EQC 400

Isosta sähköisistä katumaastureista todennäköisesti parhaiten tehty. Suorituskyvyn puolesta jää muille kilpakumppaneille, mutta jos satasen spurtti ei ole olennaisin ostokriteeri, on stuttgartilaisten näkemys varsin varteenotettava.

Audi e-tron S

Audin sähkömaasturit ovat jotenkin jääneet pimentoon. Auto on miellyttävän laadukkaan tuntuinen, tilava ja kaunis, mutta nykymittapuulla huikea sähkönkulutus lienee karsinut ostajia ja kiinnostusta.

Mikä muuttunut?

Uuden iX M60:n akusto on sama 111,5 kWh:n nimellistehoinen paketti kuin keskimmäisessä xDrive50:ssä, ulos siitä saadaan 105 kWh:n verran tavaraa. Myös latausteho on sama kuin perheen keskimmäisessä versiossa: 11 kWh asiointilatausta, 195 kWh teholatausta.

Toimintamatkaksi M60-versiolle luvataan varustelusta riippuen 506-564 kilometriä, mikä toki häviää esimerkiksi xDrive50:n saavuttamalle 631 kilometrille, mutta ei ole oikeassa elämässä mitenkään vähäinen lukema.

Julmasti tehoa

Voimapuolella puolestaan on tapahtunut. Etupyörille voiman kehittää sama 258-hevosvoimainen sähkömoottori kuin muussakin mallistossa, mutta taka-akselistolle on nyt vaihdettu 489-hevosvoimainen paketti. Kokonaistehoksi BMW ilmoittaa 619 hevosvoimaa, mikä on sinänsä jo melko pysäyttävä arvo, mutta vieläkin säväyttävämpi on ilmoitettu vääntömomentti. Perusajomoodissa iX M60 antaa 1015 newtonmetrin väännön, ja kun tietoviihdejärjestelmän näytöstä valitaan ajotilaksi Sport, nousee lukema 1100 newtonmetriin.

Tuon kaiken voiman auto tarvitseekin, sillä omapainoksi ilmoitetaan 2659 kg ilman kuljettajaa. Julmetun kuuloinen vääntö ja teho siirtyvät asvalttiin tietysti neljän pyörän välityksellä, mutta jälki on silti vakuuttavaa. BMW ampaisee nollasta sataan Launch Controllin avustuksella 3,8 sekunnissa. Launch Controllin toiminta muuten lienee tehty helpoimmaksi mitä automaailmasta löytyy.

Ainoa mitä tarvitaan on ajomoodin vaihto Sportille, ja jarrupolkimen pohjaan painaminen. Kun tämän jälkeen kaasupoljin painetaan pohjaan, aloittaa auto hieman samanlaisen tanssin kuin hyökkäykseen valmistautuva kissaeläin: se tärisee hieman paikallaan, ja kun jarrupoljin vapautetaan, ampaisee iX matkaan.

Taipuu, taipuu, taipuu…

iX M60:n huippunopeus on rajoitettu lukemaan 250 km/h, eli hieman korkeammalle kuin perusmallien 200 km/h. Vaikka itse tieto on suomalaisilla nopeusrajoituksilla täysin akateeminen, pääsimme kokeilemaan Gotland Ringin radalla suurempia nopeuksia: loivassa vasemmalle viettävässä mutkassa saavutettu 212 km/h liki viisimetrisellä ja yli 2000 kilon painoisella katumaasturilla on mieltä kääntävä kokemus.

BMW tuskin olisi antanut toimittajien kokeilla ominaisuuksia, jos se ei luottaisi tuotteeseensa. M-osasto on päässyt tekemään vakiovarusteiseen ilmajousitukseen oman virityksensä, millä jättikokoisen maasturin alustan pitäisi pystyä vastaamaan moottorin heittämään haasteeseen. ”Ei-M-alustaisen” xDrive50:n kanssa erojen huomaamiseksi tosin pitäisi pystyä ajamaan autoja peräkkäin samoissa olosuhteissa, sillä viime talvena ajettu xDrive50 tuntui ainakin tavallisessa ajossa hyvin samanlaiselta kuin M60.

Ei mikään kivireki

Erot paljastunevat juurikin siinä miten M60:n ilmajousitettu alusta kantaa itsensä reilun 200 km/h nopeuksissa ja vauhdikkaissa kaarteissa, sillä ainakaan tavallisessa maantieajossa M-sarjalainen ei tuntunut lainkaan kovalta eivätkä tienpinnan epätasaisuudet lyöneet läpi ajossa.

Muuten M60-version varustelu on yltäkylläinen. Varustelu vastaa xDrive50:n varustelua, mutta niin että suunnilleen kaikki loput 50:n lisävarusteet löytyvät M60:stä vakiona. Aktiiviohjaus vaihtaa ohjauksen välityssuhdetta ja vakiovarusteena olevan nelipyöräohjauksen toimintaa vauhdin ja auton liikkeiden mukaan.

Pujottelukokeessa iX M60 kyllä taipuu juuri niin keilojen väliin kuin tehdas sen haluaakin toimittajien alla tekevän, mutta tiukemmassa pyörityksessä auton paino ja painopisteen sijainti kyllä tuntuvat. BMW M3:n tai M4:n kaltaista tarkkuutta ei aivan kannata odottaa, vaikka tämän kokoluokan katumaasturiksi iX kyllä taipuu hämmästyttävän hyvin kurveihin, eniten juuri aktiivisen nelipyöräohjauksen avittamana.

 • Array
 • Array
 

Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää

Ulkoisesti M-versio ei juuri poikkea muista iX:stä. Koristelistat, mallimerkintöjen kehykset ja muutamat muut yksityiskohdat on väritetty oletusarvoisesti mustaksi, mutta BMW:n personointiosasto Individual pystyy toimittamaan ne myös ”Titanium Bronze”-nimisellä värillä, joka jatkuu myös sisustuksen yksityiskohdissa.

Kovin vaatimattomalle, huomiota karttavalle ne ehkä eivät ole aivan oikea ratkaisu, sillä värin nimestä huolimatta sävyä voisi ainakin putkiaivoisena kuvailla nimellä ”kulta”. Ja sellaisen sävyn tuonti auton ulkopintojen yksityiskohtiin vaatinee melkoista rohkeutta auton tilanneelta.

Arkikäyttöön sopiva

iX M60 on siinä mielessä pystyvä laite, että jarrutonta peräkärryä voi vetää 750 kilon verran, ja jarrullistakin on lupa hinata 2500 kilon verran jos omassa ajokortissa vain riittää virtaa. Tavaratila on perusasennossaan sama 500 litraa kuin muissakin iX:ssä ja penkit kaatamalla se kasvaa 1750 litraan.

BMW:n iX M60 on odotetunlainen lisä ison katumaasturimallin valikoimaan. Se on samalla tavalla pehmeä M-sarjalaiseksi kuin aiemmin ajamamme i4 M50, eikä sitä hyvällä tahdollakaan voi kutsua rata-autoksi vaikka elektroniikka, alusta ja ilmajousitus parhaansa tekisivätkin myös rankemmassa kaarreajossa. Sen sijaan M60 on väkivahva matkantekoauto, sellainen jolla 2-4 hengen pitkäkin Lapin reissu tavaroineen sujuu ilman kovin taajaan tehtyjä pysähdyksiä.

Tähdet 20/30

Hinta 4/5

iX M60 on laadukkaasti tehty auto. Kaikki istuu kohdalleen, eikä auto pidä ylimääräsiä hälyääniä. Jos hintalappu hirvittää, kannattaa tutustua hetki vaikkapa muuhun tarjontaan: tällä rahalla ei saa tämän kokoista ja tämän suorituskyvyn tarjoavaa katumaasturia polttomoottoripuolelta.

Ulkonäkö 2/5

Ei ole majavanhammaskeula tai hyvin raskaaksi muotoiltu peräpää parantunut viime kuukausien aikana mihinkään. iX pitäisi tilata mustana tai hyvin tummanharmaana, etteivät rajut visuaaliset elementit iskisi kasvoille.

Tilankäyttö 4/5

Tilaa riittää edelleen, eikä M-versio poikkea muista iX:stä tavaratilankaan suhteen lainkaan.

Ajomukavuus 4/5

BMW on saanut perusmallien iX:iä leimannutta pehmeyttä hieman suitsittua M-osaston voimin, mutta onneksi autosta ei ole tullut vieläkään kivirekeä. Se sopii hyvin tämän tyyppiseen autoon.

Toimintamatka 4/5

Isolla akulla toimintamatkaa riittää, mutta yhtälailla voimankäyttö haukkaa melkoisia kilowattituntimääriä akusta. Reaalimaailmassa M60 menee kuitenkin ilman erityistä rypistystä helposti yli 400 km akullisella.

Energiankulutus 3/5

Painoa on, joten voimankäyttö näkyy kulutuksessa. Maantieajossa ja moottoritiellä kulutus nousee helposti 25 kWh/100 km lukemiin. Onneksi pikalataus on kohtuullisen nopea toimenpide ja latauskäyrä pysyy kohtalaisen hienosti ylhäällä.

Turvallisuus

Turvavarustelu on iX:ssä kohdallaan. Kaista-ajoavustin on edelleen hieman turhankin aktiivinen paimentamaan kuljettajaa.

Toivosen kommentti:

"X M60 on selkeästi terävöitetty versio pienempitehoisista malleista, eivätkä parannukset rajoitu pelkästään muhkeaan tehonlisäykseen. Ehkä muidenkin iX:n alustojen pitäisi olla M-osaston tekemiä?"

BMW iX M60

Hinta euroa:  136 550
Takuu v/km:  2/ei km-rajaa. Akkutakuu 8/160 000
Vääntö Nm:  1015 (Sport: 1100 Nm)
Teho kW/hv:  455/619
Kiihtyvyys 0-100 km/h/s:  3,8
Huippunopeus km/h:  250
EU-kulutus kWh/100 km:  19,8-23
Akun kapasiteetti kWH:  111,5
Latausaika:  11 kW: 10,75h (0-100%), 195 kW: 35 min (10-80%)
Toimintamatka km:  526 (WLTP)
Mitat:  Pituus/leveys/korkeus mm: 4953/1967/1696. Akseliväli mm: 3000. Paino kg: 2695. Vetopaino jarrullinen/jarruton kg: 2500/750. Tavaratila l: 500.
Arttu Toivonen
Arttu Toivonen on Iltalehden autotoimittaja, joka on saanut elantonsa autoilusta ja liikenteestä kirjoittamisesta jo lähes 15 vuoden ajan – eikä pelkästä kirjoittamisesta, sillä mies on tuttu myös esimerkiksi radion liikenneohjelmista ja YouTubesta, autoilua käsittelevistä videoista sekä autotapahtumien perustajana ja järjestäjänä. Autojen suhteen Arttu on kaikkiruokainen: tallista löytyy vanha Porsche 911 Turbo, pihalta puolestaan täyssähköinen Mini.

Kommentit

Myynnissä - BMW iX
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.