Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

BMW iX - Monella tapaa erinomainen auto

Koeajot 03.01.2022

BMW iX on baijerilaismerkin uusin sähköauto. Se on i3:n jälkeen ensimmäinen BMW, joka on valmistettu alusta loppuun sähköautoksi. Miten Teslan kilpailijaksi suunniteltu BMW iX suoriutuu?

BMW iX on iso katumaasturi, joten suora kilpailija Teslan mallistossa on Model X. Muita isoja katumaastureita ja sähköautoja ovat Audi e-tron ja Mercedes-Benz EQC. Koon puolesta iX on isompi kuin edellä mainitut kilpailijat Teslaa lukuun ottamatta.

BMW mukaan iX on X5 kokoluokan katumaasturi. Suora vertailu mittoihin paljastaa, että BMW X5 on iX:ää leveämpi ja korkeampi, mutta iX on vastaavasti hieman X5 pidempi.

Kyseessä on siis iso katumaasturi, jonka akusto on lattiapinnan alla. Se madaltaa painopistettä, vakauttaa kulkua ja varmistaa, että tilojen pitäisi olla väljät.

Tavaratila on selkeänmuotoinen

Array

Mieleen hiipii Opel Insignia kun uuden BMW iX:n tavaratilan luukun avaa sähköisesti. Alta paljastuu lisävalot jotka varmistavat auton näkyvyyden pimeällä, kun luukku vie avautuessaan takavalot kohti taivasta.

Luukun alta paljastuu myös tavaratilaa, jota ei voi kehua auton kokonaismittoihin suhteutettuna erityisen isoksi. Selkeänmuotoinen se sen sijaan on. Pohjan alla on lisätilaa latausjohdoille. Hyvä niin, sillä tavaratilassa pyörivät johdot ovat rasittava juttu.

Ei etutavaratila frunkia

Monessa sähköautossa etutavaratila eli frunkki tarjoaa yhden option latausjohtojen säilyttämiselle. Ei BMW iX:ssä. Edestä ei saa auki kuin BMW-merkin, jonka alta paljastuu lasinpesunesteen täyttöaukko.

BMW iX:ssä ei siis ole etutavaratilaa eli frunkia.

Saksalaisvalmistajat eivät hirveästi usko frunkin “voimaan”. On vaikea uskoa, että sen lisääminen BMW iX:ään, Volkswagen ID.4:ää tai Audi Q4 e-troniin olisi teknisesti ollut saksalaisvalmistajille liian haastava juttu.

Teslan ja monien muiden frunkin sisältävien sähköautojen purkaminen ollut pitkään mahdollista. Tätä informaatiota ei kuitenkaan ole haluttu ottaa käyttöön.

Pidän sitä huonona valintana, vaikka monissa etusähkömoottorin omaavissa uusissa sähköautoissa, kuten Hyundai Ioniq 5, Volvo XC40 Recharge ja Kia EV6, frunkin koko on todella pieni. Pieni on parempi kuin ei mitään.

Takamatkustajille väljät tilat

Tavaratilan laajentaminen käy kätevästi. Takaselkänojat laskeutuvat jousella, kun lukon vapauttaa napista tavaratilan puolelta tai takaistuimen vierestä oviaukon paneelista.

Takana on herraskaiset tilat kahdelle isolle aikuiselle. Koeajoauton lasikatto on todella korkealla, joten kaksimetrinen matkustaja istuu mukavasti ison kuskin takana myös korkeussuunnassa.

Takaistuin on todella pehmeä ja se on myös yllättävän matala. Pitkä matkustaja jää kaipaamaan parempaa reisitukea.

Kuskin paikalla väljyyttä

Kuskin paikalla on todella hyvät oltavat, mutta yhtä asiaa jää kaipaamaan. Parempaa muokattavuutta tarjoavaa istuinta.

BMW:n erikoisistuimet ovat kuuluisia siitä, että tukea ja säätövaroja löytyy, siksi on ihmeellistä, että edes iX:n kalliimpaan xDrive50-versioon ei ole tarjolla parempaa ja muokattavampaa istuinta.

Lisävarusteluettelosta löytyy vain jopa hieman käsittämätön 0 euroa maksava vaihtoehto: Ristiselän tuen poisto etumatkustajan istuimesta. Sisältää hierontatoiminnon/leveyden säädön.

Joku oli tämän vaihtoehdon ruksinut, sillä koeajossa olleessa xDrive40-versiossa ei ollut ristiseläntukea, ei leveydensäätöä saati hierontatoimintoa. Suosittelen em. varusteiden mukana pitoa, sillä pehmeä ja mukava, mutta ei erityisen hyvin tukeva etuistuin kaipaa eniten juuri ristiseläntuen säätömahdollisuuksia sekä sivuttaistukea.

Kahden näytön kaareva paneeli mittaristona

Mittariston ja keskinäytön virkaa iX:ssä hoitaa kaareva kahden näytön paneeli. Keskinäytön eli musiikin ja navin säätäminen tapahtuu kosketuksella tai BMW-kuskien kehuman iDrive-rullan kautta.

Valikkoja on paljon ja ahkera oppija löytää monien alavalikkojen kautta paljon tietoja ja vaihtoehtoja. Mukavinta on seurata selkeän ja tyylikkään grafiikan kautta auton sähkön kulutusta.

BMW:n iDrive-rulla ja ajosuunnanvalinnan namiska löytyy mainion keskikyynärnojan etupuolelta luksusmaisesta puupaneliosiosta. Toinen luksuselementti on ilmastoinnin kautta säädettävät moniportaiset sähkölämmitykset.

Lämmitystä voi laittaa oman toiveen mukaan portaittain ohjauspyörälle, istuimelle ja omalla palstalle keskikyynärnojasta. Eli jos ajaa yksin, kyynärnojan lämmityksen voi lisätä vain omalle puolelle.

Hauskasti muotoillussa ohjauspyörässä on suorastaan käsittämättömän laajat säädöt ja sen puolesta todella erikokoiset kuskit löytävät mieleisen ajoasennon. Kojelaudan muoto ja ohjaamon fiilis viestivät enemmän tila-autosta kuin katumaasturista, mutta nämä ovat niitä kuuluisia makuasioita.

Ajossa mukava ja hiljainen

Ajossa BMW iX on monen muun sähköauton tapaan todella hiljainen. Mukavaa ja laadukasta ajokokemusta korostaa todella hyvä äänieristys. Matka-autona BMW iX on parhaimmillaan, sillä sekä ohjaus että alusta tarjoavat edustusautomaisen mukavaa ja vaivatonta kyytiä.

Vain kolme asiaa kaipaa parannusta: Jo mainittua ristiseläntukea kaipaa erityisesti matka-ajossa. Koeajoauton sähkönkulutus on pakkaskelissä kovaa. Tavoitteena oleva 21 kWh/100 km kulutus on haave. Todellisuus on lähempänä 30 kWh/100 km kulutusta.

Se tarkoittaa, että WLTP-mittauksella saavutettu jopa 425 km kantama on Suomen talvessa noin 300 kilometriä. Tämän BMW fiksusti myös teknisissä tiedoissa ilmoittaa, sillä kantamaksi on merkitty 327-425 kilometriä.

Kolmas seikka on teho. BMW iX xDrive40 liikkuu 326 hevosvoiman teholla ihan kivasti, mutta sähköautoille tyypillistä räväkkyyttä ei ole tarjolla. Auton 2440 kilon omapaino verottaa omansa.

Kaikkiin kohtiin löytyy ratkaisu. Ensimmäisen asian jo mainitsin. Jätä autoon ristiseläntuki ja muut istuinherkut. Toiseen ja kolmanteen kohtaan vastaus on: Valitse xDrive50. Saat tehoa 523 hevosvoimaa ja akun nimelliskoko kasvaa xDrive40:n 111,5 kWh. Koeajoauto xDrive40:n koko on 76,6 kWh.

Akustoon saa virtaa nopeimmillaan pikalaturissa teholla 150 kW, jolloin lataus 0-80 prosenttiin vie nopeimmillaan vain 31 minuuttia. Kotilatausasemalla (11 kW) laskennallinen latausaika 7,25 tuntia. Isommalla akustolla varustetun xDrive50:n vastaavat ajat ovat 35 ja 10,25 minuuttia

 • Array
 • Array
 

Yhteenveto

Uusi BMW iX on monella tapaa erinomainen auto. Se on korkeatasoisen tuntuinen, mukava ja hiljainen. Muutamat puutteet (frunk, ristiseläntuki, erikoisistuin) ja vuonna 2022 hitaalta tuntuva pikalataus (max. 150 kW) laskevat korkeaa kokonaisfiilistä.

Veikkaan silti, että moni vannoutunut varakas BMW-ihminen löytää tästä seuraavan (sähkö)autonsa.

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Kehuja: Laadukas, hiljainen, isokokoinen, ajotuntuma edustusautomainen (jos tykkää)

Parantamisen varaa: puuttuvat ristiseläntuki, sivuttaistuki ja etutavaratila, tavaratilan koko, teho ja vääntö (xDrive40)

BMW iX xDrive40 Fully Charged

Moottori:  2 x sähkömoottori
Yhteisteho: 240 kW/326 hv
Yhteisvääntö: 630 Nm
Huippunopeus: 200 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,1 s.
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: Yksivaihteinen
Sähkön kulutus: 22,5-19,4 kWh/100 km (WLTP)
Kantama: 327-425 km (WLTP)
Akun kapasiteetti: 76,6 kWh
Mitat (pit/lev/kork): 4953 mm/1967 mm/1695 mm
Omamassa: 2440 kg
Perävaunupaino jarruton: 750 kg
Perävaunupaino jarrullinen: 2500 kg
Hinta alkaen: 92 343 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Kommentit

Myynnissä - BMW iX
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.