BMW:n M-sarjan historia ulottuu vuoteen 1978, jolloin kolmella väriraidalla koristeltu M-kirjain ei vielä saanut autoharrastajien verta kiehumaan. Ensimmäinen M-malli oli kolmen vuoden ajan tuotannossa ollut sporttimalli M1, jota valmistettiin aikoinaan vain 456 kappaletta.
Neljä vuosikymmentä ensimmäisen Motorsport-BMW:n julkaisun jälkeen M-merkintä lienee yksi automaailman tunnetuimmista. Suurimmat ilmiöt ovat M5 ja M3, joista ensimmäinen uudistui isosti kaudelle 2012.
M3:n uutta kehitysversiota on odoteltu vuodesta 2007 saakka ja vihdoin peukaloidenpyörittely palkitaan. Odotus on ollut pitkä, mutta uuden M3:n rattiin istahtamisen jälkeen käy selväksi, ettei se ole ollut turhaa. Uusi kolmonen on nimittäin paras M-sarjalainen tällä hetkellä.
Paluu juurille
Suurimmat uudistukset löytyvät luonnollisesti konepellin alta. M3 on tehnyt paluun juurilleen, sillä voimanlähteenä toimii suora kutoskone, kuten ensimmäisessä kehitysversiossa.
Uuden M3:n moottori on 3-litrainen ja tuplasti ahdettu bensiinimoottori, joka tuottaa 5500 kierroksen kohdalla 431 hevosvoiman tehot. Luku on mukava, mutta ei silti kerro koko totuutta. Mutta kun lukema yhdistetään massiiviseen 550 Nm:n vääntömomenttiin, on moderni klassikko valmis.
Pienehköstä kuutiotilavuudesta huolimatta vääntömomentti on kolossaalinen ja sen tuntee ajossa. Parasta massiivisessa väännössä on se fakta, että huippuvääntö on läsnä 1850–5500 kierroksen välillä. Tulta ja tappuraa riittää siis jatkuvasti.
Moottorin voimantuotto onkin asia, joka saa M3:n lentämään radalla ja kadulla. Suorituskykyä riittää, sillä BMW repäisee 0-100 km/h:n kiihdytyksen 4,1 sekunnissa. Luku on parempi kuin M5:n kohdalla, joten mikään turha tapaus M3 ei ole.
Helppo ja nopea radalla
Pelkäksi satasen sileän erikoismies M3 ei ole, sillä räjähtävä voima on saanut tuekseen erinomaisen voimansiirron, alustan, vaihteiston, jarruvarustuksen ja kevyen rakenteen. Alusta on dynaaminen ja tasauspyörästölukko säätyy tarpeen mukaan.
BMW on ahdettu täyteen tekniikkaa, joka tekee siitä ällistyttävän nopean ja helpon laitteen ajaa kovaa radalla. Elektroniikan voi toki kytkeä pois toiminnasta, jolloin M3:sta kuoriutuu täysiverinen kilpa-auto, jonka voimaa kannattaa kunnioittaa.
Koeajon aikana tarjoutui mahdollisuus käydä ulkoiluttamassa BMW:n kompakteinta ehtaa M-sarjalaista Motoparkin radalla Virtasalmella. Siellä auto osoittautui uskomattoman hienoksi ja nopeaksi autoksi.
Rataolosuhteissa kannattaa valita M1 ja M2 -ajotilojen väliltä tai säätää jompikumpi mieleisekseen. M1-tilassa auto käyttää MDM-ajonvakautusta, joka sallii maltillista luistoa kuivalla kelillä, mutta M2-tilassa luistonestot ovat kokonaan pois päältä.
Alusta yllättävän mukava
Kylkimyyryä mennessään M3 on yllättävän rauhallinen ja vakaa, vaikka kori antaa valmistajan mukaan hieman enemmän periksi vaikkapa kaksioviseen M4:ään verrattuna. Tuntuma on silti erittäin jämäkkä.
Alustaltaan BMW on hieman yllättäen melko mukava. Alusta ei ole edes tiukimmassa sport plus – asennossa liian kova. Sam pätee ohjaukseen, joka on tunnokas, mutta ei missään nimessä raskas. Joissain tilanteissa ohjauksen olisi toivonut olevan jopa hieman tiukempi.
M3:n toimivuus tuli testattua myös ääriolosuhteissa, sillä tunnin ajorumban jälkeen auto spinnasi ulos radalta 190 km/h:n vauhdissa. Ruttua siis riittää niissäkin tilanteissa, joissa suurin osa autoista joutuu nöyrtymään.
Miten luonnistuu arkiajo?
BMW:n rataominaisuudet eivät luonnollisesti tulleet yllätyksenä, sillä M-kirjain tulee sanasta motorsport ja sitä Baijerilaisvalmistajan erikoismallit ovat aina tarjonneet. M3:n kohdalla homma on erityisen onnistunut, sillä tehon ja keveyden yhdistelmä on viehättävä.
Suomen autoverotuksella BMW M3 tuskin jää kovinkaan useassa tapauksessa vain ja ainoastaan satunnaiseen rata-ajokäyttöön, vaan autolla pitää hoitaa myös päivittäisiä ajosuoritteita. M3:n kohdalla arkikäyttöön soveltuvuus on tärkeää.
Tavallisessa katuajossa BMW käyttäytyy kuin mikä tahansa 3-sarjalainen. Se on mukava ja vakaa ajettava, josta löytyy kaistavahtia myöten kaikki turvallisuusvarusteet kuin muistakin tehoversioista. Suurimmaksi kysymykseksi jääkin kulutus.
M3 yllättää bensapihiyden suhteen, sillä erityisesti matka-ajossa se pärjää yllättävän pienellä. 100-120 km/h:n matkavauhdilla kulutuksen saa painettua helposti alle 9 litran, mikä on teholuokassaan hyvä lukema.
Tarvittaessa maltillinen kulutus
Mikäli BMW:llä haluaa alkaa hissuttelemaan kunnolla, on kulutus mahdollista painaa jopa alle 8 litran sadalla kilometrillä, mikä vastaa perusperheauton lukemaa. Tarvittaessa M3 tarjoaa kuitenkin suorituskykyä, josta muiden autojen ratissa voi vain haaveilla.
Suurimmaksi ongelmaksi arkiajossa muodostuu se, että M3:lla ajaminen provosoi ihmisiä voimakkaasti. Ohittaminen rajoitusten mukaan saa useat kanssakuljettajat raivon partaalle ja koeajon aikana tuli ratissa koettua useampi takaisin ohituksia maantiellä.
BMW:n kaltaisilla autoilla siis ikään kuin odotetaan ajeltavan useamman kympin ylinopeuksia. Muun liikenteen seassa lipuva M3 herättääkin kysyviä katseita, mutta rehvakkaampaan ajamiseen ei juuri kiinnitetä huomiota.
M3 on tällä hetkellä ehdoton luokkansa ykkönen, jolle ei oikein suoria kilpailijoita tunnu löytyvän. Lähimmäksi pääsee Audin RS4 Avant ja Mercedes-Benzin C63 AMG, jotka nekin ovat farmareita. Lähimmäksi pääseekin Lexus IS-F, joka on japanilaisvalmistajan täsmäase tehokkaiden sedanien kisassa.
Kilpailun vähyyden ansiosta BMW:n ei tarvitse olla huolissaan. Tosin ei kilpailustakaan olisi haittaa, sillä siinä kisassa M3 on niin vakuuttava kokonaisuus, että sen päihittämiseen tarvitaan melkoisen järeät aseet.
Tuomas Rajala
Kehuja: moottori, suorituskyky, ajo-ominaisuudet radalla ja kadulla, taloudellisuus, viimeistely
Parantamisen varaa: -