Kun Citroën toi markkinoille C4 Cactuksen, suomen autoileva kansa ei ollut valmis budjettimallin persoonalliselle muotokielelle. Cactus oli ja on edelleen melko poikkeuksellisen näköinen automalli.
C3 lähenee C4 Cactuksen ulkonäköä. Keulasta kaksikko näyttää yllättävän paljon toisiltaan ja myös C3:n kylkiä ”koristavat” ponttonit, jotka löytyvät myös Cactus-mallista. Keula nouse ylös pystysuorassa ja sen yläreunasta löytyvät pienikokoiset ajovalot.
Vaikka C4 Cactuksessa ja uudessa C3:ssa on melko runsaasti yhtäläisyyksiä, vaikuttaa C3 hieman tyylikkäämmältä versiolta isoveljestään. Ja monella tapaa myös laadukkaammalta.
Ulkonäön lisäksi yhteneväisyyttä löytyy ohjaamon puoleltakin. C3:ssa on Cactus-henkiset ovien sisäkahvat, jotka tuovat mieleen enemmän hevosvankkureiden vetimet kuin modernin auton kahvat. Mutta toki ne ovat persoonalliset.
Pehmeä alusta, muttei pahalla tavalla
Ajettavuuden suhteen C3 on päivittynyt maltillisesti. Alusta on edelleen melko pehmeä ja katumaasturihenkisen auton alusta onkin luokkansa pehmeimpiä. Se onko kyseessä hyvä vai huono ominaisuus, on kiinni kuskin mieltymyksestä. Suurimmassa osassa katumaasturimalleja alustat ovat pahasti pintakovia, mutta C3 on toista maata.
Töyssyissä pehmeä ja keinahteleva alusta on mukava, mutta kovemmissa vauhdeissa ja mutkatiellä sen pehmeys alkaa kostautua. Mutta toisaalta C3:a ei ole luotukaan mutkapätkillä painamiseen, vaan pääasiassa kaupunkiajoon.
Mukavuuspainotteista tuntumaa korostaa entisestään jakkarat, jotka tarjoavat sivuttaistuen sijaan varsin leveät oltavat. Niihin mahtuu lässähtäneempikin tarakka ilman ahtamista. Leveiltä penkeiltä kuitenkin valuu ulos mutkissa jos kuski äityy kanttailemaan hieman voimakkaammin.
Citroënin moottorivalikoima koostuu kolmesta bensiinikoneesta ja kahdesta dieselistä. Bensakoneet ovat kolmisylinterisiä ja teholukemaltaan 68-, 82- ja 100-hevosvoimaa. Kaksi laimeinta moottoria ovat vapaasti hengittäviä ja tehokkain versio turboahdettu. Kaikki moottorit perustuvat samaan 1,2-litraiseen peruskokoonpanoon.
Kohtuullista suorituskykyä bensaturbolla
Koeajoversio varustettu tehokkaimmalla 110-heppaisella bensamoottorilla ja manuaaliaskilla. Tällä kokoonpanolla C3 on kohtuullisen pirteä, mutta kovin raakaa suorituskykyä ei tietenkään kannata odottaa. Kolmisylinterisen motin vääntö on rajallinen ja kovemmassa kiihdytyksessä kone meinaa kyykätä isommalle vaihdettaessa.
Vääntöä tehokkaimmasta versiosta otetaan 205 Nm:n edessä. Turboahtimen voimalla vääntö kasvaa 82-hevosvoimaiseen versioon verrattuna reilun 80 Nm:n edestä. Se tekee suorituskyvylle ihmeitä.
Mikään valtava raketti 110-hevosvoimainenkaan versio ei ole, sillä makuulta sataseen ammutaan 9,3 sekunnissa. Toisaalta se on vertailukelpoinen mm. VW Golfin litraisen padan kanssa.
Kulutuksen kannalta turboversio on järkevä valinta, sillä kulutus pysyttelee tehosta huolimatta samassa lukemassa, joka on valmistajan ilmoituksen mukaan 4,6 litraa sadalla kilometrillä yhdistetyssä ajossa. Uskoo ken haluaa, sillä kovin usein ne eivät pidä kutiaan tavallisessa ajossa. C3 viekin nestettä lähemmäs kuusi litraa yhdistetyssä ajossa.
Citroën C3:sta on hieman vaikeaa löytää moitteen sijaa, mutta toisaalta siihen on hieman haastavaa rakastua parantumattomasti. Siinä ei ole mitään olennaista vikaa, mutta toisaalta ei mitään sellaista, joka herättäisi intohimoja.
Kamera tallentaa onnettomuudet – ja kauniit reitit
Yksi poikkeus kuitenkin löytyy: Citroënin kehittämä Connectedcam. Se on sisätaustapeiliin integroitu kamerajärjestelmä, jonka avulla voi tallentaa auton edessä olevia tapahtumia valokuvina tai videona. Se voi olla varsin kätevä lisäominaisuus vaikkapa onnettomuustilanteessa. Kamera puskuroi muistiinsa 30 sekuntia, joten tallennuksen voi tehdä jälkikäteen.
Connectedcam lienee varuste, jonka voisi kuvitella yleistyvän muihinkin malleihin ja merkkeihin. Sen käyttö rajaantunee lähinnä onnettomuustilanteisiin, eikä maiseman ja reittien ikuistamiseen, kuten valmistaja ehdottaa ominaisuuden esittelyssä.
Sisätiloiltaan Citroën C3 on hyvää keskitasoa. Sisään mahtuu hyvin neljä aikuista ja pienellä varauksella myös viisi. Pienen perheen autona se on toimiva kokonaisuus, sillä takapenkille mahtuu hyvin pari lastenistuinta.
Varusteet perustasoa
Varustelun puolesta C3 edustaa perinteistä nykyautoa. Siinä varustetasosta riippuen kaistavahti, peruutuskamera, katvevustin ja vakionopeudensäädin. Kori ulkopuoliset varusteet menevät käsi kädessä varustelutason kanssa ja korin väristä poikkeava katto on yksi helpoiten huomattavista. Parhaan Shine-varustetason mukana alle laitetaan 17” alumiinivalssit, jotka tekevät yleisilmeestä komeamman.
Hintakaan ei ole kiroissa, sillä hinnat alkaen –malli jää alle 15 000€:n. Esimerkiksi Volkswagen Golfin lähtöhinnat painuvat 20 000€:n tuntumaan. 110-heppainen tehoversio on hieman korkeampi, mutta sekin jää edullisimmillaan parin kympin tienoille.
Citroën C3 on varsin persoonallinen keskiluokan auto, joka erottuu massasta poikkeuksellisella muotoilulla ja mukavuuspainotteisella ajotuntumalla. Liika persoonallisuus toki rajaa osan ostajakuntaa pois, mutta toinen toisiaan muistuttavassa automaailmassa C3 on piristävä poikkeus.
Tuomas Rajala
Kehuja: persoonallisuus, mukava alusta, hinnoittelu
Parantamisen varaa: ujo moottorivalikoima, tasapaksu fiilis