“Dieselauto on edelleen monelle suomalaiselle paras vaihtoehto” 

Jutut 04.01.2019

Dieselmoottorilla varustettujen autojen kuolemasta on kohistu jo useamman vuoden. Syynä on vanhojen dieselmoottoreiden aiheuttamat typenoksidi (NOx)- ja hiukkaspäästöt.

Vettä myllyyn ovat lyöneet muutamat isot automerkit, kuten Toyota, Nissan ja Volvo, jotka ovat ilmoittaneet, että ne lopettavat dieselmoottorilla varustettujen autojen myymisen Euroopassa.

Toyotan päätös koskee dieselmoottorilla varustettujen henkilöautojen valmistusta ja päätös astuu voimaan jo kuluvan vuoden aikana. Toyota aikoo edelleen jatkaa sekä dieselkoneella varustettujen pakettiautojen että maastoon soveltuvien autojen myyntiä, joita edustavat Land Cruiser ja Hilux.

Volvo kertoi pääjohtajansa Håkan Samuelssonin suulla jo keväällä 2017, että Volvo ei enää kehitä uutta dieselmoottorien tekniikkaa alati tiukentuvien päästövaatimuksien takia.

Nissan on kertonut, että se jatkaa edelleen tuoreimpien dieseleidensä myyntiä, mutta ei tuo enää seuraavan sukupolven diesel-tekniikkaa markkinoille. Näin dieselmoottorit poistuvat luonnollisesti, kun aika on kypsä.

Miksi näin?

Array

- Voidaan ajatella, että edellä mainitut merkit tekevät myös välttämättömyydestä hyveen. Näin siksi, että niiden vahvimpia markkina-alueita perinteisesti ovat bensiinillä ajavat Pohjois-Amerikka ja Aasia. Euroopassa vahvat ja suurikokoisia autoja valmistavat merkit ovat toisaalta ilmoittaneet jatkavansa dieselteknologiansa kehittämistä. Hyvä on myös muistaa, että nykyaikainen Euro 6 -normin dieselmoottori tuottaa erittäin vähän ihmiselle vaarallisia päästöjä. Jos Euro 6 -autossa on SCR- eli AdBlue-järjestelmä, vaaralliset päästöt ovat lähellä nollaa, Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

Kallio on oikeassa. Ongelma on vanhat dieselautot eli käytännössä Euro 4 -päästöluokituksen tai sitä vanhemmat tupruttelijat, joissa ei tarvitse edes olla hiukkassuodatinta vakiona. 

Pitäisikö sitten olla ostamatta Euro 4 - tai Euro 3 -normin dieseliä?

- Jos haluaa ajaa ympäristöystävällisemmin niin vastaus on kyllä, mutta asia ei ole niin suoraviivainen. Suomi on pitkien etäisyyksien ja pienten kaupunkien maa, eikä meillä ole edes siinä ainoassa isossa kaupungissa eli Helsingissä ilmansaasteiden raja-arvot ylittäviä ongelmia kuin muutaman kerran vuodessa. Raja-arvot ylittyvät välillä kovilla pakkasilla tai keväisin, kun katupöly-aika on pahimmillaan. Helsingissä saasteita lisäävät myös sähköntuotantoon käytettävät hiilivoimalat, joten liikenne ei ole ainoa syy, Kallio huomauttaa.

Mallia Saksasta?

Saksa on kieltänyt diesel-kohun seurauksena muutamissa isoissa kaupungeissa tiettyinä kellonaikoina vanhojen dieselautojen käyttämisen. Kielto koskee joissakin tapauksissa jopa Euro 5 -normin dieselautoja. Pitäisikö Suomen ottaa mallia?

- Ei, enkä usko, että Suomeen tällaisia kieltoja tulee, mutta autokannan uusiutuminen pitäisi olla kaikkien agendalla, myös valtiovarainministeriössä, joka perinteisesti katsoo asiaa vain fiskaalisesti. Autovero on iso este kannan uudistumiselle, joka on yksi Euroopan vanhimmista. Suomessa autojen keski-ikä on 11,8 vuotta, Kallio muistuttaa.

 • Array
 • Array
 

Dieselautojen hinnat nyt ja tulevaisuudessa?

Nettiauton datasta selviää, että dieselien myynti on edelleen hyvällä tasolla. Dieselautojen myynti kasvoi 2,6% verrattuna vuoteen 2017. Viimeiset hintapyynnit ennen myyntiä olivat samalla tasolla, keskimäärin 15 659 €. Myynnissäoloajat pitenivät hieman, prosenteissa 3,5%, dieselautojen myynnissäoloaikojen ollessa keskimäärin 52 päivää.

- Dieselautoilla käytiin vuonna 2018 euroissa mitattuna enemmän kauppaa kuin bensiiniautoilla, koska dieseleiden keskihinta oli noin 65% suurempi kuin bensa-autojen. Sanoisin, että autoja ostetaan joku käyttötarkoitus ja budjetti huomioiden, se rajaa esimerkiksi monelle vielä sähköautot ja hybridit pois, Nettiauto.comin kaupallinen tuottaja Erno Kalalahti muistuttaa. - Itse asiassa vuonna 2018 myytiin Suomessa enemmän dieseleitä kuin koskaan aiemmin, kun vaihtoautot otetaan huomioon, Kalalahti lisää.

- Dieselauto on monelle suomalaisella edelleen paras vaihtoehto. Jos ajaa yli 20 000 kilometriä vuodessa, dieselauto on järkevin vaihtoehto. Tämän takia en usko, että käytettyjen dieselautojen kysyntä muuttuu tulevina vuosina radikaalisti, ja kun kysyntää on, hinnat pysyvät hyvällä tasolla, Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä NettiX:n kanaviin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä