Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Ford Tourneo Custom - Artikkeli - Nettiauto

Ford Tourneo Custom

Koeajot 07.04.2020

Tyylikäs pikkubussi vaikka perhekäyttöön

Ford Tourneo Custom jatkaa legendaarisen Ford Transitin viitoittamalla tiellä. Tämän päivän uudet Transitit ovat esi-isäänsä kookkaampia. Valmistajan pienemmän pään pakettiautot lanseerataan Tourneon nimellä. Ja kun se varustellaan korkeatasoiseksi tila-autoksi, saadaan nimeksi Tourneo Custom. Autossa on ainesta vaikka suurperheen kulkuneuvoksi tai tilataksitoimintaan. Puitteet ovat ainakin tyylikkäät.

Tourneo Customia on saatavana kahdella eri akselivälillä. Saimme koeajoon pidemmällä akselivälillä varustetun L2-version. Tällöin auton kokonaispituus on 5,49 metriä. Reilun pituuden myötä tilaa on 1+7 hengelle sekä heidän matkatavaroilleen, vaikka lentokenttäajoja ajatellen. Pitkä akseliväli tuo kuitenkin omat haasteensa ahtaissa pysäköintihalleissa ajoon. Auto ei vaan millään taivu parkkiruutuun, ja vekslaamista joutuu tekemään.

Auto on rekisteröity kahdeksalle, koska etupenkit ovat erillisistuimia, eli edessä on tilaa 1+1. Matkustamon penkit ovatkin sitten jo tarina itsessään. Niistä muodostuvia kokoonpanoja voi muokata helposti mielensä mukaan. Ehkä käytetyin muoto tulee olemaan järjestys, jossa takapenkkien matkustajat (3+3 kpl) istuvat naamat vastakkain (keskirivi selkä menosuuntaan). Tällöin jalkatilaa on hyvin tarjolla. Keskirivi voidaan valjastaa toki istumaan myös naama menosuuntaan, mutta tällöin kaikkien matkustamon istuimien jalkatila on rajallisempi. Myös penkeille pääsy vaikeutuu, vaikka käytössä on molemminpuoliset sivuliukuovet. Kun autossa on jompikumpi edellä mainituista istuinjärjestyksistä, mahtuvat peräosaan vielä mukaan kaikkien matkustajien melko suuretkin lentolaukut. Takakoppa täytetään ylöspäin aukeavan takaluukun kautta.

Rajattomasti vaihtoehtoja 

Array

Matkustamon istumajärjestystä voi muutella mielin määrin, ja helposti. Auton kaikki kahdeksan istuinta ovat tukevarakenteisia ja tyylikkäällä, paksulla nahalla verhoiltuja. Matkustamon jokainen istuin on yksittäinen penkki, joka voidaan laskostaa, kallistaa tai irrottaa. Eli tavaratilaa voi suurentaa matkustamon kustannuksella tai päinvastoin. Penkkien lukitusmekanismit ovat vankkaa tekoa, mutta silti ne ovat helppokäyttöisiä. Ainut istuimen irrotusta ”hankaloittava” tekijä on istuimen runsas paino, koska se on mitoitettu rekisteröintiin hyväksyttävän lujuuden saavuttamiseksi. Auto on kuitenkin nopeasti muutettavissa 2–8-paikkaiseksi, ja mahdollistaa samanaikaisesti myös matkatavaroiden tai harrastusvälineiden mukana kuljettamisen.

Kahdesta matkustamon kuudesta penkistä muodostuu alas käännettävän selkänojan avulla mukitelineellinen työpöytä. Jokainen yksittäinen takapään istuin voidaan kiinnittää mihin tahansa kohtaan. Takapenkin asiakkaille on mukavien istuimien ohella tarjolla mukitelineitä, usb-latauspisteitä sekä oma, takapään lämpötilansäädin (säätimet katossa). Auton korkeasta varustelusta kielivät myös matkustamon ikkunoiden, alhaalta ylös rullautuvat pimennysverhot sekä molempien sivuliukuovien ikkunoissa olevat erilliset, avattavat pikkuikkunat. Niiden tarpeellisuus tosin jäi hieman mietityttämään.

Kuljettajan penkillä

Auton runsaasta pituudesta huolimatta kuljettajan penkillä 190-senttinen istuu juuri ja juuri mukavasti. Pieni lisämitta ei olisi kuitenkaan pahitteeksi, mutta istuimen pituussäätö ei vaan anna enempää periksi. Ajoasennon valintaa helpottaa kahdella säädöllä oleva ohjauspyörä (korkeus & etäisyys). Muutoin kuljettajan penkiltä on mahtavat näkymät maailmalle. Ikkunapintaa on joka suuntaan ja korkealla istuminen myös parantaa näkyvyyttä. Kuorma-automaiset, kaksiosaiset sivupeilit täydentävät hyvää näkyvyyttä taakse. Peruutuskamera oli tässä yksilössä kohdistettu niin, että lisävarusteena saatava vetokoukku näkyi sopivasti sektorilla. Koukkuun peruuttaminen on näin erittäin helppoa. 

Henkilöautoksi rekisteröity Tourneo Custom -tila-auto (M1) on kojelaudaltaan hyvin henkilöautomainen. Digitaalisuus ei ole vielä kokonaan vallannut ohjaamoa, vaikkakin sitä on jo hieman mukana. Keskikonsolin kahdeksantuumainen kosketusnäyttö on varustettu päivän toiminnoilla; radio (myös DAB), bluetooth-liitäntä älypuhelimelle handsfree-puheluja ja musiikin kuuntelua varten, navigaattori karttoineen sekä tolppakameroiden varoitustoiminto, Android Auto- ja Apple CarPlay -toiminnot, FordPass Connect -liitettävyystoiminto sekä mahdollisuus hyödyntää tulevaisuudessa julkaistavia, autojen mobiilisovelluksia.

Tourneon ohjauspyöräkin on hyvin henkilöautomainen. Ratin painokytkimien määrä on inhimillinen, joten niiden käyttö onnistuu ilman katseen siirtämistä aina itse kytkimeen. Vakionopeudensäätimen painonapit ovat ratin vasemmassa vaakapuolassa. Säätimen toimintaa tehostaa adaptiivinen toiminto, jolloin auto tunnistaa edellä ajavan kulkuneuvon ja sovittaa nopeuden sen mukaan. Moottoritieajossakin toiminto osaa huomioida liittymälle hidastavat, edellä ajavat ilman suurempaa hidastamista. Kaiken kaikkiaan pitkää matkaa tekevälle tämä adaptiivinen vakionopeudensäädin alkaa olla välttämätön toiminto. Oman helpotuksensa se tuo myös ruuhkaiseen jonoajoon.

Ripeää kulkua

Tourneo Customiin on tarjolla kolme tehoversiota kahden litran dieselmoottorista; 77-, 96- ja 136-kilowattiset. Pääsimme testaamaan tuota tehokkainta 136 kilowatin versiota (185 hv), jonka perässä oli kuusipykäläinen automaattivaihteisto. Sen myötä ajaminen on todella helppoa. Liikkeellelähdöt kaltevalla alustalla ovat suorastaan nautinnollisia suurellakin kuormalla. Tourneo ”kelaa” itsensä nöyrästi ylös paikasta kuin paikasta, pidon rajoissa toki tietenkin. Vetisellä talvikelillä kiinnittyi huomio pehmeällä alustalla auton herkkään sutimiseen (etuveto). 

Pitkäkorinen Tourneo Custom ei aiheuta yllätyksiä missään normaaliajossa. Maantiellä meno on vakaata ja huojumatonta. Mutkateillä äkkinäisetkin heilahdukset laantuvat hallitusti. Äkkijarrutus maantienopeudesta hoituu mallikkaan suorasti, myös osittain liukkaalla alustalla, ja myös suuremmalla kuormallakin. Auton suurin sallittu kokonaismassa on 3 240 kilogrammaa ja omamassa 2 378 kilogrammaa.

 • Array
 • Array
 

Varusteita piisaa

Koeajoauto oli varusteltu hyvinkin runsaasti automaailman tämän hetkisen trendin mukaisesti. Kätevimpänä voisi mainita pysäköintiavustimen, joka parkkeeraa auton taskuun tai pitkittäin kahden auton väliin lähes automaattisesti. Avustin hoitaa ratin pyörittelyn ja opastaa poljintoimintaa. Kätevää ja hermoja lepuuttavaa. Yöllistä ajoa helpottamassa on automaattinen kaukovalojen vaihdin. Se kytkee itsestään lähivaloille, kun joku tulee vastaan tai, kun ajetaan valaistulle tieosuudelle. Valotutka havaitsi myös kiitettävän hyvin edellä ajavan takavalot ja vaihtoi ystävällisesti lähivaloille. Ajovalot ovat Bi-Xenonit. Valoautomatiikka sytyttää aina ajo- tai päiväajovalot valaistuksen mukaan, ja myös sammuttaa ne. Tämän päivän autot tunnistaa parhaiten päiväajovalojen led-kuviosta. Tourneo noudattelee Ford-perheen suosimaa suunnikasmaista kuviota.

Nykydieselmoottorit hyödyntävät saamansa polttoaineen jo niin hyvin, että hukkalämpöä tuskin syntyy. Sen vuoksi Tourneo olikin varustettu polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä, joka pörähti käyntiin välillä myös ajon aikana. Toki sitä pystyi myös käyttämään moottorin esilämmitykseen. Nollan pinnassa pyörivissä ulkolämpötiloissa tämä lisälämmitin tuntui olevan käynnissä varsin usein. Jos moottori ei tuottanut paljoa lämpöä, ei se myöskään ollut mitenkään kovaääninen. Tyhjäkäynnillä tikkaavaa moottoria oli vaikea tunnistaa dieseliksi. Sen verran hillitysti se hurisi. Vaihtelevan ajon keskikulutukseksi saatiin 9,11 litraa sadalla kilometrillä. Ajo oli pääosin yhden hengen kuormalla ajettua.

Ison auton pyörittely ahtaissa paikoissa on sopivan kevyeksi tehostetun (sähköinen) ohjauksen myötä helppoa. Sivu-, etu- ja takatutkat kertovat kuljettajalle audiosignaalein, jos ajoneuvon lähellä on henkilöitä tai jotain esteitä. Tuuheiden puiden reunustamalla mökkitiellä nämä tutkat piippailivatkin varsin taajaan tahtiin. Toiminnon saa toki kytkettyä pois päältä, jos se alkaa liikaa häiritä.

Tähän Fordin pikkubussiin oli myös sovitettu varsin hyvät musiikkivehkeet. Kymmenen kaiuttimen äänentoistojärjestelmä tarjosi jykevän äänimaailman kaikkialle auton sisätilaan (ja vähän uloskin).

Kuljettajalle on tarjolla yksi usb-liitin ja yksi tupakansytytinpistorasia keskellä kojelautaa. Matkustamossa usb-liittimiä on yhteensä neljä. Lisäksi etupenkkien välissä oli 230 voltin pistorasia, jolle virtaa tuotetaan invertterillä.

Ulkokuorta oli koristamassa musta metalliväri sopivasti kromisella maskilla höystettynä sekä 17-tuumaiset kevytmetallivanteet. Hintaa koeajoyksilölle kertyi 78 130 euroa (sis. alv 24 %).

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.

Kommentit

Myynnissä - Ford Tourneo Custom
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä