”Havaintovirhe on yleisin ongelma risteyksissä, eli ei nähdä oikealta tai vasemmalta lähestyvää”, kertoo Parolan Autokoulun toimitusjohtaja ja liikenneopettaja Jiri Kattelus. ”Toinen hyvin tyypillinen on arviointivirhe: risteyksessä arvioidaan tilanne väärin. Käännytään toisten eteen tai ei huomioida kevyttä liikennettä.”
Videota tehdessä demonstroitiin tilanne, jossa yhdistyy havainto- ja arviointivirheet. Se olisi oikein hyvin voinut käydä melkein kelle tahansa, jos ajelee löysästi kummempia katselematta tai ajattelematta.
Vasemmalle kääntyessä risteävältä tieltä tulee aidan katveesta jalankulkija ylittämään tietä. Häntä ei kuitenkaan havaita, vaan keskitytään vastaantulevaan pakettiautoon. Kyllä tästä vielä ehtii ennen sitä kääntyä…
Ehtisi kyllä, mutta kun ei huomattu suojatielle astunuttu kävelijää. Nopea jarrutus ja jalankulkija selviää säikähdyksellä. Tässä vaiheessa on kuitenkin jo käännytty vastaantulevan pakettiauton eteen.
Tarkemmalla havainnoinnilla ja maltillisemmalla arvioinnilla tilanteesta olisi selvinnyt hyvin.
”Jos liikenteessä kysyy itseltään, kerkiänkö… niin ei mene”, Kattelus ohjeistaa. ”Odottaa ja jää kaikessa rauhassa katsomaan, miten se tilanne kehittyy. Silloin se menee yleensä oikein.”
Yllättäviä tasa-arvoisia risteyksiä, miksi?
Asuntoalueilla ajaessa, varsinkin vieraissa paikoissa, vaaditaan aika paljon tarkkuutta tasa-arvoisten risteysten kanssa. Paikalliset tulevat oikealta kovalla itseluottamuksella, hehän tuntevat paikan.
Vieraassa ympäristössä täytyy kuitenkin muistaa, että tasa-arvoisia ovat kaikki risteykset, joissa tullaan toiselta tieltä. Katukivetyksen kääntyminen ja tiennimikyltti ovat hyviä vinkkejä tähän. Silloin kyseessä ei ole pelkkä piha, jolta tulija taas on väistämisvelvollinen.
Äkkiseltään voisi luulla, että tasa-arvoisia risteyksiä on asuntoalueilla paljon, jotta säästettäisiin liikennemerkkikuluissa. Tulee halvemmaksi, kun joka kadunkulmaan ei tarvitse laittaa kärkikolmiota.
Se ei kuitenkaan ole päällimmäinen tai ainoa syy. Tasa-arvoisilla risteyksillä saadaan vauhdit pysymään kurissa asuntoalueilla. Jokaiseen oikealta tulevaan risteykseen kun joutuu hidastamaan. Näppärä keino, joka varmasti on useimpien mielestä paljon parempi kuin vaikka töyssyjen rakentaminen.
Raimo Tengvall