Havainnoi ja arvioi oikein tasa-arvoisissa risteyksissä

Katso video
Vinkit 09.06.2016

Tasa-arvoisia risteyksiä on yllättävissäkin paikoissa. Lisäksi kääntyessä pitää bongata pyöräilijät ja jalankulkijat ajoissa.

”Havaintovirhe on yleisin ongelma risteyksissä, eli ei nähdä oikealta tai vasemmalta lähestyvää”, kertoo Parolan Autokoulun toimitusjohtaja ja liikenneopettaja Jiri Kattelus. ”Toinen hyvin tyypillinen on arviointivirhe: risteyksessä arvioidaan tilanne väärin. Käännytään toisten eteen tai ei huomioida kevyttä liikennettä.”

Videota tehdessä demonstroitiin tilanne, jossa yhdistyy havainto- ja arviointivirheet. Se olisi oikein hyvin voinut käydä melkein kelle tahansa, jos ajelee löysästi kummempia katselematta tai ajattelematta.

Vasemmalle kääntyessä risteävältä tieltä tulee aidan katveesta jalankulkija ylittämään tietä. Häntä ei kuitenkaan havaita, vaan keskitytään vastaantulevaan pakettiautoon. Kyllä tästä vielä ehtii ennen sitä kääntyä…

Ehtisi kyllä, mutta kun ei huomattu suojatielle astunuttu kävelijää. Nopea jarrutus ja jalankulkija selviää säikähdyksellä. Tässä vaiheessa on kuitenkin jo käännytty vastaantulevan pakettiauton eteen.

Tarkemmalla havainnoinnilla ja maltillisemmalla arvioinnilla tilanteesta olisi selvinnyt hyvin.

”Jos liikenteessä kysyy itseltään, kerkiänkö… niin ei mene”, Kattelus ohjeistaa. ”Odottaa ja jää kaikessa rauhassa katsomaan, miten se tilanne kehittyy. Silloin se menee yleensä oikein.”

Yllättäviä tasa-arvoisia risteyksiä, miksi?

Array

Asuntoalueilla ajaessa, varsinkin vieraissa paikoissa, vaaditaan aika paljon tarkkuutta tasa-arvoisten risteysten kanssa. Paikalliset tulevat oikealta kovalla itseluottamuksella, hehän tuntevat paikan.

Vieraassa ympäristössä täytyy kuitenkin muistaa, että tasa-arvoisia ovat kaikki risteykset, joissa tullaan toiselta tieltä. Katukivetyksen kääntyminen ja tiennimikyltti ovat hyviä vinkkejä tähän. Silloin kyseessä ei ole pelkkä piha, jolta tulija taas on väistämisvelvollinen.

Äkkiseltään voisi luulla, että tasa-arvoisia risteyksiä on asuntoalueilla paljon, jotta säästettäisiin liikennemerkkikuluissa. Tulee halvemmaksi, kun joka kadunkulmaan ei tarvitse laittaa kärkikolmiota.

Se ei kuitenkaan ole päällimmäinen tai ainoa syy. Tasa-arvoisilla risteyksillä saadaan vauhdit pysymään kurissa asuntoalueilla. Jokaiseen oikealta tulevaan risteykseen kun joutuu hidastamaan. Näppärä keino, joka varmasti on useimpien mielestä paljon parempi kuin vaikka töyssyjen rakentaminen.

Raimo Tengvall

Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä