Syitä Hyundai Bayonin kaltaiselle automallille ei tarvitse kaukaa hakea. Kansa haluaa ja suorastaan vaatimalla vaatii malleja, jotka flirttailevat katumaasturiluokan kanssa. Tähän saumaan iskee Bayon.
Bayon on i20:n pohjalevylle tehty pieni crossover, jonka sanominen katumaasturiksi on pientä liioittelua. Maasturia Bayonista ei kannata odottaa, vaikka perän muotokieli viittaakin muutaman vuoden takaiseen Volvo XC:hen.
Perä ja keula ovat Bayonin kohdalla pienoisessa ristiriidassa, sillä takaa auto näyttää hieman katumaasturilta, mutta keulan kanssa on käyty varkailla Citroen-leirissä. Kokonaisuus vaatii pientä totuttelua.
Hyvin persoonallinen on myös metsäinen vihreä väri, joka vaikuttaa hieman pohjamaalin sävyiseltä. Mutta makuasioitahan nämä ovat, sanoi koira kun… ja niin edelleen. Bayonin muotoilu kuitenkin tuntuu herättävän ihmisten kiinnostuksen, sillä varsin persoonallisen näköinen peli kerää kanssa-autoilijoiden katseita.
Odotukset Bayonille ovat kiistatta kovat, sillä B-segmentin, eli niin sanotun Toyota Yaris-luokan automallit ovat nostaneet jatkuvasti suosiotaan. Etenkin katumaasturimalliset pelit kiinnostavat ostajia ja Bayon tulee varmasti nielaisemaan paljon myös i20:n ja Konan ostajakuntaa.
Tässä luokassa kilpailua riittää, sillä kilpailijalistalta löytyy mm. VW T-Roc, Renault Captur, Ford Puma, Peugeot 2008, Seat Arona, Skoda Kamiq ja niin edelleen. Ihan helpolla luokkaa ei siis valloiteta.
Vaparina, turbona tai kevythybridinä
Bayoniin on tarjolla kolme moottorivaihtoehtoa, joista edukkain on 1,2-litraisella vapaasti hengittävällä bensiinimoottorilla varustettu 1.2 MPI 84 hv. Teholukemat ovat 84 hevosvoimaa ja 118 Nm. Näillä arvoilla suorituskyky jää varsin maltilliseksi, eikä täydellä lastilla ohituksista tarvitse kuin haaveilla.
Turbomoottorit ovat samasta peruskokoonpanosta tehdyt 100- ja 120-hevosvoimaiset. Sataheppainen versio on perinteinen bensaturbo, joka vääntää 172 Nm:n edestä. Jyhkein moottori on 120-heppainen ja 200 Nm vääntävä kevythybridi.
Vaihteistoina toimivat versiosta riippuen 5- tai 6-vaihteinen manuaali tai 7-portainen DCT-automaatti. 7-lovinen automaattiaski on siis kaksoiskytkimellinen, kuten tänä päivänä tapoihin kuuluu. Kevythybridimoottorin kanssa saatavilla on ainoastaan automaattivaihteisto.
Kevythybridimoottorilla varustettu 120-heppainen bensiiniturbo ei ole varsinaisesti kovin järeä voimanlähde, mutta se riittää toki suurimmalle osalle ostajakunnasta. Etenkin eco-ajotilassa meno on varsin viipyilevää, eikä kaasunpainallus sytytä kovin suuria hurraa-huutoja. Sport-ajotilassa meno onkin sitten ihan säällistä.
Vaikka moottori ei herätä mahdottomia rakkaudentunteita, on ajomukavuus hyvällä tasolla. Hyundain pikku-SUV on tukevan tuntuinen peli, jolla ajaa ilokseen. Sisätilat on saatu pieni kori huomioiden suhteellisen tilaviksi.
Elektroniikkaa pienistäkin automalleista alkaa tätä nykyä löytyä kiitettävästi. Bayonin mittaristo on täysin digitaalinen ja vakionopeudensäädin adaptiivinen. Keskikonsolista löytyy sama näyttö kuin monesta kalliimmasta mallista ja liitettävyys on kohdallaan, sillä sekä Android– että Apple –laitteet saa liitettyä mukaan peliin. Ohjaamo on kaikin puolin varsin tyylikäs.
Bayon osoittaa, että pienenkin SUV-auton voi saada viihtyisäksi ja toimivaksi paketiksi. Halvimmillaan alle 19 000 eurolla saa itselleen crossoverin, joka on varsin persoonallinen paketti. Moottoriksi kannattaa kuitenkin oikeasti harkita jompaakumpaa bensiiniturboa.
Tuomas Rajala
Kehuja: persoonallinen ulkonäkö, hyvät sisätilat, tyylikäs ohjaamo, ajotuntuma
Parantamisen varaa: persoonallinen ulkonäkö