Ifin tutkimus: Täyssähkö suomalaisten mielestä auton ympäristöystävällisin voimanlähde

Uutiset 11.05.2020

Joka neljäs suomalainen (26 prosenttia) uskoo täyssähkön olevan ympäristöystävällisin auton voimanlähde.

Sen jälkeen ympäristöystävällisimmäksi koetaan kaasu (15 prosenttia) sekä itselataava hybridi tai kevythybridi (14 prosenttia) selviää Ifin laajasta kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin suomalaisten näkemyksiä auton käyttövoimasta.

18-29-vuotiaat kokevat täyssähkön muita ikäluokkia useammin ympäristöystävällisimmäksi. Heistä lähes neljännes (23 %) valitsisikin täyssähköauton, jos hankintahinta olisi kaikissa käyttövoimavaihtoehdoissa sama.

Ympäristöarvoilla on selkeä yhteys auton valintaan. Täyssähkön seuraavaksi autokseen valitsevista 86 % on sitä mieltä, että ympäristöystävällisyys on tärkein tai yksi tärkeimmistä auton valintakriteereistä. Samoin ajattelee myös 79 % niistä, joiden seuraava auto on hybridi.

Hinta, latausmahdollisuudet ja akun kestoikä mietityttävät

Vaikka täyssähköauto ja ladattava hybridi koetaan ympäristöystävällisiksi, niiden valinnassa mietityttää moni asia. Täyssähköllä toimiva auto on edelleen kallis hankkia, ja yli puolet (54 %) vastaajista kertoikin, että se jää ostamatta hankintahintansa vuoksi.

"Erilaiset hybridit ja sähköautot ovat hinnaltaan yleensä kalliimpia kuin perinteiset bensamallit, mutta toisaalta myös käyttökulut ovat alhaisemmat. Kulujen ja päästöjen lisäksi käyttövoiman valinta vaikuttaa ratkaisevasti autoilijan arkeen ja ajankäyttöön: käydäänkö jatkossa bensapumpulla vai ladataanko autoa omassa tallissa", kommentoi Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Erityisesti puutteet latausmahdollisuuksissa pidemmillä matkoilla (59 %) ja kotona tai työpaikalla (53%) ovat painavia syitä olla valitsematta ladattavaa autoa.

"Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin vanhoissa kaupunginosissa useimmat autot ovat kadunvarsipysäköinnissä. Niiden kohdalla latausmahdollisuudet ovat ainakin toistaiseksi hyvin heikot."

Näissä tapauksissa bensa- ja dieselmallit tai ei-ladattavat hybridit vaikuttavat ainakin tällä hetkellä järkevimmiltä ratkaisuilta, Färkkilä neuvoo.

Myös akkujen kestoikä ja toimintamatka ovat joka toiselle (51 %) syitä olla valitsematta täyssähköautoa tai hybridiä.

"Tyypillinen suomalainen auton ostaja harvoin hankkii auton pelkästään kaupunkiajoon, vaan sillä halutaan ainakin tarvittaessa päästä myös mökille tai matkalle. Kesken matkan tapahtuva akkujen lataus on aina tankkausta työläämpi toimenpide", toteaa Färkkilä.

Kolmasosa kokee sähköautojen lataamiseen liittyvän turvallisuusriskejä ja ympäristöhaittoja. Yleistä epäluottamusta uutta teknologiaa kohtaan kokee miltei joka neljäs.

Ifin Autokyselyssä haastateltiin helmikuun 2020 alussa 1 500 suomalaista autoilijaa autojen käyttövoimasta.  Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Ifin toimeksiannosta. Tarkemmat tulokset ja Ifin julkaisema opas auton ostajalle ovat luettavissa Ifin verkkosivuilla.

Ifin verkkokaupassa voit laskea hinnan vakuutukselle jo ennen auton ostoa eri käyttövoimilla kulkeville autoille.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.