Jeep Grand Cherokee – Eurotyyliin ja Amerikan malliin

Koeajot 01.04.2017

Jeep-malliston kruununjalokivi Grand Cherokee on vaikuttava ilmestys. Eurooppalaisista kilpailijoista se eroaa äijämäisemmällä olemuksella.

Jeep-malliston kruununjalokivi Grand Cherokee on vaikuttava ilmestys. Eurooppalaisista kilpailijoista se eroaa äijämäisemmällä olemuksellaan sekä erittäin kattavilla maasto-ominaisuuksillaan.

Grand Cherokee painii kovassa sarjassa. Samalta viivalta ponnistavat mm. BMW X5, Audi Q7, Volvo XC90 sekä Mercedes-Benz GLE, joiden tekniikka tunnetusti edustaa tämän päivän viimeisintä uutta. Huipputeknisiin eurooppalaisiin verrattuna Jeep on olemukseltaan, jos ei nyt karumpi, mutta ehkäpä enemmän kirveellä veistetyn oloinen. Toki Jeepistäkin kehittynyttä tekniikkaa löytyy paljon, mutta kokonaisuus on jotenkin yksinkertaisemman ja samalla myös miehekkäämmän oloinen.

Kooltaan Jeep on silkkaa Amerikkaa. Melkein viisimetrinen auto on parkkihallissa seistessään massiivisen näköinen. Korin linjat ovat koruttoman tyylikkäät ja auton tunnistaa Jeepiksi ensi silmäyksellä. Jeepin tavaramerkki, leveä seitsemän aukkoinen maski hallitsee keulaa ja vaikka auton muodot ovat kokonaisuudessaan nykyaikaiset, löytyy niistä tuttuja elementtejä jo vuosien takaa.

Jeep mahtuu juuri ja juuri tavalliseen kauppakeskuksen parkkiruutuun. Ilman parkkitutkien ja peruutuskameran apua ulkomittojen arviointi on hyvin vaikeaa, eikä autolla mielellään lähde kovin ahtaisiin halleihin sompailemaan. Perin amerikkalaiseen tyyliin, Jeepin sisätilat ovat ulkomittoihin nähden korkeintaan keskinkertaiset. Tilaa on periaatteessa riittävästi, mutta kilpailijoihin verrattuna Jeep jää selvästi alakynteen.

Tekstin paljoutta

Array

Tunnelma ohjaamossa on niin ikään hyvin jenkki-tyylinen, eikä vähiten mittariston ja kojelaudan tekstimuotoisen informaatiotulvan myötä. Amerikkalaiselle pitää näköjään edelleenkin kirjoittaa kokonaisina sanoina jokaisen nappulan ja toiminnon kohdalle, mitä mistäkin tapahtuu. Pelkät lyhenteet tai symbolit eivät riitä. Tekstin määrä tekee mittaristosta ainakin ensikatselulla hyvin sekavan oloisen, mutta hetkisen totuttelun jälkeen katse oppii poimimaan sieltä sen oleellisimman tiedon.

Sinänsä monipuolisen mittariston reunoilta löytyvät perinteisen malliset kierrosluku-, polttoaine- ja lämpömittarit. Keskellä on TFT-näyttö, jonka ulkoasu on monipuolisesti muokattavissa. Näytön saa halutessaan hyvin yksinkertaiseksi tai vaihtoehtoisesti tupattua aivan täyteen tekstiä ja informaatiota. Keskikonsolissa on erillinen 8,4” näyttö navigointia ja muita asetuksia varten.

Ohjaamon ergonomia on hyvällä tolalla ja hallintalaitteet ovat hyvin käsillä. Jo perusmalli Laredosta lähtien, molemmat etupenkit säätyvät sähköllä ja ajoasennosta muodostuu rento. Massiivinen keskikonsoli jakaa edessä istujat omiin poteroihinsa, mikä ei tilan käytön kannalta ole ehkä se paras ratkaisu, mutta tekee tunnelmasta kodikkaan ja turvallisen tuntuisen.

Grand Cherokeessa istutaan varsin korkealla ja muun liikenteen yli näkee helposti. Tai no kaikkialle muualle paitsi etuviistoon, johon paksut A-pilarit ja suuret peilit luovat melkoisen katveen. Risteysalueella kuskin pää saa pyöriä kuin telkällä, jotta tolppien taakse ei katoa mitään kuorma-autoa pienempää. Suuresta koostaan huolimatta Jeep on helppo kuskattava taajamaliikenteessäkin.

Semisti-HEMI

Grand Cherokeen 8-vaihteinen automaatti on erittäin hyvin ajan tasalla ja vaihtaa pehmeästi mutta nopeasti tilanteesta riippumatta. ZF:n valmistama laatikko toimii markkinoiden parhaiden vaihteistojen lailla, eikä moitteita sen toiminnasta keksi vaativissakaan olosuhteissa. Vaihteisto hyödyntää tehokkaasti 3-litraisen kuutoskoneen reippaanlaisen 570 Nm:n väännön ja toisaalta toimii tarvittaessa myös hyvinkin sporttisesti.

Kolmen litran V-6 luovuttaa parhaimmillaan 250 hevosvoiman tehon, mikä ei lähemmäs 2500 kiloisesta keijukaisesta vielä kilpa-autoa tee, mutta sopivan ripeän luxus-maasturin kuitenkin. Satasen vauhtiin Jeep kiihtyy näillä eväin 8,2 sekunnissa, lukema on tämän painoiselle autolle varsin hyvä. Parhaimmillaan voima ilmenee, kun auto on jo liikkeellä, eikä valtaisaa massaa tarvitse riuhtoa vauhtiin paikoiltaan. Moottorin ja vaihteiston saumattomalla yhteispelillä rahkeet riittävät esim. rekan ohitukseen paremmin kuin hyvin.

Vielä kiivaampaa kulkua havittelevan täytyy laittaa kättä taskuun ja syvälle. Malliston huipulta löytyvä SRT kiidättää 6,4-litraisen ja 468 heppaisen HEMIn voimin Grand Cherokeeta jo kiitettävästi, mutta hintaa sporttimallille kertyy yli 150 000 euroa. Summa kuulostaa pöyristyttävältä, mutta hauskaa sen puikoissa epäilemättä on koko rahan edestä.

Rahalla saa ja…

250-heppaisen dieselin alapuolelta löytyy saman 3-litraisen myllyn laimeampi (low-output) versio joka tuottaa 190 hevosvoimaa. Kone on saatavilla ainoastaan malliston huokeimpaan malliin, Laredoon, vaikkakaan varsinaisesti halvaksi ei sitäkään voi sanoa. Malliston hinnat alkavat reilusta 70 000 eurosta ja sitä seuraava Limited kustantaa vähän alle 84 000 e.

Jos erikoismalli SRT:tä ei oteta lukuun, malliston kalleimman auton viittaa kantaa Summit-varustetaso, jolloin hintalapussa lukee jo 103 000 euroa. Tällöin mukana on melkein kaikki ajateltavissa olevat varusteet mukaan lukien säädettävä ilmajousitus, adaptiivinen vakionopeudensäädin sekä ilmastoidut penkit. Varusteista huolimatta hinta tuntuu kuitenkin melko roisilta. Hyvän vastineen rahalle saa jo nyt ajetulla Limited-versiolla, josta tosin puuttuu aiemmin mainittu ja hyväksi koettu ilmajousitus.

Perinteisellä jousituksella varustettu Limited kulkee pientä pintakovuutta lukuun ottamatta oikein mukavasti. Suuremmat heitot ylittyvät pehmeän tuntuisesti, mutta ylimääräistä kallistelua ei juuri esiinny. Mutkiin autolla voi painaa melko huolettoman tuntuisesti eli jämäkkyyttäkin löytyy riittävästi. Muuten Limitedin varusteiden määrä on kelvollisella tasolla. Listalta löytyy mm. nahkaverhoilu, lämmitettävät takapenkit, peruutuskamera ja tutkat sekä sähköinen takaluukku. Tunnelma autossa on ylellinen ja laadun tuntu kestää vertailun kilpailijoihin mainiosti.

Monipuolinen neliveto

Se, millä Jeep erottuu edukseen kilpailijoistaan, on hyvin monipuolisesti toteutettu jatkuva Quadra-Trac II-neliveto. Ajomoodeja Grand Cherokeesta löytyy peräti viisi, joilla kaikilla on oma vaikutuksensa paitsi moottorinohjauksen ja vaihteiston käytökseen, myös nelivedon painotukseen ja toimintaan.

Kuski voi valita lumi-, muta-, hiekka- tai kivikko-asetusten välillä tai jättää kaiken automatiikan hoidettavaksi. Lisäksi paketista löytyy alennusvaihteisto, joten Jeep on oikeastikin hyvin maastokelpoinen auto. Kalliimmissa malleissa maastokelpoisuutta lisää vielä ajomoodien mukaan säätyvä ilmajousitus sekä sähköinen tasauspyörästönlukko taka-akselille, mutta ilman niitäkin Jeepillä etenee taatusti pidemmälle kuin monella kilpailijalla.

Isossa ja pystyvässä autossa alkaa helposti kokea ylemmyyden tunnetta muita autoilijoita kohtaan, sitä enemmän, mitä huonompi keli on kyseessä. Koeajon aikaan vallinnut painajaismainen ajokeli suosi Grand Cherokeen kaltaisen moniottelijan perusteellista testaamista. Kun aamuvarhaisella töihin lähtiessä lunta ja räntää tupruaa taivaan täydeltä, harvaa naurattaa niin paljon kuin Jeepin kuljettajaa.

Grand Cherokee kulkee paksussa loskassa vakaasti kuin juna, ilman ylimääräisiä toimenpiteitä tai sydämentykytyksiä. Tässä kohtaa auton roteva paino on pelkästään positiivinen seikka. Lumi ja loska eivät juuri häiritse Jeepin kulkua ja ennen aura-auton vierailua moottoritien vasemmalla kaistalla saa ajaa ylhäisessä yksinäisyydessä. Auton paino on kuitenkin hyvä muistaa myös jarrutuksissa tai tiukemmissa kaarteenotoissa. Kun luisto alkaa, se ei välttämättä ihan heti lopu.

 • Array
 • Array
 

Kohtuullinen kulutus

Kaikkiaan Grand Cherokeella ajaa helposti ja mielellään vaikka Hangosta Utsjoelle saakka kelissä kuin kelissä. Matkustusmukavuus on huippuluokkaa ja laadukas äänentoisto huolehtii viihtyvyydestä. Pitkän matkan taittamista puoltaa myös ison auton maltillinen kulutus. Matka-ajossa Jeep hörppäsi keskimäärin 8 litraa sataselle, eikä kulutus sekalaisessakaan ajossa yli 10 litran noussut.

Joissain testeissä Jeepiä on moitittu moottorin matkustamoon tuottamasta melusta, mutta häiritsevää se ei missään tapauksessa ole. Kutosen mylvintä ei tasakaasulla juuri kuulu ja vasta reilummin kaasua painaessa murina yltyy kuuluvaksi. Jeepin tapauksessa ääni kuitenkin sopii vallitsevaan ”Ameriikanmeininkiin” kuin nenä päähän ja tekee tunnelmasta sopivasti äijämäistä.

Tämä äijämäisyys onkin yksi Grand Cherokeen vahvuuksista, kun sitä verrataan eurooppalaisiin kilpailijoihin. Kattavat maasto-ominaisuudet sekä sopivasti karkeampi olemus yhdistettynä herraskaiseen hienostuneisuuteen tekevät siitä auton, joka herättää vahvaa omistamisen halua.

Sami Puskala

Kehuja: voimalinjan toiminta, maasto-ominaisuudet, tunnelma, kulutus

Parantamisen varaa: hinta, näkyvyys etuviistoon

Jeep Grand Cherokee Limited 3.0 CRD:

Moottori:  Kuusisylinterinen, 2987 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 250hv (184kW) @ 4000 rpm
Vääntö: 570 Nm / 2000 rpm
Kiihtyvyys: 8,2 s.
Huiput: 202 km/h
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa: Neliveto
EU-kulutus: 7,5 l / 100 km
CO2 päästöt:  198g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4828mm/1943mm/1802mm
Tavaratila: 782 l
Omapaino: 2403 kg
Hinta: 83 827€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Jeep Grand Cherokee
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.