Testiin päätettiin pyytää Astra uudella 1,4-litraisella, 103 kilowatin tehoisella turbomoottorilla. Se korvaa Opelin mallistossa vapaastihengittävän 1,8-litraisen ja on merkin ensimmäinen pieni ahdettu bensiinimoottori sekä ensimmäinen nykysuuntauksen mukainen downsizing-sovellus.
Varustetasoksi valittiin Sport, jonka merkittävimpiä ominaisuuksia ovat urheilulliset etuistuimet, 17-tuumaiset pyörät, sähkötoiminen seisontajarru, kaksialueinen ilmastointi ja ajotietokone. Perushinta tälle autolle oli testin alkaessa 24 475 euroa.
Lisävarustelistalta poimittiin 1 669 euron hintainen Premium-varustepaketti. Se sisältää älykkäät, kuviotaan ajotilanteen mukaan muuttavat AFL-ksenonajovalot, joihin kuuluu myös kaukovaloautomatiikka. Halusimme tutkia tässä autoluokassa vielä harvinaisen varusteen toimivuutta kotimaisissa olosuhteissa.
Lisäksi pakettiin kuuluvat pysäköintiavustimet edessä ja takana, sähköisesti taittuvat taustapeilit ja takaovien sähköikkunat.
Opel Astran käyttötestistä jäi kaksijakoinen jälkimaku.
Auto on monessa suhteessa erinomainen tuote. Sen ajettavuus sai testin kuluessa käytännössä pelkkää kiitosta.
Ohjaus on tunnokas, kulku on suuntavakaata, ja jousitus tarjoaa isomman auton tuntua.
Vaikka huollontarve on periaatteessa vähäinen, korjaamolla Astramme kuitenkin vieraili tarpeettoman usein.
Jo testin alussa hämmästeltiin moottorin voimattomuutta ja satunnaista nykimistä alakierrosalueella.
Auto vietiin 9937 km:n kohdalla MetroAuto Viikin Opel-huoltoon tutkimuksiin, mutta vikakoodeja ei löytynyt, eikä huollossa vaivauduttu asiaan perehtymään syvällisemmin.
Voimattomuudesta valitettiin korjaamolle vielä kahdesti, sillä 24 782 km:n kohdalla tehty ohjelmistopäivityskään ei auttanut.
Mittasimme sen jälkeen omalla testerillämme OBD-liitännästä ajon aikana ahtopaineen kehittymistä. Paine kyllä nousi luvattuun 0,9 baariin, mutta täydellä kaasulla 1 850 r/min kohdalla paine oli 0,5 baaria ja nousi hyvin hitaasti. Jotain hämärää ahtimessa tai sen ohjauksessa siis oli.
Käyttötestissä on kuitenkin tapana toimia tavallisen asiakkaan tavoin, ja asiasta valitettiin jälleen 30 000 km:n huollossa. Kun LänsiAuto Magneetin huolto ilmoitti, että kyseessä on ominaisuus eikä vika, katsoimme että kaikki voitava on asian hyväksi tehty ja tähän on tyytyminen.
Huoltamoissa ei selvästikään ollut intoa tai aikaa paneutua asiaan, sillä minkään huollon yhteydessä autoa ei koeajettu paria kilometriä pidempään.
Käyttötestimme perusteella Astraa on ominaisuuksiensa perusteella helppo suositella, tosin tietyin varauksin. Se on miellyttävä matkakumppani, mutta samalla on oltava valmis sietämään pieniä häiriöitä.
Tiivistelmä TM:n artikkelista 14/2011
Tilaa TM digipalvelu – saat tekniikan uutiset päivittäin, digilehden sekä tämän artikkelin kokonaisuudessaan.