Hieman yllättäen uuden Kia Sportagen hinnastosta löytyy myös dieselvaihtoehtoja, mutta maahantuoja odottaa, että nyt koeajossa oleva ladattava hybridi eli plug-in-hybrid tulee olemaan kaikista suosituin vaihtoehto.
Monista kilpailijoista poiketen Sportagen lataushybridi on aina nelivetoinen.
Kia Sportagea on myyty Suomessa lähes yhtä kauan kuin automerkkiä Kia, joka saapui Suomeen vuonna 2004. Sportagen tuolloin toinen sukupolvi aloitti Suomessa 2005. Suosio on ollut hyvää, vaikka katumaastureiden ja erilaisten crossovereiden tarjonta on kasvanut kohisten viimeiset 15 vuotta.
Pahimmat kilpalijat Sportagelle ovat sisarmerkin Hyundain Tucson, Toyota RAV4, Volkswagen Tiguan ja Ford Kuga.
Ohjaamo on kuin sähköauto Kia EV6:ssa
Kia kertoo, että se on panostanut uuden brändin ja liikemerkin alla tehtävien autojen muotoiluun, laatuvaikutelmaan ja ajotuntumaan. Tavoitteena on merkin ilmeen lisäksi nostaa merkkikokemusta uudelle korkeammalle tasolle.
Miten se tuntuu sähköauto Kia EV6:n jälkeen toisena uutena Kiana markkinoille saapuvan Sportagen ohjaksissa?
Ohjaamo hyvin samanlainen kuin jo mainitussa EV6:ssa. Kaareva kahden näytön näyttöpaneeli hallitsee ohjaamon näkymää. Ensimmäinen näyttö toimii auton mittaristona, toisesta hoidetaan navia, mediaa ja auton asetuksia. Siitä voi myös seurata hybridijärjestelmän toimintaa.
Eri valikoista löytyy paljon erilaista tietoa. Se täydellinen haltuunotto vaatii kärsivällisyyttä ja opiskelua. Käyttäminen sinänsä on loogista ja sormituntuma sekä reagointi hyvää.
Aja econa tai sporttina sähköllä tai hybridinä
Alhaalta keskikonsolista löytyy kiertokytkin, josta valitaan ajosuunta. Sen takaa löytyy Terrain-kytkin, josta voi valita Sportagen nelivetoajon vaihtoehtoja. Samasta kytkimestä valitaan myös normaalin ajon kahden vaihtoehdon väliltä: Eco tai Sport.
Tämän kytkimen takaa löytyy HEV-namiska, josta voi valita ajaako sähköllä, hybriditilassa vai ladattua sähköä säästellen.
Polttomoottori hörähtää käyntiin myös sähköajotilassa, jos auto on sitä mieltä, että lämmittämistä tai viilentämistä täytyy tehdä eli polttomoottori hoitaa sen puolen. Ladattu sähkö vie autoa eteenpäin. Jos bensaturbon käynnistymisen haluaa estää, täytyy lämmityslaite/ilmastointi kytkeä pois päältä.
GT Line -varustelu löytyy malliston huipulta
Koeajoauton varustetaso on korkein GT Line. Istuimissa on hiukan enemmän toppausta kuin perusjakkaroissa. Ajoasennosta saa muuten hyvän, mutta ohjauspyörään kaipaisin lisää pituussäätövaraa.
Kuskin istuin ei myöskään mene erityisen taaksen, joka jättää hyvin tilaa takamatkustajille. Pitkän kuljettajan jalka jää aika koukkuun, joka on tuttua myös monista kilpailijoista.
Takana on aikuiselle asialliset tilat. Ei ole väljää, mutta mahtuu. Myös korkeussuunnassa, vaikka koeajoautossa on lisävarusteinen kattoikkuna. Takaselkänojien kaltevuutta voi säästää, mutta monikäyttöisyyttä lisäävää pituussuuntaista säätömahdollisuutta ei ole.
Takaselkänojat kaatuvat kolmessa osassa, jolloin keskipaikan voi halutessa käyttää pitkien esineiden kuljettamiseen. Ajoakku on takaistuimen ja tavaratilan alla, silti tavaratila on mukavan kokoinen, valmistajan mukaan 540 litraa.
Takaselkänojat kaatuvat tavaratilan laajennusasentoon kätevästi tavaratilan puolelta kahvoista vetämällä.
Laturilla tuplasti nopeammin sähköä kuin monessa kilpailijassa
Bensaa auton 180-hevosvoimaisen bensaturbon tarpeisiin tankataan kuskin puolelta ja sähköä kartturin puolelta takaa.
Lataamisesta löytyy mersumaisen mukava yllätys, sillä monen Mercedes-Benzin lataushybridin tapaan auton 13,8 kWh ajoakuston saa tyhjästä täyteen nopeimmillaan jopa tunnissa ja 45 minuutissa.
Auton oma laturi on tuplakokoinen verrattuna monen kilpailjan vastaavaan eli 3,6 kW sijaan autoon 7,2 kilowattia tunnissa. Se on iso etu asiointilatureita käytettäessä, sillä kahden tunnin kauppakeskuskäynnillä saa parhaimmillaan akuston täyteen.
Sähköinen kantama jopa 70 kilometriä
Uuden Kia Sportagen WLTP-mittauksella saavutettu sähköinen kantama on 70 kilometriä. Se tarkoittaa, että riippuen olosuhteesta, ajotyylistä ja ajonopeudesta voi Suomen talvessakin päästä sähköllä monia kymmeniä kilometrejä.
Toki hybridijärjestelmä hoitaa automaattitilassa mahdollisimman taloudellisesti liikkumista, että polttoaineen kulutus olisi mahdollisimman vähäistä. Ahkera lataaja pääsee varmasti muutaman litran kulutuksella.
Tässä kohden on hyvä muistuttaa, jos ei aio ladata ladattavaa hybridiä, on sellaisen hankinta kyseenalaista. Näin myös Sportage PHEVin tapauksessa, sillä isohkon ja painavan momentinmuunninautomaatilla varustetun auton kulutus nousee nykymittapuulla korkeahkoksi, jos ajaa vain tankatun bensan voimalla.
GT Linen sähköisesti säätyvä alusta takaa laatukyydin
Ajossa ilahduttavin asia on GT Linen sähköisesti säätyvä alusta, joka tarjoaa todella miellyttävää ja hiljaista ajotuntumaa. Auto ei kallistele, mutta alusta on silti napakka ja mukava. Ohjaus tarjoaa asiallisen tuntuman ja auton voimavarat ovat hyvät.
Sähköllä ajettaessa huomaa, ettei aja monen sadan hevosvoiman sähköautolla, vaan 91-hevosvoimaisella sähkömoottorilla. Mutta ei se haittaa, jos ei ole kiire, ja reagointi kaasupolkimen painalluksiin on ihan hyvää.
Yhteenveto:
Uusi Kia Sportage on noussut laatutunnelmassa uudelle tasolle ja ladattava hybridi sopii tähän aikaan kuin nenä päähän. Ladattavan hybridijärjestelmän muutamat kohokohdat, 7,2 kW:n laturi ja pitkähkö sähköinen toimintamatka, ovat erinomainen asia.
Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää
Kehuja: Tyylikäs ohjaamo, sähköllä säätyvän alustan toiminta, 7,2 kW laturi eli latausnopeus, sähköinen kantama, asialliset tilat
Parannettavaa: Ohjauspyörässä voisi olla laajempi pituussuuntainen säätövara, hinta nousee korkeahkoksi PHEVin GT Line -versiossa, bensankulutus ilman lataamista ei ole erityisen pientä