Kenelle sopii?
– Mökki-, koira-, maastopyörä- tai sienestysharrastajalle. Kia Sportage-mallisto on laaja, ja tarjoaa dieseliä, dieselhybridiä, bensiiniä, bensahybridiä ja lataushybridiä sekä varustetasoja niin että heikompia hirvittää. Ja toki tarjolla on sekä etu- että nelivetoiset painokset. Todella pätevä arkikulkine, mutta bensaa kuluu.
Tutustu myös näihin:
– Alfa Romeo Tonale. Villi kortti, eikä sovi ihan ujoille omistajille, mutta Alfa Romeon uusi kompakti katumaasturi vaikuttaa houkuttelevalta paketilta. Tarjolla ainakin aluksi vain kevythybridinä, mutta lataushybridi ja täyssähköversio ovat tulossa.
– Mazda CX-30. Japanilaismerkin katumaasturimallisto on yksi kauneimpia markkinoille. Teknisesti se noudattaa rohkeasti omia linjojaan, eikä ole lähtenyt hötkyilemään turboahtamisen kanssa: hybriditekniikka sentään löytyy koko mallistosta.
– Citroën C5 Aircross. Ranskalaiset ovat menneet tämän auton kanssa täysillä maaliin. C5 Aircross tilava ja ajettavuus ja alusta ovat suorastaan ihastuttavan onnistuneet. Tarjolla monenlaisella tekniikalla, myös lataushybridinä. Parasta ranskasta, ainakin tähän asti.
Tavoitteena taloudellisuus
Korealaisen Kian viidennen sukupolven Sportage-katumaasturi sai pienen odotuksen jälkeen myös lataushybridiversion, täydentämään bensa-, diesel- ja hybridivoimalinjaisia vaihtoehtoja. Tätä onkin jo odotettu, sillä aiemmissa koeajoissa ja useissa medioissa ainakin ei-ladattavan hybridin polttoainetalous on saanut kylmää kyytiä. Sportage on nimittäin imuroinut bensiiniä pari litraa ilmoitettua enemmän – prosentuaalisesti nousu on ollut hurjaa.
Kuten muissakin Sportageissa, myös lataushybridiversion konehuoneessa peuhaa 1,6-litrainen moottori, lataushybridin tapauksessa bensiinillä toimiva. Turboahtimen ohella tässä tapauksessa lisävauhtia sille antaa 13,8 kWh:n akun ruokkima 91-hevosvoimainen sähkömoottori. Järjestelmän kokonaistehoksi kerrotaan 265 hevosvoimaa ja 350 Nm.
Tekniikka kehittyy
Tuoreimman sukupolven Sportage on koeajettu myös Iltalehden toimesta pariin otteeseen eri versioina, ja tuolloin huomio on kiinnittynyt korkeahkon kulutuksen ohella leppoisan tuntuiseen alustaan. Korealaiset ovat parantaneet ajoapuvarusteiden toimintaa viime vuosina: vaikka Sportagen kaista-ajoavustin saattaa vielä hieman turhan herkästi puuttua menoon, on toiminta kuitenkin nykyään selvästi parempaa kuin vielä kolme vuotta sitten. Tällä yhdistelmällä Sportage ei nimestään huolimatta ole ollut väkinäisen urheilullinen, vaan pikemminkin hyvä yleistyökalu tavanomaiseen perhekäyttöön.
Tavallisesta seinäsähköstä akun lataaminen aivan tyhjästä täyteen kestää 12,5h. Jos aika vaikuttaa pitkältä, kannattaa huomioida että aika tyypillisesti henkilöautot seisovat tuon ajan talojen pihoissa ja parkkipaikoilla alkuillan ja aamun välissä. Useimpien lataushybridien tapaan Sportage ei tue pikalataamista, vaan akustoon voi valutella virtaa pelkällä Type2-pistokkeella. Sisäisen laturin teho on 7,2 kW, joten periaatetasolla latausaseman asentaminen kotipihaan voisi vielä olla fiksua, mutta kannattaakseen se vaatisi jo tiuhaa tarvetta autolle.
Kia ilmoittaa sähköajomatkaksi nykyisen standardin mukaan mitattuna 70 kilometriä. Lopputalven pikkupakkasessa matka on mahdoton saavuttaa, eikä useista muuttujista johtuen kesäkelikään takaa reaalimaailmassa kuin ehkä 45–55 kilometriä sähköajoa.
Sähköapua
Kia Sportagen tapauksessa sähköavustuksen suurin etu näkyy silloin, kun ajotapavalitsimisesta naksautetaan automaattiasento päälle. Kia ei silloin muutaman muun automerkin tapaan imuroikaan akkuaan ensin tyhjäksi ja jatka sen jälkeen hybridinä, vaan ainakin talvikelissä akulla tuetaan polttomoottoriajoa.
Moottoritieajossakin akkuvoimaa annostellaan niin, että virta loppuu todenteolla vasta noin 50 kilometrin ajon jälkeen. Siihen asti Sportage kulkee moottoritien talvinopeuksilla reilun kahden litran kulutuksella, mikä oikein mainio lukema paljon energiaa kuluttava ajonopeus huomioiden. Ensimmäisen sadan kilometrin aikana moottoritiellä Kia ilmoittaa polttoaineenkulutukseksi 5,1 litraa, mikä on sekin vielä kohtuullisen hyvä suoritus.
Täydellä akulla kylmästartti pihasta hyräyttää bensamoottorin käyntiin, mutta sähkövoima avustaa koko ajan niin, että suomalaisen keskimääräistä työmatkaa simuloivalla kaupunkia ja maantietä sisältävällä ajolenkillä polttoaineenkulutus jää todella hymyilyttäviin lukemiin, vähän kaasujalasta riippuen 2,3–2,5 litraan sataa kilometriä kohti. Ahkeralla lataamisella Sportage voisi teoriassa kulkea yhdellä tankillisella lähes 1500 kilometriä.
Sen sijaan kun akkuvirta on syöty loppuun, alkaa tankissa tapahtumaan. Moottoritieajossa kulutus nousee nopeasti kahdeksan litran tuntumaan jopa talvirajoitusnopeuksilla ja kuivalla asvaltilla ajaessa. Kesänopeusrajoituksilla tällaisella otsapinta-alalla varustettu katumaasturi todennäköisesti hörppiikin jo lähes 10 litraa sadalla kilometrillä, mikä alkaa olla jo todella tyyristä menoa tavalliseen käyttöautoon.
Lue koko koeajoraportti tähtiarvioineen Iltalehdestä.