Koeajossa Lotus Elise 20-vuotisjuhlamalli

Koeajot 20.06.2016

Vuonna 1995 Lotuksella oli Elise mallin ensiesittely. 20 vuotta myöhemmin mallia on lähtenyt Hethelin tehtaalta jo noin 32000 kpl.

Lotuksen malliston pienin kaksipaikkainen urheiluauto on se mikä kannattaa koeajaa kun MX-5 ei tunnu tarpeeksi rajulta, ja Porschen Boxsterista jää puuttumaan se jokin. Mikä se jokin voisi olla? Ehkä sitä voisi kutsua “back to basics”- ajamisen iloksi. Yksi urheiluauto ilman lisämausteita, kiitos.

Lotus on tehnyt paluun Suomeen – toivottavasti jäädäkseen

Array

Viime vuoden loppupuolella Bassadone Automotive Nordic ilmoitti aloittavansa Lotuksen maahantuonnin Suomeen. Tämä ei ole ensimmäinen yritys saada suomalaiset innostumaan tästä brittiläisestä urheiluautomerkistä, sillä tamperelaisella autoliikkeellä oli myöskin aikoinaan Lotuksen maahantuontia. Siitä huolimatta automerkki on vieläkin harvinainen näky Suomen kaduilla, vaikka Lotuksen tarina alkoi jo vuonna 1952. Voisiko asiaan nyt tulla muutos ja voisiko Suomen autokansan saada innostumaan tästä merkistä?

Aloitin Lotusten koeajot ehkä väärässä järjestyksessä. Ensimmäinen auto jonka hain Autoverkkokaupan liikkeestä Helsingissä oli 350-hevosvoimainen Lotus Exige S Club Racer. Se on ratakuskin unelmalelu, mutta päivittäiseksi kulkupeliksi enemmistölle liian raju ja epämukava – allekirjoittaneelle tietenkään ei, joten se varmaan selventää vähän millaisista autoista yleensäkin innostun. Toinen koeajoauto oli 2+2-paikkainen Lotus Evora 400, malliston tehokkain 400 hevosvoimalla, ja samalla myös monipuolisin käyttöauto. Kuuleehan sitä välillä omistajista jotka ajavat Evoralla ympäri vuoden – ilmeisesti myös Suomen rajojen sisällä. Oikealla asenteella se ei ole mikään mahdottomuus.

220 hevosvoimaa kuljettaa alle 1000 kg keskimoottorista urheiluautoa

Lopulta koitti se päivä, jolloin sain hakea sinisen Elisen koeajoon. Värivaihtoehtoja 20th Anniversary Edition mallille oli alunperin vain neljä – sininen, vihreä, keltainen ja hopeinen. Elise Sport perusmallissa on 1.6L moottori 136 hevosvoimalla. Mutta koska kyseessä oli juhlavuosimalli, oli koeajoautossa peräti 1.8L nelisylinterinen mekaanisesti ahdettu moottori 220 hevosvoimalla, eli sama moottori kuin Sport 220 mallissa. Magnuson R900 ahdin hyödyntää Eaton TVS teknologiaa. 220 hevosvoimaa ei ehkä kuulosta paljolta, mutta kun alumiinikorinen auto painaa 914 kg, se riittää. Tehopainosuhteeksi tulee näillä luvuilla 241 hevosvoimaa per 1000 kg.

Tämä kyseinen Elise kiihtyy 0-100 km/h 4,6 sekunnissa. Vertailun vuoksi esim. uusi Porsche 718 Boxster S kiihtyy 0-100 km/h tasan samassa ajassa, eikä edes Cayman GT4 ole paljon nopeampi 4,4 sekunnillaan. Huippunopeudessa jäädään Lotuksen kanssa jälkeen – Elisen kohdalla huvi loppuu 234 km/h kohdalla, kun Boxsterin kanssa voi jatkaa 285 km/h asti. Mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin Lotuksen ratissa ei tarvitse olla kierroksen nopein, sillä jokainen näkee kuitenkin hymystä, että on hauskaa.

Elise on saatavilla ainoastaan 6-vaihteisena manuaalina, jossa on lyhyet vaihdevälit. Vaihdekepin takaa löytyy kaksi nappia – yhdestä painetaan luistonesto kokonaan pois, ja toisesta Sport DPM napista aktivoidaan Sport ajotila. Sport ajotila lisää kaasunvastetta ja sallii enemmän luistoa ennen kuin luistonesto puuttuu peliin.

Mihin verrata, kun tunne on ainutlaatuinen

Syy miksi Lotus vetoaa merkkinä niin moneen urheiluautokuskiin on melko yksinkertainen. Syynä ei todennäköisesti ole ainakaan Elisen kohdalla Toyotan 1.8L mekaanisesti ahdettu moottori, sillä vaikka sen pitäisi olla luotettava ja ääntäkin lähtee ihan kiitettävästi, siinä ei ole yhtä paljon fiilistä kuin Exigen ja Evoran V6 moottoreissa. Mutta tämän kokoluokan autossa se hoitaa homman kiitettävästi (ja vielä plussa perään). Lotuksessa kiehtoo ajajan yhteys autoon sekä autojen keveys. Se kokemus alkaa siitä kun kipuat leveän ovikynnyksen yli, väännät selkäsi ja jalkasi välillä epäinhimillisiin asentoihin, ja laskeudut alas sporttipenkkiin. Syleileekö selkää nahka tai alcantara, sen saat itse päättää, mutta koeajoautossa oli tyylikästä alcantaraa. Penkki liikkuu eteen tai taakse, mutta penkin korkeutta tai rattia ei voi säätää.

Lotuksella ei ole maailman paras maine kun puhutaan laatuvaikutelmasta. Osia tulee vaikka mistä, mutta lopputulos vakuuttaa ainakin uusimmissa malleissa. Eihän se ihan Porschen sisustalta näytä, mutta ei myöskään halvalta. Lotus toistaa markkinnoinnissaan “Handmade in Hethel” lausetta, sillä jokainen Lotus kootaan käsin Hethelin tehtaalla. Jotain modernia on auton sisään tuotu, sillä auto ei vielä käynnisty kun käännät avainta virtalukossa, vaan siihen on olemassa erillinen Engine Start nappi. Eikä auto myöskään ihan hiljaa herää eloon, vaan kyllä se vähän myös herättää – kuskia, ei sentään naapureita.

Koska ajaessasi istut matalalla, lähellä tienpintaa, moottori pään takana, tunnet olevasi yhtä auton kanssa. Ohjaustuntuma pääsi tositestiin Lotuksen ratapäivillä, ja kyllä voi suoraan sanoa, että tällaisen veisi mielellään useamman kerran radalle. Tehostamattoman nopean ohjauksen ansiosta autoon saa hyvän tuntuman, ja paras neuvo jonka voi antaa, on sanoa: “käy koeajamassa”. Lotuksen kaltaisia autoja ei nimittäin tule muilta urheiluautovalmistajilta, ja sen ajettavuutta on vaikea kuvailla – se pitää yksinkertaisesti kokea itse.

Lotus Elisessä, ja myös muissa Lotuksen malleissa on se jokin asia, joka saa tuntemaan että istuisi 90-luvun urheiluautossa – ei 2015 mallissa. Tuntemus on pelkästään positiivinen, sillä edes harva moderni Porsche kykenee samaan. Lotuksella ajo on vieläkin kuin aikamatka takaisin urheiluautojen kultaiseen aikakauteen. Ja koska maailmassa on vielä yksi autovalmistaja, joka haluaa yksinkertaisesti vain valmistaa kevyitä ja hauskoja urheiluautoja, eikä mitään sen enempää tai vähempää, pitää tällaista mielestäni tukea.

 • Array
 • Array
 

Jos nappia ei löydy, sitä ei todennäköisesti tarvita

Se missä Lotus häviää esimerkiksi Porschelle, ja kieltämättä melkein kaikille muille urheiluautovalmistajille, on tietenkin mukavuus. Ei Lotus täysin vailla mukaavuksia ole, sillä jos pohditaan asiaa järjellä, auton sisältä löytyy oikeasti kaikki tarvittava. Monet nykyajan autot kuitenkin tuovat kuljettajan ulottuville nappeja, joiden olemassaolosta ei ollut aikaisemmin tietoa, mutta kun sen napin kerran löytää, sitä ehkä tulee käytettyä välillä. Ainakin pari kertaa. Se ettei Elisessä ole oikein mitään ylimääräistä, voi tulla yllätyksenä monelle. Siinä ei ole navigointijärjestelmää – ei edes lisämaksusta saatavilla, joten todennäköisesti jonkun navigointilaitteen imukupin jäljet päätyvät ikkunoiden sisäpuolelle ennemmin tai myöhemmin. Kovan katon kuitenkin saa, samoin ilmastoinnin, jos haluaa. Silloin kun vakiovarusteisiin kuuluva pehmeä katto on omin käsin rullailtu 115L takakonttiin, musiikin kuuntelemisen voi unohtaa. Moottorin ääni riittää varsin hyvin, ja korkeilla kierrosluvuilla hymyilyttää väkisinkin. Samoin voi unohtaa suurten matkatavaroiden kuljettamisen, sillä katto vie suurimman osan matkatavaratilasta. Mutta pakkaustaitojaan voi kehittää, ja urheiluauto on aina kompromissi jollain tapaa.

Nämä asiat huomioonottaen, ja koska kyseessä on kevyt keskimoottorinen urheiluauto johon ei ole penkinlämmittimiä saatavilla (ellei asenna aftermarket-lämmitintä), en usko että Elisen ostaja hankkii kyseisen auton ympärivuotiseen käyttöön. Ei ainakaan Suomen kaltaisessa maassa. Vaikka talvirenkaat saisikin alle, niin tämän auton sesonki on kesä. Ja täydelliselle kesäautolle on vain yksi vaatimus – sen pitää saada sinut unelmoimaan kesäilloista ja mutkaisista teistä. Kun heräät, haluat jo päästä auton rattiin. Kun menet illalla nukkumaan, mietit jo minne ajaisit huomenna, ja suorin tie ei tule tämän auton kanssa kysymykseen. Tällaista elämä voisi olla Lotus Elisen omistajana. Kertaakaan ei tarvitse käydä moottoriradalla ymmärtääkseen, että istuu varsin mukavassa pienessä brittiläisessä urheiluautossa – sen oivaltaa jo kaduillakin ajaessa.

Entä mihin hintaan saa ostettua hauskan kesän? Limited Edition juhlamalli on jo myyty, mutta saatavilla oleva Lotus Elise Sport 220 samalla moottorilla maksaa Suomessa autoveroineen alk. 76456 €. Kova hinta Elisestä, ja autoveroton 54344 € kuulostaisi vähän järkevämmältä. Mutta jos haluaa erottua joukosta on Lotus siihen täydellinen valinta!

Teksti ja kuvat Sara Näse

Kehuja: Auton keveys, vaihdelaatikko, kohtuullinen polttoainekulutus

Parantamisen varaa: Tavaratila lämpenee helposti liikaa

Lotus Elise S 20th Anniversary Edition

Moottori: Nelisylinterinen, 1798 cm³ mekaanisesti ahdettu bensiinimoottori
Teho: 220 hv (162 KW) / 6800 rpm
Vääntö: 250 Nm / 4600 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4.6 sek
Huiput: 234 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaali
Vetotapa: Takaveto
Kulutus ( yhd.): 7.5 l / 100km
CO2 päästöt: 173g/km
Mitat (pit/lev/kork): 3824mm/1719mm/1117mm
Akseliväli: 2300 mm
Tavaratila: 115 l
Omapaino: 914 kg
Koeajoauton hinta:  Koeajomalli myyty, vastaava Sport 220 alk. €76 456 + lisävarusteet

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Lotus Elise
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä