Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
MAN eTGE 3.140 - Artikkeli - Nettiauto

MAN eTGE 3.140

Koeajot 17.01.2020

Sähkö tulee kiistatta olemaan yksi autojen käyttövoimista tulevaisuudessa, myös tavaraliikenteessä.

Sähköautot ovat hiljaisia, paikallisesti päästöttömiä ja sähkön tuotantotavasta riippuen kokonaisuudessaankin ekologisia. MAN, joka vasta hiljattain laajensi mallistonsa myös pakettiautoihin, on nyt tuonut myyntiin myös täyssähköisen eTGE-mallin.

Täyssähköisellä autolla on muutamia kiistattomia etuja polttomoottorikäyttöiseen autoon verrattuna. Sähköautot ovat hiljaisia, ja suorituskyky on hyvä, eikä niiden käytössä synny paikallisesti pakokaasupäästöjä.

Sähköautojen yleistymisen tiellä on kuitenkin nykyisellä akkuteknologialla haastava käyttöenergian varastoiminen matkaa varten. Akut ovat painavia suhteessa kykyynsä varastoida energiaa, ja toistaiseksi akkujen lataaminen on verraten hidasta. Lisäksi laajempi sähköautojen lataaminen edellyttää sähköverkolta nykyistä huomattavasti parempaa suorituskykyä. Asiantuntijoiden mukaan sähköä sinällään tuotetaan ja on saatavana riittävästi.

Täyssähköinen eTGE

Array

MAN toi markkinoille täyssähköisen version suositusta TGE-mallista, ja se on nyt myynnissä myös Suomessa. MAN eTGE 3.140 on etuvetoinen, ja se on lyhyellä ja puolikorkealla korilla varustettu. Auton alustassa olevat 36 kWh:n litiumioniakut vaativat sen verran tilaa, että kuormatilan lattia on noin 10 cm tavanomaista korkeammalla eli samalla korkeudella kuin taka- ja nelivetoisissa. Vastaavaan dieselmoottoriseen sisareen verrattuna omapainoa on noin 500 kg enemmän. Ulkoisesti eTGE ei eroa polttomoottorikäyttöisestä.

Sähkömoottorin suurin teho on tasan 100 kW, joka on hevosvoimina 136. Vääntömomenttia on 290 Nm heti liikkeelle lähdettäessä, minkä kyllä havaitsee ajettaessa. Paikaltaan lähteminen tapahtuu tarvittaessa todella rivakasti, mutta on hyvä muistaa, että ”polttoainetta” kuluu voimakkaissa kiihdytyksissä siinä missä millä hyvänsä autolla. Sähköautollakin pääsee pidemmälle ”tankillisella”, kun ajaa maltillisesti. 

MAN eTGE:n NEDC-mittaustavan mukainen toimintamatka on 173 kilometriä. Vaihtovirtalatauslaitteella täysi lataus kestää hieman alle viisi ja puoli tuntia, ja pikalataus tasavirralla 40 kW:n CCS-liitännällä 80 prosentin varaukseen kestää 40 minuuttia. Akuille annetaan kahdeksan vuoden tai 160 000 kilometrin takuu, jonka mukaan niiden kapasiteetti ei laske alle 70 prosentin.

Koeajossa 104 kilometrin matkalla auton tietokoneen mukaan sähköä kului 20,5 kWh, mikä laskennallisesti tarkoittaa, että luvattu toimintamatka on todellisuudessakin saavutettavissa kesäolosuhteissa. MAN:lla ajettiin ilman kuormaa hieman maantienopeudella, mutta pääasiassa taajamanopeudella sujuvassa liikenteessä. Energian säästön nimissä MAN eTGE:n huippunopeus on rajoitettu 90 kilometriin tunnissa, sillä kovemmassa vauhdissa toimintamatka lyhenee turhan nopeasti. Muiden sähköautojen tapaan MAN eTGE on parhaimmillaan kaupunkiajossa.

Helppoa ja mukavaa ajamista

MAN eTGE:llä ajamisessa kaasupolkimen käyttö on polttomoottoriautoon verrattuna tärkeämmässä roolissa. Ensikertalaiselle kaasupolkimen nosto hämmentää alkumatkalla, sillä rekuperaatiolla eli liike-energian talteenotolla tapahtuva akkujen lataaminen aiheuttaa melko voimakkaan nopeuden hidastumisen. Toisinaan, jos hidastamiselle ei ole tarvetta, alamäessä saattaa joutua poljinta painamaan hieman, ettei nopeus laske liiaksi. Toisaalta pyöräjarrujen käyttö on melko vähäistä. Pienen totuttelun jälkeen ajaminen oli oikeastaan leppoisaa yhden polkimen taktiikalla.

Äänimaailma sähköautossa on tietysti aivan toisenlainen polttomoottoriautoon verrattuna. Rengas-äänet ja tuulen suhinat ovat pääosassa. Moottorin ääni ei ohjaamoon juurikaan kuulu. Hyvin varustetussa ohjaamossa voi nauttia laadukkaan äänentoistolaitteiston ominaisuuksista tavallista pienemmällä äänenvoimakkuuden asetuksella.

MAN on hiljainen myös ulospäin, mikä on hyvä pitää mielessä, kun autolla liikkuu paikoissa, joissa on jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Pelkällä kuuloaistilla sähköautoa on vaikea havainnoida, se melkeinpä täytyy nähdä. Jossain tilanteessa jäi kaipaamaan polkupyöristä tuttua soittokelloa, joka olisi normaalia äänimerkkiä hienovaraisempi antamaan kevyen liikenteen edustajalle vihjettä takana hiipivästä sähköautosta.

Hallintalaitteet, vaihteenvalitsin mukaan lukien, ovat hyvin pitkälle samanlaisia kuin polttomoottoriversioissakin. Mittaristossa tosin kierroslukumittari on korvattu sähkön käytöstä kertovalla näytöllä. Myös multimedialaitteiston näyttöön saa tietoa energian kulutuksesta ja latauksesta. Mihinkään futuristiseen kikkailuun ei hallintalaitteissa ole sorruttu, vaikka vielä ehkä voikin puhua tulevaisuuden ajoneuvosta.

 • Array
 • Array
 

Sähköautot ovat hintavia

Auto- ja arvonlisäverollinen hinta pakettiautona MAN eTGE:lle on 93 900 euroa. Se on melko korkea hinta pakettiautosta, jonka kantavuus on 966 kg siitäkin huolimatta, että eTGE:ssä on kohtalaisen runsas vakiovarustelu. Vaan eivätpä sähköautot yleisestikään ole hinnaltaan edullisia. MAN eTGE on mahdollista rekisteröidä myös kevytkuorma-autoksi, mutta sitä ei ole vielä hinnoiteltu.

Jos sähköauto halutaan tehokkaaseen käyttöön esimerkiksi kahdessa vuorossa, on sille järjestettävä pikalatausasema vaikkapa lastauspaikalle. Harri Nieminen latausratkaisuja toimittavasta Plugit Finland Oy:stä antaa latausaseman perustamiskustannuksista karkeaksi arvioksi tilanteesta riippuen noin 30–40 tuhatta euroa.

Mikä sitten voisi olla peruste sähkökäyttöisen MAN:n hankinnalle? Jos asiakas vaatii kuljetuskalustolta päästöttömyyttä, ja on siitä valmis maksamaan asianmukaisen hinnan, niin silloin asiassa ei ole epäselvyyttä. Vaikka käyttövoimakustannus sähköautolla on tällä hetkellä alhainen, tuntuu hieman kaukaiselta ajatus, että se riittäisi kuolettamaan hintaeron dieselautoon. 

Oma lukunsa on tietysti käyttö sellaisissa olosuhteissa, esimerkiksi sisätiloissa, joissa pakokaasuja ei kerta kaikkiaan sallita. Toisaalta sähkökäyttö voi avata uusia mahdollisuuksia sellaisissa tehtävissä, joissa tähän saakka ei ole pakettiautoja voinut käyttää.

Jussi Mikkola
Jussi Mikkola on Konepörssi-lehden toimituspäällikkö, joka on työskennellyt erilaisissa tehtävissä liikenteen ja kuljetusten parissa lähes 30 vuoden ajan. Uusi teknologia kiinnostaa siinä missä perinteet ja alan historiakin.

Kommentit

Myynnissä - MAN TGE
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä