Mazda 2 - Pikku-Kakkonen kätkee sisälleen paljon

Koeajot 26.09.2017

Mazda 2 on vaativaan makuun tehty pikkuauto, jonka ominaisuudet nostavat sen luokkansa parhaimpiin.

”Mazda – lausutaan massda”, sanottiin aikoinaan suomalaisessa tv-mainoksessa. Automerkin tunnettuus oli aluksi kehno, sillä tiettävästi Euroopan ensimmäiset Mazdat tuotiin juuri Suomeen 1960-luvun alussa. Sen jälkeen automerkin suosio suomalaisten keskuudessa on hiljattain vankistunut.

Mazda on viimeistän parin vuoden aikana käynyt läpi koko mallistonsa päivittäen niin autojensa ilmettä kuin sisempääkin olemusta. B-segmentissä sen valttikortti on ajo-ominaisuuksiltaan ja varustellultaan luokkansa kärkeä hipova Mazda 2.

Mazda 2 osoittaa testissä olevansa sähäkkä kaupunkiliikenteessä helposti paikkansa lunastava b-segmentin pikkuauto. Auto puikkelehtii kaistoilla kuin kotonaan eikä jää jälkeen nopeassakaan kyydissä. Nyt koeajettu, täyteen ladattu ja varustettu yksilö on luokkansa kiinnostavimpia autoja.

Pelkästään suorituskykyyn, ajomukavuuteen ja varustetasoon tuijottamalla se on kenties hintaluokkansa kiinnostavin. Mazdan erinomaisuudesta vakuuttuneet autoilijat iloitsevat varmasti myös vapaasti hengittävistä, iskutilavuudeltaan kilpailijoitaan suuremmista moottoreista.

Timmiksi viilattu

Array

Uuden kakkosen mittoja on ja muotoja on tarkistettu muun malliston ohella. Vasta pari vuotta sitten kokonaan uusittuun kakkoseen nähden ei peltipuolella ole lähdetty tekemään suuria muutoksia, mutta ajovalot ja puskuri liittävät sen nyt osaksi Hiroshiman ihmeen uutta ilmettä.

Mazdan uudessa muotoilussa keulan tylppä, lähes eteenpäin viistomainen profiili korostaa jämäkkää ilmettä. Mukavaa on se, ettei ulkoiselta olemukseltaan Mazda kakkosen pikkuautomaisia piirteitä ei ole lähdetty turhaan peittelemään. Tätä voi pitää myönteisenä asiana aikana, jolloin kaikki autot tuntuvat pullistelevan ja isottelevan kaikkiin mahdollisiin suuntiinsa.

Pieni auto onkin sisätiloiltaan avara

Plussaa merkitään auton sisätilojen mitoista ja suunnittelusta. Vaikka auton akseliväli on kapea, ei siinä ole ahdasta tunnelmaa. Sisätilojen valkoinen nahkaverhoilu tuo avaruutta koko matkustamoon. Tosin verhoilua on sanottava omintakeiseksi. Leikkaus penkeissä on siinä määrin sporttinen, että saattaa aiheuttaa ihmetystä monelle esteetikolle.

Mazda on laatuauto ja sen huomaa yksityiskohdista. Ovet kumahtelevat kiinni pehmeästi ja materiaalit tuntuvat hyviltä. Pienessä ajokopissa on onnistuttu välttämään ahtaanpaikan tuntua hyvällä suunnittelulla. Esimerkiksi kuljettajan ja pelkääjän paikan jalkatilat on viimeistelty polvien kohdalta pehmeällä nahkaverhoilulla, jonka ansiosta jalkojen nojaaminen auton sisäpintoihin on miellyttävää.

Takapenkeillä on Isofikx-kiinnitykset ja lastenistuimenkin asentamisen jälkeen edessä istuvalle jää kohtuullisesti jalkatilaa jäljelle. Pään päälle jää mukavasti tilaa isommallekin kuskilla ja matkustajilla.

Ovien säilytystilat ovat fiksut, mutta tästäkään autosta ei löydy järkevää säilytystilaa isompi kokoiselle älypuhelimelle. Lisäksi sinänsä fiksut laturipistokkeet on sijoiteltu autossa hankalasti vaihdekepin etupuolella olevaan avonaiseen tilaan. Tästä seuraa se, että piuhat kietoutuvat herkästi vaihdekepin ympärille ja aiheuttavat inhottavaa johtohässäkkää ohjaamoon.

Puutteeksi näinkin älykkäästi ja mukavasti varustellussa autossa on luettava kehnot säätömahdollisuudet penkeissä. Kuljettajankin penkki on jätetty ilman sen kummempia palveluita, ja sopivaa ajoasentoa joutuu etsimään käsikopelolla hankalasti pienissä väleissä olevia vipuja vääntämällä. Ohjaamossa toinen huomautus menee on hitaahkosti toimivalle  ja käyttöliittymältään epäselvälle ilmastointiyksikölle.

Erityismaininta ergonomisesta suunnittelusta on annettava keskikonsolin ohjausnamiskasta. Itse ohjaimessa ei ole sen suurempaa kummallisuutta, mutta erityinen kehaisu annetaan hiirimatoista tutusta kämmentuesta, jonka avulla ohjaimen käytöstä tulee erityisen mukavaa ja sujuvaa.

Tämä muutaman sentin kokoinen pehmyt muovinpalanen tekee sinänsä minimaalisesta keskikonsolista aidosti käyttökelpoisen. Muuta keskuskonsolissa ei juuri olekaan perinteisen käsijarrukahvan ja muutaman mukinpidikkeen lisäksi. Kyynärnojaa ei ole lainkaan.

Tekniikkaa joka toimii

Mazdan ajotietokone ja navigaattori ovat saanet kehuja aiemminkin. Sinänsä tylsän näköisen ja oloisen käyttöliittymän suurin hienous on siinä, että se toimii. Selaaminen tapahtuu pysähdyksissä ollessa kosketusnäytön ja muutoin keskikonsolin ohjauskiekon välityksellä. Käyttöliittymä on alusta loppuun suomenkielinen ja myös puhekomento-ominaisuus toimii, jopa paremmin kuin monissa älypuhelimissa.

Luxury-luokan varustepaketissa mukana tulee myös ajotietokoneen taittuva heijastusnäyttö, jonka ansiosta ajotietokoneen perustiedot tulevat näkyviin myös tuulilasissa. Ominaisuus toimii hyvin ja sopii yllättävänkin mukavasti pieneen autoon, josta on mukavampi tihrustella ulos ja eteenpäin kuin ihmetellä katseellaan auton sisäpintoja.

Heijastenäytössä on mukana nopeusmittari, vakionopeudensäädin ja kuolleen kulman hälytykset, joista jälkimmäiset ovat näkyvissä myös auton sivupeileissä.

Vapaasti hengittävät bensakoneet

Voimalinjapuolella Mazda ei ole lähtenyt hybridi-leikkiin keskeisten kilpailijoidensa tavoin mukaan, vaan luottaa omaan linjaansa. Se linja koostuu vapaasti hengittävistä bensiinimoottoreista. Mazda näyttää ottaneen polttomoottoriteknologian loppuun saakka hiomisen omaksi elämän tehtäväkseen.

Mazda on jo kertonut tuovansa puristussytytyksen bensiinimoottoreissa tuotantoon 2019 mennessä. Sen avulla Mazda laskee voivansa säästää polttoaineissa kolmanneksen nykytasoon verrattuna. Mutta Mazda on pärjännyt kohtalaisen hyvin kulutusvertailussa myös nykyisillä pumpuillaan.

Mazdan tapauksessa kisaan tosin ei voida lähteä luvattuja lukuja vertaamalla vaan todellista kulutusta mittaamalla. Mazda kakkosella pääsee etenkin kaupunkiajossa aika lähelle luvattua 6 litran kulutusta. Maantieajossa kulutus on samaa luokkaa.

Koeajetun Mazda 2:n sydämenä pumppaa 1,5 litrainen vapaasti hengittävä bensamoottori. Se tarjoaa autolle oikeinkin mukavasti vauhtia ja tasaista pörinää 90 hevosvoimallaan. Vääntö ja tehot on mitoitettu riittämään mukavasti alhaisiin nopeuksiin, joten kaupunkikiihdytyksissä kevyt auto pärjää mukavasti.

Tämä täyteen varusteltu paketti kulkee 6-vaihteisen automaattilaatikon avulla. Vaihteisto toimii mukavasti ja omiaan vahvistamaan auton ominaisuuksia kaupunkiympäristössä. Jos etsii autoa suurempien katujen sukkulointia varten, kannattaa ehdottomasti harkita Mazda kakkosta automaattina. 

 • Array
 • Array
 

Uusia innovaatioita

Mazdan uusi g-tronic teknologia tarjoaa tasapainoisempaa ajotuntumaa kaikkiin mallistonsa uusiin autoihin. Kyseessä on teknologia, jonka avulla auto suorittaa kääntyessään sarjan automaattisia mikrojarrutuksia. Niiden ansiosta auton kallistuksen ei pitäisi tuntua yhtä pahalta tiukimmissa kurveissa. On vaikea sanoa mikä tämän ominaisuuden tosiasiallinen vaikutus on, mutta sen voi todeta ettei pieni auto tunnu lainkaan pahalta ajossa.

Pienen auton ohjattavuus on erinomainen ja muutenkin autoon on onnistuttu luomaan mukavan intuitiivinen ajotuntuma. Kaasupoljin ja muut ohjaimet tottelevat kuljettajaa sutjakasti ja rakentavat luottamussuhdetta, jota on helppo pidemmän päälle kuvitella rikkomattomaksi. Mazdan omistajat tunnetaankin merkkiuskollisuudestaan.

Mazda 2 täysillä varusteilla sopii vaativampaankin makuun. Karvalakkina sen hinta on 15000 euron  tasolla, mutta täysillä varusteilla hinta nousee päälle 24 000 euron. Samalla hinnalla saa Toyota Yariksen hybridinä, mutta jos etsii kaikin puolin luotettavaa ja miellyttävää kaupunkiautoa, jonka varustelutaso on korkealla tasolla, kannattaa tähän Mazda kakkosen varustetasoon tutustua tarkemmin.

Ville Hulkkonen

Kehuja: Viihtyisät sisätilat, varustelu, ajotuntuma

Parantamisen varaa: Istuinten säädöt, kulutus

Mazda 2:

Moottori: 1496 cm3 bensiinimoottori
Teho: 90 hv (66 kW)
Vääntö: 148 @ 4000 - 6000 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 12 s.
Huippunopeus:  177 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 4.8l / 100 km
CO2 päästöt: 112g / km
Mitat (pit/lev/kork): 4060 mm / 1695 mm  / 1495 mm
Tavaratila:  280 l
Omapaino: 1075 kg
Hinta: 24 173€

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Mazda 2
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.