Uusi kolmonen on Mazdalle tärkeä tuote. Sen ideana on valloittaa C-segmentti ja raivata tietä muun Mazda-malliston uudistumiselle. Konetekniikan kehityksen kanssa viime vuodet ahkeroinut japanilaisvalmistaja aikoo tehdä isoja asioita myös muilla osa-alueille.
Mazda 3 on muodollisesti pätevä ilmestys niin ulkoa kuin sisältä. Erityisesti sedan-mallisena se kilpailee muotokielensä puolesta kalliimpien Premium-autojen kanssa. Piirteet eivät ole kaikkein aggressiivisimmasta päästä, mutta tyyliä piisaa.
Kylkilinja on nykysuuntauksen mukaan korkea, mutta kokonaisuus ei ole liian massiivinen. Piirteistä löytyy iso annos sporttisuutta, vaikka muodot ovatkin montaa muuta pehmeämpiä. Keula hymyilee leveästi ja ilme on Mazdalle tyypillinen.
Sisusta vaaleaa nahkaa
Koeajoversio on Luxury Plus –varusteltu ja sisusta on verhoiltu vaalealla nahalla. Ilme on raikas, tyylikäs ja arvokas. Yksi kolmosen hienoimmista yksityiskohdista on persoonallinen mittaristo, jota hallitsee kookas ja keskelle sijoitettu kierroslukumittari.
Korkeimman varustetason Luxury Plus –malli on ladattu niin täyteen varusteita kuin ylipäätään on mahdollista. Mazda 3:sta löytyy mm. pysäköintitutka, kaistavahti, mäkilähtöavustin, adaptiivinen vakionopeudensäädin ja Head-up Display.
Head-up Display on varuste, jota harvoin näkee Mazda 3:n luokassa edes lisävarustelistalla. Näyttö on toimiva mukavuusvaruste, mikä tekee ajamisesta rennompaa sillä katsetta ei juuri tarvitse irrottaa tiestä.
Muovinen ”läpyskä” nousee esiin kojelaudan päältä ja siihen heijastetaan kuljettajan valitsema informaatio. Nopeuden lisäksi HUDiin saa projisoitua adaptiivisen vakionopeudensäätimen lukemat ja etäisyystiedot.
Puheohjausta suomeksi
Yksi Mazdan mielenkiintoinen varuste on suomenkielinen puheohjaus. Uusi kolmonen on niitä harvoja automalleja, jotka ymmärtävät komentoja suomeksi. Järjestelmä on kohtuullisen toimiva, mutta sen avulla voi hallita lähinnä äänentoistoa ja kulutusinformaatiota.
Mazdan järjestelmä on toimiva, mutta komentojen käyttäminen vaatii opettelua. Tekoäly on vielä lapsen kengissä ja komentoja on kovin rajallisesti. Auton toimintojen ohjaaminen puheella on enemmänkin hauskaa kikkailua, kuin oikeasti arkea helpottavaa toimintaa.
Kolmosen etupenkit tarjoavat riittävän sivuttaistuen ja kuskin jakkara säätyy sähköllä. Apukuski saa puolestaan tyytyä säätämään penkkinsä käsipelillä. Sama pätee ohjauspyörään, jonka säätö täytyy sekin suorittaa ilman sähköisiä avustimia.
Matalavireistä voimaa
Uuden kolmosen voimanlähde on pari vuotta sitten lanseerattu Skyactiv-moottori, mikä tarkoittaa alhaista viritysastetta. Parilitraisista koneista otetaan tehoa vain rapiat sata hevosvoimaa, mikä on nykymittapuulla vähän.
Koeajoauton nokalla on kaksilitrainen vapaasti hengittävä bensiinimoottori, joka kehittää varsin vaatimattomat 120 hevosvoiman tehot. Vääntöä moottori tuottaa 210 Nm kierrosluvulla 4000. Tehoja houkutellaan korkealla puristussuhteella.
Vaikka lukemat eivät ole mittavia, kiihdyttävät ne automaattivaihteistolla varustetun auton sataseen 10,3 sekunnissa. Suorituskyky ei huimaa päätä, mutta potkua on normaaliajoa silmällä pitäen riittävästi.
Erinomainen automaattivaihteisto
Mazdan uudistettu 6-vaihteinen automaattivaihteisto on erittäin positiivinen kokemus. Loota on perinteinen automaatti, mutta tuntuma on siitä huolimatta hyvä. Laatikko osoittaa, että sulavan vaihteiston saa toteutettua myös 6-vaihteisena ja ilman kaksoiskytkintekniikkaa.
Vaihdelaatikon reagointi on sekä ylös- että alaspäin vaihdettaessa hämmästyttävän nopeaa ja sulavaa. Kickdownissa ei ole lainkaan viivettä ja vaihdot tapahtuvat nopeasti. Tuntumassa se ei juuri häviä kaksoiskytkimellisille laatikoille.
Tekninen osaaminen on vakuuttavaa, sillä hieman tehottomasta myllystä on saatu hyvällä vaihteistolla kaikki mahdollinen irti. Sen toiminta paikkaa maltillisen suorituskyvyn jättämän aukon.
Matalaviritteisyyden ansiosta Mazdan kulutuslukemat on saatu painettua alas, mutta lähinnä virallisissa mittauksissa. Valmistaja ilmoittaa kaksilitraisen kolmossarjalaisen keskikulutukseksi 5,6 litraa sadalle, mutta todellisuus on hieman toisenlainen.
Start-stop kuskin hallinnassa
Koeajon aikana kulutus keikkuu seitsemän litran tienoilla, mikä ei sekään ole tämän kokoiselle bensiiniautolle paha luku. Luku vertautuu suoraan mm. Volkswagen-konsernin autoihin ja jättää taakseen ison liudan muita valmistajia.
Moottori on varustettu i-Stop –tekniikalla, mikä on Mazdan näkemys start-stop–järjestelmästä. I-Stop toimii fiksusti, sillä se jättää kuskille mahdollisuuden hallita auton sammuttamista useaa muuta merkkiä paremmin.
i-Stop sammuttaa auton risteyksessä vain silloin kun kuski painaa jarrupoljinta hieman voimakkaammin. Periaate on järkevä, sillä useassa tapauksessa auto sammutetaan ruuhkassa vain sekunneiksi kerrallaan. Mazda jättää tarpeen arvioinnin kuskille.
Kolmossarjalaisen hinnoittelu on kohdillaan, sillä sedan-mallinen Mazda kolme maksaa edullisimmillaan hieman reilut 22 000€. Esimerkiksi VW Jettan hinnat alkaen –malli on reippaan tonnin hintavampi.
Varustetason nostaminen tarkoittaa luonnollisesto kovempaa hintaa ja koeajoautona toimineen Luxury Plus –varustetason kolmossarjalaisen hinta nousee reiluun 32 000€:oon. Hintaa siis kertyy lähes kymppitonni lisää, mutta toisaalta varustelistakin on kattava.
Mazdan uusi kolmonen on tekniikaltaan vakuuttava ja ulkonäöltään komea kokonaisuus, jossa on ainoastaan yksi kehityspiste. Ovien automaattilukitus napsauttaa ukset lukkoon aina kun uksi tempaistaan kiinni. Erityisesti lapsiperheen käytössä ominaisuus on tuskastuttava.
Tuomas Rajala
Kehuja: moottori ja vaihteisto, varustelu, laatuvaikutelma, ulkonäkö
Parantamisen varaa: ovien automaattilukitus