Mazda CX-5 – Idän prinsessa

Koeajot 04.04.2018

Mazda CX-5 on ulkokuoreltaan uudistunut kauttaaltaan, sisimmästä löytyy tuttua tekniikkaa.

KODO: Soul of Motion, on viime vuosina ollut Mazdan ohjenuorana, mitä malliston ulkomuotoon tulee. Tämä palkintojakin rohmunnut ennakkoluuloton muotokieli on osoittautunut valtaisaksi menestykseksi ja on saanut Mazdan koko malliperheen erottumaan edukseen kilpailijoistaan. KODO-muotoilun lisäksi uutta CX-5:tä markkinoidaan käsitteellä Jinba Ittai, jolla pyritään korostamaan auton urheilullisuutta ja dynaamista ajettavuutta.

Vuonna 2012 esitelty katumaasturiluokan kaunotar on nyt uudistunut varsinkin ulkoasultaan melko kattavasti. Vaikka Mazda puhuukin CX-5:stä täysin uutena autona, ei aiemmin hyväksi havaittua kaavaa ole lähdetty kuitenkaan liikaa muuttamaan. KODO-muotoilu on edelleen vahvasti voimissaan ja äkkiseltään katsottuna uusi CX-5 näyttää hyvin samanlaiselta kuin ennenkin.

Itse asiassa, jos automallin jo ennestäänkin sulaviin kurveihin ei aiemmin sen tarkempaa huomioita ole kiinnittänyt, saattaa uutukaisen muutokset jäädä jopa huomaamatta. Lähemmin autoa tarkastellessa käy kuitenkin ilmi, että auto on päivittynyt käytännössä kaikilta ulkopinnoiltaan. CX-5 on nykyisellään aiempaa sulavampi ja merkin sporttisuus korostuu entistä enemmän.

Kaunis kuin karamelli

Array

Pysty keula ja siinä tavaramerkiksi muodostunut iso maski on hyökkäävämmän näköinen ja muutenkin olemus on selvästi sutkimpi. Matalammat takavalot tuovat uutta muotoa hivenen pyöristyneeseen ahteripuoleen. Pituutta Mazda on saanut hieman lisää ja oman osansa urheilulliseen olemukseen tuo 3,5 senttiä madaltunut katto sekä muutaman sentin taaksepäin kallistetut etupilarit.

Akseliväli on pysynyt kuitenkin samana kuin ennenkin, kuten myös auton varsinainen perusrakenne. Viilauksia auton ulkomuotoon on siis tehty miltei kautta linjan, joiden ansiosta CX-5:n olemus on aiempaa selkeästi urheilullisempi ja ilmeeltään vetoavampi.            

Sisätiloihin katon madaltuminen ei merkittävästi vaikuta, tilaa riittää vielä kohtuullisen hyvin takapenkilläkin. Takatuhto on melko matala, jolloin pääntila riittää hyvin. Miinuspuolena pitkäjalkainen takamatkustaja voi joutua koukistelemaan jalkojaan hieman enemmän, varsinkin etupenkin ollessa taka-asennossa. Neljä aikuista matkustaa takana kuitenkin vielä mukavasti. Tavaratilaa on tarjolla perusasennossa 506 litraa.

Kuskikeskeinen ohjaamo

Paras istumapaikka CX-5:ssä on ehdottomasti kuskin paikalla. Ergonomia on ajoasentoa myöten hyvällä tolalla ja kaikki tarvittava on mainiosti kuskin käsillä. Tuntuu että Mazda olisi rakennettu kuskin ympärille ja tämä tunne lienee ollut valmistajan tarkoituskin. Kojelauta on myös saanut uuden ilmeen ja selvästikin pyrkimyksenä on ollut vahvistaa ohjaamon premiumtunnelmaa.

Tässä on myös pääosin onnistuttu, yksityiskohdat kestävät lähemmänkin tarkastelun ja työnjälki on laadukkaan tuntuista. Se, tekeekö laadukas työnjälki CX-5:stä vielä varsinaista premiumautoa, onkin sitten toinen juttu. Joka tapauksessa kojetaulu näkymä on hyvin kliini, eikä ylimääräinen nappulaviidakko rasita käyttäjäänsä.

Mittaristo on perinteinen viisarinäyttöinen, uusimman muodin mukaista virtuaalinäyttöä ei ole saatavilla. Multimediajärjestelmä ei edelliseen malliin verrattuna tarjoa sinänsä mitään uutta, vaan käyttöliittymä on ennallaan. Se tarjoaa käyttöön mm. äänikomennot selvällä suomen kielellä, tosin komentojen koodisanasto on hyvin tarkkaan määritelty.

Matkustamon äänieristyksen parantamisessa sen sijaan on onnistuttu hyvin. Ohjaamo on selvästi aiempaa hiljaisempi, eikä ajomelu vaivaa kovemmassakaan nopeudessa. Koeajetussa autossa oli maltillisen kokoiset 17-tuuman renkaat, jotka korkeamman profiilin ansiosta ovat myös matalia kumeja hiljaisemmat. Uljaalle ulkonäölle korkeat renkaat ja pienet vanteet tekevät taas pelkästään hallaa, joten itse valitsisin alle pari tuumaa isommat rillat, ajomelunkin kustannuksella.

Urheilullinen vain ulkomuodoltaan

Mazdan ulkomuodon lupailema sporttisuus ja dynaamisuus alkaa liikkeellelähdön jälkeen kuitenkin pikkuhiljaa rapisemaan pois. Bensiinimoottoreissaan Mazda luottaa edelleen vapaasti hengittävään konseptiin, joka kaksilitraisessa ja nelivetoisessa vaihtoehdossa tuottaa paperilla mukavan 160 hepan tehon ja 208 Nm:n väännön. Manuaalivaihteisessa versiossa tehoa löytyy 165 hevosvoimaa.

Kokonaisuutena Skyactiv-moottori on hyvin tekninen ja niin muodoin vaparimoottoriksi erittäin onnistunut paketti, mutta käyttöominaisuuksiltaan se ei ainakaan painavassa katumaasturissa pärjää nykyaikaiselle turbokoneelle. Ripeämmän kulun takeeksi kone vaatii kierroksia, mikä taas nostaa niin kulutusta kuin sisämeluakin turhan päiten.

Koeajon sekakulutus nousi lähemmäs kahdeksaa litraa, mikä on CX-5:n kokoiselle bensa-automaatille vielä hyväksyttävä lukema. Valmistajan lupaama 6,6 litran kulutus jää kuitenkin kauas.

Väännön kaipuu vaivaa

Hyvin toimiva 6-vaihteinen automaatti hakee auliisti pienemmän vaihteen silmään, kun kuljettaja sitä kaasupolkimen välityksellä vaatii, mutta riuskempaa alakierrosten vääntöä jää auttamatta kaipaamaan. Onneksi bensiinimallistosta löytyy nyt myös isompi 2,5-litrainen vaihtoehto, joka 194 hevosellaan ja 258 Nm:n väännöllään kuljettanee CX-viitosta asteen verran ripeämmin.

Dieselpuolelta löytyy 2,2-litrainen motti 150- ja 175- hevosvoimaisena. Tehokkaimpien koneiden yhteydessä varustetaso on aina kaikkein vaurain Luxury, jolloin hintakin tietysti pakenee melko korkealle. Automaattivaihteisto on saatavilla kaikkien moottoreiden yhteyteen varustetasosta riippuen, mutta etuvedon ja automaatin yhdistelmää kaipaava joutuu tyytymään pelkästään dieseliin.

Ajettavuudenkaan puolelta on sporttista kaikua melko turha hakea, mutta mukavaa ja leppoisaa matkantekoa kyllä. Sporttisuuden puute ei varsinaisesti muuten häiritsisikään, ellei seikka olisi vahvasti ristiriidassa Mazdan markkinointipuheiden kanssa, joissa CX-5:n dynaamisuutta ja urheilullisuutta nimenomaan korostetaan.

 • Array
 • Array
 

Leppoisan letkeä matka-auto

Ajossa CX-5 on kuitenkin ongelmaton ja leppoisa matkakumppani. Vaikka ohjaustuntuma jääkin hieman etäiseksi, on Mazdan suuntavakavuus mallillaan. Mukavuuspainotteinen alusta sallii korin lievän kallistelun kaarteissa, mutta ei häiritsevässä määrin. Mikään ylipehmeä lulla Mazda ei ole.

Käsiteltävyys on varsinkin automaattivaihteisena helppoa, ainoastaan pitkä keula häviää kuljettajan aistien ulottuvilta johonkin kaukaisuuteen. Koeajoautossa oli tutkien lisäksi myös peruutuskamera helpottamassa sompailua. Hetken totuttelun jälkeen auton ulottuvuudet löytävät tiensä kuljettajan hanskaan ja operointi ahtaissakin paikoissa luonnistuu helpommin.

CX-5:n turvavarustus on tietysti hyvinkin ajantasainen, joista maininnan ansaitsevat ainakin taaksepäin toimiva risteävän liikenteen valvonta, kuolleen kulman tutka sekä automaattinen hätäjarrutus. Turvallisuutta ja samalla mukavuutta lisäävä varuste on myös lisävarusteinen HUD-näyttö. Näyttö on kojetaulusta ylös nouseva lasi, johon ajotiedot heijastetaan. Erillinen näyttö ei toteutukseltaan ole paras mahdollinen, sillä joissain tilanteissa se jää liikaa kuljettajan näkökenttään. Suoraan tuulilasiin heijastettava vaihtoehto olisi käytössä parempi.

Kaikkiaan CX-5:n päivitys jää joiltain osin hieman valjuksi. Vaikka uudistuksia on tehty siinä määrin että voidaan puhua kokonaan uudesta autosta, on moni vanhan mallin elementti kuitenkin vahvasti läsnä. Myös moottoripuolelle toivoisi tehokkaampaa bensaturbotekniikkaa, jotta valmistajan markkinoima käsite ”Jinba Ittai” tulisi kokonaan lunastetuksi.

CX-5-malliston hinnat alkavat maltillisesti alle 30 000 eurosta. Koeajettu Premium Plus-versio maksoi lisävarusteineen lähemmäs 45 000 € ja kallein, 175-hevosvoimainen Luxury nelivetodieselillä ja automaatilla maksaa jo yli 52 000 euroa. Siinä hintaluokassa vastaan alkaa tulla jo ihan oikeitakin premiumluokan kilpailijoita.

Teksti: Sami Puskala, kuvat: Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, melutaso, laatuvaikutelma

Parantamisen varaa: moottorin alaväännön puute, ei aivan vastaa mielikuvia

Mazda CX-5 Skyactiv-G 2.0 AWD 6AT:

Moottori: Nelisylinterinen, 1998 cm3 bensiinimoottori
Teho: 160hv (118kW) @ 6000rpm
Vääntö: 208 Nm @ 4000rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,5 s.
Huippunopeus:  188 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen automaattivaihteisto
Vetotapa: Neliveto
Kulutus (yhd.):  6,6 l / 100km
CO2 päästöt:  155 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4550mm/1840mm/1675mm
Koeajoauton hinta:  44 500€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Mazda CX-5
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.