Mercedes-Benz EQS – Kutsuvat maailman parhaaksi

Koeajot 15.02.2022

Mercedes-Benz EQS on auto, joka hipoo täydellisyyttä. Sen sähköinen voimalinja vie todella pitkälle yhdellä latauksella.

Mercedes-Benzin S-sarjalainen on kautta aikain tuonut maailmaan uusia innovaatioita ja osoittanut monessa mielessä tietä automaailman uusista innovaatioista. Lukuisista automaailmaa uudistavista keksinnöistä on pakko mainita ainakin ABS-jarrut.

Tällä kertaa S-sarja on ottanut sähköisen olomuodon, sillä EQS-mallinimen viimeinen kirjain paljastaa kyseessä olevan edustusluokan automalli. EQ-etuliite kertoo puolestaan voimalinjan sähköisyydestä. 

Pikaisella vilkaisulla EQS vaikuttaa tuiki tavalliselta edustusluokan autolta. Sivusta ja takaa katsellessa voisi olettaa, että kyseessä on jokin S-tuoteperheen erikoismalli, mutta keulan kuplamainen muotoilu paljastaa homman juonen. Kyseessä on täyssähköinen luksussedan.  

EQS:n voimanlähteenä toimii versiosta riippuen yksi tai kaksi sähkömoottoria. Takavetoiset 350 ja 450+ pärjäävät yhdellä moottorilla. 4Matic-versiot 580 ja AMG 53 tarvitsevat kaksi moottoria, yhden kummallekin akselille.

Koeajettu versio on 450+, jonka taka-akselilla on 333 hevosvoimaa tuottava sähkömoottori. Vääntöä paketista irtoaa 568 Nm. Lukemat ovat vakuuttavia.

785 km yhdellä latauksella 

Array

Sähköautopuolella teholukemien ohella kilpaillaan verisesti toimintamatkalla. EQS:n kohdalla vertailuarvo on mukavat 785 kilometriä yhdellä latauksella. Sillä ei vielä ajella “kusematta Helsingistä Lappiin”, mutta kauaksi ei jäädä. Tämähän tuntuu olevan se tärkein mittapuu sille, onko sähköautossa mitään järkeä.  

Perille pääsyä ei tarvitse murehtia, sillä navigaattori kertoo kyllä, tarvitseeko matkalla pysähtyä lataamaan ja kuinka pitkäksi aikaa. Mukava lisä ihmiselle, joka ei halua panikoida tien päällä sähkön loppumisella. Tämä vie stressiä, jota sähköauto kokemattomalle saattaa tuoda.

Lähes 800 kilometrin toimintamatka saavutetaan 107,8 kWh:n akulla, mutta tarjolla on myös pykälää pienempi 90 kWh –versio, joka riittänee useammalle käyttäjälle. Ei lisämehusta toki haittaa ole, mutta se tietenkin myös maksaa.

Yhdistetyksi kulutukseksi ilmoitetaan 15,7–19,8 kWh sadalla kilometrillä. Kulutuslukema ei juuri poikkea useaa luokkaa pienempien sähköautojen luvuista, mikä pistää raapimaan hetken päätä. Kuinka on mahdollista, että lähes 2500 kiloa painava automalli kuluttaa saman kuin lähes 1000 kiloa vähemmän painava pikkuauto? 

Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen, mutta yksi tekijä on se, että Mercedes on tehnyt EQS:n aerodynamiikan eteen paljon töitä. Kyseessä on maailman aerodynaamisin automalli. Lisäksi sähkötekniikka on tehty mahdollisimman tehokkaaksi ja EQS:ssä on panostettu energian talteenottoon. Fiksulla suunnittelulla saa aikaan paljon.  

Hui, täällähän on pakkasta! 

Kulutuksen tilanne muuttuu, kun Mercedes altistetaan pohjoisen pallonpuoliskon pakkasille. Kun neula painuu kymmeneen miinusasteeseen, nousee kulutus merkittävästi ja kuljettajan toiminta alkaa vaikuttaa siihen, millaisia numeroita kulutusmittariin heijastetaan. 

Kovassa pakkasessa ilman esilämmitystä kulutus kohoaa vaivatta 40 kWh / 100 km –tienoille. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti sillä, jos EQS:llä ajellaan lyhyitä matkoja ja annetaan auton akun ja ohjaamon viilentyä useaan otteeseen. Lämmön tuottaminen ottaa energiaa talvikelissä reippaasti, minkä jokainen sähköllä kotiaan lämmittävä näkee sähkölaskustaan.  

Testasin asteen pakkaslukemassa sen, kuinka paljon kulutus vaihtelee 30 kilometrin matkalla sen mukaan, onko auto esilämmitetty vai ei. Noin asteen pakkaslukemassa kulutus lämmittämättömällä autolla oli 36,0 kWh ja lämmitetyllä 25,4 kWh. Eroa on siis 10 kWh, se on toimintamatkan kannalta iso asia.  

Kesäkelissä valmistajan ilmoittamaan 19,8 kWh:n lukemaan pääseminen ei tuota EQS:llä mitään ongelmaa. Ja kulutusta optimoimalla 15,7 kWh toteutunee sekin. Kyse on pitkälti kuskista ja ajotavasta.  

Edellytykset pitkälle toimintamatkalle ja alhaiselle kulutuslukemalle ovat siis olemassa ja reissun päälle voi lähteä melkein samalla ajatuksella kuin bensa-autolla. Tätä ajatusta tukee myös 200 kW -tehoinen lataus, kunhan moista löylyä on tarjolla laturin puolesta. 

Kahdella mallilla Suomen tuontiohjelmassa

Suomeen tuodaan alkuvaiheessa kahta mallia: koeajettua 450+ -versiota ja 580 4Maticia. Suurin eroavaisuus kaksikon välillä on vetotapa, 580 on nelivetoinen. Toinen poikkeavuus on tehossa, sillä nelivetoversio tuottaa 524 hevosvoimaa ja 855 Nm.  

450+ -mallin ratissa ei ensimmäiseksi tule mieleen, että se kärsisi pahasta tehovajeesta, mutta 580:n lukemat kyllä pistävät jo vislailemaan. 0–100 km/h kiihdytys ottaa nelivedolla aikaa 4,1 sekuntia. Ei hassummin 2500 kilon painoiselta ministeritason edustusautolta. Eikä kyse ole vielä edes AMG-versiosta.

EQS:n tärkeimmät arvot eivät kuitenkaan piile sähkötekniikassa, vaan siinä, kuinka huikean ajokokemuksen Mercedesin sähköauto kuljettajalle ja matkustajille tarjoaa. Käytös on mukavaa ja johdonmukaista ja mukana on paljon sellaista, joka yllättää positiivisesti.  

Mercedesin alusta tuntuu pitkälti samalta kuin polttomoottorilla varustetussa S-sarjalaisessa. Ilmajouset tekevät kyydistä mukavaa ja fiilis on kuin Aladdinin taikamatolla. Tuntuma on samaan aikaan pehmeä ja tarkka. Alusta on todella hiottu huippuunsa. Ohjaustuntumaan pätevät samat attribuutit kuin alustaan.

Neljä kääntyvää pyörää 

Yksi hienoista ominaisuuksista on nelipyöräohjaus, joka tekee viisimetrisen auton ohjastamisesta mukavampaa. 4,5 astetta kääntyvät takapyörät pienentävät kääntösädettä merkittävästi ja limppu kääntyy 10,9 metrin ympyrän sisällä. Myöhemmin takafillareiden kääntökulma päivittyy jopa 10 asteeseen.

Vaikka tämän luokan auton omistaja usein istuukin takapenkillä, on etuistuimesta tehty paikka, jossa viihtyy. Mieleen tulee enemmänkin softakoodarin työpöytä kuin auton ohjaamo, sillä näyttöä on koko hytin leveydeltä. 

Kokonaisuus muodostuu mittaristosta, keskikonsolin näytöstä ja apukuskin omasta paneelista. Mercedes kutsuu tätä nimellä MBUX Hyperscreen. Näyttö maksaa lisävarusteena kymppitonnin ja vakiona se löytyy 580 4Matic –versiosta.  

Hyperscreen on kyllä päheä kokonaisuus ja mieli tekisi sanoa, että kymppitonnin arvoinen. Toki normipaneelillakin pärjää, jos lompakossa eivät meinaa valuutta riittää.  

MB EQS on pitkällä autonomisen autoilun suhteen, sillä auto kykenee ajamaan itsenäisesti kattavan oloisesti. Auto säätää nopeuden, ohjaa, vaihtaa kaistaa ja parkkeeraa itsenäisesti. Järjestelmä tunnistaa liikenneympyrät ja ympäröivät liikenneolosuhteet. Toki kovin pitkä siivuja ei lainsäädännällisesti ole mahdollista ajella ilman kuskin puuttumista peliin. 

Auton sisuksiin kätkeytyy niin paljon toimintoja, että niiden listaamiseksi pitäisi vaihtaa ilmaisumuoto artikkelista kirjaksi. Tällaisia ovat mm. liikennevaloja kuvaavat kamerat, joiden kuva piirtyy keskikonsolin näytölle. Kuskin ei siis tarvitse kurkistella valojen vaihtumista auton ulkopuolelle. Kätevää.

 • Array
 • Array
 

Huikeat ajovalot 

Maininta on pakko antaa myös ajovaloille, joiden teho on hämmentävä. Kolmesta supertehokkaasta ledistä peräisin olevat valot heijastuvat ulkomaailmaan 1,3 miljoonan mikropeilin avulla ja valokeila ulottuu varsin pitkälle. Mikropeilien ansiosta automatiikka pitää huolen, että tie näkyy, mutta vastaantulijat eivät kärsi valokiilan heijastuksista.  

Omalla koeajouralla on tullut ajettua melkoinen liuta erilaisia automalleja. Mercedes-Benz EQS:n kohdalla on todettava, että kyseessä on vähintään yksi autoteollisuuden mukavimmista ja tyylikkäimmistä automalleista.  

EQS vertautuu suoraan S-sarjalaisen polttomoottorimalliin, mutta hinnoittelu on Suomen verokannalla huomattavasti huokeampaa. Polttomoottori kun nostaa auton hintaa 40 000 eurolla. AMG:n tapauksessa hintalappu nousee S 580 kevythybridin kohdalla lähes 80 000 eurolla.  

Sähköversion hinnat alkavat 105 000 eurosta, jolla itselleen saa EQS 350 –mallin. 450+ maksaa 115 000 ja kallein versio Mercedes-AMG EQS 53 nousee jo 160 000 euroon. Tuolloin käsissä on toki jo melko härski tykki: 760 hv ja 1020 Nm. Nollasta sataseen mennään 3,4 sekunnissa, eli superautolukemissa mennään.

Mercedes-Benz EQS:n kohdalla ei ole  kovin pahaa liioittelua sanoa, että hinta-laatu–suhteeltaan käsissä on maailman paras automalli. Saa pistää paremmaksi. 

Tuomas Rajala 

Kehuja: täydellinen sähköauto 

Parantamisen varaa: – 

Mercedes-Benz EQS 450+:

Moottori: Sähkömoottori
Teho: 333 hv (245 kW)
Vääntö:  568 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:  6,2 s.
Huippunopeus: 210 km/h
Veotapa: Takaveto
Kulutus: 15,6–19,8 kWh / 100 km
Toimintamatka WLTP: 785 km
CO2-päästöt: 0g /km
Mitat (pit/lev/kork): 5216mm/1926mm/1512mm
Hinta: 115 300€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Myynnissä - Mercedes-Benz EQS
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.