Mikä ihmeen leasing?

Jutut 30.09.2019

Autojen ostaminen ja omistaminen ovat murroksessa. Nykyään leasing eli uuden auton pitkäaikainen vuokraaminen kiinnostaa myös yksityisiä ihmisiä.

Nettiauton uusi autojen leasing-vuokrausta, autojen rahoitusta ja ostamista käsittelevä artikkelisarja kertoo sinulle kaiken oleellisen autojen leasing-vuokraamisesta ja siihen liittyvistä palveluista. Ensimmäisessä osassa käsittelemme aihetta yleisellä näkökulmalla ‘mikä ihmeen leasing’. 

Mitä on leasingvuokraus?

Array

Perinteisesti autojen leasing on ollut pitkäaikaista auton vuokrausta ja sitä oli pitkään tarjolla vain yrityksille. Nykyään leasingvuokrausta on tarjolla myös yksityisille kuluttajille ja käytetyille autoille. Leasing-autoja tarjotaan myös hyvin eri mittaisille ajankohdille muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin, ennen tavallisin leasing-sopimuksen kesto oli 3 vuotta eli 36 kuukautta.

Kun yksityinen kuluttaja tekee leasing-sopimuksen, puhutaan yksityisleasingistä. Yritysten välisistä leasing-sopimuksista puhuttaessa on vakiintunut tapa käyttää vain sanaa ‘leasing’.

Yksinkertaisimmillaan leasingissä vuokrausta harjoittava yritys vuokraa auton esimerkiksi yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi asiakkaalle. Kuukausittainen leasing-vuokra kattaa useimmiten myös huoltokustannukset ja renkaat ja siihen voidaan kytkeä lisäpalveluita, kuten vakuutukset ja kaikki teknisestä syytä johtuvat korjaukset.

Uusien autojen leasingissä yllättäviltä tekniikan hajoamisilta suojaa auton takuu. Käytettyjen autojen leasingissä takuu ei ehkä ole enää voimassa riippuen tietenkin auton iästä. Tällöin korvattavat asiat sovitaan leasing-vuokrasopimuksessa.

Leasing-yhtiöt kasvussa

Puhtaasti leasingiä harjoittavia yrityksiä Suomessa ei enää juuri ole, sillä lähes kaikki leasing-yhtiön myyvät leasing-vuokrauksesta palautuneet autot itse omissa vaihtoautoliikkeissään ja Nettiautossa. Näin saadaan toiminnalle parempi tuotto. Ensin rahaa tulee vuokrauksesta ja kun auto palautuu, se myydään hyvällä hinnalla seuraavalle asiakkaalle. 

Vuoden 2008 syksyllä alkanut noin 10 vuoden mittainen taantuma tai jopa jollain aloilla lamaksi luettava ajanjakso ei näkynyt leasing-yhtiöiden tuloksissa. Niillä oli tuolloin varsin lihavat vuodet. Aika houkutteli myös monia uusia yrityksiä leasingiin ja käytettyjen autojen myyntiin. Muutamia isoimpia ja tunnetuimpia toimijoita ovat mm. ALD Automotive ja Leaseplan.

Asiantuntijat ovat ennustaneet, että yksityisleasing tulee kasvamaan vauhdilla seuraavina vuosina, koska monet uusia tai vähän käytettyjä autoja ostavat ihmiset ovat kyllästyneitä uusien autojen nopeaan arvon alentumiseen ja uudella autolla on tunnetusti mukava ajaa.

Tavallisin leasingin vuokra-aika on ollut kolme vuotta. Tämä siksi, että näin vuokraajana toimivalla yrityksellä on ollut hyvin tuottaneen vuokra-ajan jälkeen erinomainen myyntiartikkeli käsissään. Aiemmin leasing-yhtiöt myivät kolme vuotta vanhat entiset leasingautot usein useamman auton pakettina merkkiliikkeiden vaihtoauto-puolelle.

Se on nyt historiaa ja siinä yksi merkittävä syy siihen, että vaihtoautokauppaan keskittyvät liikkeet sekä merkkiliikkeiden vaihtoauto-yksiköt tuovat Ruotsista ja Saksasta runsaasti käytetyn kalustoa Suomeen. Parhaiten liikkuvaa 10.000-20.000 väliin sijoittuvaa myytävää ei muuten riittäisi kaikille liikkeille.

Erilaisia leasingin muotoja

Erilaisia leasing-vaihtoehtoja edustavat muun muassa huoltoleasing, rahoitusleasing, siirtoleasing, vaihtoleasing ja yksityisleasing.

Huoltoleasing

Huoltoleasing kattaa useimmiten määräaikaishuollot, tekniset korjaukset, renkaiden vaihdot sekä liikenne- ja kaskovakuutukset. Se saattaa sisältää myös sijaisauton huoltojen ajaksi sekä 24/7 tiepalvelun. Lisäpalveluita voivat esimerkiksi olla polttoainekortti, rengassäilytys ja auton pesut.

Rahoitusleasing

Rahoitusleasingissä rahoitusyhtiö hankkii vuokrattavan auton ja vuokraa sen sitten edelleen rahoitettavalle yritykselle. Rahoitusleasingiin ei tavallisesti kuulu huollot eikä korjaukset, vaan ne vuokraaja maksaa itse. Sopimuksen loppuessa auto myydään liikkeeseen. Vuokraaja saa hyvitystä, jos myyntihinta on leasingsopimuksen jäännösarvoa korkeampi. Vastaavasti vuokraaja maksaa leasing-yritykselle lisävuokraa, jos myyntihinta on alempi kuin jäännösarvo.

Siirtoleasing

Siirtoleasing on voimassa oleva leasing-sopimus joka siirretään toiselle yritykselle. Näitä näemme tulevaisuudessa myös yksityisellä puolella, sillä ihmisten tarpeet muuttuvat voimassa olevasta leasing-sopimuksesta huolimatta.

Vaihtoleasing

Vaihtoleasing on käytettyjen autojen leasing-vuokraamista. Siinä maksetaan autosta ja sen ylläpidosta kuukausivuokraa. Tavallisesti asiakas vastaa itse vakuutuksista, polttoaineista ja ajoneuvoverosta.

Yksityisleasing

Kasvava tapa hankkia auto. Autosta maksetaan kuukausivuokraa sopimuskauden ajan, jonka mitta voi vaihdella muutamista kuukausista kolmeen jopa neljään vuoteen. Vuokra voi sisältää kaikki autoilun kustannukset, kuten huollot, teknisestä syystä johtuvat korjaukset, renkaat ja vakuutukset. Vuokra-ajan päätyttyä auto palautetaan leasing-yhtiölle.

Antti Liinpää

Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä NettiX:n kanaviin.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä