Mistä tietää käytetyn auton kunnon? Tarkista kaupanteossa ainakin nämä asiat

MAINOS Jutut 16.08.2021

Harkitsetko käytetyn auton ostamista? Pelkkä renkaan potkaisu tai siistin oloinen ulkokuori eivät riitä, mutta kunnon arvioinnissa pääsee pitkälle muutamalla tärpillä. Kokosimme asiantuntijan vinkit.

MAINOS: Autoasi

Käytetyn auton kunto saattaa mietityttää autokaupoilla. Autoasi-korjaamon asiantuntija Aki Pitkälä antaa neuvot siihen, mitkä asiat ainakin on hyvä tarkistaa.

Kartoita, mihin käyttötarpeeseen auto tulee

Array

Kenties tärkein asia auton ostoa suunniteltaessa on ajoneuvon käyttötarpeiden kartoitus. Kannattaa rehellisesti pohtia, millaiseen käyttöön auto tulee. Onko perheessä koiria tai lapsia, vai oletko hankkimassa auton harrastekäyttöön? Onko tarkoitus kuljettaa tavaraa, tarvitsetko vetokoukkua tai kattotelinettä? Entä onko auton ympäristöystävällisyys sinulle tärkeää? Olisiko esimerkiksi sähköauto varteenotettava vaihtoehto? Kun käyttötarkoitus on selvillä, olet jo voiton puolella.

Tutki renkaiden ikä ja kunto

Kiinnitä huomioita renkaisiin. Ovatko ne kuluneet tasaisesti? Talvirenkaissa tarkista myös nastojen tilanne. Renkaan kyljestä löytyy 4-numeroinen numerosarja, joka kertoo renkaan iän. Esimerkiksi numero 50-19 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 50 vuonna 2019. Hieman yleistäen voisi sanoa, että yli viisi vuotta vanha rengas tulisi vaihtaa turvallisuuden vuoksi uuteen.

Koeaja ajatuksella

Auton koeajo on tärkeä osa autokauppaa. Autoa on hyvä ajaa myös korkeammilla nopeuksilla, esimerkiksi 80 km/h tai jopa 120 km/h, jolloin mahdolliset viat tulevat todennäköisemmin esille. Auto ei saa täristää tai ravistaa kovemmissakaan nopeuksissa. Liikkeellelähtöäänet, moottorin äänet ja muut ajoäänet on hyvä kuunnella ilman taustahälyä, kuten radiota. Muista kokeilla jarruja, ja turvallisessa paikassa jarruta myös vähän reippaammin. Jarruttaessa auto ei saa puoltaa. Varmista, ettei pakoputkesta tule savua, sillä kaasu on tänä päivänä lähes näkymätöntä.

 • Array
 • Array
 

Älä unohda öljyä

Jokaisen auton omistajan on hyvä osata tarkistaa ainakin öljytikku. Ihan uudessa autossa sellaista ei välttämättä enää ole, vaan auto ilmoittaa öljyn tilanteen hallintalaitteistossa. Jos öljytikku autosta kuitenkin löytyy, on se syytä tarkistaa se ostotilanteessa. Nyrkkisääntö on, että kun öljy yltää puoliväliin tikkua, asia on kunnossa.

Selvitä huoltohistoria

Myyjällä on velvoite kertoa aina, jos auto on esimerkiksi kolaroitu, mutta ostajankin kannattaa olla tarkkana. Lisäksi on hyvä pyytää nähtäväksi ja tarkistaa huoltokirja. Joissain autoissa voi olla myös vielä takuuta jäljellä, jolloin vain moitteeton huoltotarkastusrivistö oikeuttaa takuuseen. Huoltotarkastusta ei tarvitse välttämättä tehdä merkkihuollossa. Mahdollisessa korvaustilanteessa vain sillä on merkitystä, että huollot on tehty ajallaan.

Huolellisista kaupoista huolimatta jokainen auto tarvitsee kuitenkin säännöllistä huoltoa, ja toisinaan myös korjausta. Autoasi on asiantuntevin vaihtoehto merkkikorjaamolle, ja palvelemme koko Suomessa. Tarkista siis heti lähin Autoasi-korjaamosi!

Autoasi.fi on autokorjaamoketju, jolla on liikkeitä ympäri Suomen. Autoasi-korjaamot pystyvät huoltamaan ja korjaamaan kaikkia automerkkejä ja saat tehdyille määräaikaishuolloille ja korjauksille aina takuun.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.