Ota liikennevakuutus ajoissa, niin vältyt ikäviltä maksuilta

MAINOS Jutut 19.10.2021

Kun hankit uuden ajoneuvon, muista huolehtia sen vakuutuksista. Perehtymällä vakuutusvaatimuksiin etukäteen varmistat, ettei ajoneuvo joudu käyttökieltoon ja ettei siitä mätkähdä sanktiomaksuja.

Autot, mopot, mönkijät, moottorikelkat, perävaunut, peltoautot… Kaikkia näitä ajoneuvoja yhdistää se, että niillä on oltava voimassa oleva liikennevakuutus. Vakuutus tarvitaan monille sellaisillekin ajoneuvoille, joita ei saa käyttää tieliikenteessä. Myös ajokelvoton ajoneuvo on vakuutettava, kunnes ilmoitat liikennekäytöstä poistamisesta Traficomille.

Vakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa siihen asti, että vakuutus on asianmukaisesti hoidettu. Lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraa vakuuttamattomuusmaksu. Se koostuu vakuutusmaksua vastaavasta maksusta ja laiminlyöntimaksusta, joka on vähimmillään 75 euroa. Vakuutusmaksua vastaava maksu on aina suurempi kuin vakuutusyhtiöstä otetun liikennevakuutuksen hinta.

Summa voi nousta jopa tuhansiin euroihin. Sen suuruus riippuu ajoneuvosta ja vakuutusmaksun laiminlyöntiajan pituudesta. Suurin osa laiminlyöntimaksuista on pieniä, sillä noin puolessa tapauksista kyseessä on korkeintaan viikon mittainen myöhästyminen.

Tarkista ajoneuvon tiedot ennen kauppoja

Array

Lain mukaan ajoneuvo on vakuutettava ostopäivänä. Jos edellisellä omistajalla on voimassa oleva liikennevakuutus kaupantekohetkellä, uudella omistajalla on seitsemän päivää aikaa hankkia uusi vakuutus.

Kun ajoneuvon henkilöltä, joka ei ole vakuuttanut ajoneuvoa, vakuutus on otettava heti hankintapäivänä. Jos haluat hyödyntää seitsemän päivän varoajan, auto kannattaa ostaa rekisteriin merkityltä omistajalta, ei väliomistajalta joka ei ole rekisteröinyt autoa tai ottanut sille vakuutusta.

Ajoneuvon uuden omistajan ja haltijan tulee ottaa selvää ajoneuvon rekisterimerkinnöistä ja vakuuttamisvelvollisuudesta jo ennen hankintaa. Kun ostat ajoneuvon yksityishenkilöltä, kannattaa olla erityisen valppaana ja seurata Traficomin sivuilta löytyvää ohjeistusta.

Vakuuttamattomia autoja ja vahinkoja yhä enemmän

Liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksu määrättiin vuonna 2020 yli 46 000 autoilijalle. Maksuilla korvataan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia liikennevahinkoja, jotka muuten tulisivat kohonneiden vakuutusmaksujen muodossa muiden autoilijoiden maksettaviksi.

Myös vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Viidessä vuodessa vahinkojen määrä on noussut 30 prosentilla.

Tietämättömyys ei vapauta maksuista

Ajoneuvoille on hankittava lakisääteinen liikennevakuutus. Jos vakuutus puuttuu, määrätään ajoneuvolle vakuuttamattomuusmaksu. Lisäksi poliisi voi poistaa vakuuttamattoman ajoneuvon rekisterikilvet. 

Vakuutuksen laiminlyöntimaksua ei voida jättää määräämättä esimerkiksi sillä perusteella, että ajoneuvo on epäkunnossa tai ajoneuvoa ei ole käytetty liikenteessä. Myöskään inhimillinen unohdus, tietämättömyys tai se, että vakuuttamaton aika on lyhyt, ei vapauta laiminlyöntimaksusta.

Lue lisää vakuuttamisvelvollisuudesta Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta >>

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.