Peugeot 308 GT – Leijonan veri velvoittaa

Koeajot 16.11.2015

Peugeot 308 SW GT tuo pirteää urheilullisuutta suosittuun perheautoluokkaan.

Peugeot 308 SW GT tuo pirteää urheilullisuutta suosittuun perheautoluokkaan. Menevä ulkomuoto ja suuri tavaratila yhdistettynä tehokkaaseen moottoriin tekevät siitä houkuttelevan paketin.

Peugeot 308 valittiin vuoden autoksi vuonna 2014. Kokonaisuutena 308 onkin parasta Peugeotia miesmuistiin. Auto on muotoilultaan linjakas ja varsinkin uuden 1,2-litraisen ja kolme-sylinterisen bensamoottorin myötä, myös teknisesti mielenkiintoinen.

308:n farmarimalli, joka tottelee nimeä SW, on muotoilullisesti vielä pätevämpi kuin hatchback. Hieman pidempi akseliväli ja reilumpi peräylitys tekevät autosta sopusuhtaisemman näköisen. Kiihottavamman ulkomuodon lisäksi Peugeot lupailee myös hövelin kokoisia sisätiloja.

Kun tähän yhtälöön lisätään moottoriksi 1,6-litrainen, 205-heppainen bensaturbo ja säädetään jousitusta aavistuksen tiukemmalle, alkaa paketti olemaan kokolailla kiinnostava. Kireämmän moottorin ja urheilullisemman alustan myötä mallimerkintään lisätään kirjaimet GT. Tämä jos mikä innostaa suorituskykyisestä, mutta käytännöllisestä autosta haaveilevaa perheenpäätä.

GT:n juuret syvällä

Array

Peugeotilla on pitkä historia GT- tai oikeammin GTI-autojen valmistuksessa. Menneinä vuosina mm. 205 GTI ja 309 GTI niittivät mainetta erittäin ripeinä kulkupeleinä luokissaan. Peugeot 405 MI 16 oli niin ikään nopea ja maineikas, mutta hieman kookkaampana autona soveltui paremmin perheellisen kuljettajan tarpeisiin.

Näiden takavuosien sporttien perimään Peugeot 308 SW GT:n solakka ruho nojaa kevyesti mutta määrätietoisesti. Kevyesti siksi, että 308:n kohdalla GT-merkinnästä ja yli 200 hevosvoiman tehosta huolimatta kyseessä ei ole niin äärimmäinen ja ehdoton sportti, kuin nämä kyseiset sisaruksensa aikoinaan olivat.

Vaikka 308 GT:ssä kulkua riittää erittäin mukavasti ja alustakin on astetta jämäkämpi kuin perusversioissa, on kysymyksessä enemmänkin urheilullinen perheauto. Tai mallimerkintänsä mukainen ”gran turismo”, jolla matkanteko sujuu sivistyneesti, mutta tarvittaessa hyvinkin sporttisesti matkustusmukavuuden pahemmin kärsimättä.

Bensalla tai dieselillä

Moottorivaihtoehtoja GT-malliin on tarjolla kaksi. Bensiinimoottori on 1,6- litrainen ja se tarjoilee 205 hevosvoiman tehon sekä 285 Nm väännön. Diesel-vaihtoehto on 180 heppainen ja vääntöä siitä irtoaa parhaimmillaan järeät 400 Nm. Vaihteistona bensamoottorin yhteydessä on aina 6-vaihteinen manuaali, kun taas dieselin saa pelkästään 6-vaihteisella automaatilla varustettuna.

Korimalleja GT-versiossa on tarjolla tasan yksi, eli farmarimalli. GT:tä valmistetaan myös hatchbackina, mutta suomen maahantuontiohjelmaan se ei kuulu. Kuuleman mukaan pienempää korimallia käytetään piakkoin ilmestyvässä GTI-mallissa, jota jäämme intoa täynnä odottelemaan.

308 GT:n ulkonäköä on viritelty hieman vakiota sporttisemman näköiseksi. Ylilyönteihin ei ole sorruttu ja lopputulos on onnistunut, ollen samaan aikaan hillitty mutta selvästi urheilullinen. 18 tuumaiset vanteet ja madallettu jousitus tekevät katsojalle selväksi että kyseessä on hieman vakiomallia ripeämpi versio.

Myös osaksi takahelman muotoilua tehdyt matalat ja leveät pakoputkien ulostulot kielivät osaltaan auton vauhdikkaammasta meiningistä. Keulasta on saatu aggressiivisempi uudenlaisella maskilla, jossa on pieni GT-logo. Sama logo sijaitsee myös auton peräpäässä, mutta varsinainen mallimerkinnän mainostus on jätetty onneksi varsin vähäiseksi.

Kattavaa LED-tekniikkaa

Sporttisen maskin lisäksi keulaa hallitsee valot, jotka toimivat vilkkuja myöten LED-tekniikalla. Etuvilkut ovat toiminnaltaan ns. ”vaeltavaa” mallia, eli LED-nauha syttyy sisäreunasta ulkoreunaan päin ikään kuin sykkien. Toteutus on tuttu mm. uudesta Mondeosta ja lopputulos on paitsi toimiva, mutta myöskin näyttävä.

Sisätiloissa vallitsee sporttinen ja viimeistelty ilmapiiri. Penkit ovat muotoilultaan urheilulliset, ja sisustan verhoiluna käytetään nahkaa sekä alcantaraa. Myös ratti on verhoiltu nahalla ja punaisia tikkauksia on ripoteltu ratin lisäksi pitkin kojelautaa.

Kojetaulu sinänsä omaa hyvin pelkistetyn ilmeen, kun ylimääräiset nappulat loistavat poissaolollaan. Suurinta osaa auton toiminnoista ohjataan keskikonsolissa olevalta 9,7 tuuman kosketusnäytöltä, minkä sujuva käyttö vaatii käyttäjältään hetkisen perehtymisen.

Haastaa tiloissa D-segmentin

Lasikatto luo säväyksen lisäksi kosolti valoa matkustamoon, joten tunnelma on hyvin ilmava. Tilaa ja ilmavuutta 308 tarjoileekin kokoluokkansa huomioiden isosti. 308 SW:n akseliväli on 11 cm ja peräylitys 22 cm hatchback-mallia pidempi. Näin ollen varsinkin tavaratila on melkoisen iso ja 308 haastaakin tavaratilan koossa mitattuna, useita isomman kokoluokan tilavaksi miellettyjä autoja.

Litroissa mitattuna tilaa löytyy vakioasennossa 610 litraa, mikä tarkoittaa että taakse jäävät mm. Volvo V70, Toyota Avensis sekä Ford Mondeo. Lisäksi takapaksi on selkeän muotoinen ja tasalattiainen, joten sen käyttö on vaivatonta. Takapenkit kaatamalla lattian jää tasaiseksi ja tällöin tilaa löytyy yhteensä 1660 litran verran.

Penkit ovat tarjoavat hyvän tuen, olematta kuitenkaan liian sporttiset. Jakkaroilla istuskelee helposti pidemmänkin matkan väsymättä, varsinkin kun GT:n penkkien vakiovarusteisiin kuuluu hierontaominaisuus. Varsinainen hierova vaikutus jää tosin melko vähäiseksi, kun hieronta suoritetaan ainoastaan istuimen ilmatäytteisiä tukia pullistelemalla, mutta hauska ominaisuus yhtäkaikki.

308:n ratti on huomattavan pienikokoinen ja se sopii hyvin varsinkin tähän GT-malliin. Mittaristo on nostettu ylös lähemmäs kuljettajan näkökenttää ja mittareita katsellaankin erikoisesti ratin yli, eikä läpi niin kuin yleensä.

Mittariston toinen erikoisuus on ns. vastapalloon nouseva kierroslukumittari. Nopeus- ja kierroslukuviisarit nousevat kiihdyttäessä toisiaan vastaan ja aluksi systeemi hieman oudoksuttaa. Ajoasennon saa mieleisekseen helposti ja nahkainen ratti sekä alumiininen vaihdekepin nuppi istuvat käteen kuin hanska.

Keinotekoista ääntä

Moottorin käynnistysnapin painallus aiheuttaa pienen antikliimaksin. Moottorin ääntä GT ei tarjoile juurikaan enempää kuin vakiomallitkaan. Kone ei juurikaan metelöi edes huippukierroksilla. Tähän kuitenkin Peugeotilla on ratkaisu, joka on nykyään muutaman muunkin sporttimallin kohdalla yleistyvä trendi.

Konsolissa olevaa Sport-nappia painamalla, aktivoituu Dynamic-ajoasetus ja ohjaamoon saa kaiuttimien kautta urheilullisempaa moottorin ääntä. Ääni on keinotekoinen, eli ulospäin rehvakas murina ei kuulu. Ratkaisun mielekkyydestä on monia mielipiteitä, mutta eipä siitä oikeastaan mitään haittaakaan ole. Omasta mielestä oikea pakoputken murina sopivassa määrin luo ehdottomasti paremman tunnelman, kuin studiossa sävelletty vaihtoehto.

Mureampien äänien lisäksi, Sport-napin painallus vaikuttaa sähköisen ohjaustehostimen kautta ohjaustuntumaan sekä kaasunvasteeseen. Ohjaus muuttuu havaittavasti nopeammaksi, kuten myös kaasuun vastaavuus, joten menon tulee selvästi enemmän urheilullista tunnelmaa. Tällöin myös mittariston valkoinen väri muuttuu punaiseksi ja näyttöön ilmestyy mittari, josta voi seurata tehon, väännön, ahtopaineen sekä G-voimien kehitystä eri tilanteissa.

Turvavarustelu on GT:ssä luonnollisesti kohdallaan. Vakiona löytyy mm. aktiivinen vakionopeussäädin, törmäysvaroitin ja hätäjarrutustehostin. Lisukkeena on saatavilla hyödyllinen kuolleen kulman tutka, peruutuskamera sekä aktiivinen Park Assist -pysäköintiavustin. Molempiin suuntiin avustavat pysäköintitutkat ovat myös osa GT:n vakiovarustusta.

 • Array
 • Array
 

Herkkää tuntumaa

Ajoon lähtiessä huomio kiinnittyy ensimmäisenä erittäin tehokkaisiin jarruihin. Oikeanlainen jarrupaine vaatii hetkisen totuttelun jotta menosta tulee sujuvaa. Moottori vastaa kaasuun jo vakioasetuksella herkästi ja ohjauskin vaatii kevyen otteen että haluttu suunta säilyy.

Ohjaustuntumassa sinällään ei ole vikaa, vaan auto muuttaa suuntaansa pienimmästäkin ratinliikkeestä. Dynamic-moodia käytettäessä ominaisuus korostuu ja aluksi tuntuu, kuin Peugeotia pitäisi ajaa sukkasillaan ja silkkihanskat kädessä.

Päivän ajelun jälkeen ominaisuutta ei enää huomaa niin vahvasti, ja auton herkkyyteen alkaa tottua. Ajotuntuma on kovassakin ajossa täsmällinen, kun unohtaa turhan ratin puristamisen ja ohjaa ”Pösöä” kevyin ottein. Niin maantiellä, kuin mutkapätkälläkin GT on verraton matkakumppani ja vauhti karkaa helposti laittoman puolelle, jos nopeusmittaria ei muista valvoa.

Twin scroll- turbolla varustetun 1,6 litraisen moottorin 205 hevosvoimaa riittävät lennättämään GT:tä iloisesti. Peugeot kiihtyy 0-100 km/h 7,5 sekunnissa ja kelaa huippuja 235 km/h. Nämä arvot riittänevät normaaliin arkikäyttöön milteipä kenelle tahansa. Koneen suurin teho ilmaantuu 6000 kierroksella ja rapea 285nm vääntö 1750-4500 kierroksen välillä. Juuri lavea vääntöalue tekee Peugeotista nopean myös arkikäytössä, kun voima saadaan käyttöön helposti ja liikoja vinguttamatta.

Kohtuullinen kulutus

Ainoa moitteen paikka ilmenee rivakoissa lähdöissä, kun tehokkaalle etuvetoiselle ominaiseen tapaan, etupyörät karkaavat helposti pomppimaan luistonestosta ja jäykemmästä jousituksesta huolimatta. Kun liikkeelle malttaa lähteä rauhallisemmin ja painaa kaasua reilummin vasta hetken päästä, tulee ripeistä lähdöistä sivistyneitä ja tehokkaampia.

Polttoaineen kulutus pyörii sekalaisessa ajossa 7,5-8,5 litran paikkeilla riippuen kaasujalasta. Ilmoitettu yhdistetty kulutus on 5,8l /100km, mutta käytännön ajossa sinne lienee vaikea päästä. Toisaalta eipä tämän kaltainen perhesportti varsinaisesti mihinkään tippakisaan ole tarkoitettukaan. Moottorin korkea teho on tarkoitettu vain ja ainoastaan käytettäväksi, joten kulkuhaluihin nähden kulutus on oikein hyvin kohdallaan.

Peugeot 308 SW GT on mairea tapaus. Tilaa riittää isommallekin perheelle, ja kulkua sekä ajo-ominaisuuksia hieman vaativammallekin kuskille. Hintaa bensaversiolla on kohtuulliset 34495 euroa ja diesel-vaihtoehdon saa pulittamalla noin 2500 euroa lisää.

Sami Puskala

Kehuja: Ulkonäkö, ajo-ominaisuudet, tilat

Parantamisen varaa: Keinotekoiset moottoriäänet

Peugeot 308 SW GT:

Moottori: Nelisylinterinen, 1598 cm3 bensiinimoottori
Teho: 205 hv (151 KW) / 6000 rpm
Vääntö: 285 Nm / 1750-4500 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,5 s.
Huiput: 235 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen, manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.):  5,8 l / 100km
CO2 päästöt: 134 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4585mm/1863mm/1457mm
Tavaratila: 610 l
Paino: 1390 kg
Hinta alkaen: 34 496€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Peugeot 308
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.