Porschen uudistettu 991.2 Carrera S tarjoaa enemmän tehoja, enemmän vääntöä ja pienemmän kulutuksen.

Koeajot 20.05.2016

Jos elämässäsi tarjoutuisi tilaisuus viettää viikko uuden Porschen kanssa ajellen ympäri Italiaa ja Ranskan Rivieraa, et varmaan kieltäyisi. En minäkään.

Niinpä viime kuussa päädyin uuden “racing yellow” keltaisen 991.2 Carrera S mallin kuljettajan penkille, ja lähdin valloittamaan Etelä-Euroopan teitä. Porschelta lainaan saatu auto oli 7-vaihteinen manuaali sporttipakoputkistolla, kilpaistuimilla ja monella muulla lisävarusteella varusteltu. Ei ollut Porschelta jäänyt mikään tärkeä kohta ruksaamatta lisävarustelistalta. Auto oli täydellinen paketti.

Viikko vaihtelevissa olosuhteissa on hyvä aika viettää koeajoauton kanssa. Siinä ajassa ehtii tutustua, mahdollisesti myös kiintyä, mutta ennen kaikkea pääsee kokeilemaan autoa tosielämän tilanteissa. Miltä tuntuu kun jäät jumiin liikennekaaokseen Monacossa, ja manuaalivaihteisella pitäisi ryömiä erittäin jyrkkää ylämäkeä? Suomessa harvemmin tällaisiin mäkiin päätyy, mutta todettakoon kuitenkin, että Porsche Hill Control-mäkilähtöavustin toimii moitteettomasti. Miltä tuntuu mutkatiellä helteellä, moottoritiellä sateessa, kaupungissa ruuhka-aikana – ja niin edelleen. Jos viikon jälkeen on vielä täysin haltioissaan eikä millään malttaisi lopettaa ajamista, on se käytännössä ostopäätös. Ainakin ajatustasolla. Silloin kyseessä on hyvä auto. Ja niinhän siinä kävi että hyvin haikein mielin luovuin viikon päätteeksi avaimista.

Uusi 3.0 litrainen kaksoisahdettu moottori

Array

Toisen sukupolven 991 mallin suurin uudistus on moottori.  Edellisestä mallista tunnettu vapaasti hengittävä 3.8L bokseri jäi historiaan kun tilalle tuli uusi 3.0L turboahdettu moottori. Moottorin iskutilavuus on pienentynyt, mutta tehot nousivat ja kulutus laski. Carrera S mallissa on nykyään 420 hevosvoimaa, eli 20 heppaa enemmän kuin edellisessä S mallissa. Maksimivääntö 500 Nm, mikä on 60 Nm enemmän kuin edeltäjässä, on saatavilla jo kierrosluvusta 1700 alkaen. Ja tämän huomasi varsinkin vuoristoteillä. Jos vaihde jäi liian isolle tiukassa mutkassa niin ei huolta, auto kyllä nimittäin kulkee ja kiihtyy ulos siitä myös alhaisilla kierrosluvuilla. 

Kulutuksesta ei ole ehkä soveliasta puhua urheiluautopiireissä. Harva urheiluautokuski säästää bensakuitteja, jotta voisi myöhemmin laskea keskikulutuksensa. Hauskanpidolla on aina hintansa, turha sitä on murehtia. Porschen tapauksessa on kuitenkin hyviä uutisia annettavana. Manuaalivaihteisen 991.2 Carrera S mallin keskikulutukseksi luvataan 8.7L per 100 km, mikä on jo vähemmän kuin edellisessä mallissa (991.1 S 9.5L per 100 km). Todellinen ero näkyy tosin vasta PDK-mallissa, sillä keskikulutus on jopa litran vähemmän – 7.7L per 100 km (991.1 S 8.7L per 100 km). Tosielämässä näihin lukuihin voi lisätä vähän päälle, sillä Porschen kanssa harvemmin tulee harjoiteltua taloudellista ajoa. Mutta kyllähän se mieltä vähän lämmittää että näin hauskalla ajajan autolla voi saavuttaa jopa 6.6L per 100 km lukeman – jos oikein kovasti haluaa.

Ajettavuus ei tuota pettymystä – eivätkä äänetkään

Ei varmaankaan ole yllätys kun kerron, että auto on juuri niin hyvä kuin Porschen kuuluu olla. Ehkä se jopa ylitti omat odotukseni. Edellinen 991.1 Carrera S malli oli sekin hauska peli, mutta sen ratissa ei ikinä tullut mitään hinkua omistaa sitä. Sitä oli kiva ajella, mutta pärjäsin myös ilman, eli jotain siitä jäi puuttumaan (991 GT3 taas oli ihan toista luokkaa, siitä ei puutu mikään muu paitsi manuaalivaihteisto). Mutta nyt 991.2 Carrera S koeajon aikana jouduin monta kertaa toteamaan, että onpas hieno vehje. Vielä voisi jatkaa, ja jatkaa.

Porschen urheiluautot loistavat ohjausvertailuissa eikä tämä malli ole mikään poikkeus. On kieltämättä vaikea löytää paremmin ohjautuvaa urheiluautoa – Porschen moottoriurheiluhistoria on jättänyt jälkensä jokaiseen 911 malliin. Tiukoille mutkateille Porsche on aina varma valinta, sillä siihen ei oikein voi pettyä. Ei sitten millään. Napakka koko, tarkka ohjaus ja laaja vääntöalue takaavat sen että jos jäät jälkeen suoralla, kirit mutkissa. Sport Chrono -paketti tuo ohjauspyörään uuden 918 Spyderista lainatun ajotilakytkimen, josta voi valita tilanteeseen sopivan ajotilan. Tarjolla on Normaali, SPORT, SPORT PLUS tai Kustomoitu.

Äänimaailmaan ei myöskään tarvitse pettyä. Turbot tuovat kiihdytyksiin suihkumoottoria muistuttavat äänet. Sport-pakoputkistolla pakoputkista kuuluu sellainen rätinä, että paras tapa kuvailla tätä ääntä on varmaan pyytää teitä miettimään miltä kuulostaa popcorn-kone ja miltä kuulostaa ilotulitus – samanaikaisesti. Kyllä kelpaa kuunnella ikkunat auki!

 • Array
 • Array
 

Rukseilla ja lisärahalla saa miltei täydellisen

Uuden Carrera S mallin hinta autoveroineen 175 177,92 €. PDK-vaihteiston ostajalle jäisi enemmän rahaa taskuun. PDK-mallin pienemmät CO2 päästöt tarkoittavat tosielämässä hieman maltillisempaa autoverotusta, joten automaattivaihteistolla hinnaksi jäisi “vain” 169 238,11 €. Porschen PDK kuuluu maailman parhaimmistoon, ja läppävaihteet ratin takana tuovat toki ajoon urheilullisuutta. Silti olen sitä mieltä, että se joka jättää PDK ruksin ruksaamatta lisävarustelistalta, hymyilee vähän leveämmin.

Otetaan kuitenkin huomioon, että edellä mainitut ovat hinta alkaen hintoja. Siirrytäänpä lisävarustehinnastoon. Unohdetaan myös hetkeksi pienet ehostukset ulkonäköön, ja keskitytään vain ajo-ominaisuuksiin. Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), eli takapyöräohjauksen yhteydessä saatavilla oleva järjestelmä, joka vähentää korin kallistumista tiukoissa käännöksissä, maksaa takapyöräohjauksen kanssa yhteensä noin 8500 €. PCCB - Keraamiset komposiittijarrut maksavat melkein 14 000 €. Sport Chrono Package noin 2600 €. Sport-pakoputkisto, jota lämpimästi suosittelen, noin 4000 €. Istuinlämmitys etuistuimissa vajaat 800 €. Vakionopeudensäädin noin 500 €. Ja jos nyt oikein lähdetään fiilistelemään, niin kyllähän autossa ne melkein 6000 euron kilpaistuimetkin saisi olla.

Lopputulos on se, että erittäin mukavasti varustellusta manuaalivaihteisesta Porsche 991.2 Carrera S mallista saa Suomessa pulittaa vähintään 200 000 €, mutta todennäköisesti jopa yli 220 000 €. En halua olla ilonpilaaja, mutta totuus on se, että jos oman elämän jo valmiiksi erittäin kallista unelma-autoa ollaan menossa ostamaan, joissain asioissa ei kannata tinkiä.

Jos sydän lämpenee ja tilin saldo näyttää vihreää valoa, anna mennä

Suomen kaltaisessa maassa, missä urheiluautovalmistajia rangaistaan kovalla autoverotuksella, Porsche 911 Carrera S ei tule koskaan olemaan yleinen näky kaduilla. On olemassa kahdenlaisia ostajia. On se, jonka tilin saldo näyttää sellaista numeromäärää, että Porsche on todennäköisesti vain yksi monista leluista hänen autotallissaan. Ei ole väliä onko mökkitie kuoppainen tai kotikatu aurattu –  aamulla voi jättää Porschen avaimet kotiin, sillä vaihtoehtoja on olemassa.

On myös se, joka vapaaehtoisen aikuistumisen lomassa miettii, pitäisikö kuunnella järkeä vai sydäntä. Jos on varaa ostaa vain yksi premiumluokan auto, ja budjetti venyisi noin kahteen sataan tuhanteen euroon – toivon mukaan asuntoa ei kuitenkaan tarvitse myydä - voisiko Porschen uudella Carrera S:llä ajaa joka päivä jos sellaisesta haaveilee? Toimiiko yksiavioisuus urheiluauton kanssa Suomen kaltaisessa maassa?

Vastaus on kyllä. Se joka unelmoi 911 Porschesta ilahtuu kuullessaan, että elämässä ei toista autoa tarvitse jos 2+2 penkeillä pärjää (itse kuljetin lyhyen matkaa takapenkillä myös hoikkaa aikuista miestä, mutta pitkillä matkoilla takapenkeillä viihtyy todennäköisesti vain lapset ja koirat). Jos talven kelit huolestuttavat, on olemassa myös nelivetomalli. Jos jokin muu asia Porschen omistamisessa huolestuttaa, olet todennäköisesti väärässä. Sydän on usein oikeassa, joten kuuntele sitä.

Teksti: Sara Näse

Kehuja: Ohjaus, vaihteisto, alusta, äänet, ulkonäkö - kaikki

Parantamisen varaa: -

Porsche 991.2 Carrera S Coupe

Moottori: Kuusisylinterinen, 2,981 cm³ turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 420 hv (309 KW) / 6500 rpm
Vääntö: 500 Nm / 1700-5000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4.3s (man.) – 4.1s (PDK – 3.9s SPORT+)
Huiput: 308 km/h (man.) – 306 km/h (PDK)
Vaihteisto: 7-vaihteinen manuaali / 7-vaihteinen PDK
Vetotapa: Takaveto
Kulutus ( yhd.): 8.7 l / 100km (man.) – 7.7 l / 100km (PDK)
CO2 päästöt: 199g/km (man.) - 174g/km (PDK)
Mitat (pit/lev/kork): 4499mm/1808mm/1296mm
Akseliväli: 2450 mm
Tavaratila: 145 l (edessä) + 260 l (takapenkit)
Omapaino: 1440 kg (man.) - 1460 kg (PDK)
Koeajoauton hinta: 175 177,92 €+ lisävarusteita lähemmäs 45 000 € arvosta

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Porsche 911
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä