Pysäköintikiekko – Asteittain järkeistettyä kiekkoilua

Jutut 29.08.2018

Parkkikiekon käyttö ja varsinkin sen muodot ovat entistä vapaampia. Automaattinen parkkikiekko käy, mutta paperilappu ei vielä.

Kiekkopaikka on asioinneilla ja käväisyillä oikeastaan se kaikista kivoin parkkipaikka. Paikka on jossain määrin arvokas, joten paikan ylläpitäjä ei halua sinne autoja pitkäksi aikaa. Hyvän vaihtuvuuden takia sieltä voi myös löytyä vapaa paikka. Eikä pysäköinnistä tarvitse maksaa.

Huonona puolena sallittu aika voi olla omaan tarpeeseen liian lyhyt. Ja aiemmin kiekkona on pitänyt olla juuri tietyn tyylinen suomalainen parkkikiekko. Muut tavat saapumisajan ilmoittamiseen eivät ole käyneet.

Norminpurkua luvannut pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus purki ensimmäisten joukossa parkkikiekon ulkonäkönormin loppuvuonna 2015. Silloin voimaan tullut Liikenne- ja viestintäministeriön asetus pysäköintikiekosta ja sen käyttövelvollisuudesta (1319/2015) määrittelee pysäköintikiekon muodon vain hyvin lyhyesti:

”Pysäköintikiekko on laite, jolla ilmoitetaan pysäköinnin alkamisaika (saapumisaika). Alkamisajan on oltava selvästi luettavissa. Pysäköinnin alkamisaika voidaan ilmoittaa myös sähköisellä etäluettavalla pysäköintikiekkopalvelulla tai -järjestelmällä, jos kunta on sen alueellaan ottanut käyttöön.”

Lappu ei käy – ainakaan vielä

Array

Pysäköintikiekon on siis asetuksen sanamuodon takia joka tapauksessa oltava ”laite”. Kirjoitettu lappu saapumisajasta ei käy. Jos esimerkiksi laina-autosta yllättäen puuttuu parkkikiekko, ei voi mitään. Joku parkkipirkko saattaa kyllä antaa armon käydä oikeudesta, mutta pysäköintivirhemaksun saisi antaa paperilapulla saapumisajan ilmoittavalle.

Tulevassa uudessa tieliikennelaissa tilanne ilmeisesti on muuttumassa niin, että myös saapumisajasta kertova lappu kävisi. Lain voimaantulon ajankohdasta ei tätä kirjoitettaessa kuitenkaan ollut vielä selkeää tietoa.

Toistaiseksi ”laite” on siis aina oltava. Vanha mekaaninen pyöriteltävä kiekko on laite yksinkertaisimmasta päästä, ja edelleen erittäin kelpo ratkaisu. Hauskana puolena kiekon ei kuitenkaan ole enää pakko olla sinivalkoinen eikä tietyn muotoinen. Vaikkapa ulkomailta tuodun auton tuulilasissa oleva sikäläisen käytännön mukainen kiekko siis käy Suomessakin.

Tarvikevalmistajille tilanne on avannut mahdollisuuden tarjota vaikka mitä parkkikiekkohauskuuksia erilaisilla teksteillä, kuvilla ja muodoilla. Sellaisella voi osoittaa ohikulkijoille ja parkkipirkoille tyylitajuaan tai sen puutetta. Näppärä intoilija askartelee tai värittää parkkikiekon vaikka itsekin.

Jos taas haluaa päästä mahdollisimman helpolla, ratkaisu on automaattinen digitaalinen parkkikiekko. Sellainen tunnistaa liikeanturilla, milloin auto pysähtyy. Numeronäyttöön ilmestyy tällöin automaattisesti pysäköintisääntöjen mukainen saapumisaika: seuraava tasa- tai puolituntinen.

Tällainen automaattilaite vain kiinnitetään tuulilasiin ja varmistetaan, että kello on oikeassa. Sen jälkeen laite toimii itsekseen. Huonona puolena kellonaikaa näytetään turhaan silloinkin, kun ei olla kiekkopaikalla. Hyvänä puolena ei tarvitse muistaa eikä säätää parkkikiekon kanssa yhtään. Valmistajia on useita, kuten suomalainen Insmat ja tanskalaisen Needitin suosittu Park Lite. Jälkimmäisen voi jopa yhdistää kännykkäsovellukseen, jonka saa muistuttamaan parkkiajan päättymisestä.

Käyttökokemukset automaattisista parkkikiekoista vaikuttavat olevan pääasiassa oikein positiivisia. Usein kiekkopaikoille pysäköivä tai asioita helposti unohteleva voi mielellään maksaa niiden 30-40 euron hinnan. Se on edullisempi kuin yksikin pysäköintivirhemaksu.

 • Array
 • Array
 

Kiekon käytön kertaus

Saapumisajaksi saa laittaa todellista saapumishetkeä seuraavan tasa- tai puolituntisen. Esimerkiksi klo 14.05 saavuttaessa laitetaan 14.30, ja klo 14.55 saavuttaessa laitetaan 15.00.

Nykyasetuksen mukaan saisi laittaa myös todellisen saapumisajan. Se ei kuitenkaan kannata. Silloin menettää sen ”ilmaisen” ajan, mitä saisi seuraavaan tasa- tai puolituntiseen.

Mikäli pysäköidään kokonaan kiekon käyttövelvollisuuden ajan ulkopuolella, ei kiekkoa luonnollisesti tarvitse laittaa ollenkaan.

Jos taas saavutaan ennen käyttövelvollisuuden alkua, mutta aiotaan pysäköidä myös sen aikana, nykyisen asetuksen mukaan kiekkoon pitäisi laittaa todellinen saapumisaika. Tästä on myös Korkeimman hallinto-oikeuden päätös (5598/2016): todellisen saapumisaikansa saa laittaa käyttövelvollisuuden ulkopuolellakin. Käytännössä kannattanee kuitenkin laittaa saapumisajaksi käyttövelvollisuuden alkuaika. Silloin on kaikille selkeämpää, mihin asti saa pysäköidä.

Otetaan esimerkiksi paikka, jossa saa parkkeerata kaksi tuntia kiekolla, jota pitää käyttää klo 9-18. Vaikka saapuisi sinne jo aamuviideltä, selkeyden vuoksi on viisainta laittaa kiekkoon silti 9.00. Kukaanhan ei paikassa sakottele ennen yhdeksää. Näin saa varmemmin pysäköidä yhdeksästä alkaen koko sallitun kahden tunnin ajan, eikä tule epäselvyyksiä, onko kiekko nyt eilisen jäljiltä klo 5.00/17.00:ssa.

Jos pysäköidään kiekon käyttövelvollisuuden aikana, ja käyttövelvollisuus loppuu sallitun pysäköintiajan aikana, auto saa jäädä sinne. Esimerkiksi klo 8-17 käyttövelvollisuuden 30 minuutin kiekkopaikalle voi saapua klo 16.01, laittaa kiekon 16.30:een ja parkkeerata sillä seuraavaan aamuun klo 8 asti.

Usein rikottu sääntö on, että kiekon aikaa ei saa muuttaa käyttövelvollisuuden aikana. Ei siis saa olla kahden tunnin paikalla neljä tuntia niin, että puolivälissä käy pyöräyttämässä kiekkoa.

Pikku porsaanreikänä kuitenkin käyttövelvollisuuden ulkopuolella aikaa saa muuttaa. Klo 8-17 käyttövelvollisuuden 30 minuutin paikalle saa siis pysäköidä edellä mainitusti klo 16.01, jonka jälkeen ennen seuraavaa aamua klo 8:aa saa käydä kääntämässä kiekkoa. Silloin sen voi laittaa ilman seuraamuksia 8.00:aan, todennäköisesti jopa 8.30:een. Jotta 8.30 laitetusta kiekosta tulisi pysäköintivirhemaksu, valvojan olisi oltava paikalla vahtimassa tasan klo 8, että auto on siellä jo silloin. Mikäli hän tulee yhtään myöhemmin, kiekko voisi olla aivan oikein asetettu seuraavaan puolituntiseen 8:30:een.

Viimeisinä huomioina kiekon esilläololla on väliä. Ensinnäkin niitä saa olla vain yksi, ettei tule sekaannuksia. Kiekko (tai diginäyttö) asetuksen mukaan ”on sijoitettava pysäköinnin ajaksi näkyvälle paikalle auton tuulilasin sisäpuolelle niin, että pysäköinnin alkamisaika on ulkoapäin selvästi luettavissa.”

Asetus koskee siis vain autoja, ei esimerkiksi moottoripyöriä. Prätkillä kiekkoa ei tarvita, mutta aikarajoja pitää silti noudattaa. Valvonta on varmasti vaikeaa, koska valvojan pitäisi todentaa, minkä ajan pyörä on ollut liikkumatta parkissa.

Näkyvä paikka taas tarkoittaa käytännössä kojelautaa tai tuulilasissa kiinni olemista. Automaattisen parkkikiekon diginäyttö voi näyttää himmeältä, mutta parkkipirkot ovat tottuneet lukemaan niitäkin, eikä ongelmia niistä vaikuta tulleen.

Raimo Tengvall, kuvat Needit (Park Lite), Ihanaiset.fi ja Raimo Tengvall

Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä