Muotoilullisesti uudesta Rellu-mallista tulee hieman mieleen BMW:n vuonna 2007 lanseeraama X6, joka oli ilmestyessään ja edelleen hauskasti erilainen crossover. Sen konsepti ei alkuaikoina oikein auennut itselleni, sillä malli ei ollut perinteinen katumaasturi, vaan pienehköllä tavaratilalla varustettu outolintu.
Arkana on paljolti samankaltainen, mutta Renaultin tavaratila on hieman yllättäen lähes farmariosastoa. Vaikka takaosan muotoilu näyttää siltä, että kattolinja laskee voimakkaasti perää kohti, on kontti todella reippaan kokoinen.
Renaultin uusin crossover on kiistatta yksi merkin hienoimmista malleista koskaan. Ulkonäköä korostavat kookkaat vanteet ja dynaamisesti muotoiltu Arkana näyttää hieman suuremmalta kuin se todellisuudessa onkaan.
Hybridi miedosti tai mikrosti
Arkanaan on tarjolla vain pari eri moottorivaihtoehtoa. TCe 140 on mikrohybridi, jonka perusteena toimii 1,3-litrainen nelisylinterinen turboahdettu bensiinimoottori. Mikrohybridi tarkoittaa sitä, että auto hyödyntää jarrutusenergiaa 12V:n järjestelmän avulla.
Myydympi moottorimalli on E-tech 145 Hybrid, joka sekin on eräänlainen kevythybridi, sillä latausmahdollisuutta ei ole. Moottori on 1,6-litrainen vapaasti hengittävä bensiinimylly, joka on yhdistetty sähkömoottorin kanssa. Voimanlähteiden yhteisteho on 143 hevosvoimaa ja vääntömomentti 353 Nm.
Hybridiakun kapasiteetti on varsin pieni, sillä virtaa ajoakkuun mahtuu 1,2 kWh. Pienen akun vuoksi toimintasäde pelkällä sähköllä on muutaman kilometrin luokkaa. Suurimman osan ajasta kulkupuolesta huolehtiikin bensiinimoottori.
Koska kyseessä on “kevythybridi”, jää Renaultin suorituskyky kohtuullisen vaatimattomaksi. Sataseen kiihdytellään nopeimmillaan 10,8 sekunnissa, kun monet lataushybridit nappaavat tuosta lukemasta useamman sekunnin pois.
Perusajossa voima riittää hyvin, vaikka moottoritielle liittymisessä täytyykin ottaa moottorista pitkälti aivan kaikki irti, mutta väliäkös tuolla. Useimmille Renaultissa on aivan riittämiin tulta ja tappuraa.
Vaihteistossa 15 pykälää
Arkanan vaihteistona toimii Renaultin hienosti suunniteltu monitilavaihteisto, jossa on periaatteessa 15 erilaista vaihdeyhdistelmää. Monimutkainen laatikko on kuitenkin käyttäjälle hyvin yksinkertainen ja sulavasti toimiva.
Hybriditekniikan ansiosta kulutus on saatu painettua mukavan alhaiselle tasolle ja WLTP:n vertailuarvo on 4,8-5,2 litraa sadalla kilometrillä. Koeajolla kulutus pyöri kuuden litran tuntumassa.
Heti alkuun tuli jo todettua, että Arkanan tavaratila on crossoveriksi hulppea. Se vaihtelee versiosta riippuen 480-513 litran välimaastossa. Myös kontin muoto on hyvä, ja sen ansiosta konttiin mahtuu helposti harrastuskamoja tai muuta kuljetettavaa.
Sisätilat ovat muutenkin varsin hyvät, mikä on yllättävää, sillä auto on tehty samalla pohjalevylle mm. Renault Clion ja Capturin kanssa. Toki tämä on myös osoitus siitä, että nykyiset pohjalevyt venyvät moneksi. Ohjaamossa on hyvin tilaa sekä edessä että takana.
Ei juuri kilpailijoita
Ajoergonomialtaan Arkana on hyvää perustasoa ja hytti on kaikin puolin tyylikäs ja moderni. Mittaristo on täysin digitaalinen ja keskikonsolin päältä löytyy varustetasosta riippuen 7” tai 9,3” kosketusnäyttö. Tietoviihdejärjestelmä toimii hyvin ja on helppokäyttöinen.
Renault Arkana on siinä mielessä erikoinen tapaus, että sillä ei juuri ole suoria kilpailijoita. Lähimmäksi menevät Toyota C-HR ja juuri julkaistu Volkswagen Taigo.
Toki samoista ostajista kilpailevat monet tavanomaisemmat crossoverit, kuten Skoda Karoq, Kia Niro ja Hyundai-kaksikko Kona ja Bayon. Muotoilullisesti edellä mainitut eivät kuitenkaan muistuta Arkanaa.
Tyyli ja sisätilat ovat asioita, joka nostavat Arkanan pykälää korkeammalle tasolle kuin ajokokemus antaisi olettaa. Tämä on osoitus siitä, että automaailmassa fiiliksellä on todella suuri merkitys. Arkanassa sitä piisaa reilusti.
Tuomas Rajala