Vähintään 10 vuotta vanhan auton voi romuttaa
Käytännössä romutuspalkkio tarkoittaa, että kun vie nykyisen autonsa romutettavaksi, saa vastineeksi könttäsumman uuden, vähäpäästöisemmän menopelin hankintaan. Se on aiemmin toteutettu vuosina 2015 ja 2018, ja astuu jälleen voimaan joulukuun alusta.
Romutettavan auton tulee olla vähintään 10 vuotta vanha. Sen pitää olla ollut vuoden sisällä liikennekäytössä, ja omistuksessasi vähintään vuoden. Palkkion lunastamiseksi tarvitset romutustodistuksen. Käytäntö on voimassa vuoden 2021 loppuu tai siihen asti, että siihen budjetoidut 8 miljoonaa euroa on käytetty.
Palkkion suuruus riippuu uuden auton päästöistä
Paljonko avustusta voi siis saada? Uuden, päästöiltään enintään 120 g/km (WLTP) henkilöauton hankintaan saa 1000 euron palkkion. Jos ostos on ladattava hybridi, täyssähköauto tai kaasuauto, on kannustin 2000 euroa. Hybridin päästoraja on 95 g/km (WLTP), kaasuautolle rajaa ei ole.
“Palkkiojärjestelmä madaltaa selvästi kynnystä auton vaihtoon”, kertoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa. “Vuonna 2015 romutuspalkkion hyödyntäneistä 40 % hankki ensimmäistä kertaa elämässään uuden auton.”
Tänä vuonna romutuspalkkion voi ensimmäistä kertaa käyttää myös joukkoliikennelippuun tai sähköpyörään.
Romutuspalkkiolla päivitetään autokantaa
Miksi romutuspalkkio toteutetaan taas? Syynä on pyrkimys uudistaa Suomen autokantaa. Suomen autokanta on yksi Länsi-Euroopan vanhimmista, ja keskimäärin autot romutetaan meillä 21-vuotiaina.
“Noin 95 % romutettavan auton materiaalista saadaan uusiokäyttöön”, Rissa sanoo. “Päästösäädökset tiukentuvat tulevaisuudessa, ja toisaalta autot kehittyvät jatkuvasti turvallisemmiksi. Romutuspalkkiolla saadaan vanhoja riskiautoja pois liikenteestä ja vähäpäästöisiä, erittäin turvallisia tilalle.”
Iso osa uusista autoista mahtuu päästörajojen sisäpuolelle.
Selaa uusia autoja Nettiautossa >>
Kuvalähde: iStock