Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Sähköautoa harkitseva: huomioi nämä asiat latausaseman asennuksessa

Vinkit 27.01.2023

Tästä artikkelista löydät laajan tietopaketin siitä, mitä latausaseman suunnittelussa ja asennuksessa tulee ottaa huomioon, jotta varmistat uuden autosi turvallisen lataamisen.

Sähköautojen suosio on viime vuosina jatkanut kasvuaan. Suomen teillä kulkevien täyssähkö- tai lataushybridiautojen määrä ylitti 138 000 vuoden 2022 syyskuun lopulla. Sähköautojen nopea yleistyminen näkyy myös taloyhtiöiden, sekä omakotitalojen pihoilla, ja yhä useampi taloyhtiö tai yksityinen talonomistaja suunnitteleekin latauspisteen asennusta.

Latausaseman paikan valinta

Array

Asennettaessa latausasemaa esimerkiksi omakoti- tai rivitaloasunnon yhteyteen, tulee sopiva paikka suunnitella huolellisesti etukäteen yhdessä ammattilaisen kanssa. Paikan valinnassa on tärkeää huomioida, missä kohtaa autoa latauspistoke sijaitsee, mihin suuntaan auto halutaan ladattaessa parkkeerata, sekä muut käytännöllisyyteen liittyvät seikat.

Yleisimpiä paikkoja latauspisteelle ovat esimerkiksi talon ulkoseinä, autotallin tai -katoksen julkisivu sekä autotallin sisäseinä. Laitteen asentaminen onnistuu erillisen asennusadapterin avulla tarvittaessa myös lohkolämmitysrasian tolppaan. Pohdi lisäksi, tarvitsetko latauspistettä kodin ohella myös esimerkiksi mökille.

Sähköauton latausasema omakotitaloon

Ennen lataustolpan asennusta tulee selvittää oman sähköliittymän pääsulakekoko. Tieto löytyy omasta sähkösopimuksesta tai sähkölaskusta, mutta varmuuden kestävyydestä saat pyytämällä kartoituksen sähköalan ammattilaiselta.

Sähkötyöt ja niiden suunnittelu tulee aina jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Kun kodin sähkövirran kapasiteetti on kartoitettu ja oikein mitoitettu latauslaite on valittu, kuluu ammattilaiselta asennustöihin keskimäärin vain muutama tunti.

Huom! Turvallisen ja toimivan latauksen takaamiseksi kannattaa valita autonvalmistajan hyväksymä latauslaite.

Sähköauton latausasema taloyhtiöön

Taloyhtiössä latauspistehanke aloitetaan lähes poikkeuksetta kiinnostuskyselyllä, jossa kartoitetaan, kuinka monella asukkaalla on tarvetta sähköauton latauspaikalle nyt tai lähitulevaisuudessa. Latauspisteitä on hyvä asentaa vastaamaan tarvetta myös tulevaisuutta ajatellen, mutta ylimitoitusta tulisi pyrkiä välttämään. Taloyhtiöön kannattaakin valita latausjärjestelmä, joka on myöhemmin helposti laajennettavissa kysynnän mahdollisesti kasvaessa.

Latauspisteiden määrää nostaessa on kuitenkin tärkeää huomioida, että toimenpide saattaa vaatia sähköverkon uudistamista. Laajamittainen valmius pisteiden asentamiseen onkin hyvä ajoittaa sähköverkkouudistuksen tai esimerkiksi piharemontin yhteyteen, jolloin kaapelit voidaan upottaa maahan muiden maatöiden yhteydessä. Näin vältytään pihan mylläämiseltä useaan kertaan.

Kiinnostuskyselyn jälkeen taloyhtiö tilaa kartoituksen sähköverkon kapasiteetista ja kunnosta. Nykyisen sähköverkon toimintakunnolla ja kestokyvyllä on merkittävä vaikutus kustannuksiin ja latauspisteiden määrään.

Niin taloyhtiöhankkeissa kuin omakotitalon asennustöissäkin, asennus kannattaa kilpailuttaa ennen tekijän valintaa. Näin varmistat luotettavan tekijän löytymisen, parhaalla hinnalla.

Peruslataus vs. pikalataus

Peruslatauksessa sähköauto liitetään piuhalla vaihtosähköverkkoon. Parhaimmillaan latauspiste syöttää autoa maksimissaan 22 kW:n teholla, jolloin täyslataus vie tunnista muutamaan tuntiin. Taloyhtiöissä turvaudutaan kuitenkin usein kuormantasausratkaisuihin, joissa järjestelmä rajoittaa tehoa silloin, kun useampaa autoa ladataan samaan aikaan.

Pikalatauslaitteet eivät pääsääntöisesti sovellu kotikäyttöön niiden korkean kulutuksen sekä auton akkua heikentävän vaikutuksen vuoksi. Kotioloissa autoa on mahdollista ladata pidempiä aikoja, esimerkiksi yön yli, jolloin tavalliset kotikäyttöön tarkoitetut, latausteholtaan n. 3,7 kW – 22 kW välillä liikkuvat laitteet ovat yleensä paras vaihtoehto. Pikalatauslaitteita löytyy kuitenkin monista julkisista latauspisteistä ja ne ovat käteviä tilanteissa, joissa auto halutaan ladata nopealla aikataululla. Pikalatausasemien enimmäisteho on 150 kW ja parhaimmillaan ne voivat ladata auton akun lähes täyteen n. 15–30 minuutissa.

Oikein asennettu latauspiste on turvallinen ja helppokäyttöinen

Kun latauspistekartoituksessa on todettu kodin sähköasennusten turvallisuus ja määritelty laitteen maksimivirta oikein, on latauspiste turvallinen käyttää. Oikein mitoitettu ja autonvalmistajan hyväksymä laite pitää huolen siitä, että pääsulake ei pääse palamaan ja aiheuttamaan näin vaaratilanteita. Latauksessa ei ole ylilatauksen riskiä, eli sähköauto voidaan turvallisesti liittää myös laturiin, jonka teho on auton vastaanottotehoa suurempi.

Muistilista latausasemaa harkitsevalle

• Suunnittele latauspaikka huolellisesti – huomioi käytännöllisyys!

• Kartoita sähköverkon kapasiteetti

• Valitse autonvalmistajan hyväksymä latauslaite

• Älä koskaan tee sähköasennuksia itse – sähkötyöt ovat luvanvaraisia

• Hyödynnä kotitalousvähennys - sähkötyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia, edellyttäen yrityksen kuulumisen ennakkoperintärekisteriin

Luotettavan tekijän latauspisteen asennukselle löydät Urakkamaailmasta!

Lähteet: Urakkamaailma, liikennefakta.fi, Lumme-energia, PLUGIT

Nettiauto ja Urakkamaailma kuuluvat samaan Alma Media -konserniin.

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.