Saisitko romutuspalkkion? Ehkä et, mutta sähköauto- tai muuntotuen saa

Jutut 30.01.2018

Romutuspalkkio 2018 poikkeaa edellisestä: nyt pitää olla omistanut romuauton vuoden ajan. Uutuutena sähköautoon ja etanolimuunnokseen saa tukea.

Romutuspalkkio tarkoittaa uudesta autosta saatavaa alennusta, kun on vienyt vanhan auton romutettavaksi. Se on useissa maissa käytetty kikka. Sillä voi piristää uusien autojen kauppaa ja saada vanhoja turvattomampia ja isompipäästöisiä autoja pois liikenteestä.

Suomessa ollaan nyt vuonna 2018 liikkeellä kolmatta kertaa. Mutta sanooko kolmas kerta toden? Edelliskertaisen kaltaista menestystä tästä romutuspalkkiosta ei ainakaan voi tulla, sillä sen ehdoissa on koko juttua lässähdyttävä lisäys.

Romutuspalkkion käyttäjän on pitänyt omistaa vanha romutettava auto vähintään vuoden ajan ja sen on pitänyt olla liikennekäytössä. Tuon vuoden kerryttämistä ei voi enää aloittaa, sillä tämä romutuspalkkio päättyy 31.8.2018.

Jos siis olet ajanut vähintään vuoden romukuntoisella henkilöautolla ja voisit nyt vaihtaa sen upouuteen henkilöautoon, niin onnittelut! Tämä on juuri sinulle.

Kaikille muille: lukekaa vaan läpi tai siirtykää jutussa muuntotuen ja sähköauton hankintatuen kohtaan. Ne ovat tarjolla kaikille.

Vanha romuksi

Array

Romutuspalkkion käytössä ensiksi pitää siis romuttaa vanha henkilöautonsa. Sen pitää olla yli 10 vuotta vanha, vuonna 2007 tai aiemmin ensirekisteröity, mikä tuskin muodostuu ongelmaksi. Vähintään sen verran autolla kyllä yleensä on ikää, jotta se olisi romutuskuntoinen ja riittävän arvoton.

Romutuspalkkiota varten romutus kannattaa vain, jos arvo on selvästi alle romutuspalkkiosumman 1500 euroa (tai vaihtoehtoisen käyttövoiman uutta autoa ostaessa selvästi alle 2500 euroa). Tämähän on helppo tarkastaa vaikka Nettiauton ilmoituksia selailemalla.

Vanhan henkilöauton pitää tosiaan olla ollut omistuksessasi tai sinun sen haltijana yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan ennen romutushetkeä. Sen on pitänyt olla liikennekäytössä joskus vuoden 2017 aikana ja lisäksi liikennekäytössä romutushetkellä. Katsastettuna olemista ei kuitenkaan vaadita…

Romutus pitää olla tehty 1.1.-31.8.2018, eli aiemmin romutetut autot eivät käy. Romutus on tehtävä Suomen Autokierrätyksen valtuuttamassa virallisessa romutuspisteessä, josta saa romutustodistuksen. Katso kierrätettävien autojen vastaanottopaikat: www.autokierratys.fi/kuluttajille/vastaanottopaikat

Autoa ei edes tarvitse itse kiikuttaa paikan päälle. Useat romuttamot hakevat romuauton pihasta ilmaiseksi – saahan siitä sen verran arvokasta romumetallia. Samoin itse romutus on ilmaista.

Uusi auto näillä ehdoilla

Yhtä romutustodistusta kohden romutuspalkkion voi käyttää vain yhteen uuteen autoon. Uuden auton pitää olla henkilöauto ja rekisteröitävä sinulle yksityishenkilönä, omistajana tai haltijana.

Bensa-, diesel- tai hybridiauton tapauksessa uuden päästöt saavat olla korkeintaan 110 g/km. Silloin romutuspalkkio on 1500 euroa.

Töpselistä ladattavan hybridiauton, täyssähköauton tai kaasuauton hankkivalle romutuspalkkio on 2500 euroa. Näille päästörajaa ei ole, tosin se jää kyllä alle 110 gramman lähes kaikille, jotain kaasuautoja lukuun ottamatta.

Uuden auton tilaussopimus pitää tehdä välillä 1.1.-31.8.2018. Asiasta saa toki keskustella jo ennen romutusta ja autoliikkeet mielellään tekevät tarjouksen, joka sisältää romutuspalkkion.

Onko kiire?

Romutuspalkkio on mallia ”niin kauan kuin rahaa riittää”. Mikäli valtion siihen varaamat 8 miljoonaa euroa loppuisivat ennen elokuun loppua, loppuisi myös romutuspalkkioiden myöntäminen. Tätä kirjoitettaessa tilanne oli, että 16.1. mennessä romutuspalkkioita oli käytetty 461 kpl.

Yllättävän monilla uuden auton ostajilla on siis kuitenkin ollut yli vuoden ajan romuvalmis auto. Tässä voi olla mukana myös patoutunutta kysyntää, että uuden auton hankintaa on viivytetty. Romutuspalkkion tulosta oli kuitenkin puhuttu koko edellisen vuoden loppupuoliskon ajan.

Jos tahti pysyy samana ja romukuntoisten vanhojen autojen omistajat vaihtavat näin innokkaasti uusiin autoihin, raha riittäisi silti sopivasti elokuun loppuun.

Nyt siis ei tule vastaavaa kiirettä kuin edellisessä vuoden 2015 romutuspalkkiossa. Silloin romuauton sai ostaa kampanjan aikana ja viedä vaikka heti romutettavaksi. Tämän ansiosta monet uuden auton ostajat ostivat satasella jonkin pihan perän raadon, tilasivat sille ilmaisen romukuljetuksen ja kuittasivat palkkion siitä.

Silloin ensimmäinen 3 miljoonaa loppui pian ja annettiin 5 lisämiljoonaa. Siltikään tuota 8 miljoonaa ei riittänyt kuin yhteensä reiluksi kolmeksi kuukaudeksi. Nyt tällä kertaa kahdeksan miljoonaa ja kahdeksan kuukautta näyttää riittävän hyvin. Hankintaa ehtii vähän miettiäkin, jos sopiva romuvalmis auto sattuu plakkarissa olemaan.

Muuntotukea etanolilla tai kaasulla käyväksi tekemiseen

Periaatteessa romutuspalkkion voisi käyttää myös korkeaseosetanolia polttavan eli flexifuel-auton uutena hankkimiseen. Niitä ei kuitenkaan enää myydä uutena, koska autonvalmistajat Euroopassa eivät ole siitä enää innostuneita. Syitä ovat muun muassa uusi moottoritekniikka ja uusien autojen Euro 6 -päästömääräykset, joihin on vaikeampi päästä etanolilla.

Lisäksi etanolia tehdään maailmalla peltokasveista: peltoa voisi käyttää mieluummin vaikka ruoantuotantoon. Suomessa etanolia kuitenkin tehdään fiksummin, jätteestä. Siksi täällä on haluttu tukea käytettyjen autojen muuntamista etanolikäyttöisiksi.

Muuntotuki etanolille on varsin pieni 200 euroa. Flexifuel-muunnosten hinnatkaan tosin eivät usein ole kuin joitain satoja tai alle tonnin. Pääosin muutokset kun tehdään vain moottorinohjaukseen.

Samalla on ruvettu tukemaan myös kaasukäyttöisiksi muuntamista, missä tapauksessa tuki on 1 000 euroa. Kaasumuunnokset ovatkin selvästi etanolia kalliimpia tehdä. Niissä tarvitaan esimerkiksi paineistetulle maa- tai biokaasulle sopiva tankki. Konversioiden hinnat pyörivät suunnilleen kolmen tonnin paikkeilla, eli tuki kattaa noin kolmasosan.

Muuntotuen saa vain henkilöauton käyttövoiman muuntamiseen. Muutos on tehtävä Trafin määräyksen mukaisesti ja muutoskatsastus tehtävä vuosina 2018-2021. Tuki on siis voimassa nyt neljä vuotta, mutta tätä ennen muutoskatsastettuihin tukea ei saa.

Eri käyttövoimien vuorotellen testailuun tukea ei saa, koska se voidaan maksaa vain kerran per auto. Omaa bisnestäkään ei voi paljoa tämän avulla tehdä. Tukea voidaan maksaa vain yksityishenkilölle ja samalle ihmiselle vain kerran per kalenterivuosi.

Tuen lisäksi muunnos voi kannattaa taloudellisesti muutenkin, jos autolla ajetaan vähänkään enemmän. Etanolia kyllä kuluu jopa 30 % enemmän kuin bensaa, mutta litrahinnan ero on etanolin hyväksi vielä isompi. Kaasun hinta on vain noin kaksi kolmasosaa vastaavaan ajoon tarvittavan bensamäärän hinnasta.

 • Array
 • Array
 

Sähköauton hankintatuki – vihdoinkin!

Tätä on odotettu. Sähköautoista puhutaan paljon ja myös valtiovalta haluaisi kannustaa niiden yleistymiseen nopeasti. Vuosiksi 2018-2021 voimaan tuleva sähköautojen hankintatuki on tähän mennessä ehkä konkreettisimman tuntuinen apu jokamiehen ja -naisen sähköautohankintaan.

Muutama vuosi sitten oli energiatuki, mutta se koski vain yritysten autohankintoja. Lisäksi auto- ja ajoneuvoverotus kyllä suosii sähköautoja voimakkaasti. Ne lasketaan verotuksessa nollapäästöisiksi, vaikka sähkön tuotannosta tulee päästöjä.

Näin esimerkiksi autoverottomana 35 000 euron hintaiseen Nissan Leaf -sähköautoon tulee vain reilu 1 000 euroa autoveroa. Samanhintaiseen normaaliautoon vaikkapa 130 gramman päästöillä lätkäistään autoveroa lähes 9 000 euroa. Näin itse asiassa sähköautojen hankintaa tuetaan autoverotuksessa jo useilla tonneilla, kalliimpien tapauksessa vieläkin enemmän. Sen ansiosta Tesla onkin meillä suositumpi ja suhteessa polttomoottoriautoihin edullisempi kuin useimmissa muissa Euroopan maissa.

Silti tämä 2 000 euron sähköauton hankintatuki tuntuu nimensä ansiosta vielä enemmän tuelta. Se myös kohdistuu edullisemman pään autoihin, joten tarkoituksena on tuoda Tesla-asiakkaiden lisäksi vähän tavallisempaa kansaa sähköautoilun pariin.

Tukea maksetaan vain täyssähköisille henkilöautoille, ei sähköpakuille eikä ladattaville hybrideille. Auton pitää olla uusi aiemmin rekisteröimätön, ja ensirekisteröinnin tapahtua vuosina 2018-2021. Romuttelu kannattaa tässä unohtaa: samaan autohankintaan ei saa käyttää sekä romutuspalkkiota että sähköauton hankintatukea.

Ostajan on oltava yksityishenkilö. Myös yksityisleasing käy, jos pitää auton omassa käytössään vähintään kolme vuotta putkeen. Hintarajana auton pitää maksaa veroineen alle 50 000 euroa.

Näin ollen valikoima on tätä kirjoitettaessa edullisimmasta kalliimpaan: Smart fortwo electric drive, smart forfour electric drive, Volkswagen e-up!, Renault Zoe, Kia Soul EV, Nissan Leaf, Hyundai IONIQ electric, Nissan e-NV200 Evalia, BMW i3 ja Volkswagen e-Golf. Ehkä jokin näistä uppoaa omaan tarpeeseen?

Tukea on varattu muuntotuelle ja sähköauton hankintatuelle yhteensä 6 miljoonaa euroa kalenterivuodessa. Näin rahaa riittäisi yhteensä esimerkiksi 2 000 uuteen sähköautoon, 1 500 kaasuautomuunnokseen ja 2 500 etanolimuunnokseen yhden vuoden aikana. Voi olla siinä ja siinä, riittääkö raha, jos näihin tulevien vuosien aikana innostutaan.

Teksti ja kuvat Raimo Tengvall

Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä