Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Seat Ibiza Cupra – Arjen motorsportia - Artikkeli - Nettiauto

Seat Ibiza Cupra – Arjen motorsportia

Koeajot 10.12.2016

Ibiza Cupra edustaa ”Hothatch”-osastoa, jossa sporttinen ajettavuus ja isot teholukemat asettuvat kauas kauppakassin tehtävien edelle.

Puhuttaessa urheilullisista pikkuautoista, on Seatin Cupra-mallit olleet aina siitä kuumimmasta päästä. Mallinimeä kantaneet yksilöt on miltei poikkeuksetta antaneet aihetta kehuihin ja parhaimmillaan aiheuttaneet väristyksiä munaskuissa saakka, kuten tässä taannoin ajettu 280 heppainen Leon Cupra osoitti.

Leon Cupra asetti mallimerkinnälle koko lailla uudet standardit, joten viime vuoden puolella uudistuneelta Ibiza Cupralta oli koeajoon lähtiessä lupa odottaa saman suuntaisia tuntemuksia. Paperilla tarkasteltuna Ibizan teholukemat ja suoritusarvot näyttävätkin varsin mairittelevilta. Tehoa uusi moottori tuottaa 192 hevosvoimaa, eli 12 aiempaa enemmän.

Turbomoottori on kasvanut 1,4 litrasta neljä desiä, ollen nyt siis 1,8 litraa. Vääntö on kasvanut edelliseen myllyyn verrattuna rajusti ja nyt sitä löytyy rapsakat 320 Nm. Näillä lukemilla uusi Cupra on tähänastisista Ibizoista tehokkain. Vaihteisto on aina 6-lovinen manuaali ja kolmiovinen korimalli on ainoa vaihtoehto. Ibizan korimalli on tuttu jo vuosien takaa, mutta se näyttää edelleen yllättävän tuoreelta.

Persoonallisuutta uupuu

Array

17” pyörien ja matalan alustan kanssa olemus on hyvinkin sporttinen ja kirkkaan punainen väri pukee Cupraa hienosti. Takana keskeltä ulos tuleva pakoputkenpää näyttää hyvältä, mutta ääntä putkisto ei pahemmin ilmoille päästä. Sisätiloihin moottorin mylvintää johdetaan kaiuttimien kautta, kun ajomoodi vaihdetaan sportille.

Fiiliksen nostattamiseen ratkaisu ei ole kovin kaksinen, mutta tyhjää parempi ehkä kuitenkin. Ohjaamonäkymä on simppeli ja hyvin viimeistellyn oloinen. Emokonsernin henki näkyy ja tuntuu hyvin selvästi, tunnelma on hyvin samanlainen kuin sisarmalli Polossa. Tämä taas on toimivuuden kannalta pelkästään hyvä asia mutta persoonallisuudelle ei sijaa ole jätetty.

Kojelautaa hallitsee 6,5” Infotainment-kosketusnäyttö, josta löytyy ominaisuuksia melko monipuolisesti. Istuimet ovat jämäkät, kuten asiaan kuuluu ja kuppimaiset penkit tukevat kohtuullisen hyvin joka puolelta. Kattavilla säädöillä ajoasennon saa hierottua lähelle täydellistä ja kilpurimaista tunnelmaa kohottaa alaosastaan tasaiseksi viistetty ratti. Pienessä kabiinissa kaikki on suoraan käsillä, mihinkään ei tosiaan tarvitse kurkottaa.

Jouhevaa arkiajoa

Moottorin käynnistys ei säväyksiä juurikaan aiheuta, sillä moottori ja pakoäänet kuulostavat lähinnä tavalliselta perheautolta. Ainoastaan pakoputken vieressä seistessä matala humina on aistittavissa, mutta muuten äänistä ei voi päätellä koneen lähes 200 hevosvoiman resursseja. Liikkeelle lähtö sujuu todella pontevasti dieselmoottoriin vertautuvan väännön turvin.

Kun roteva vääntö yhdistyy erittäin maukkaaseen kaasu- ja kytkintuntumaan, on kaupungissa puikkelehtiminen hyvin helppoa. Kauppakassin virkaa Cupra toimittaa siinä missä muutkin Ibizat, tosin reippaammassa korttelipyörityksessä kulutus nousee selvästi erilaisiin lukemiin. Bensaa Ibiza hörppäsi keskimäärin 7,5-8 litran väliltä, eli voima ei synny tyhjästä.

Jousitusta ei ole viritetty ratakireäksi, vaan se on onnistunut yhdistelmä sporttista tukevuutta ja helppoa käyttömukavuutta. Alusta on jämäkkä, mutta silti mukulakivilläkin ajo onnistuu kohtuullisen sujuvasti. Myös maantiellä meno periaatteessa miellyttää, vaikkei Ibiza kokonsa puolesta mikään pitkän matkan juhta olekaan. Pitkällä matkalla matalista ja leveistä renkaista johtuva jyrinä alkaa kuitenkin pidemmän päälle rassaamaan, joten katse kohdistuu väistämättä sinne missä Cupra on elementissään, eli mutkateille.

Mutkateillä mukavimmillaan

Polveilevammalla tiellä Cupra antaa ajajan nauttia täysin siemauksin. Ajettavuus on erittäin täsmällinen ja mutkissa Seat tuntuu melkein imeytyvän tienpintaan kiinni. Osansa hienoon mutkakäyttäytymiseen tuo sähköinen tasauspyörästön lukko, jonka tehtävänä on vähentää auton puskemista sekä parantaa etupyörien pitoa. Jo normaalissa ajomoodissa Ibizaa voi käskyttää mutkasta toiseen melkein miten tahtoo.

Lisää tarkkuutta ajotuntumaan saa Sport-ajomoodilla, joka kaiuttimista tulvivan moottorimölyn lisäksi vaikuttaa myös kaasun vastaavuuteen ja ohjaustuntumaan. Jäykemmän ohjauksen ja terävämmän kaasun turvin mutkiin kelpaa tykittää vieläkin estottomammin. Moottorirata olisi ehdottomasti käymisen arvoinen paikka Cupra-kuskille, tosin oikein kovassa menossa alusta tuntuu jo hieman pehmoiselta.

Cupran sielu, 1,8 litrainen turbomoottori linkoaa Ibizan satasen vauhtiin vilkkaimmillaan 6,7 sekunnissa. Rivakka paikaltaan lähtö ei tunnetusti ole tehokkaan etuvetoisen leipäheitto, ylimääräisen tehon hukkaantuessa joko savuna ilmaan, tai luistoneston kahlitsemana. Näin ollen luvattu 0-100 km/h kiihtyvyysarvo ei pidon rajallisuudesta johtuen kerro koko totuutta Ibizan voimavaroista.

Vääntömylly

Moottorin paukut riittävät hyvin 1200 kiloisen kipon ripeään liikuttamiseen ja tarvittaessa Cupra poistuu paikalta raivokkaasti sutien vaalean savupilven saattelemana.  Mutta vaikuttavinta Seatin suorituskyky on auton jo ollessa liikkeellä. Ohituskiihtyvyys on huikean hyvä ja alhaalta vääntävän moottorin ansiosta rekan ohitus onnistuu heittämällä vähän isommallakin vaihteella.

Suurin 320 Nm vääntö esiintyy jo 1450 kierroksesta lähtien ja kaasua painaessa voiman tunne on milteipä välitön. Suurimman tehon ilmoitetaan esiintyvän laajalla alueella 4300-6200 kierroksen välillä, eli täyden tehon alue alkaa heti kun vääntöhuippu rupeaa hiipumaan. Käytännössä moottori ei kuitenkaan enää 5000 kierroksen jälkeen tarjoile mitään uutta, kun suurin teho on jo saavutettu.

Ibizan kierroslukumittarin punaraja alkaa 7000 kierroksesta, joten viimeiset pari tuhatta kierrosta onkin pelkkää odottelua. Ja tässä kohdin Ibizan alemmilla kierroksilla luoma illuusio räiskyvän luonteikkaasta kilpurista lässähtää väistämättä hieman. Ylimmille kierroksille jää kaipaamaan sitä viimeistä rutistusta, mikä Cupran luonteelle ehdottomasti kuuluisi.

 • Array
 • Array
 

Poskettoman pitkät välitykset

Toinen tunnelmaa latistava asia on järkyttävän pitkäksi välitetty vaihteisto. Ibizan ykkösvaihde vetää kuuteenkymppiin, kakkosella mennään 120 km/h ja kolmosella rikotaan 160 km/h mittarinopeus. Käyttäjän näkökulmasta ratkaisua on vaikea ymmärtää, varsinkin kun kyseessä on Ibiza-malliston sporttisimmaksi kärjeksi tarkoitettu versio eikä pienimpiä mahdollisia päästölukemia jahtaava säästöpossu.

Nykyisellään Ibiza Cupra on kuin hyvä pippuripihvi ketjuravintolassa. Liha on laadukasta, mausteita sopivasti ja makukin on mitä mainioin. Silti se viimeisin aisteja hivelevä nautinnon huippu jää puuttumaan. Toisin sanoen Ibizan ominaisuudet ja varsinkin moottorin toiminta ovat pelkkää parhautta arkikäyttöä ajatellen. Ajettavuus on erittäin hyvin kohdallaan ja voimaa löytyy pikkusportin tarpeisiin aivan riittävästi.

Mutta sitä samaa raivokasta luonnetta ja rosoisuutta, mitä pykälää isompi Leon Cupra tarjoilee, soisi löytyvän myös Ibizasta hieman nykyistä enemmän. Arjen käyttösporttina se tuo kuitenkin kirkkaita valon pilkahduksia päivään tällaisenaankin. Alle 25 000 euron hinnallaan, Ibiza Cupra antaa taatusti vastineen rahalle.

Sami Puskala

Kehuja: ajettavuus, moottorin vääntö, ajon helppous, hinta

Parantamisen varaa: pitkät välitykset, yläkierrosten pieni voiman puute

Seat Ibiza Cupra:

Moottori: Nelisylinterinen, 1798 cm3, turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 192 hv (141kW) / 4300-6200 rpm
Vääntö: 320 Nm / 1450-4200 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,7 s.
Huiput: 235 km/h
Vetotapa: Etuveto
Kulutus ( yhd.):  6.2 l / 100km
CO2 päästöt: 145g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4055mm/1693mm/1420mm
Tavaratila: 292 l
Omapaino: 1260 kg
Hinta: 24 537€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Seat Leon
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä