Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Seat Leon ST Cupra 280 DSG – Perheellisen piiskatykki - Artikkeli - Nettiauto

Seat Leon ST Cupra 280 DSG – Perheellisen piiskatykki

Koeajot 03.08.2015

Seat Leon Cupra ST on hämmentävä yhdistelmä tunteen paloa ja järjen ääntä. Siinä yhdistyy käytännöllisyys, järkevyys ja äärimmäinen hauskuus.

Cupra-versiot ovat tunnetusti aina olleet Seatilla ne kaikkein nopeimmat ja myös hauskimmat mallivaihtoehdot. Tämän uusimman Cupra-mallin kohdalla Seat on iskenyt naulankantaan ja onnistunut tekemään todella nopeasta autosta hyödyllisen. Periaatteessa resepti on yksinkertainen. Otetaan mallistosta järkevä ja käytännöllinen malli, viritetään alustaa jäykemmäksi ja lisätään tehoa moottoriin.

Käytännössä asia ei ole ihan noin helppo. Jotta autosta saataisiin kokonaisuutena hyvin toimiva paketti, täytyy aiheelle uhrata aikaa, osaamista ja roppakaupalla nykyaikaista tekniikkaa. Kaikesta päätellen Seatilla on ollut käsillä riittävästi kaikkea tätä, ja vähän enemmänkin.

Seat Leon ST Cupra on vaikuttavan näköinen ilmestys, ainakin koeajoautossa olevan Orange Line varustepaketin myötä. Oranssit 19 tuumaiset vanteet, peilin kuoret ja maskin kehys muuten mustassa autossa herättävät huomiota missä auto ikinä liikkuukin. Muutoin ulkonäkö on verrattain hillitty, kun huomioi auton menohalut ja ominaisuudet.

Nürburgringin nopeusennätys

Array

Jos Cupran valitsee hieman rauhallisemmalla väriyhdistelmällä, oikeastaan mikään ei viestitä ulospäin auton erikoisuutta, ainakaan kauempaa katsottuna. Lähempää tutkiessa silmiin osuu takaluukun Cupra-teksti, sekä pieni lätkä jossa on lukemat 280. Autoista enemmän kiinnostunut tietää tässä vaiheessa melko tarkkaan mistä on kysymys.

Se tosiasia, että Seat ST Cupralla on hallussaan farmarimallisten autojen nopeusennätys Nürburgringin Nordchleifen moottoriradalla, kertoo myös omaa tarinaansa sen suorituskyvystä. Cupra kiersi radan reilusti alle 8 minuutissa, mikä on kunnioitettava tulos jo sinänsä, mutta varsinkin perheautolle. 10 vuotta sitten tähän suoritukseen tarvittiin vielä oikea urheiluauto, joten kehitystä on tapahtunut.

Cupran sydämenä ja liikkeelle panevana voimana toimii VW-konsernin tuttu, turboahdettu 2-litrainen TSI-moottori, josta on olemassa kaksi tehovaihtoehtoa. Leppoisampi versio puhaltaa ulos 265 hevosvoimaa ja nyt koeajetusta tehokkaammasta vaihtoehdosta tehoa on kutiteltu rapeat 280 hevosvoimaa. Vääntöä kone tarjoilee parhaimmillaan 350 Nm 1700 kierroksesta alkaen, joten maisema vaihtuu melko vilkkaasti jo heti liikkeelle lähdöstä asti.

280 heppaa ja etuveto

Vaihteistona koeajoautossa on kuusivaihteinen DSG-kaksoiskytkinvaihteisto, joka sopii tehokkaan moottorin pariksi loistavasti. Tarjolla on vaihtoehtoisesti myös kuusivaihteinen manuaalilaatikko, jos käsin hämmentäminen on enemmän lähellä sydäntä. Cupran vetävät pyörät sijaitsevat vain ja ainoastaan etuakselilla. Nelivetoversiota ei ole saatavana, eikä sitä näillä näkymin ole tulossakaan.

Tämänlaisen tehomäärän siirtäminen sujuvasti asfaltin pintaan pelkästään etuvedon voimin, kuulostaa lähtökohtaisesti melkoisen haastavalta tehtävältä. Seat on kuitenkin onnistunut tehtävässä juuri niin hyvin, kuin se tässä tilanteessa on mahdollista. Homman jujuna on toimiva pyöräntuenta sekä sähköhydraulisesti ohjattu tasauspyörästön lukko, joka ohjaa voimaa sille pyörälle missä sitä eniten kaivataan.

Systeemi toimii siten, että mutkassa ajettaessa tehoa siirretään ulkokurvin puoleiselle pyörälle, jotta sisämutkan puoleinen ei hukkaa tehoja turhaan sutimiseen. Ajossa tämä tuntuu aliohjautuvuuden vähenemisenä. Kun kaasua reilummin painaa, keula lähtee vetämään juuri sinne suuntaan, minne ratti osoittaakin, eikä puskemaan ulkokurviin niin kuin on totuttu. Myös rivakammatkin liikkeellelähdöt sujuvat ilman tehokkaalle etuvetoiselle tyypillistä ratin vetelyä, uraisesta tiestä ja leveistä renkaista huolimatta.

Neljä erilaista ajoasetusta

Kuljettajan valittavana on yhteensä neljä erilaista ajomoodi-vaihtoehtoa. Asetukset muuttavat moottorin, vaihteiston, jousituksen, tasauspyörästön ja progressiivisen ohjauksen toimintaa. Comfort-asetus on parhaimmillaan arkiajossa, kun säädöt ovat pehmeimmillään. Vaihteisto vaihtaa hyvin aikaisin isommalle ja käyttää hyväkseen moottorin vahvaa alavääntöä. Seuraava, astetta tiukempi vaihtoehto on Sport-asetus.

Individual-moodissa kuljettaja voi muokata auton kaikkia säätömahdollisuuksia oman mielen mukaan. Kirein vaihtoehto on luonnollisesti Cupra-moodi, jolloin hauskanpito on taattua, ainakin silloin kun pitoa löytyy renkaan alta edes tyydyttävästi. Tällöin alusta jäykistyy äärimmäisen kovaksi ja vaihteisto siirtyy käyttämään yläkierroksia, jolloin suurin teho on välittömästi käytettävissä. Tasauspyörästö kiristyy havaittavasti ja ohjaus on kilpa-automaisen nopea.

Myös äänimaailma muuttuu sporttisemmaksi Cupra-ajotilassa. Moottori käynnistyy hieman äkäisesti ärähtäen, mutta tyhjäkäynnillä kone kuulostaa tavalliselta perheautolta. Ääntä voisi ainakin Cupra-ajotilassa olla hieman enemmänkin, jotta tunnelma olisi kulkuhalujen mukainen.

Voima on läsnä

Voimantunne on vahvasti havaittavissa heti liikkeelle lähdössä. Varsinkin Cupra-tilassa auto hyökkäilee kuin nuori härkä kevätkiimassa ja kaasujalan kanssa saa olla tarkkana, että vauhti pysyy sallitun rajoissa. Cupra on auto jota ei kannata antaa kokemattomalle, tai juuri kortin saaneelle kuskille. Vauhti kasvaa huomaamatta melkoisiin lukemiin ja mitä syvemmälle kaasua painaa, sitä kovemmin Cupra vaatii lisää.

Auton luvataan kiihtyvän sataseen tasan kuudessa sekunnissa, mutta tässä ei ole koko totuus. Rivakassa lähdössä haasteeksi muodostuu, tasauspyörästön lukosta huolimatta, eturenkaiden rajallinen pito. Käytännössä Cupra sutiikin 80km/h tuolle puolen, jolloin luistoneston merkkivalo alkaa pikkuhiljaa rauhoittumaan ja voima pystytään siirtämään tiehen täysimääräisenä.

Toimivin tapa nopeaan poistumiseen onkin maltillinen kaasun käyttö lähdössä ja vasta kun vauhtia on saatu hieman pohjalle, voi pedaalin painaa pohjaan. Kun auto on ensin saatu vauhtiin, on kiihtyvyys huikeaa ja ohitukset sujuvat maantievauhdeissa silmänräpäyksessä. Sen sijaan talven liukkailla Cupra-kuljettajaa saattaa nyppiä pahemman kerran, kun sporttifarmari taantuu pidon puutteessa tavallisen perheauton tasolle.

 • Array
 • Array
 

A-luokan ajettavuus

Nürburgringin ennätysaikaa ei kuitenkaan tehdä pelkällä tehokkaalla moottorilla. Mutkatiellä Seat tarjoaa ohjastajalleen oikeita elämyksiä. Ajettavuus on sanalla sanoen nautinnollinen ja auto kääntyy ajatuksen lailla haluttuun suuntaan. Progressiivinen ohjaus mukautuu kuhunkin tilanteeseen saumattomasti. Cupra-ajotilassa auto ei kallistele käytännössä ollenkaan ja tuntuma on kuin rata-autossa konsanaan.

Ominaisuudet riittävät peittoamaan hauskuudessa jopa emokonsernin nelivetoisen Audi S3-mallin, ainakin kesäisissä olosuhteissa. Itseasiassa jokaisen Cupran ostajan tulisi ehdottomasti käydä moottoriradalla päästämässä piru irti ja kokeilemassa autonsa kulkua siellä missä se on kehiteltykin. Siinä sitä perheenisän tai -äidin stressitaso laskisi kummasti kun kauppareissulla kävisi luukuttamassa karstat pois putkista ja mielestä.

Seatin rengastus on kokoa 235/35-19. Matala ja leveä rengas aiheuttaa maantievauhdeissa melko paljon rengasmelua, mutta vastineeksi siltä saa välittömän ohjaustuntuman ja suorastaan tautisen sivuttaispidon. Kuivalla tiellä kurvaillessa loppuu kuskilta kantti paljon aiemmin kuin renkaasta pito. Vastoin ennakko- odotuksia, uraherkkyys ei ole niin paha kuin leveät renkaat antavat olettaa, ja Cupra pitää suuntansa kohtuullisen hyvin.

Arkisemmassa käytössä tutut Leon ST:n sisätilat riittävät normi-perheen tarpeisiin hyvin ja tavaratilaakin on tarjolla 587 litran verran. Polttoaineenkulutus on Cuprassa hieman kaksipiippuinen asia. Seatille luvataan keskikulutukseksi 6,6 l/100km, mutta käytännössä sinne on vaikea päästä.

Jos autolla malttaa ajaa pintakaasulla ja hissukseen, voi kulutuksen saada painumaan alle 7 litran. Mutta voima ei yleensä synny tyhjästä ja Seatin voimavaroja ei yksinkertaisesti malta olla käyttämättä. Koeajon aikana keskikulutus pyöri käytännössä 8- 8,5 litran paikkeilla.

Jos hyväksyy Cupran hieman korkeamman kulutuksen sekä sisämelun, saa ominaisuuksiinsa nähden varsin kohtuullisella, reilun 40 000 euron panostuksella taatusti yhden hauskimmista ja viihdyttävimmistä autoista hintaluokassaan.

Sami Puskala

Kehuja: Ajettavuus, moottori, vaihteisto, käytännöllisyys

Parantamisen varaa: Nelivedon puute, rengasmelu, hieman vaisut äänet

Seat Leon ST Cupra 280 DSG:

Moottori: Nelisylinterinen, 1984 cm3 bensiinimoottori
Teho: 280 hv (206 KW) / 5600-6500 rpm
Vääntö: 350 Nm / 1700-5600 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6 s.
Huiput: 250 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen, DSG-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 6.6 l / 100km
CO2 päästöt: 154 g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4543mm/1816mm/1431mm
Paino: 1466 kg
Hinta alkaen: 40 196€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Seat Leon
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä