Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

The race was bad but car was good – kokematon ratakuljettaja meets Ford Focus ST

Koeajot 02.08.2019

Uusi Ford Performancen kehittämä Ford Focus ST on reipas, miellyttämisenhaluinen ja terhakka paketti, joka soveltuu ajo-ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan niin rata- kuin arkiautoksi.

Tiheät vaihdot ja päheät äänet, taustalla aurinko, joka lämmittää renkaita. Ford ampuu kovilla. Uusi Ford Focus ST esiteltiin ja koeajettiin Nizzan helteisillä vuoristoteillä, eikä ketään jätetty kylmäksi.

Pieni ja pippurinen Fiesta ST sai vähintäänkin kilpailukykyisen isoveljen uudesta Focus ST:stä. Uutta Focus ST:tä suunniteltaessa on panostettu monimuotoisen paketin kehittämiseen ja suunnittelussa vastuussa oleva Ford Performance on tehtävässään onnistunut. Uusi Focus ST onkin sisätiloiltaan hiljainen, ulkonäöltään sporttinen, sen hallintalaitteet ovat helppokäyttöisiä ja ajettavuudeltaan auto vaikuttaa suorastaan rajattomalta. Tehoa ja vääntöä löytyy. Tiessä on ja pysyy. 

Tavallinen maantie- ja kaupunkiajo on luontevaa, siinä missä Nizzan ahtaat ja kiemurtelevat vuoristotietkin taittuvat vaivattomasti. Tässä vähintäänkin asiallisessa paketissa yhdistyy moderni sporttisuus, arjen käytännöllisyys, sekä Fordin ralli- ja superautoista tuotu ajoteknologia. What could possibly go wrong?

Räätälöidyt renkaat ja uudistettu iskunvaimennus ja ohjaus luovat turvallisuuden tunnetta

Array

Koska uusi Focus ST on niin hauska, kutkuttaa se ajajaa haastamaan sen siinä miljöössä, johon se on suunniteltukin – eli tiukoissa mutkissa. Koeajopäivän aikana neljännen sukupolven ST:n parannetut ajo-ominaisuudet tulevatkin nopeasti esiin. Ford Performancen kehittämä ja Focukseen ensimmäistä kertaa integroitu Continually Controlled Damping (CCD)-teknologia valvoo ja säätelee jatkuvasti mm. jousituksen, vaimennuksen, ohjauksen ja jarrujen toimintaa. Erityisesti takapyörien jousituksessa käytettyä Short Long Arm (SLA)-teknologiaa säädellään CCD-teknologian toimesta herkemmäksi parantaen näin auton ominaisuuksia mutkissa, sekä epätasaisilla teillä. Electronic Power Assisted Steering (EPAS)-teknologialla on nopeutettu ohjausta 15%:lla – ääriasennot saavutetaan nyt vain kahdella ratin kierroksella. Yhdessä näin herkistetyn ohjauksen kanssa electronic Limited Slip Differential (eLSD)-teknologia puolestaan parantaa pitoa ja kaarreajon ominaisuuksia siirtämällä jopa 100% vääntömomentista pyörälle, jossa on pitoa. Etuakseliston sähköinen kitkalukkoteknologia tuo etuvetoiseen autoon nelivedon pitoa ja tunnelmaa, joka on kiitettävä ominaisuus myös rata-ajoon tarkoitetussa autossa.

Järjestelmä valvoo ajoa kahden millisekunnin välein

Focukseen tuotu CCD-teknologia on ainutlaatuinen siksi, että se jatkuvan valvonnan lisäksi myös ennakoi ajoa käyttäen dynamiikka-antureista saatavia tietoja. Skenaario, jossa menoa jarruttavat kömpelöt säätelyjärjestelmät heräävät henkiin vasta sutimisen jo tapahduttua, on historiaa: järjestelmä valvoo ajoa kahden millisekunnin välein. Tämä vähintään pirtsakaksi luonnehdittava etuveto ei mainittujen järjestelmien johdosta yliohjaudu, eikä turhia kitise tiukissakaan kaarteissa. Valmistaja kertoo uuden sukupolven Focus ST:n olevan auto johon kuljettaja voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa ja tähän on helppo yhtyä. Focus ST:n parannettua jarrutusjärjestelmää tekee myös mieli kiittää, se osoitti toimivuutensa monessa tilanteessa, jossa auton luotettavuus ja ajo-ominaisuudet haastavissa olosuhteissa joutuivat koetukselle.

Myös renkaat ovat huolella valittu ja suunniteltu juuri kyseiseen autoon. Michelin Pilot Sport 4S-kumit ovat hiljaiset ja välittävät täydellisesti auton voimalinjaa tiehen. Edes koeajopäivänä vallinnut rapea 36 asteen lämpö ei vähentänyt auton pitoa siitä huolimatta, että matkaa taittui 250 kilometriä ja ajo-olosuhteet olivat haastavat.

Moottori kaikkien aikojen tehokkain

Suomessa saatavilla tulee olemaan moottorivaihtoehtoina nelisylinteriset ahdetut 2.3-litrainen (280hp) ja 2.0-litrainen (190hp) EcoBoost-teknologialla varustetut bensiinikoneet. Nizzan koeajoyksilössä oli aikoinaan myös Fordin RS-mallissa käytetty 2.3-litran bensiinimoottori yhdistettynä kuusiportaiseen manuaalivaihteistoon. Seitsenportaisen automaattivaihteiston on määrä olla saatavilla Suomessa hieman myöhemmin. EcoBoost-teknologia lisää tehoa 12% ja vääntöa 17%, samalla vähentäen polttoaineen kulutusta etenkin maantieajossa. Arvioidut CO2-päästöt koeajetulle moottorille saavuttavatkin vaatimattomat 175 g/km (WLTP), joka tuntuu alhaiselta tämän kaliiperin korkean suorituskyvyn autolle. Kyseinen 2.3-litran malli tuottaa 420 Nm:n verran vääntöä 2000 kierroksella. Korimalleista voi valita joko 5-ovisen tai wagonin. 

Nizzassa koeajettiin 5-ovinen malli, joka on mitoiltaan enemmän kuin asiallinen. Ford luonnehtiikin uutta Focus ST:tä käytännölliseksi autoksi, joka myös tarjoaa urheilullisen ajokokemuksen. Luonnehdinnan kanssa on vuoristokoeajon jälkeen erittäin helppo olla samaa mieltä. Vääntöä tuntui olevan koeajo-olosuhteisiin enemmän kuin tarpeeksi ja manuaalilaatikon dynamiikkaa on pakko kiittää: vuoristoajoon sopi erittäin hyvin vaihteiden laajat toimintasäteet.

Rev-matching ja Mustangista tuotu anti-lag-teknologia takaavat nopeat vaihdot ja päheät äänet

Nopeat ja sujuvat vaihdot etenkin pienemmälle vaihteelle ovat uudessa Focus ST:ssä kehitetty sovittamaan moottorin pyörimisnopeuden ja valittavan vaihteen nopeuden saumattomasti toisiinsa. Etenkin Sport- ja Track Drive -ajotiloissa uusi Focus ST muuttuu nappia painamalla entistä herkemmäksi ja reagoi kuljettajan käskyihin nopeasti Mustangista tuodun anti-lag-tekniikan ansiosta. Näissä ajotiloissa kaasuläppä pysyy auki myös kaasujalkaa nostaessa, sallien nopeamman ahtopaineen muodostumisen ja näin ollen liikkeen sujuvuus ja voimantuotto pysyvät tiheissäkin vaihteen vaihdoissa optimaalisina.

Ajotilojen valitsin asennettiin uudessa ST:ssä monitoimiohjauspyörään. Kuljettaja voi nyt vaivatta, otettaan ratista päästämättä valita ajotiloista Normaali, Liukas (märkä tai jäinen pinta) tai Sport. Performance Packin omaavassa ST:ssä on lisäksi vielä Track Drive- ajotila, jota ei esimerkiksi löydy tavan Focuksesta. Etenkin Sport- ja Track Drive- ajotilat tulivat Nizzan vuoristiteillä kokeilluksi ja auton jo mahtavat ajo-ominaisuudet paranivat huomattavasti kurvien ajoon soveltuviksi.

Ford Focus ST:n sisätilat ovat mahtavan hiljaiset. Niin hiljaiset että osa ajamisen auditorisesta nautinnossa menee ehkä jopa hivenen sivu suun. Ehkä. Parhaiten moottorin ääntely käy ilmi liikkeelle lähtiessä, sekä etenkin pienemmälle vaihtaessa, jolloin pakoputkessa kuuluva pauke kruunaa jo muutenkin autosta huokuvan sporttisuuden. Efekti on tarkoituksella tuotu ST:hen sporttisuuden vahvistukseksi etenkin Sport- ja Track Drive- ajotiloissa. Puolestaan ei-toivottuihin ääniin lukeutuva rengasmelu on mitäänsanomaton siitäkin huolimatta, että kumien profiili on alhainen (35mm).

Tyylikkäällä tavalla sporttinen

Focus ST miellyttää sporttisine piirteineen myös visuaalisesti. Sisätiloihin on tuotu urheilullista tuntumaa säädettävin Recaro-nahkapenkein, alumiinisine jalkalistoineen ja alumiinisine poljinpinnoin, kojelaudan hiilikuituefektein ja urheilullisella ohjaispyörällä. Recaro-penkkien säätömahdollisuudet sallivat myös leveäharteisemmalle kuljettajalle mukavan ajoasennon. Ulkoisesti räväkkää mutta tyylikästä sporttisuutta tuovat punaiset jarrusatulat, 19 tuuman tummat alumiinivanteet ja luonnollisesti ST-logot. Muihin ST:n varusteisiin lukeutuu mm. parkkitutkat eteen ja taakse, peruutuskamera ja liuta kuljettajaa avustavia älykkäitä teknologioita, kuten törmäyksenväistöavustin, tuulilasinäyttö, pysäköintiavustin sekä liikennemerkkien tunnistus ja ajolinja-avustin. Sisätilojen muotoilultaan ST:tä tosin ei voi luonnehtia hillityn elegantiksi, vaikka onkin suunnittelultaan ja varustelutasoltaan huoliteltu ja silmiä hivelevä. Toisaalta räväkän ulkokuoren kanssa minimalistinen sisätila olisi todennäköisesti tuntunut ristiriitaiselta.

ST-Premium paketissa on saatavilla metallinhohtoiset Performance Blue- ja Orange fury -metallivärit. Oman ST:n saa toki muun värisenäkin tehdasasenteisena valinnaisvarusteena.

Uudessa ST:ssä on tuulilasissa heijastusnäyttö, joka nousee autoa käynnistettäessä kojelaudasta. Näyttö on selkeä, eikä olemassa olollaan häiritse kuljettajaa sen kummemmin, vaan päinvastoin pitää kuljettajan huomion tiessä ja muussa liikenteessä. Penkkien säätömahdollisuuksista huolimatta näytön reuna osuu tosin ehkä hivenen häiritsevästi lyhyemmän kuljettajan näkökenttään. Koeajopäivän aikana tähänkin tekijään ehti tottua.

 • Array
 • Array
 

Yhdistää kaksi maailmaa

Uuden Ford Focus ST:n saa omakseen noin 45 000 eurolla. Ja sen kyllä ottaisi mielellään omakseen – harvoin on mahdollista saada kaikki toivomansa samassa paketissa. Ford Performance on todella onnistunut yhdistämään kaksi maailmaa: arjen ja rata-auton. Lisätilaa havittelevalle Focus ST Wagon tarjoaa tilavan takaronkin.

Koeajetun moottorin kulutukseksi valmistaja ilmoittaa 7.6l/100km (yhdistetty), mutta tähän vaikuttaa luonnollisesti suuresti ajotapa ja valittu ajotila. Sport ja Track Drive- ajotiloissa kulutus lisääntyy high performance-ominaisuuksen vallitessa jo itsessään ajotyylistä riippumatta, kun taas maantieajossa EcoBoost -tekniikka alentaa kulutusta.

Uuden sukupolven Focus ST on pitkäjänteisen ja kuuliaisen kehitystyön tulos. Focus ST:n evoluutio on kehittynyt alun perin vain puolet nykyisestä väännöstä omaavasta ja yksipuolisemmin pelkkään urheilullisuuteen panostavasta autosta, tämän päivän vaatimuksiin miltei täydellisesti vastaavaksi. Focus ST on korkean suorituskyvyn tehopakkaus, jossa myös arkiauton vaatimukset täyttyvät. Evoluutio on tunnetusti jatkuva prosessi vailla päämäärää. Prosessissa suositaan usein eri ominaisuuksien keskivertoa. Focus ST on luonnonoikku, jossa on onnistuttu yhdistämään ominaisuuksien ääripäitä samaan huoliteltuun pakettiin. Jatkoon menee.

Kehuja: Auton sisätilan hiljaisuus, alusta, vaihdelaatikko, kaarreajon ominaisuudet, sporttisuuden ja arkiauton yhdistäminen

Harmituksen aiheita: Tästä autosta on vaikeaa löytää mitään huonoa. Etuvetoisuus toimii tässä paketissa moitteettomasti, mutta Suomen talvea ajatellen neliveto saattaisi olla monia houkutteleva vaihtoehto.

Ford Focus ST 2.3 EcoBoost

Moottori: Iskutilavuus 2300 cm3
Teho: kW (hv) 5500 rpm, 206 (280)
Vääntö:  3000-4000 rpm, 420 Nm
Suorityskyky: Huippunopeus 250 km/h, Kiihtyvyys 0-100 km/h 5,8s
Kulutus- ja päästötiedot:  CO2-päästöt 187 g/km, Yhdistetty 8,2 l/100km
Malin Tverin
Malin Tverin Malin on autoja rakastava akateemikko. Autot nostavat hänen ihonsa kananlihalle. Malinin kaikilla autoilla on ollut nimet ja he ovat olleet perheenjäseniä. Esirakkaus BMW-merkkiin syntyi vuonna 2003 kun Betsy astui Malinin elämään. Tänä päivänä autovalintana on BMW 1-sarjan möreä dieseli, ja haaveena on joskus taas hankkia Can-Am kolmipyöräinen. Toivossa on hyvä elää ja kaikkea voi ajaa koroissa.
Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Ford Focus
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.