Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Toyota bZ4X - Myöhässä mahtavana markkinalle?

Koeajot 20.02.2023

Toyota tippui kelkasta, kun Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz ja monet muut satsasivat sähköautoihin. Aikaa ensimmäisen sähköauton bZ4X:n kehittämiseen oli, tuliko hyvä?

Toyotan aprillipäivänä 2023 väistyvän pääjohtajan Akido Toyodan visiona oli jatkaa hybridiautojen kehitystä ja satsata vetyautoihin. Maailman muutos ja erityisesti sen nopeus kohti ladattavia sähköautoja yllätti yhden suurimmista autonvalmistajista ja lusikka oli otettava kauniiseen käteen.

Lopputuloksena syntyi Toyotan ensimmäinen sähköauto bZ4X, jota myydään myös Subaruna Solterra-nimellä. Muita suoria kilpailijoita ovat muun muassa Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq iV, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Ford Mustang Mach-E ja Tesla Model Y.

Toyota bZ4X on saanut paljon kuraa vajavaisista latausominaisuuksistaan, pienehköstä akuston nettokapasiteetistaan ja erityisesti kovasta sähkönkulutuksestaan talvikelissä.

Latausominaisuuksiin on jo tullut parannus, sillä auton oma laturi oli alkuun vain 6,6 kilowatin tehoinen eli erittäin hidas. Nyt myytävissä autoissa auton oma laturi on normaalimman tehoinen eli 11 kW, jolloin akuston saa kolmivaiheella kotona tai asiointilaturissa täyteen noin 6,5 tunnissa.

Sähköauto bZ4X:n akuston bruttotehoksi Toyota ilmoittaa 71,4 kWh. Se ei kerro nettotehoa eli akun todellista käytössä olevaa kapasiteettia, mutta erilaisissa mittauksissa sen on kerrottu olevan noin 62 kWh.

Vertailuna Volkswagen ID.4:n isommat akuston vastaavat lukemat ovat: Brutto 82 kWh, netto 77 kWh. Pienemmässä: Brutto 55 kWh, netto 52 kWh.

WLTP-toimintamatka 460 kilometriä on vain häilyvä muisto talviajossa

Array

Talvella koeajossa olevan nelivetoisen bZ4X:n 460 kilometrin WLTP-toimintamatkan saavuttaminen on mahdotonta, sillä autossa ei ole akuston esilämmitystä. Kylmässä kelissä kylmästä akustosta ladattu virta vähenee selvästi nopeammin kuin lämpimässä säässä lämpimästä akustosta.

Akusto toki lämpeää ajon aikana, mutta se ei estä kovaa talviajon kulutusta, joka supistaa toimintamatkan helposti 200-300 kilometriin riippuen pakkasen kovuudesta, muista ajo-olosuhteista, ajonopeudesta, ajotavasta jne.

Toinen kritiikkiä saanut asia on, että Toyota on rajoittanut bZ4X:n pikalatauskerrat kahteen 24 tunnin aikana. Siihen on syynä akuston 10 vuoden tai miljoonan kilometrin takuu. Pikalataus kuluttaa akustoa enemmän kuin hidas lataus.

Pikalatauksen rajoittaminen aiheuttaa sen, että sähköautollaan usein talvella yli 500-600 kilometrin päivämatkoja ajava suunannee katseensa muiden merkkien vaihtoehtoihin.

Latausominaisuuksien ja talviajon sähkönkulutuksen osalta Toyota bZ4X ei ole täysosuma. Miten on muiden auton ominaisuuksien laita?

bZ4X on Toyota RAV4:n kokoinen auto

Hyvän vertailupohjan Toyota bZ4X:n kokoon ja tiloihin antaa oman merkin suosittu katumaasturi RAV4. Sähköauto bZ4X on tilojen puolesta samankokoinen kuin RAV4. Tavaratila on hieman pienempi, eikä bZ4X:ssä oli hansikaslokeroa, vaan käyttöohjekirjalle löytyy paikka ilmavan keskikonsolin alahyllyltä.

Ohjaamossa on uutta suunnittelua. Toyota on todennut, että pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Peugeotin mittaristo, joka viety pitkälle eteen, on hyvä ratkaisu. Valintaa ei käy moittiminen, sillä auton pienikokoisen ohjauspyörän kanssa mittaristoa on helppo seurata.

Ajoasennosta saa luontevan, vaikka ohjauspyörään kaipaisi lisää pituussuuntaista säätövaraa.

Keskellä kojelautaa oleva laajakuvalla varustettu kosketusruutu tarjoaa Toyotalle uudenlaista grafiikka ja käyttökokemusta. Ihan hyvää sellaista, vaikka teslamaiseen selkeyteen ja helppouteen on vielä matkaa. Netflixistä, YouTubesta ym. viihdepalveluista puhumattakaan, mutta Toyota ei ole ainoa perinteinen autovalmistaja, jolta puuttuu tämä osaaminen.

Ilmastointia hoidetaan perinteisillä katkaisimilla, joka varmasti miellyttää useimpia Toyota bZ4X:ää harkitsevia kuljettajia. Auton rullamaista vaihteenvalitsinta on nopea ja helppo käyttää.

Takana on kohtuulliset tilat jopa aikuisille, mutta pitkän kuskin taakse ei jää ylimääräistä pituussuuntaista tilaa. Tavaratila on matala ja perusasennossaan maltillisen kokoinen (452 litraa).

 • Array
 • Array
 

Nelivetoinen sähköauto myös huonoihin olosuhteisiin

Toyota painotti lanseerausvaiheessa, että nelivetoinen bZ4X on sähköauto, jolla voi myös ajaa huonoissa olosuhteissa.

Esimerkiksi auton kahluusyvyys on valmistajan mukaan 50 senttiä eli jos mökkitiellä on usein tulvaa keväisin, saattaa bZ4X tarjota hyvän ja turvallisen sähköautovaihtoehdon.

Auto on tarjolla myös etuvetoisena. Silloin keulalla on yksi 150 kW sähkömoottori. Nelivetoisessa mallissa on etu- ja taka-akselilla 80 kW sähkömoottori eli yhteisteho on 160 kW (217,5 hv).

Suomen talvikelissä auton nelivetojärjestelmä toimii nautinnollisen hyvin. Koeajoviikolle saatui todellinen talvimyräkkä ja bZ4X:n kanssa ajaminen oli turvallista, loogista ja helppoa.

Toyota bZ4X.n parasta antia ovatkin erinomaiset ajo-ominaisuudet.

Eli jos lataushommissa on vielä kehitettävää, on heti alusta asti hoidettu ajamisen elementit hyvälle mallille, mikä on ehdottoman hyvä asia.

Toyota bZ4X edustaa parasta Toyotaa ajettavuuden osalta viimeisen 10 vuoden ajalta poislukien sporttinen GR Yaris. Nelivetoisena auto kulkee kuin juna jopa jo mainitussa liukkaassa lumisessa talvikelissä.

Yhteenveto

Toyota bZ4X on hyvä auto ajaa ja se on ihan mainio valinta perheelle, jolla on käytössä kotilataus. Tämä toki pätee useimpien muiden merkkien sähköautoihin, mutta sen tärkeys korostuu bZ4X:n talviajon korkean sähkönkulutuksen takia. Auto ei ole omimmillaan, jos ajaa paljon pitkiä matkoja.

Miten arviomme, pitääkö bZ4X arvonsa? Lyhyellä tähtäimellä kyllä. Pitkällä tähtäimellä eli kymmenen vuoden päästä vuonna 2023 arvioimme, että autolle löytyy kysyntää, mutta toki samat edellä mainitut asiat pätevät, joista tärkein on kotilatausmahdollisuus. Akuston pitkä 10 vuoden tai miljoonan kilometrin takuu sekä Toyotan kestävä maine varmistavat, että kysyntää löytyy myös 10 vuoden ikäiselle Toyota bZ4X:lle.

Kehuja: Ajo-ominaisuudet, asialliset tilat ihmisille, eteenviety mittaristo

Parannettavaa: Talviajon sähkönkulutus, pikalatauksen rajoitukset

Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää

Toyota bZ4X Premium

Moottorit: 2 x sähkömoottori, 80 kW per moottori
Yhteisteho: 160 kW/217,5 hv
Yhteisvääntö: 337 Nm
Huippunopeus: 160 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,9 s
Vetotapa: Neliveto
Yhdistetty sähkön kulutus (WLTP): 16,0-17,9 kWh/100 km
Pikalatausnopeus (150 kW): Nopeimmillaan 0-80 % varaukseen noin 30 min
Asiointi- kotilataus kolmivaiheella (11 kW): Tyhjästä täyteen nopeimmillaan noin 6,5 tuntia
Kantama: 460 km (WLTP)
Akun bruttokapasiteetti: 71,4 kWh
Akun nettikapasiteetti: Ei ilmoitettu virallisesti. Mittauksissa noin 62 kWh.
Mitat (pit/lev/kork): 4690 mm/1860 mm/1650 mm
Omamassa: 1985-2065 kg
Tavaratila perusasennossan: 452 l
Perävaunupaino jarruton: 750 kg
Perävaunupaino jarrullinen: 750 kg
Hinta alkaen: 65 250 euroa
Antti Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.
Myynnissä - Toyota bZ4X
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.