Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Toyota Yaris Hybrid – Vakuuttava pikkuhybridi

Koeajot 24.11.2014

Toyota Yaris on vetäisty isolla kädellä uusiksi. Uusiutuminen kannatti, sillä uusi Yaris on yksi pikkuautoluokan vakuuttavimmista esityksistä.

Uuden Yarisin uumalla näkyvät Toyota-konsernin tuoreimmat muotoilulliset innovaatiot. Se muistuttaa aika tavalla aiemmin uudistunutta Aygoa, jonka leimallisin piirre on keulaa koristava X-muotoilu. Samaa ideaa lainataan myös konsernin toiseen kompaktiin automalliin.

X-tematiikka ei Yarisin kohdalla toistu niin laajasti kuin Aygossa, sillä Toyotan lilliputissa se näkyy muotoilun lisäksi koko konseptissa. Jopa varustelutaso on Aygon kohdalla nimetty x-alkukirjaimella.

Virtaviivaiset linjat

Array

Yarisin muotoilu on virtaviivaista ja paikoitellen aggressiivista. Erityisesti maskin piirteet ovat terävät ja modernit. Etupään helmat tuovat mieleen mm. Audin muotokielen, joten Yaris on kokenut kaivatun piristysruiskeen.

Perän osalta muotoilu muistuttaa läheisesti edellistä kehitysversiota ja se on etuosaan verrattuna arkisemman oloinen. Toisaalta siinä ei ole mitään erityistä vikaa, vaan ilme noudattaa Toyotan nykysuuntausta.

Ulkonäöltään uusittu Yaris on luokkansa persoonallisin vaihtoehto. Se vaikuttaa kokoistaan suuremmalta ja huolellisesti suunnitellulta kokonaisuudelta. Muotoilu on rohkeaa ja Toyota on pitkän tauon jälkeen pääsemässä irti hieman tylsästä muotokielestään.

Sisälläkin on tapahtunut paljon ja Toyota haluaa tavoitella uuden polven Yarisilla uusia tunnelmia ja parempaa laatuvaikutelmaa. Freesaus on onnistunut vaikka pikkuautoluokassa ei sovikaan odottaa Premium-luokan viimeistelyä.

Kookas näyttö ohjaamon kulmakivenä

Erityisen ilahduttavaa on se, että uudesta Yarisista löytyy kookas keskikonsolin näyttö, jonka kautta ohjataan auton viihdejärjestelmää, navigaattoria ja seurataan hybriditekniikan toimintaa reaaliajassa.

Näyttö on hyvän kokoinen ja tuntuu Yarisin kokoisen auton ohjaamossa yllättävän suurelta. Se erottaa Yarisin edukseen monista muista. Näytön toiminta on sulavaa ja intuitiivista, vaikka logiikka löytäminen vaatikin aina pientä opettelua.

Mutta on ohjaamossa kehittämistäkin. Penkkien muotoilu ei ole sieltä sporttisimmasta päästä ja sivuttaistuki saisi olla parempi. Yaris ei missään nimessä ole se malliston sporttisin kärry, mutta ei paremmin tukevasta jakkarasta varmasti haittaa olisi.

Hybridimaailman edelläkävijä

Toyota on viimeisen parin vuosikymmenen aikana käyttänyt paukkunsa hybriditekniikan kehittämiseen. Siksi onkin luonnollista, että bensiini- ja sähkömoottorin yhdistelmä tuodaan myös malliston pienempiin autoihin.

Yaris sai hybridiversiona edellisen kehitysversion kohdalla ja jo koetellusta tekniikasta päästään nauttimaan myös  uusissa kuorissa. Siinä missä Auris ja Prius käyttävät  samaa tekniikkaa, on Yarisin hybridiversio omanlaisensa.

Suurin ero tavallisen kuluttajan näkökulmasta on perinteisempi vaihdevalitsin, joka on peräisin Toyotan automaattimalleista. Priuksen valitsin on futuristisempi, kun Yarisin taas perinteisempi ja helpommin lähestyttävä

Yaris hybridin voimanlähde on 1,5-litraisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä. Priuksessa ja Auriksessa kokoonpano on toisenlainen, sillä bensiinimoottori on 1,8-litrainen. Yaris häviää tehossa isommille malleille, mutta tuntuma on silti kohtuullisen pirteä.

 • Array
 • Array
 

Pistää kiihdytyksessä kampoihin bensaversiolle

Hybridiversio laittaa suorituskyvyssä kampoihin 1,3-litraiselle bensiiniversiolle, mikä tulee varmasti yllätyksenä monelle. 0-100 km/h kiihdytys ottaa aikaa 11,8 s, joten ekoilu ei tässäkään tapauksessa tarkoita yltiölaiskaa luonnetta.

Kymmenen sekunnin ylitys 0-100 km/h kiihdytyksessä ei tietenkään päätä huimaa, mutta Yarisin hybridiversiolla pärjää silti hyvin normaalin liikennevirran mukana. Huippunopeuttakin riittää kotimaan oloihin mukavasti – 165 km/h.

Kovassa kiihdytyksessä bensiinimoottori toimii yhdessä kahden sähkömoottorin kanssa. Moottoritielle liityttäessä järjestelmän teho pitää käyttää kokonaisvaltaisesti hyväkseen ja kaasujalka täytyy todella ojentaa äärimmilleen. Kun haluttu vauhti on saavutettu, kulkee Yaris mukisematta.

Vain pari kilsaa pelkällä sähköllä

Toyotan hybridimalleille on leimallista se, että kyytiä ei pelkällä sähköllä ajettaessa kovin pitkille siirtymille riitä. Yarisin kohdalla täysin sähköllä toimivassa EV-tilassa tuo matka on parin kilometrin luokkaa.

Jo tuo parin virstan taival vaatii sekin melko kevyttä kaasujalkaa, sillä kovempi kaasun polkaiseminen aiheuttaa aina bensiinimoottorin käynnistymisen. Hybridin kohdalla jokainen bensiinikoneen käynnistymiskerta kismittää, sillä se tarkoittaa kulutuksen lisääntymistä.

Hybridin täysimittainen hyödyntäminen vaatiikin hieman uudenlaisen ajotavan opettelua, vaikka säästöä kertyy toki myös silloin kun autolla ajetaan perinteisen bensiinikoneen tavoin. Hybridin kanssa ratkaisevassa asemassa ovat juuri kiihdytykset, jotka syövät eniten energiaa.

Mutta ei hybridiä silti ole mitään syytä pelätä suhteessa polttomoottorikäyttöiseen autoon. Se toimii yhtä sulavasti ja huomaamatta kuin bensiinikonekin. Asiaan vihkiytymätön ei välttämättä edes huomaa ajavansa bensiiniautomaatin sijaan ekopeliä.

Polttomoottorin käynnistyminen nykäisee

Priuksen keulalla oleva moottori on tuttu sen saumattomasta toiminnasta bensiini- ja sähkömoottorin välillä, mutta jostain kumman syystä Yarisin kohdalla yhteispeli ei ole ihan niin sulavaa. Bensiinikoneen käynnistyminen tuntuu Yarisissa yllättävän selvänä nykäisynä.

Bensiinikoneen käynnistymistä ei äänestä juuri kuule, mutta ratissa sen huomaa pienestä tärähdyksestä. Se ei ajoa häiritse, mutta kummastuttaa hieman, sillä suuremmissa malleissa vastaavaa ilmiötä ei huomaa.

Toyota-konsernin pikkuautoluokkaa leima sama kehityssuunta kuin muitakin valmistajia. Yaris nimittäin tuntuu huomattavasti luokkaansa kookkaammalta ja vakaammalta.

Laatuvaikutelma näkyy luonnollisesti myös hinnassa, sillä B-segmentin autoksi Yaris Hybrid on kohtuullisen kallis. Edullisimmalla varustetasolla hinta jää painuu yli 20 000€:n, mikä on tämän hintaluokan autosta kohtuullisen paljon.

Toisaalta pikkuautoluokassa vastaavanlaisia hybridimalleja ei juuri ole tyrkyllä, joten tämä huomioiden kohtuullisen korkeaa hintaa voidaan pitää perusteltuna.

Vaikka Yaris on pienehkö auto, ei sitä huomaa ajossa. Kyyti on sekä kaupungissa että maantiellä vakaata. Lisäksi Toyotan pikkuauto on ilahduttavan hiljainen. Moottorin äänimaailmaa on pyritty eristämään ohjaamosta tehokkaasti, eivätkä rengasäänetkään häiritse liikaa.

Tuomas Rajala

Kehuja: taloudellisuus, ajo-ominaisuudet, hybriditekniikka, ulkonäkö

Parantamisen varaa: korkeahko hinta

Toyota Yaris Hybrid Active:

Moottori (bensiini/sähkö): 4-sylinterinen, 1497 cm3 bensiinimoottori / sähkömoottori
Teho (bensiini/sähkö): 74 hv (55 kW) @ 4800 rpm / 60 hv (45 kW)
Vääntö (bensiini/sähkö): 111 Nm @ 3600-4400 rpm / 169 Nm
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 11,8 s
Vetotapa: Etuveto
Vaihteisto: Sähköisesti ohjattu portaaton e-CVT-vaihteisto
Kulutus (yhd): 3,3 l / km
CO2-päästöt: 75 g /km
Mitat (pit/lev/kork): 3950mm/1695mm/1510mm
Paino: 1085 kg
Tavaratila: 286 l
Koeajoauton hinta: 20 984€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Toyota Yaris
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.