Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Volkswagen Amarokin paluu

Koeajot 28.12.2022

Volkswagen Amarokin valmistus loppui vajaat pari vuotta sitten. Odottelun aika on nyt ohi, kun Volkswagen tuo markkinoille täysin uuden Amarokin.

Vaikka Amarok on täysin uusi, niin päällisin puolin kuin ohjaamon sekä moottorin osalta, on jatkumo edelliseen malliversioon havaittavissa. Pituutta on tullut lisää kymmenen senttimetriä muiden mittojen pysyessä kutakuinkin ennallaan. Se ja etupään uusi muotoilu tekevät uudesta Amarokista edeltäjäänsä siromman näköisen. 

Volkswagen Amarokin ensimmäistä sukupolvea valmistettiin Saksassa vuosina 2010–2021 yli 830 000 kappaletta. Vuonna 2016 nokalle esiteltiin V6-dieselmoottori. Neljäsylinterinen malli jäi tuolloin pois valmistusohjelmasta, mutta nyt sellainen tekee paluun V6:n rinnalle. Uutta Amarokia tullaan jatkossa valmistamaan Etelä-Afrikassa, Johannesburgin läheisyydessä. Samalta tuotantolinjalta syntyvät myös Ford Rangerit. Ero Amarokin ja Rangerin välillä on kuitenkin selkeä, niin ulkomuodossa kuin sisustuksessa, vaikka samasta synnytyssairaalasta tulevatkin. Uuden Amarokin tuotekehitys on saksalais-australialaista yhteistyötä. Volkswagen Amarok on kokonsa puolesta B-segmentin pickup, ja se on valmistajansa mukaan premium-luokan avolava-auto, mistä kielivät hyvin henkilöautomaiset ja hiljaiset sisätilat. 

 

Pientä kasvua 

Siro ei välttämättä ole se oikea sana kuvaamaan lähes 2,5 tonnin painoista autoa, mutta aikaisempaan Amarokiin verrattuna se tulee vääjäämättömästi mieleen. Auto on siis saanut 10 senttimetriä lisämittaa kokonaismitan ollessa nyt 5 350 millimetriä. Akseliväli on kasvanut 173 millimetriä, mikä näkyy lisätilana ohjaamossa. 

Automuotoilussa osataan aina uuden malliversion myötä saada aikaisempi malli näyttämään todella vanhalta, ja Amarokin kohdallakin se pätee. Ero on hienoinen, mutta kuitenkin selvästi havaittavissa. Amarokiksi uutuuden tunnistaa lievästi kulmikkaista pyöräkoteloista edeltäjänsä tavoin. Pyöräkaaria kiertää nyt musta, muovinen reunalista, joka poimii suurimmat kivisuihkut. 

Keulan muotoilu keventää osaltaan olemusta. Ajovalot ovat ohuemmat ja kaksivärinen maski tehostaa vaikutelmaa. Keulaan on loihdittu väreillä X-kuvio, joka sekin ”kaventaa lantiota” muotimaailmasta tutulla tavalla. Ajovalot ovat aina led-tyyppiset.  

Takapäähän keveyttä on saatu aikaan kapeammilla takavaloilla ja ison Amarok-logon upotuksella perälautaan. Suomen oloja ajatellen Amarokissa takavalot eivät harmillisesti pala päivävaloja käytettäessä. 

Työkalukin 

Hienostuneesta ulkomuodostaan ja tyylikkäästä sisustuksestaan huolimatta uusi Amarok on varsin vanttera työjuhta. Lavalle mahtuu eurolava poikittain. Kantavuus on maksimissaan 1,2 tonnia ja suurin sallittu perävaunumassa on 3,5 tonnia. Staattista kattokuormaa sallitaan 350 kilogrammaa. Ajettaessa kattokuormaa saa olla maksimissaan 85 kilogrammaa. Näillä eväillä esimerkiksi koneurakoitsija saa paljon tavaraa kerralla vähän hankalammassakin maastossa sijaitsevalle työmaalleen. Vetotapa on jatkuva neliveto. 

Kiperiä paikkoja varten on käytössä niin sanottu hidas neliveto ja takapään tasauspyörästön lukko. Vaihdot ja kytkennät vetotapojen välillä tapahtuvat kevyesti sähköisen kiertokytkimen avulla. Maavara on kasvanut hieman ollen nyt 237 millimetriä. Kahluusyvyyttä on sen sijaan tullut reilusti lisää, nyt 800 millimetriä, ennen 500. 

Vain dieseleitä 

Suomeen tuotavissa malleissa on aina turbodieselmoottori. Vaihtoehdot ovat kaksilitrainen ja neljäsylinterinen Euro 6 -malli 205 hevosvoiman teholla (151 kW) ja 500 newtonmetrin vääntömomentilla tai kolmen litran V6, josta tehoa saadaan 240 hevosvoimaa (177 kW) 600 newtonmetrin vääntömomentilla. Molemmat moottorit täyttävät Euro 6 -päästövaatimukset. Moottorit ovat nekin täysin uutta tuotekehitystä. Tuotanto-ohjelmaan kuuluu myös muutama pienempitehoinen diesel sekä malliston kärkipäähän sijoittuva, neljäsylinterinen ja 2,3-litrainen bensiinimoottori 302 hevosvoiman teholla. Ne eivät kuitenkaan kuulu Suomen tuontiohjelmaan, ainakaan toistaiseksi. 

Suomeen tulevissa autoissa on aina 10-portainen automaattivaihteisto. Näinkin runsas vaihteiden määrä takaa tasaisen ja rauhallisen vedon maastossa, jota vielä parantaa hidas neliveto -asetus. Maantieajossa vaihteiden vaihtumista tuskin huomaa. Äänimaailmakaan ei sitä kerro. Vaihteet vaihtuvat nöyrän hiljaisesti kovissakin kiihdytyksissä. Suorituskyky on linjassa auton painoon ja tehoon nähden. Raketti ei Amarok ole, mutta ei sillä jalkoihinkaan jää. Perävaunun vetoa ei koeajon yhteydessä päästy kokeilemaan, mutta tuntuma antaa osviittaa hyvin helposta ja vakaasta vaunun vedosta. Ajamisen mukavuutta ja turvallisuutta parantaa osaltaan runsas avustavien järjestelmien määrä, yhteensä yli 20 kappaletta erilaisia toimintoja.  

Henkilöautomainen 

Ohjaamon puolella vallitsee hyvin tyylikäs ja laadukkaasti viimeistelty ilmapiiri. Korkeus- ja etäisyyssuunnassa säädettävä ohjauspyörä on sopivan paksu ja ”tahmea”. Mittaristo on digitaalinen ja siihen voi valita erilaisia näkymiä. Malliversiosta riippuen mittariston koko on 8 tai 12 tuumaa. Keskikonsolin näkymiä hallitsee 10- tai 12-tuumainen, pystyasentoon sijoitettu kosketusnäyttö nykytrendin mukaisesti. Se toimii auton moninaisen infotainment-järjestelmän käyttöliittymänä. Paljon toimintoja ja asetuksia on pakattu vain kosketusnäytön kautta hoidettavaksi, mutta ei kaikkea. Yleisimmille toiminnoille on jäljellä vielä ”oikeita” kytkimiä, myös ohjauspyörässä. Ne ovat onneksi perinteisiä tunnokkaita painonappeja, eivätkä niitä Volkswagenin sähköisissä ID-malleissa käytettyjä hipaisukytkimiä. Järjen voitto, voisi sanoa. 

Ylemmän varustelutason malleissa on Harman Kardonin audiojärjestelmä, joka antaa varsin tuhdit soundit. Samoin sähkösäätöiset istuimet kuuluvat tuolloin varustepakettiin ja istuinmateriaalit ovat paksua nahkaa. Säilytystilaa ei pikkusälälle liiemmin ole, eipähän sitä sitten kerry kaukaloihin. Toki isot ovitaskut löytyvät joka ovesta ja hansikaslokero, jonka yläpuolella on toinenkin kannellinen lokero. Sähkövirtaa on hyvin tarjolla erilaiselle elektroniikalle. Edessä on 12 voltin tupakansytytinpistorasia sekä usb-a- ja usb-c-liittimet. Älypuhelin yhdistyy tietysti Bluetoothilla auton järjestelmään. Takajalkatilassa on lisäksi toinen 12 voltin tupakansytytinpistorasia sekä 230 voltin vaihtovirtapistorasia. Siitä saadaan virtaa maksimissaan 150 watin teholla, joka riittää hyvin esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai erilaisten akkukäyttöisten mittalaitteiden ruokintaan. 

Kaksipaikkainen DoubleCab 

Väliotsikon malli tulee varmasti olemaan se Suomen myydyin versio. Maahantuoja K-Auto Oy on jo vahvistanut, että Suomeen tuodaan vain neliovisia DoubleCab-malleja. Tehtaan linjalta ne syntyvät viisipaikkaisina, mutta kiitos väliaikaisen autoverotuksemme, kertyy takapenkeille sen verran hintaa, että ne tulevat jäämään pois useimpien varustelistalta. Voi myös todeta, että onneksi tämä takapenkkien poisjättö on mahdollista. Muutoin hyvin varusteltu Amarok olisi harvinainen näky teillämme. Toisaalta penkkien poisjäämisen myötä taakse saadaan runsaasti lukollista ja lämmintä säilytystilaa. Lavalla on reilusti tukevia lenkkejä kuorman sidontaa varten. Kiinteä vetokoukku on aina vakiona Suomeen tuotavissa malleissa.

Suomen tuontiohjelma 

Kuten jo aikaisemmin todettua, Suomeen tullaan tuomaan kahta eritehoista moottoriversiota. Varustelutasoja on alun perin tarjolla viisi, joista kolmea ylintä saadaan Suomeen. Ne ovat Life, PanAmericana ja Aventura. Koeajot tehtiin PanAmericana- ja Aventura-malleilla, joten kokemukset perustuvat niihin. Suomeen tuotavissa malleissa on, Life-versiota lukuun ottamatta, aina myös astinlaudat, jotka antavat hillittyä jykevyyttä ulkonäköön.

Uusi Amarok esiteltiin joulukuun alussa ja hinnasto julkaistiin jouluviikolla. Hinnasto on luettavissa Konepörssin verkkosivulla www.koneporssi.com tämän artikkelin verkkojulkaisun yhteydessä. Ennakkomyynti on jo alkanut. Uusia Amarokeja on luvassa Suomen teille ennen kesää.     

 

Esa Suominen
Esa Suominen on Konepörssi-lehden toimittaja. Hänellä on pitkä kokemus työkoneiden parissa, sekä kyltymätön kiinnostus kaikkeen pörisevään. Vapaa-ajatkin kuluvat teeman mukaisesti; moottoripyöräillen, -veneillen ja mönkijällä puita metsästä ajellen mitä nyt kaivukoneen hytistä ulos ehtii. Autotkin ovat Esan sydäntä lähellä siinä missä monien muidenkin suomalaismiesten. Pakettiautojen koeajot sopivat näin miehen toimenkuvaan erinomaisesti.
Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Volkswagen Amarok
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Sama tunnus käy kaikkiin Alma Ajo -palveluihin.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai mobiilimaksuna.

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

 

Tämä jotuu yleensä siitä, että automalli on niin harvinainen, ettei hinnoittelutietoa ole riittävästi tarkan arvion antamiseksi.

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.