Volkswagen Polon uusin versio julkistettiin vuonna 2017. Nyt ulos tuleva Polo on siis facelift, jossa entuudestaan hyvää autoa on veistelty hieman paremmaksi.
Suurimmat uudistukset ulkoa löytyvät keulasta, jonka ilme on entistä dynaamisempi. Puskurit on muotoiltu uusiksi ja valot uudistuneet. Lopun kaiken muutos on melko maltillinen, mutta silti riittävä siihen, että uudistumisesta voidaan puhua.
Takaa katsottuna tunnistettavin elementti ovat uudistuneet takavalot, jotka ovat aiempaa leveämmät. Se tuo perään sopivasti dynaamisuutta ja massiivisuutta. Pieni yksityiskohta tekee tyylillisesti paljon.
Vaikka uudistukset ovat pieniä, samaan hengenvetoon on todettava, että Polon viimeisin iso päivitys nosti automallin kertaheitolla uudelle tasolle. VW:n kompaktimalli näytti, että B-luokan automallit voivat tarjota reippaasti tilaa ja nousta jopa perheauton statukseen.
Polon imussa myös muut pikkuautomallit kasvoivat uudelle metriluvulle. Monella tapaa voidaan sanoa, että Polo ja kumppanit ovat nousseet melkein Golf–Auris–Focus luokkaan sisätiloiltaan.
Samaa voidaan toki sanoa myös ajettavuudesta. Enää tämän luokan automallien kohdalla ei tarvitse kärsiä rimpulamaisesta ajokokemuksesta. Polo käyttäytyy maantiellä tukevasti.
Uutta elektroniikkaa ohjaamoon
Sisätiloissa kehitystä on tapahtunut mittaristossa ja keskikonsolin näytössä. Polossa on varustetasosta riippuen joko 6” tai 9” kosketusnäyttö. Näytön kautta ohjaillaan äänentoistoa ja muita toimintoja.
Myös mittaristosta on tullut digitaalinen. Varustetasosta riippuen se on joko 8” tai 10”. Pienempi diginäyttö vaikuttaa siltä, kuin se olisi reväisty muutaman vuoden takaisesta Toyota-mallista ja suurempi on tuttu Volkswagenin isommista sarjoista.
Kahdesta mittaristovaihtoehdosta isompi on aivan eri tasolla pienemmän version kanssa. Hinnat alkaen –mittaristo on niin köpöisen näköinen, että melkein huvittaa. Toki infot se tarjoilee samalla tavalla kuin kalliimpi versiokin.
Kuskin paikalla Polo tarjoaa hyvän ajoergonomian. Kuten todettu, sisätilat ovat hyvän kokoiset ja sen tuntee myös kuskin näkökulmasta katsottuna. Polon ratissa istuu mielellään.
Bensaa tai kaasua
Koeajetun auton voimanlähde on malliston ujoin bensaturbo. 95-heppainen ja litran tilavuudella siunattu moottori ei tarjoa tulta tai tappuraa, vaan taloudellista kyytiä.
Vaihteisto on 7-vaihteinen DSG ja sen toiminnassa ei ole moitteen sijaa pienelläkään moottorilla. Se hyödyntää 175 Nm:n väännön täysimittaisesti ja on itse asiassa järkivalinta piskuisen voimanlähteen kaveriksi.
Poloon on saatavilla myös hieman ponnekkaampi 110-heppainen moottori, jonka hankkimista kannattaa harkita vakavasti. Lisähevoset tekevät hyvää suorituskyvylle ja melko varmasti myös reaalimaailman kulutukselle.
Jos liikkeellä ollaan todella tiukalla budjetilla, voi pellin alle napata myös litraisen vaparimoottorin, jonka 80 hevosta tuskin aiheuttavat kovin massiivisia ilontunteita. Toisaalta jos autoltaan ei kaipaa suorituskykyä, voi se olla oiva valinta.
Polo tarjoaa jotain myös tehonnälkäiselle kuskille. Polo GTI nimittäin paukauttaa peliin 207 hevosvoimaa ja 320 Nm. Noilla luvuilla pikkuautosta kuoriutuu varsin rivakka peli. Reilut 1300 kiloa painava pikkusportti kiihtyy sataseen 6,5 sekunnissa.
Poloon ei ole saatavilla hybriditekniikkaa, mutta ympäristötietoiselle on tarjolla maakaasulla kulkeva TGI. 90 hevosvoimaa tuottava moottori tupruttaa bensiiniä vähemmän ja etenkin biokaasulla ajettaessa ympäristöjälki on äärimmäisen pieni.
Tämän kokoluokan autojen kompastuskivi on tavaratilan koko. Polo nielaisee sisuksiinsa 333 litraa tavaraa. Määrä ei ole järin suuri, mutta toisaalta katumaastureihin tottuneelle kansalle tämä ei ole kovin suuri kauhistus. Niissäkään konttien tilavuudet eivät päätä huimaa.
Tuomas Rajala
Kehuja: ajettavuus, moottori lukemiaan parempi, tyylikäs ulkonäkö, sisätilat
Parantamisen varaa: tyylitön mittaristo, pieni tavaratila