Volkswagen Sharan – Lapsiperheen unelmasukkula

Koeajot 15.08.2016

Volkswagen Sharan on yksi lapsiperheen halutuimmista automalleista. Muhkeat sisätilat venyvät jopa seitsemän matkustajan tarpeisiin.

Maltillisesti päivittynyt Volkswagen Sharan on ulkonäöltään ja muhkeilta sisätiloiltaan pääosin ennallaan.  Suurimmat uudistukset kohdistuvat tehokkaampiin dieselmoottoreihin sekä hyvin kattavaan turvavarustevalikoimaan.

Volkswagenin suurin tila-auto Sharan on ollut koko parikymmentä vuotta kestäneen historiansa aikana varmasti yksi halutuimmista suurperheen kuljettimista, mitä markkinoilta löytyy. Sharanin ensimmäisen sukupolven mallia valmistettiin yhteistyössä Fordin ja Seatin kanssa. Ford Galaxy ja Seat Alhambra jakoivat Sharanin kanssa saman perusrakenteen ja osan tekniikastakin.

Ford irtaantui yhteistyöstä 2000-luvun puolivälin paikkeilla ja ryhtyi valmistamaan Galaxya oman konseptin mukaan. Seatin ja Volkswagenin konsernin sisäinen yhteistyö on ymmärrettävästi jatkunut näihin päiviin saakka. Volkswagenilla on ilmeisesti vuosien varrella todettu tuotteen olevan riittävän hyvä, sillä Sharanin kohdalla malliuudistukset ovat harvinaista herkkua.

Korkea varustetaso, korkea hinta

Array

Nyt päivitetty malli on esitelty vuonna 2010 ja se edustaa Sharanin kolmatta sukupolvea. Kohtuullisesta iästä huolimatta Sharan tuntuu edelleen nykyaikaiselta autolta ja tilaratkaisut ovat erittäin toimivia. Sharanin valttikortti, suuret ja muunneltavat tilat sopivat isolle perheelle kuin nakutettu. Pituutta autolla on 4854 mm ja akseliväliäkin yli 2,9 metriä, joten näistä mitoista sisätilat saa väkisinkin osansa.

Kaupunkiajettavuudeltaan Sharan ei juuri kokonsa takia ole mikään nautintojen keidas, mutta Comfortline-varustetasosta eteenpäin vakiona löytyvä pysäköintiavustin helpottaa tilannetta huomattavasti. Koeajettu versio edusti malliston vaurainta Highline-varustetasoa ja löytyipä siitä lisävarusteitakin reilulla kuudella tonnilla. Perheenisän näkökulmasta katseltuna mukana ei ole mitään turhaa, mutta lompakon uumeniin vilkaistessa mieli saattaa muuttua.

Korkeimmalla varustetasolla ja lisävarusteilla ladattuna Sharanin hinta on melko suolaista purtavaa. Uuden Sharanin hinnat alkavat reilusta 46 000 eurosta veroineen, mikä tuntuu vielä kohtuulliselta. Highline-version hinta lisävarusteineen nousee helposti yli 60 000 euron, joka on melko rutkasti rahaa. Kilpailijoihin, kuten Seat Alhambraan ja Ford Galaxyyn nähden hinnoittelu on kuitenkin linjassa.

Turvallista matkantekoa

Toki rahalle saa myös vastinetta varustelun ja laadukkaan kokonaisuuden kautta. Sharanissa, kuten Volkkareissa yleensäkin, sisätilojen laadukkuus näkyy ja tuntuu saksalaisen tiukkana asiallisuutena. Muotoilulla tai väreillä ei VW:llä hullutella, vaan kaikki on juuri siinä missä niiden insinöörin mielestä pitää olla. Ja eipä siinä, kyllä asiantuntuja hommansa on osannut. Sharanin ergonomiasta ei pahemmin moitittavaa löydy.

Turvallisuuteen uudessa Sharanissa on kiinnitetty erityistä huomiota. Ikkunoiden turvaverhot ovat kaikilla kolmella istuinrivillä, mikä on varsinkin isoikkunaisessa tila-autossa tarpeellista. Isofix-kiinnityspisteet löytyvät niin keskiriviltä kuin takaakin ja lisävarusteinen keskirivin reunapaikalle integroitu turvaistuin osoittautui erittäin helppokäyttöiseksi.

Vakionopeussäädin on mukautuvaa mallia ja sen yhteydessä toimii ympäristönvalvontajärjestelmä. Systeemin tarkoituksena on suorittaa automaattinen hätäjarrutus, jos kuljettaja ei reagoi törmäysvaaraan. Monitörmäysjarrutus taas pyrkii minimoimaan lisätuhot ensimmäisen törmäyksen jälkeen ja katvealueen valvonta huomioi myös risteävän liikenteen auton takana.

Ajovalot ovat Highlinessa mukautuvat Bi-Xenonit, joissa on myös kaukovaloautomatiikka. Päiväajovaloissa luotetaan LED-tekniikkaan. Ilmastointi on kolmialueinen ja takatiloissa on oma lämmitys- ja ilmastointiyksikkönsä. Varusteita löytyy loputtomalta tuntuvan listan verran, mutta arkipäivän käyttöä helpottavat jalan heilautuksella avautuva takaluukku, sähköisesti esiin vapautettava vetokoukku sekä sähköllä toimivat liukuovet ovat sieltä käytännöllisimmästä päästä.

Pientä piristystä konehuoneessa

Sharanin moottoripaletti on kokenut muutoksia sikäli, että bensakonetta ei autoon ole enää tarjolla. Maahantuoja on jättänyt sen pois vähäisen kysynnän takia. Valikoimassa on siis kaksi eritehoista dieseliä, 2-litraisia kumpikin. Moottorit ovat saaneet kumpikin kymmenkunta lisähevosvoimaa ja myös päästöt ovat pienentyneet. Tehovaihtoehdot ovat nyt 150 tai 184 hevosvoimaa ja vaihteisto on aina 6-vaihteinen, joko manuaali tai DSG-automaatti. Myös 4Motion neliveto on saatavilla Sharaniin.

Koeajo-auto oli varustettu 150 heppaisen moottorin ja 6-vaihteisen DSG:n yhdistelmällä. Mylly kuljettaa Sharania kohtuullisen hyvin. Pienissä nopeuksissa meno on jopa sähäkkää, mutta maantiellä reilun 1800 kilon paino alkaa vaatia verojaan. Vaihteisto toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta DSG:lle ominainen viipyily esim. risteyksestä liikkeelle lähtiessä on edelleen tallella. Vauhtiin päästyä vaihteet vaihtuvat huomaamatta ja nopeasti.

Vaihteistosta löytyy nyt löpöä säästävä rullaustoiminto, joka heittää vaihteen vapaalle, kun kaasun nostaa matkavauhdissa ylös. Polttoainetta Volkkari hörppäsi painavalle autolle kohtuulliset 6,5 litraa sekalaisessa ajossa. Pidemmällä matkalla Sharan on elementissään ja pitkä akseliväli tuo mukanaan luontaista rauhallisuutta liikehdintään. Volkkari etenee suuntavakaasti eikä ohjaamiseen tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota.

Tilaa riittää ja vähän meluakin

Matkustusmukavuus on erittäin hyvin kohdallaan lukuun ottamatta rengasmelua, joka nousee moottoritievauhdeissa melko hallitsevaksi. Isossa matkustamossa ääni kaikuu yllättävän kovana, vaikka alla ei mitään ylimatalia renkaita olekaan. Vitsaus on ikävän yleinen milteipä automerkistä tai mallista riippumatta.

Tilaa Sharanissa riittää odotusten mukaisesti. Etupenkeillä ajoasennon saa kohdalleen penkkien lukuisten säätöjen ansiosta. Asento on tila-automaisen pysty ja varsinkin penkin laaja korkeussäätö ilahduttaa pienikokoisempaa kuljettajaa. Keskirivillä jokaista penkkiä pystyy erikseen liikuttamaan pituussuunnassa ja myös selkänojan kaltevuutta voi säätää.

Takimmaisille penkeille mahtuu istumaan aikuinenkin, mutta parhaimmillaan se on lasten käytössä. Takimmainen rivi tuntuukin olevan kaikkein suosituin paikka ipanoiden keskuudessa, luonnollisesti kun valvova silmä on tällöin mahdollisimman kaukana. Kun takimmaiset penkit ovat käytössä, tavaratilaa on tarjolla 267 litraa.

Tila ei pienimmässä asennossaan häikäise, mutta tarvittaessa tilan saa helposti laajennettua melkein 2300 litraan saakka. Istuimien kippaaminen on tehty erittäin helpoksi ja penkit kaadettuina lattia on aivan tasainen. Pienemmille tavaroille matkustamosta löytyy erilaisia lokeroita ja laatikoita varmasti kymmeniä, joten kaikki mahdollinen tila on valjastettu hyötykäyttöön.

Volkswagen Sharan on ominaisuuksiltaan varmasti monenkin perheen unelma-auto. Tilaa on riittävästi ja sen muunneltavuus on erittäin helppoa. Kaupunkiajossa iso auto ei ole parhaimmillaan, mutta maantiellä meno maistuu. Sähkötoimiset liukuovet ehkäisevät tehokkaasti parkkipaikkakolhuja, kun innokas pikkuväki ampaisee takaovista ulos. Koostaan ja painostaan huolimatta kulutus on kohdallaan eikä ajo-ominaisuuksistakaan löydy moitittavaa. Jatketaan siis unelmointia.

Sami Puskala

Kehuja: tilat ja niiden muunneltavuus, taloudellisuus, turvavarustelu

Parantamisen varaa: rengasmelu moottoritievauhdeissa

Volkswagen Sharan 2,0 TDI 110 kW DSG:

Moottori: Nelisylinterinen, 1968 cm3 dieselmoottori
Teho: 150 hv (110kW) / 3500 rpm
Vääntö: 340 Nm / 1750-3000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,3 s.
Huippunopeus: 198 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
Vetotapa: Etuveto
Kulutus (yhd.):  5,2 l / 100km
CO2 päästöt: 137g/km
Mitat (pit/lev/kork): 4854mm/1904mm/1720mm
Akseliväli: 2920 mm
Tavaratila: 267-2297 l
Omapaino: 1843 kg
Hinta alkaen: 46 640€
Koeajoauton hinta: 61 452€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

Nettiauton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - Volkswagen Sharan
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

Syötä rekisterinumero

Syötä alla olevaan kenttään käytetyn auton rekisterinumero, josta haluat hinta-arvion.
Hinta 8 € - Voit maksaa Hinta-arvion tekstiviestillä tai verkkopankkimaksuna

Tulosta/tallenna Hinta-arvio

Hinta-arvion lähettäminen sähköpostiin

Kirjoita alle sähköpostiosoite, jonne haluat lähettää Hinta-arvion PDF-tiedostona. Voit kirjoittaa useampia osoitteita erottamalla ne pilkulla.

 

,

, cm3, kW

Hinta-arvion tarkkuus /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

Kirjaudu sisään, tai anna saamasi PIN-koodi

TAI
anna PIN-koodi

 

 

Paikallinen autokauppias on kiinnostunut tästä kohteesta:

Yhteystietosi

Nettiauto tekee yhteistyötä paikallisten autoliikkeiden kanssa ja auttaa sinua tekemään helpot ja nopeat autokaupat. Jätä yhteystietosi lomakkeelle ja välitämme tietosi yhteistyökumppaneillemme. Yhteystyökumppanimme voivat olla sinuun yhteydessä, mutta yhteystietojasi ei luovuteta suoramarkkinointiin.

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

 

Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.