Volkswagen Tiguan on ollut vuonna 2007 markkinoille tulleesta ensimmäisestä sukupolvesta lähtien suosittu katumaasturi Suomessa. Nyt faceliftattu ja PHEV-versiolla päivittynyt toisen sukupolven Tiguan tuli myyntiin vuonna 2016.
Tiguanin vahvuuksia ovat olleet hyvä ja vakaa ajettavuus, erinomainen ohjaustuntuma ja luokassaan isot tilat.
Kilpailukenttä on laaja sekä runsas
Kilpailu on kuitenkin kovaa. Samassa luokassa Tiguanin pahimmat kilpailijat ovat Toyota RAV4 ja Ford Kuga.
Hieman Tiguania ja sen kovimpia kilpakumppaneita pienempiä sekä Suomessa suosittuja katumaastureita tai crossovereita ovat Nissan Qashqai, Toyota CH-R, Kia Niro ja Hyundai Tucson.
50 kilometriä sähköajoa
Volkswagen Tiguan PHEV tarjoaa optimiolosuhteissa jopa 50 kilometrin sähköajon. Akuston lataaminen tyhjästä täyteen kestää kotona töpselistä 7 tuntia (1,8 kW) ja tuplat nopeammassa ns. asiointilatauksessa 3,5 tuntia (3,6 kW).
Kesäkelissä, kaupunkiolosuhteissa ja säästeliäästi ajava kuski voi päästä lähelle 50 kilometrin sähköistä kantamaa tai jopa yli, mutta kylmässä kelissä sähköinen kantama jää paljon pienemmäksi.
Sähköisen toimintamatkan pituuteen vaikuttaa hyvin moni asia, kuten ajotyyli, ilman lämpötila, ajettava reitti, tienpinta ja paljonko on ihmisiä ja tavaraa kyydissä.
Volkswagen Tiguan PHEV on aina etuvetoinen
Pienen pettymyksen Tiguan PHEV tarjoaa vanhoille Volkswagen Tiguanin kuskeille, sillä auto on etuvetoinen. Perinteisesti moni suomalainen on ostanut Tiguanin nelivetoisena.
Toinen tinkimisen paikka on tavaratila. Auton ajoakusto sijaitsee takaistuimen alla ja bensatankki on tavaratilan alla, joten pohjan alla ei ole tarjolla lisätilaa.
Tavaratilan koko on tippunut PHEVissä normaalin Tiguanin ilmoitetusta 615 litrasta 476 litraan.
Volkswagen Tiguan Allspace ei ole enää tarjolla Suomessa
Kolmas muutos faceliftin myötä on, että nyt Tiguanin hinnastossa ei ole enää tarjolla pidemmän akselivälin 7-paikkaisen version tarjoavaa Allspace-vaihtoehtoa.
Jos siis kaipat pidempää Tiguania pitää sellainen ostaa käytettynä tai sitten on tyydyttävä sisarmalleihin Skoda Kodiaqiin tai Seat Tarracoon.
VW Tiguan PHEV lähtee liikkeelle sähköllä
Monesta muusta ladattavasta hybridistä poiketen Tiguan PHEV lähtee aina liikkeelle sähköllä, jos vain sähköä on edes hiukkasen jäljellä akustossa. Yleisesti moni lataushybridi lähtee liikkeelle hybriditilassa.
Auton navigaattorin käyttäminen matkalla kuin matkalla on fiksua, sillä silloin järjestelmä pyrkii optimoimaan sähkön käytön ja kulutuksen. Jos esimerkiksi reissun loppupäässä on kaupunkiajoa, Tiguanin “aivot” säästää sähkö matkan aikana kaupunkiajoa varten.
Ajossa Tiguan PHEV on mainio auto. Ohjaus on mallia erinomainen ja alusta tarjoaa saksalaisen vakaata sekä jämäkkää kyytiä.
GTE-napilla kaikki tehot käyttöön
Auton 245-hevosvoiman yhteisteho tarjoaa tarvittaessa vauhdikasta kyytiä, mutta sen varmistamiseksi on syytä painaa GTE-nappia. Se varmistaa, että kaikki tarjolla olevat hevoset laukkaavat sen minkä pääsee.
Hybridijärjestelmän kytkeytymisen sähköltä bensalle huomaa, mutta nykäys ei ole häiritsevä. Kaiken kaikkiaan Tiguan PHEV tarjoaa korkeatasoista ajomukavuutta.
WLTP-mittauksessa yllettyyn 1,6 l/100 km kulutukseen pääsee, jos autoa lataa ahkerasti. Se käytännössä vaatii ainakin päivittäisen kotilatauksen. Se toki on ladattavissa hybrideissa mielestäni ehdoton juttu, jotta auton monipuolisen tekniikan saa mahdollisimman hyvin hyötykäyttöön.
Yhteenveto
Käytännössä Tiguan PHEVin tavaratilan pienentymistä ei huomaa, jos ei ole tottunut jättimäiseen tavaratilaan. Ajaminen autolla on korkeatasoista ja ahkera lataaja saa kulutuksen tippumaan todella mataliin lukemiin.
Toimittaja ja kuvaaja: Antti Liinpää
Kehuja: Hyvä ja mukava auto ajaa, tehoa löytyy GTE-napilla mukavasti mm. ripeisiin maantieajon ohituksiin, hyvät tilat, erinomainen ergonomia kuskin paikalla, mainio ErgoActive-erikoisistuin laajoin säätövaroin
Parantamisen varaa: Hybridijärjestelmän viritykset nipsaisevat tavaratilasta noin 150 litraa, sähköinen kantama jää talvikelissä vaatimattomaksi