Alfan tehomallin resepti on seuraava: Otetaan Ferrarin V8-moottori ja pienennetään sitä kahden sylinterin verran. Pultataan kylkeen kaksi turboahdinta ja tungetaan kokonaisuus nelioviseen sedaniin. Mitä siitä syntyy? Silkkaa ihanuutta.
Kun Alfa Romeo alkoi suunnittelemaan supersedaniaan, oli se varsin tosissaan. Parissa vuodessa piti saada aikaan auto, joka saisi muiden valmistajien tehopakkaukset näyttämään putkiviritteisiltä tuhnuilta. Tiimi onnistui tavoitteessaan, sillä kilpailijat jäävät tehossa ja fiiliksessä kauas taakse.
Ferrarin pajalla valmistettu moottori on 2,9-litrainen V6, jonka teholukemat vakuuttavat: 510 hevosvoimaa ja 600 Nm. Sataseen mennään 3,6 sekunnissa ja huiput ovat 307 km/h. Ja tämä kaikki siis neliovisella sedanilla.
Paikaltaan sataseen kiihdyttäminen alle 4 sekunnissa vaatii muutamia toistoja. Äkkiseltään rattiin hyppäävä huomaa pian, että Giulia Q keskittyy lähinnä sutimiseen.
Äkkiväärä, kiivas ja kolkko
Hirvittävän moottorin lisäksi Quadrifoglion hyvyys perustuu erinomaiseen alustaan ja vertaansa vailla olevaan ohjaustuntumaan. Ohjaus on tarkin mitä on koskaan tullut ajettua. Ohjaus on nopea, mutta myös hyvin tarkka. Sn välityksellä tuntee tarkalleen mitä auton eturenkaat ovat kulloinkin tekemässä.
Kadulla Giulia Q on äkkiväärä, kiivas ja kolkko. Vaikka ajotilaa säätämällä luonne muuttuukin kadulle sopivaksi, on se kaikesta huolimatta räävitön peli ruuhka-ajossa. Tuntumaa korostaa manuaalilaatikko, sillä kilpailijat luottavat sulaviin automaatteihin.
Radalla Quadrifoglio on puolestaan kuin kotona. Siellä alustan tiukkuus ja nopea ohjaus muuttuvat aseiksi, joiden avulla tehon voi ulosmitata helposti. Vaikka ruutia on suoraan sanoen tautisesti, on tehon annostelu kohtuullisen helppoa. Toki sen kanssa kannattaa olla varuillaan, sillä yli 500 hevosen tehot kyllä vievät jos niin haluavat.
Alfan suurimmat puutteet ovat italialaisen leväperäisyyden tuomat ominaisuudet. Moottori ja alusta toimivat, mutta elektroniikan kanssa on luvassa yllätyksiä. Jos ne hyväksyy, on Giulia Quadrifoglio auto, jolla ei varmasti jää jalkoihin tieliikenteessä saati radalla.
Katso koeajovideo artikkelin alussa.
Tuomas Rajala