Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Alfa Romeo Stelvio – Enemmän kuin katumaasturi - Article - Nettiauto

Alfa Romeo Stelvio – Enemmän kuin katumaasturi

Koeajot 20.07.2020

Katumaasturit ovat tylsiä, arkisia ja tehottomia automalleja. Ja sitten on Alfa Romeo Stelvio.

Alfan katumaasturimalli on saanut nimensä yhdestä maailman kauneimmista vuoristosolista. Passo Stelvio sijaitsee Pohjois-Italiassa, jossa vuoristotie mutkittelee parhaimmillaan 2758 metrin korkeudessa. Paikka lienee yksi Alppien kuuluisimpia, eikä suotta.

Jos ovat vuoristosolan maisemat kohdillaan, samaa voi sanoa myös Alfa Romeo -mallin piirteistä. Stelvio on intohimolla veistetty kaunotar, joka hakee vertaistaan kilpailijoistaan. Sopivassa suhteessa aggressiivista virtaviivaisuutta ja lapsenomaista pyöreyttä tekevät Stelviosta varsin upean automallin.

Uutta Stelviota ei voi sanoa uudeksi malliksi, sillä kyseessä on varsin mieto facelift. Uutta löytyy lähinnä ohjaamosta, mutta sielläkin muutokset ovat maltillisia. Suurin niistä on keskikonsolin uusi kosketusnäyttö. Esimerkiksi moottoripuolelle olisi voinut toivoa sähköistymistä, mutta sitä saadaan vielä odotella.

Potkua piisaa

Array

Parhaiten Alfa Romeo erottuu katumaastureista sillä, että sen ohjaamossa voi nautiskella suorituskyvystä, jota tapaa melko harvassa crossoverissa. Malliston lauhkein moottoriversio on sekin moneen verrattuna tehokas.

160-heppainen turbodiesel on vaikkapa Qashqai-luokassa raju moottoriversio. Alfan tapauksessa siitä lähdetään liikkeelle. Tarjolla on useampia tehoversioita niin diesel- kuin bensiinipuolella.

Tehokkain dieselmylly on 210 heppainen ja bensiiniversio puolestaan 280-hevosvoimainen. Tuo voimakkain bensiinimoottori löytyy myös koeajetusta versiosta. Mikäli tehonpuute vaivaa perusversiossa, on tarjolla toki myös Quadrifoglio, jonka tuplasti ahdettu 2,9-litrainen moottori tarjoaa 510 hv räjähtävää voimaa.

Mutta kyllä tehokkain perusversio nostaa sekin hymyn kasvoilla, sillä 280 hevosvoimaa vievät keskikokoista katumaasturia varsin iloisesti. Jos verrokkia hakee vaikkapa saksalaisista luksuskatumaastureista, pitää mennä varsin korkealle luokituksessa.

Esimerkiksi BMW X3:n kohdalla pitää mennä aina X3M-malliin, sillä xDrive 30i-malli jää tehossa ja suorituskyvyssä Alfalle selkeästi. M-version hintalappu onkin sitten selkeästi korkeampi kuin Stelvion tehokkaimmassa tehoversiossa. Silloin kuvetta pitää kaivaa 100 000 euron edestä.

Hinta onkin yksi asia, mikä Stelvion kohdalla yllättää positiivisesti. Intohimoinen italialaiskaunotar kuivattaa tehokkaimpana versiona 70 000 euron verran. Se on luksuskatumaasturiluokassa yllättävän pieni hinta ominaisuuksiin ja suorituskykyyn verrattuna.

Upea ohjaustuntuma

Alfan paras ominaisuus ei kuitenkaan lymyile suoraan punaisen konepellin pinnan alla. Se löytyy ohjauksesta, joka hakee nykyautoissa vertaistaan. Kun sähköiset ohjauksentehotukset valtasivat alaa, piti monen automallin kohdalla heittää hyväasti ohjaustuntumalle.

Sama kehitys on jatkunut jo pidempään ja tätä nykyä hyvin ja tunnokkaasti tehostettua ohjausta on hankalaa löytää. Sellainen löytyy kuitenkin useammasta Alfa-mallista, kuten myös Stelviosta.

Stelviota ajaessa tuntuu siltä kuin olisi hypännyt takaisin aikaan ennen sähköisiä ohjauksia. Toki sillä erotuksella, että rattia ei tarvitse vääntää hartiavoimin. Ohjaus on kevyt, mutta samaan aikaan tarkka, tunnokas ja johdonmukainen.

Alfa tuntuu menevän juuri sinne, minne sen haluaa ja pienikin ohjausliike tuntuu ohjaavan pyöriä ripeästi. Tuntuu melkein siltä, että käytössä olisi ratapuolelta tuttu nopeampi ohjaus, vaikka rattia pitää toki veivata lähes samalla tavalla kuin muissakin katuautoissa. Silti tuntuma on valovuosia parempi kilpailijoihin verrattuna. Se kertoo siitä, että Alfassa tärkein lasti istuu ohjauspyörän takana.

Ohjaamo on tyylitelty, mutta ei kuitenkaan ultramoderni. Mm. keskikonsolin näytön suhteen italialaistehdas on monella tapaa hieman takamatkalla suhteessa muihin. Samoin mittariston, joka on perinteinen neulamalli, eikä elektroninen, kuten tätä nykyä niin monella kilpailijalla. Ohjaamoon toivoisi hieman lisää WOW-efektiä, joka muuten leimaa hienoa katumaasturimallia.

  • Array
  • Array
 

Motorsportia ohjaamossa

Mutta ei ohjaamossa tietenkään mitään vikaa ole ja läsnä on motorsport-fiilis, joka käy ilmi rattiin sijoitetusta käynnistysnapista ja julmetun kokoisista vaihdesiivekkeistä, jotka hyppäävät silmille ja käsille ohjauspyörän takaa. Läpyskät ovat ihan oikeasti kammottavan kokoiset.

Järkälemäiset ovat myös vanteet, jotka ovat samaan aikaan tyylitellyt ja suorastaan härskit. 20” kokoiset viisi palloa sisältävät vanteet kulkevat tuotenimellä 9GF ja ne ovat kyllä kauneimmat mitä on auton alla tullut nähtyä. Vaikka renkaat ovat järkälemäiset, ei rengasmeteli nouse liian korkeaksi.

Ulkonäkö lukeutuu ehdottomasti Stelvion vahvuuksiin. Siinä on paljon Porsche Cayenne -henkeä, mutta kopiosta ei voida puhua. Stelvio on lisäksi kompaktimpi kuin Porschen katumaasturimalli ja eroa löytyy toki myös hinnassa.

Yksi huolenaihe Alfa Romeon kohdalla on toki tekninen laadukkuus. Takavuosina Alfaa ei ole Pohjolassa tunnettu luotettavuudesta, mutta maailmassa on tapahtunut vuosien aikana paljon. Vielä reipas viisi vuotta sitten eräskin koeajopeli temppuili talvikelillä, mutta nyt tällainen tuntuu olevan historiaa.

Hyvä alusta, erinomainen ohjaustuntuma ja tehokas moottori saavat aikaan yhdistelmän, jolla tekee mieli ajella pitkiä taipaleita ja lipua kesäiltaa kohti loputtomien mutkien saattelemana. Alfa Romeo Stelvio tarjoaa intohimoista autoilua, eikä varmasti jätä kylmäksi.

Tuomas Rajala

Kehuja: ohjaustuntuma, hinta-laatu -suhde, ulkonäkö, suorituskyky, ajomukavuus

Parantamisen varaa: moottorivalikoimasta uupuu sähköisyys

Alfa Romeo Stelvio 2.0 Bensiini 280 hv AT8:

Moottori: 1995 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 280 hv (204 kW) @ 5250 rpm
Vääntö: 400 @ 2250 rpm
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 5,7 s.
Huiput: 230 km/h
Vaihteisto: 8-vaihteinen automaattivaihteisto
EU-kulutus: 7 l / 100 km
CO2 päästöt: 158 g / km
Mitat (pit/lev/kork): 4687mm/1903mm/1671mm
Omamassa: 1660 kg
Hinta: 54 669€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Alfa Romeo Stelvio
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

Forgot your password?

How would you like to reset your password?

Enter verification code

Please check your phone - we sent you a 6 digit verification code. Enter it below for continue to reset your password.

Change your password

Show