Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Audi A3 Sportback: Uusiksi oikeista paikoista

Koeajot 30.04.2013

Audi A3 on niin hyvä, että sitä voisi väittää jopa tylsäksi. Täydellisyyden tavoittelun ja tylsyyden välille ei kuitenkaan voi vetää yhtäläisyysviivaa, sillä A3 tarjoaa innostavan ajokokemuksen.

Audi on jo pidemmän aikaa dominoinut C-segmenttiä laadullisesti mitattuna. Nyt VAG-konsernin muut tuotteet, kuten VW Golf ja Seat Leon ovat kuroneet etumatkaa kiinni. Kaikki haastajat ovat vakuuttavia, mutta korkein laatuvaikutelma on edelleen läsnä A3:ssa. 

Valmiiksi hyvään tuotteeseen on hankala tehdä parannuksia, mutta uuden sukupolven Audi A3 Sportback onnistuu tekemään haastavasta helpon tuntuista. Nyt myös A3 nousee aiemmin uudistuneiden mallisarjojen kanssa samalle tasolle. 

Petrausta jokaisella osa-alueella

Array

Parannuksia edeltäjämalliin on tullut jokaisella rintamalla ajettavuudesta tekniikkaan ja ulkonäöstä viimeistelyyn. Uuden Sportbackin kohdalla myös hinnat alkaen –mallit tarjoavat sellaista laatua, että muilla valmistajilla alkaa tehdä tiukkaa. 

Ulkonäön suhteen Audi on korostanut A3:n kohdalla urheilullisuutta ja muotoilu on aiempaa kulmikkaampaa. Yleisilme on matalampi ja kookkaammilla vanteilla varustettuna mukana on iso annos Minimäistä tunnelmaa. 

Etupään ilme muistuttaa Seat Leonia ja ulkonäöstä löytyy muitakin yhtäläisyyksiä mm. terävästi muotoiltujen peilien muodossa. Sama pätee hartialinjaan, joka on molemmissa autoissa korkea ja ulottuu edestä taakse saakka. 

Kaikki yhden rullan takana

Sisätilojen osalta Audi on sekä muotoilussa että toimivuudessa erinomainen. Ohjaamossa kaikki on sijoitettu juuri oikeille paikoille. Monitoimiratista ja oikealla kädellä käytettävästä ajotietokoneen rullasta voidaan ohjailla kaikkea äänentoistosta drive select -säätöihin. 

Ratin vasemmalle puolelle sijoitetuilla painikkeilla ohjaillaan ajotietokonetta ja viiksestä erinomaisesti toimivaa adaptiivista vakionopeudensäädintä. Oikealla puolella on puolestaan äänentoistoon liittyvät tärkeimmät toiminnot. 

Näiden lisäksi rullan kautta voidaan ohjailla kaikkea informaatiota, joka tarjoillaan kojelaudan päällä olevasta näytöstä. Rullan viereen sijoitetut keinukytkimet vaativat hetken totuttelua, mutta niiden toiminta on intuitiivista.  

1220 litraa tilaa

Sisustan viimeistely on huippuluokkaa ja ero konsernin muihin tuotteisiin tehdään pienillä, mutta merkittävillä seikoilla. Hallintalaitteiden paremman sijoittelun lisäksi mm. tuulettimen ulostulojen ulkonäköön on kiinnitetty Golfia ja Leonia enemmän huomiota. A3:ssa ne ovat tyylikkään pyöreät. 

Sisätilat ovat kooltaan muiden C-segmentin autojen kanssa yhteneväiset. Audissa Sportback-mallissa takapenkin kääntyvät suhteessa 60-40 ja penkit alas käännettynä tilaa on 1220 litran edestä. 

Teknisesti tuntumasta on löytyy samankaltaisuutta muiden VAG-autojen kanssa, mutta millintarkasti toimivaa ja elektronisesti tehostettua ohjaustuntumaa saa Audissa säädettyä pehmeämmäksi tai tiukemmaksi. Drive Select -varustetaso vaikuttaa ohjaustuntuman lisäksi myös alustan ja vaihteiston toimintaan. 

Dynamic-asetuksella korostetaan urheilullisuutta, joka pääsee paremmin oikeuksiinsa erityisesti tehokkaampien konevaihtoehtojen kohdalla. Se pätee myös koeajoauton nokalla olevaan 2-litraiseen TDI-koneeseen.  

S-Tronicilla kaikki irti

Malliston tehokkain diesel tuottaa 150 hevosvoiman tehot ja 320 Nm:n väännön. Nuo lukemat riittävät tarvittaessa myös sporttisempaan kyytiin, vaikka mikään urheiluauto A3 Sportback ei diesel-koneella varustettuna olekaan. 

Audin S-Tronic-vaihteisto saa kuitenkin kaiken mahdollisen irti hyvin vääntävästä koneesta ja kiihdytykset sujuvat vaivattomasti ja ripeästi. Tuntuma on vaikkapa VW Golfin 1,4-litraiseen TSI-koneeseen verrattuna laimeampi. Siinä missä Golf syöksähtää liikkeelle kiivaasti heti tyhjäkäynniltä, on A3:n diesel-version reagointi alakierroksilla säyseämpää. 

Nollasta sataseen kiihdytykseen aikaa menee kuitenkin molemmilla autoilla suunnilleen yhtä vähän aikaa. Audi A3 kiihtyy rajapyykkiin 8,3 sekunnissa, mikä on hyvää perustasoa ja riittää normaalin liikennevirran mukana pysymiseen ja itse asiassa keskivertoa parempaan suorituskykyyn.

TDI:n menohalut loppuvat 4000 kierroksen tuntumassa, mikä on diesel-koneelle tyypillistä. S-Tronic usein vaihtaakin pykälää huomattavasti aiemmin, dynamic-asetusta lukuun ottamatta. 

  • Array
  • Array
 

Lisävarusteet hintavia

Audia on usein moitittu lisävarusteiden korkeasta hintatasosta, mikä on realismia myös A3 Sportbackin kohdalla. Esimerkiksi adaptiivisen vakionopeudensäätimen, kaistavahdin ja pysäköintijärjestelmän sisällään pitävä teknologiapaketti maksaa 3275€. 

Lisävarusteiden hinnoittelu perustunee siihen, että hinnat alkaen –mallin hinta on saatu poljettua mahdollisimman alhaiseksi kilpailijoihin verrattuna. Halvimmillaan A3 Sportback irtoaa dieselinä 27 000€:lla, kun Volkswagen Golfin vastaava diesel on halvimmillaan ”vain” 3000€ halvempi.  

Audi A3 Sportbackia on syytä verrata ainakin suhteessa VAG:n muihin kompakteihin perheautoihin. Laatuvaikutelmaltaan se pesee VW Golfin ja Seat Leonin, mutta hintakin on kolmikon korkein. Hinta-laatu –suhteessa järkevin valinta on Leon, mutta kaikkia asioita ei yksinkertaisesti voi ratkaista järjellä.

Tuomas Rajala

Kehuja: ulkonäkö, moottori, laatuvaikutelma, varustelu

Parantamisen varaa: lisävarusteiden hinnoittelu

Tekniset tiedot:

Hinta alkaen: 32 671,54 €
Moottori: 4-sylinterinen, 1968 cm3 turboahdettu dieselmoottori
Teho: 150 hv (110 kW) / 3500-4000 rpm
Vääntö: 320 Nm / 1750-3000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,3 s.
Huippunopeus: 214 km/h
Vaihteisto: 6-vaihteinen S-Tronic automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.): 4,5 l / 100 km
CO2 päästöt: 119 g/km
Mitat (pit./lev./kork.): 4310mm/1785mm/1425mm
Paino: 1395 kg
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Audi A3
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can choose payment method in next step

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

 

This is typically because the model is less common, and there is not enough pricing data to give an accurate enough estimate.

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

Show

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.