Audi A4 – Upseeri ja herrasmies

Koeajot 06.06.2016

Audi A4 suorittaa varman päälle tehtävänsä peruspremium-autona. Perusmallissa saa hyvää vastinetta rahalle, mutta jotain jää myös puuttumaan.

”Mitä tulee mieleen, jos sanoo A4?” Kysyin tämän joku vuosi sitten naispuoliselta tuttavalta, joka ei ole erityisemmin kiinnostunut autoista. Silti hän vastasi ”Audi A4”. Näin maailma on muuttunut. Aiemmin A4 tarkoitti paperia.

Yleisimmän paperikoon nimen omiminen ja kääntäminen autobrändiksi on onnistunut täydellisesti. 20 vuoden aikana Audi A4:stä on tullut suosituimpia premium-autoja. Suomessakin niitä on rekisterissä lähes 50 000.

Neljännen sukupolven A4 saa siis monia merkkiuskollisia vaihtamaan uuteen. Samalla sillä on myös kovat paineet. Edelliset mallit olivat tullessaan huippuhyviä, nykyaikaisia ja ovat tyyliltään kestäneet aikaa hyvin.

Vuonna 2001 tullut toisen sukupolven malli ei edelleenkään näytä kovin vanhalta ulkoa eikä sisältä. Vuoden 2008 A4 taas sai etuvalojen ledinauhat toden teolla yleistymään muissakin autoissa.

Tämä vuoden 2015 uutuus sen sijaan ottaa varman päälle, ainakin ulkoa katsottuna. Nopealla vilkaisulla se on yllättävän saman tyylinen kuin edellisen mallin facelift-versio. Ehkä muutokset ovat enemmän sisällä?

Tiloissa tyyliä, ei ylenpalttisuutta

Array

Astutaan sisään. Ovenkahva tuntuu käteen sopivalta, mutta nouseekin yllättävästi hieman ylös- eikä ulospäin. Pikku epäloogisuus herätti kyytiläiset ihan erikseen kommentoimaan asiaa.

Ovi tömähtää kiinni tutulla laatufiiliksellä, jota Audi on hionut jo vuosikymmeniä. Sisällä atmosfääri on yllätyksetön, mutta juuri sellaisen laadunmakuinen kuin kuuluukin.

Autotoimittajat kuulemma hokevat sanaa ”laatu” Audeista puhuttaessa aivan liikaa… Se on totta. Eikä sillä olekaan paljoa tekemistä esimerkiksi kestävyyden tai toimivuuden kanssa, vaikka sekin on Audeissa usein kohtuullisen asiallisella tasolla.

Kyse on lähinnä tunteesta, jota Audit herättävät. Se on sotilaallisen varmatoimisen ja asiallisen oloinen auto, ei hassuttelua tai pirskahtelevuutta. Koeajoautossa ainoa lupaus seikkailusta on 300 km/h asti jatkuva nopeusmittari. Tässä 1.4-litraisessa perusmallissa siitä on hyötyä vain iskän autoa ylistävälle juniorille.

Perhekäytöstä puheen ollen, A4 ei ole mikään huipputilava auto. Tavaratila on 485-litraisena asiallisen kuuloinen, mutta tuntuu käytännössä aika matalalta. Sivusuunnassa taas rajoittavat takaluukun saranoiden tilaa vievät koteloinnit. Audi itse oli aikoinaan etunenässä ovelilla kaasupumppuratkaisuilla kasvattamassa sedanien takakontteja. Ehkä ne eivät toimineetkaan, kun on palattu vanhaan?

Laajennus matkustamon puolelle onnistuu jopa kolmessa osassa. Silti normaaliarjessa häiritsee, kun shoppailujen pystyssä pitämiseen ei ole kunnon kassikoukkuja. Enemmän tilaa ja monikäyttöisyyttä haluavan kannattaa hankkia Avant-farmari ja tavaratilaan monikäyttöisyyslisävarusteita.

Takapenkillä kaksi aikuista istuu tyköistuvasti. Tilaa riittää normaalimittaisille juuri ja juuri sopivasti, mutta ainakin penkki on oikein hyvä ja tukeva. Keskipaikalle änkeäjä pistää pakan aivan sekaisin. Silloin reunapaikkalaiset ajautuvat pois hyvistä poteroistaan. Keskipaikkalainen itse istuu kovalla penkinkohdalla ja jalat levällään ison keskitunnelin ja taakse tulevan keskikonsolin molemmin puolin.

Tilojen puolesta jopa parempi ratkaisu voisi olla konsernikumppanin noin 15 000 euroa halvempi Skoda Octavia. Paperilla asioita katsova käytännönläheinen ”järkiautoilija” tuskin muutenkaan löytää nyky-Octaviasta asioita, jotka olisivat A4:ää huonommin.

Tuleeko Audi A4:n lisähinta siis vain hitusen viimeistellymmistä sisätilamateriaaleista ja merkistä?

Kuskin valtakuntaa

Ajamaan päästessä huomaa, mikä Audissa maksaa. Se ei olekaan sama auto kuin konserniveljet. Liikkuminen tuntuu selvästi sulavammalta.

Ensinnäkin A4 on isomman keskiluokan (”D-segmentin”) auto, ja ajamiseen vaikuttavat mitat ovat sen mukaiset. Raideleveyttä on sopivasti reilut 157 cm edessä ja 155 cm takana, ja akseliväliä etuvetoiseksi ruhtinaalliset 282 cm. Nämä auttavat vakaan menon rakentamisessa.

Strategisissa mitoissa BMW:n 3-sarjalainen jää pääosin hieman pienemmäksi. Mercedeksen C-sarjalainen on osin isompi, osin pienempi.

Ja siihen Octaviaan vertaaminen voidaan nyt jo unohtaa. Se on pienemmän luokan auto, johon nyt vain on loihdittu isot sisätilat. Jos ajaminen ratkaisee, voidaan siirtyä nyt rauhassa nauttimaan A4:stä.

Ajoasentokin on toimiva ja laajasti säädettävissä eri mittaisille kuskeille. Peruspenkki on yhtä aikaa tukeva, mutta myös mukavan pehmeä. Kuskin paikalla muutenkin asiat tuntuvat olevan kunnossa, kunnes rupeaa sohimaan tabletin näköistä keskinäyttöä. Se ei olekaan kosketusnäyttö.

Näyttöä hallitaan muiden saksalaisten premium-merkkien tyyliin keskikonsolin pyörylästä ja napeista. Niihin tottuneelle tämä ratkaisu tuntuu asialliselta, mutta muille ei. Varsinkin 10 vuoden päästä kukaan tuskin enää edes muistaa, että kaikki tällaiset näytöt eivät ole kosketusnäyttöjä. Ennen kuin istuu tähän ja yrittää tökkiä näyttöä. Hyvänä puolena näyttö varmaankin pysyy kosketusnäyttöä pidempään toimivana, jos auto muuten jaksaa vaikka 20-30 vuotta.

Lennokas menijä

Ensimmäinen fiilis ajamisesta on luontevan napakka ja kepeä. Polkimien ja ohjauksen kanssa on heti sinut, ja aika nopeasti sinunkaupat tehdään myös napakan vaihdekepin kanssa. Kokonaisuudessaan käsissä on tyköistuvasti toimiva paketti.

1.4-litraisen moottorin ja käsivaihteiston kanssa paketti on myös kevyt. Virallinen omapaino (sisältäen 68 kg kuskin, 7 kg lastin ja tankki 90 % täynnä) on tämän kokoiselle autolle kohtalaisen kuuloiset 1395 kg.

A4-malliston yksi hienous onkin ollut joissain versioissa jopa yli 100 kilon painonpudotus verrattuna edeltäjään. Ja se tosiaan tuntuu ajossa. Meininki ajamisessa on kepeän lennokasta ja hyväntuulista, mutta myös tukevaa. Isot mitat yhdistettynä pieneen painoon tekee oikein hyvää ajamiselle.

Mikäli haluaa hitusen hifistellä, Drive Select on nyt vakiona A4:ssä. Siinä voi säätää ajofiilistä asennoissa Comfort, Auto, Dynamic ja Individual. Perusvarusteisessa manuaalivaihteisessa se on lähes yhtä tyhjän kanssa. Säätöjä kun on vain kaasuunvastaavuus ja ohjauksen tyyli. Erot eivät myöskään ole mitenkään kuin yöllä ja päivällä, mutta hifisti tietysti ne löytää ja tallentaa suosikkinsa Individual-asentoon…

Vaikka perusasiat ovat todella kunnossa, kauneusvirheitäkin löytyy. Pientä uraherkkyyttä havaittiin jopa maltillisella 205/60R16-perusrengastuksella. Osasyynä saattoivat olla talvelta alle jääneet kitkarenkaat.

Kaupunkiajossa taas muuta helppoutta häiritsee 1.4-litraisen turbon ohut alavääntö yhdistettynä pitkähköihin välityksiin. Kakkosvaihdetta ei pysty käyttämään hitaimmissa kadunkulmissa, vaan alle 10 km/h vauhdeissa pitää heittää ykköselle.

Ahtaissa paikoissa A4:n mitat ovat kohtuullisen kivasti hahmotettavissa. Silti uudeksi nykyautoksi saattaisi kaivata muutakin kuin vain takaparkkitutkaa. Edullisemmatkin autot tarjoavat nykyään myös etuparkkitutkan, peruutuskameran tai jopa automaattisen pyöräytyksen taskuparkkiin.

Totta kai nämäkin A4:ään saa, kun pistää yhden tonnin pöytään. Peruutuskameraan tarvitaan vielä seitsemisen sataa lisää ja 360 asteen kameran kanssa kokonaishinta parkkipaketille on jo kahden tonnin tietämillä.

Lisävarustelusta tulee A4:ssä loputon suo, jos sinne lähtee tallustelemaan. Perusmallin A4 on auto, jonka hinnan pystyy tuplaamaan lisävarusteilla.

  • Array
  • Array
 

Bränditietoisen perusauto tai lisähintaan autointoilijan fiilistely

A4:n perusvarustelu tai koeajossa ollut Business-varustelu ovatkin kuin se mitä muissa tämän luokan autoissa oli 5-10 vuotta sitten. Mukana ei ole oikeastaan mitään nykypäivänä mainitsemisen arvoista.  Esimerkiksi automaatti-ilmastointi on, mutta ei eri puolten erillistä lämmönsäätöä.  Erityisimmäksi varusteeksi voisi melkeinpä nostaa hyvin toimivan sähköisen käsijarrun automaattitoiminnolla.

Moottori, sylintereitä rauhallisessa ajossa lepuuttava 1.4 TFSI, taas on paljon parempaa kuin 5-10 vuotta sitten oli. Siinä on melkeinpä dieselin kaltaista tukevaa vääntöä ja melkein dieselin kaltaista pientä kulutusta. Koeajon vaihtelevassa ajossa oltiin jatkuvasti alle 7 litran lukemissa. Vasta korttelinkiertämisellä lukemat nousevat yli sen. Dieseliin verrattuna moottori on kuitenkin edullisempi, hiljaisempi ja sivistyneempi.

Aivan toiseen maailmaan ja hintaluokkaan A4:n saa vietyä lisävarusteilla, isommilla moottoreilla ja nelivedolla. Kaksilitraisella turbo-quattrolla kiihdytään nollasta sataan karvan alle kuuden sekunnin. 3.0 TDI ampaisee saman vain 5,3 sekunnissa.

Äänentoistoon saa Bang&Olufsenia 19 kaiuttimella, ja itse asiassa yllättävän edulliseen alle kahden tonnin hintaan. Siihen nähden takapenkin viihdejärjestelmä tableteilla tuntuu noin kolmen tonnin hintaan kalliilta.

Ajoavustimiin saa lähes kaiken, mitä myynnissä tänä päivänä on. Kokonaisuuden kun vielä kuorruttaa ulkonäköön vaikuttavilla varusteilla, niin keskikokoisella autolla ollaan ylpeästi jo melkein luksusluokassa.

Perusmallina taas olo ei ole ylpeä, vaan asiallinen. Silloin ollaan hyvin perinteisen saksalaisauton maailmassa, jossa liikkuminen hoidetaan sotilaallisen jämptisti käskyjen mukaan.

Tällaista perusliikkumiseen sopivaa autoa kaipaavalle A4 on järkevän tuntuinen peli, joka tarjoaa arvokkaan asiallista tyyliä ja kivan brändin. Monikäyttöisempiä ja säväyttävämpiä autoja saa halvemmallakin, mutta puku päällä liikkuvaa business-luokkaa tällainen asiallinen peli miellyttää. Eikä silloin reilun 37 000 euron hinta (tai käyttöedun verotusarvo noin 560 euroa tai vapaan autoedun noin 725 euroa) tunnu järjettömältä, vaan juuri sopivalta.

Raimo Tengvall

Kehuja: miellyttävä ajettavuus, 1.4-litraisen kulutus ja vääntö

Parantamisen varaa: suppeahko perusvarustelu, keskinkertaiset taka- ja tavaratilat

Audi A4 Sedan Business 1.4 TFSI:

Moottori: 4-sylinterinen, 1395 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho: 150 hv (110 kW) @ 5000-6000 rpm
Vääntö: 250 Nm @ 1500-3500 rpm
Vetotapa: Etuveto
Huiput: 210 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h): 8,7 s.
Vaihteisto: 6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Kulutus (yhd.): 5,2 l/100 km
Mitat (pit/lev/kork): 4726mm/1842mm/1427mm
CO2 päästöt: 123 g/km
Tavaratila: 485 l
Paino: 1395 kg
Hinta: 37 191€
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Comments

For sale - Audi A4
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Alma Ajo services.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?

 

Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.