Coupé-mallit alkavat nykymaailmassa käydä yhä harvinaisemmiksi. Kun autoteollisuus puskee markkinoille katumaastureita ja viisiovisia automalleja, on varsin piristävää ajaa autoa, jossa pääpaino on muotoilullisissa asioissa.
Harva nuoremman sukupolven edustaja enää edes muistaa aikaa, jolloin auton takapenkkipaikalla oli suuri merkitys. Kun nelikymppinen muistelee omaa lapsuutta ja nuoruutta, oli matkustaminen etupenkillä jotain hohdokasta.
Sikaosastolla matkustaminen kun tarkoitti sitä, että autosta pääsi nousemaan ulos ainoastaan, jos etupenkkiläiset niin halusivat. Ikkunoitakaan ei usein saanut takapenkillä istuessaan avattua.
Toki coupé-malli on tätä nykyä enemmän yksi- tai kaksihenkisen talouden heiniä, sillä takajakkaralle kampeaminen käy äkkiä varsin tylsäksi. Kaksiovisuus kuitenkin tarkoittaa sitä, että linjat voidaan vedellä tyylitellymmiksi. Suurempi ovimäärä tarkoittaa ylivertaista helppokäyttöisyyttä.
Upean ulkokuoren sisään kätkeytyy Audin kohdalla mukava ajokokemus ja laatuvaikutelma, joka vakuuttaa ja sytyttää.
Se kevyempi hybridimalli
Audi A5:n voimanlähde on light-hybridiksikin kutsuttu 40 TFSI. Kevythybridi tarkoittaa sitä, että moottori hyödyntää jarrutusenergiaa taltioimalla sen auton akustoon myöhempää käyttöä varten. Pelkällä sähköllä Audilla ei kuitenkaan huristella, vaan sähkö antaa polttomoottorille pientä lisäpuhtia ja osittaista lepoa.
2-litrainen turboahdettu bensiinimoottori tuottaa 204 hevosvoimaa ja 320 Nm. Huippuvääntö tehtaillaan laajalle alueelle, sillä maksimit ovat käytössä 1450–4475 kierroksen välimaastossa. Voimantunne on alakierroksilla lähes dieselmäinen.
40 TFSI on myös varsin ripeä tapaus. 204 hevosvoimaa ei ole nykyautomaailmassa kovin ihmeellinen lukema, mutta siitä huolimatta A5 ehtii paikaltaan sataan 6,7 sekunnissa. Kevythybridillä päästään siis kutittelemaan GTI-luokkaa.
Kulutuksen suhteen tilanne on sekin mukava, sillä sata kilometriä taiteillaan WLTP-vertailuarvon mukaan 6,4–7,1 litralla. Suunnilleen tuohon lukemaan Audin ohjaimissa pääseekin, ellei pedaalia paina liiaksi kohti konehuonetta.
Vaihteistona toimii tuttuun tapaan S Tronic -automaatti, jonka toiminnasta ei ole pahaa sanottavaa. 40 TFSI-versio on myös nelivetoinen, mikä ei missään nimessä ole huono asia, sillä koeajolle siunaantuneet lumikelit antoivat oivan tilaisuuden nauttia neljästä vetävästä pyörästä.
A5:n coupé-malli on saatavilla myös etuvetoisena ja tuolloin voiman lähteenä on samaan peruskonstruktioon perustuva 2-litrainen turbomoottori, mutta voimaa on 50 hevosvoimaa vähemmän.
Varusteet maksavat
Audin vakiovarustelutaso on kohtuullinen, mutta hulppeaksi sitä ei perustasolla voi sanoa. Poissaolollaan loistavat monen muun valmistajan vakiovarusteet, kuten adaptiivinen vakionopeudensäädin ja navigaattori. Edes sähköpenkkejä ei löydy vakiovarustelistalta.
Lisävarusteet ovat Audin tapaan arvokkaita, sillä navigaattoripaketti virtuaalisella mittaristolla varustettuna maksaa lähes 3 000 euroa. Nahkajakkarat mallista riippuen 1 500-4 600 euroa ja adaptiivinen vakionopeudensäädin ja kaistavahti-paketti lähes 4 000 euroa. Näillä saa lisättyä auton hintaan helposti reippaan kymppitonnin. Ihanan kallista.
Audin kanssa samoissa coupé-kinkereissä kilpailevat pääasiassa saksalaiset. A5:n tontille omat vaihtoehtonsa tuovat BMW 4-sarja ja Mercedesin C-sarja. Kolmikko on pitkälti samassa kastissa niin tekniikaltaan kuin hinnoittelultaan. Kyse lieneekin siitä, mikä kolmikosta sattuu miellyttämään eniten.
A5:n kohdalla kilpailuvaltti ei ole konevalikoimassa, sillä BMW:n ja Mersun konevalikoima on hulppeampi. Audin kohdalla valikoimassa on kaksi bensiiniversiota ja yksi diesel. Toki vaihtoehto löytyy myös vauhdin ystäville, sillä vitosesta on saatavilla S5 ja RS5 -versiot.
Ajokokemuksena A5 on hieno. Moottorissa on mukavasti potentiaalia, alusta on onnistunut ja laatuvaikutelma hytissä on kohdillaan. Vaikka koeajoversio on varustettu kangaspenkeillä, on fiilis mukavan laadukas.
Parasta Audin coupé-limpussa on kuitenkin ehdottomasti muotokieli. Se jaksaa miellyttää silmää kerta toisen jälkeen, sillä linjakkaan auton kupeet tarjoavat pitkään uutta löydettävää. Kokonaisuus on varsin dynaaminen ja sporttinen, eikä kaksiovinen automalli jää huomioimatta myöskään kanssa-autoilijoiden toimesta.
Tuomas Rajala
Kehuja: kauniit linjat, laatuvaikutelma, voimalinja, maltillinen kulutus
Parantamisen varaa: ujo vakiovarustelu, lisävarusteiden hinnoittelu