Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Audi e-tron – Ensiaskeleet kohti sähköautoilua - Article - Nettiauto

Audi e-tron – Ensiaskeleet kohti sähköautoilua

Koeajot 22.05.2020

Audi ei ole marssinut sähköautoilun kohdalla etujoukoissa. E-Tron on Audin ensimmäinen sähköauto, joka antoi odottaa itseään yllättävän pitkään.

Pitkään sähkö- ja hybridiautot olivat pelejä, jotka halusivat huutaa olemassaolostaan koko maailmalle. Nissan Leaf ja Toyota Prius pitivät pitkään hallussaan sähköluokkaa varsin omaperäisen näköisillä autoillaan, mutta sittemmin genre on muuttunut.

Tänä päivänä sähkö- ja polttomoottoriauton erottaminen toisistaan ei käy automaattisesti. Itse asiassa sähköautot muistuttavat polttonesteillä käyviä sukulaisiaan niin paljon, että harjaantumaton silmä ei erota niitä toisistaan.

Samaan ajatukseen luottaa ensimmäisellä sähköautollaan myös Audi. E-Tron näyttää merkin suuremmilta katumaasturimalleilta ja lähimmäksi muotokieli menee Q8:n kanssa. Sähköpeli on kuitenkin hieman Q8:aa sirompi.

Reilusti tehoa ja vääntöä

Array

e-Tronin voimanlähteenä toimivat kaksi sähkömoottoria, jotka tuottavat yhteensä 360 hevosvoimaa ja majesteettisen 561 Nm väännön. Näillä numeroilla suorituskyky on tuntuva ja kiihtyvyytensä puolesta Audi hakkaa melkoisen läjän sporttisia automalleja.

Se, että sähköautossa piisaa suorituskykyä ei sinänsä ole mikään uusi asia. Jo Leafin kaltainen sähköauto on sekin moneen polttomoottorilaitteeseen verrattuna ripeä. Se, että Audi teki omasta sähköautostaan varsin suorituskykyisen, ei yllätä yhtään.

Audi e-Tronin käytös on moitteetonta. Siinä hulppeasti voimaa, ajettavuus on hyvä, eikä oikeastaan mistään voi tietää sitä, että kyseessä on sähköauto. Monesta muusta sähköautosta poiketen se pyrkii muistuttamaan enemmän polttomoottoriautoa kuin sähköautoa.

Selkeimmin Audin pyrkimys kohti polttomoottorimaailmaa näkyy moottorijarrutuksen ja rullaavuuden kohdalla. Jos verrokiksi otetaan vaikkapa Tesla, jonka moottorijarru saa auton liki pysähtymään, kun jalka nostetaan kaasulta.

Audin tapauksessa moottorijarru muistuttaa bensa- tai dieselautoa. Kun jalka nostetaan kaasulta, jatkaa e-Tron matkaansa eteenpäin rullaten. Tuntumaa voi toki säätää ratin takana olevista siivekkeistä, mutta lähtökohta on se, että auto rullaa pitkiä matkoja itsekseen. Rikos on varmasti harkittu. Muutenkin e-Tron on leivottu autoksi, josta ei juuri ymmärrä ajavansa sähköautolla.

Kaikesta käy heti ilmi, että e-Tron on osa tavanomaista Audi-perhettä ja vai yksi vaihtoehto muiden joukossa. Siitä ei löydy sähköautoille usein tyypillistä WOW-efektiä. Se on vain auto.

VW-konserni on monien muiden valmistajien tavoin ilmoittanut jollain aikataululla lopettavansa polttomoottoriautojen tuotannon. Siirtymävaihe sähköön halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi ja siksi e-Tron lähentelee Q-perheen käyttökokemusta.

Näyttävä, muttei hätkähdyttävä

Ohjaamo on näyttävä, muttei hätkähdyttävä. Hallintalaitteet ovat vastaavia kuin monissa muissa kalliimmissa Audi-malleissa. Mittaristot ovat modernit ja näkymältään laajasti muunneltavissa. Osa näkymistä poikkeaa luonnollisesti polttomoottoriautoista, sillä sähköautoillessa on oltava jatkuvasti tietoinen akun varaustilasta.

Ajotuntuma vastaa pitkälti kookkaampia Q-sarjan katumaastureita ja potkuakin piisaa samaan tapaan kuin järeissä bensiini- tai dieselkoneissa. Tai oikeastaan enemmän. Monesta sähköpelistä poiketen Audilla voi vetää kärryä ja tehdä kaikkia muita ajosuoritteita kuin muullakin mallistolla.

e-Tron on sähköautona varsin vakuuttava. Kaikesta paistaa se, että takana on pitkä historia autoteollisuudessa. Tuote on viimeistelty ja hyvä, mutta silti muutamat asiat kiusaavat. Ja ne eivät oikeastaan liity millään tavalla itse tuotteeseen, vaan siihen, että sähköautoilu tuottaa edelleen päänvaivaa pitkillä matkoilla.

Älä lähde pitkille reissuilla vajaalla akulla

Koeajon aikana ajoin paljon kaupunkiajoa ja yhden pidemmän matkan lenkin. Matka Helsingistä Jyväskylään osoitti todeksi ”vanhan” viisauden siitä, että sähköautolla ei pidä lähteä soitellen sotaan.

Pidempiä taipaleita ei missään nimessä pidä suorittaa ilman täyttä akkukapasiteettia, sillä latausinfra ei edelleenkään ole valmis. Fortumin latausverkosto osoitti pariin otteeseen heikot kohtansa, sillä välillä Helsinki-Jyväskylä oli useampia rikkinäisiä latureita, joita ei saatu kunnostettua tiukalla aikataululla.

Normaalisti kolmen tunnin rupeama venyi sähkösekoilun vuoksi yli kaksinkertaiseksi, sillä Audia piti käydä latailemassa 60 kilometriä reitiltä sivuun. Pikalaturi on nimittäin ainoa, jolla täyssähköautoa on mitään järkeä ladata.

Latausverkoston haavoittuvuus on paha, sillä yksikin rikkinäinen laturi tai varattu pikalatauspiste saattaa pistää pakan pahasti sekaisin. Se ei ole e-Tronin vika, mutta autoon paha olo silti helposti kostautuu.

e-Tronissa tosin on yksi vakava kehityksen paikka suhteessa pikalatausverkostoon. Auton latauspistoke sijaitsee kuljettajan oven etupuolella. Pikalatauspistoke ei yllä latausluukulle, jos piuha sattuu olemaan latauslaitteen toisella puolella. Pahimmillaan Audin joutuu ajamaan parkkiin takaperin ja niin, että käytännössä koko auto on parkkiruudusta ulkona.

Kaupunkiautona e-Tron on vertaansa vailla: näyttävä ja toimiva kaupunkiauto, jolla ajelee ilokseen. Suorituskykyä on reilusti ja ajettavuudeltaan Audi on aina kohdillaan. Sisusta on viihtyisä ja sen jakkaroilla viihtyy kyllä pidempiäkin taipaleita. Ajamisen helppous on isolla kädellä läsnä.

Hintalappu on luonnollisesti kova, sillä e-Tron on kookas edustusluokan katumaasturi. Perusmalli maksaa 87 000 euroa, joten miksikään kansanautoksi e-Tronista ei ole. Sellainen voisi enemmänkin olla piakkoin markkinoille tuleva A3 e-Tron.

Tuomas Rajala

Kehuja: helppo hyppäys sähkömaailmaan, ajettavuus, ulkonäkö, suorituskyky

Parantamisen varaa: latausluukun sijoittelu

Audi e-tron:

Moottori: Kaksi sähkömoottoria
Teho: 360 hv (256 kW)
Vääntö: 561 Nm
Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,6 s.
Huippunopeus: 200 km/h
Vetotapa: Neliveto
WLTP kulutus: 26,2-22,67 kWh / 100 km
CO2-päästöt: 0 g/km
Omamassa: 2565 kg
Tavaratila: 600 litraa
Mitat (pit/lev/kork): 4901mm/1935mm/1629mm
Hinta alkaen: 87 027€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Comments

For sale - Audi e-tron
OK
  • It's worth register!

    Swipe and you know why
  • You can use same credentials on all Nettix sites.

  • Your favorite list will be synced in all your devices.

  • You can access your search agents anywhere.

It's free to register for private seller:

Enter register number

Enter register number of the vehicle to field below, that you wish to have valuation.
Price 8 € - You can pay valuation by SMS or web bank payment

Print/save Car valuation

Sending car valuation to your e-mail

Enter e-mail address where you wish to send car valuation PDF-file. You can write multiple e-mail addresses by separating them with comma.

 

,

, cm3, kW

Price estimate accuracy /3 
.

New payment method - Mobile payment

Mobile payment is new easy way to pay directly with Internet browser without registering and it will be charged on your phone bill.

Mobile payment works on all devices like cellular phones, tablet devices and computers with Elisa, Saunalahti, Telia or DNA subscription data connection. Mobile payment requires data connection that can be billed. With Elisa or Saunalahti subscriptions Mobile payment is possible with any connection (requires to enter mobile subscription number).

Sign in or enter PIN-code you have received

OR
Provide pin-code

 

 

Your local car dealer is intrested about this vehicle:

Your contact information

Nettiauto co-operates with local car dealers and will help you to make easy and fast car deal. Leave you contact information and we will deliver it to our partners. Your information will not be used for direct marketing.

Sign-in

You have an incomplete ad. What do you want to do?

Do you want to remove this image?